OPINIONS

Ο ΠΑΟΚ πουλάει, δεν... ξεπουλάει

Ο ΠΑΟΚ πουλάει, δεν... ξεπουλάει

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου καταγράφει τα δεδομένα της επικείμενης μεταγραφικής περιόδου που για τον ΠΑΟΚ είναι διαφορετική από τις προηγούμενες εξαιτίας του Financial Fair Play.

α δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ενδιαφέρον ομάδων από το εξωτερικό για ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, συνεχίζονται και όσο πλησιάζει ο Γενάρης εντείνονται ακόμη περισσότερο.

Ο ατζέντης του Δημήτρη Γιαννούλη παραδέχθηκε μιλώντας σερωσική ιστοσελίδα ότι όντως η Λοκομοτίβ Μόσχας ενδιαφέρεται για το Δημήτρη Γιαννούλη. Σε ιστοσελίδα στη Γαλλία που ασχολείται με τα θέματα της Μονακό, γράφτηκε ότι ο Δημήτρης Λημνιός είναι στη λίστα των εξτρέμ που ενδιαφέρουν τους Μονεγάσκους.

Τουλάχιστον στην περίπτωση του Ίνγκι Ίνγκασον ο τεχνικός διευθυντής της Φιορεντίνα, Ντανιέλε Πραντέ με δηλώσεις του στοSport24.gr έσβησε γρήγορα τα σενάρια για ενδιαφέρον των βιόλα για τον Ισλανδό.

Όντως ο ΠΑΟΚ είναι ανοικτός σε προτάσεις για ποδοσφαιριστές του και αν ικανοποιηθεί οικονομικά πιθανότατα θα υπάρξουν παραχωρήσεις. Αυτό είναι δεδομένο και ισχύει από το περασμένο καλοκαίρι όταν ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έκανε περισσότερο έντονη την πίεση που μπορεί να αισθάνονται στην Τούμπα από τοFinancialFairPlayτηςUEFA.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ είναι υπαρκτό και σύμφωνα με τις λιγοστές δημόσιες δηλώσεις που έγιναν για αυτό, από τουςανθρώπους του Δικέφαλου ως ένα βαθμό ελεγχόμενο. "Είναι ένα ζήτημα το οποίο το ελέγχουμε και δεν πρόκειται να το αφήσουμε να δημιουργήσει πρόβλημα στην ομάδα", είχε πει ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Μάκης Γκαγκάτσης στην τελευταία από τις έκτακτεςΓενικές Συνελεύσεις που αποφάσισαν νέα αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ.

Η αλήθεια είναι ότι από τον ΠΑΟΚ αποφεύγουν να μιλήσουν εκτενέστερα για το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από τοFFP. Στην πραγματικότητα αυτό έχει να κάνει με τα οικονομικά μεγέθη της ΠΑΕ την τελευταία τριετία. Ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να έχει ισοσκελισμένα τα έξοδα με τα έσοδα του, συν ένα ποσό 30 εκατομμυρίων που επιτρέπεται να βάλει στα ταμεία του ο πρόεδρος του Ιβάν Σαββίδης.Όσα περισσότερα από 30 εκατομμύρια έβαλε ή θα βάλει δεν μπορούν να συνυπολογιστούν.

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Από τα λεγόμενα των ανθρώπων του Δικεφάλου προκύπτει ότι δεν θα είχε δημιουργηθεί αυτή η ανισορροπία αν η ομάδα συμμετείχε στους ομίλους τουλάχιστον τουEUROPALEAGUEκαι θα εξασφάλιζε έσοδα που θα μπορούσε να προϋπολογίσει.Σκεφτείτε ότι πέρυσι με μόλις τρεις κερδισμένουςβαθμούςστον όμιλο ο ΠΑΟΚ εισέπραξε κοντά στα 9 εκατομμύρια από τα μπόνους τηςUEFA.Ή ακόμη αν είχε κλείσει το καλοκαίρι ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο είτε με το κρατικό είτε με το συνδρομητικό κανάλι.

Τίποτα από αυτά τα δύο προαπαιτούμενα δεν συνέβη και έτσι ο ΠΑΟΚ καλείται να βρει επιπλέον έσοδα. Από τον ΠΑΟΚ δεν έχουν αποκαλύψει την στρατηγική που θα τους επιτρέψει να το ξεπεράσουν, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.Και όπου προβλήματα βάλτε μια πιθανή ας πούμε απαγόρευση μεταγραφών το ερχόμενο καλοκαίρι…

ΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ ΤΟΥ ΜΠΑΤΖΕΤ

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι πρόβλημα υπάρχει. Αυτό ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ έχει βγει στη…γύρα και προσπαθεί να ξεπουλήσει ποδοσφαιριστές του. Ούτε επίσης σημαίνει ότι θα ανοίξει μια πόρτα εξόδου από την Τούμπα και θα αρχίσουν να φεύγουν οι παίκτες του Δικεφάλου.Λογικά θα παραχωρηθεί ένας τουλάχιστον ποδοσφαιριστής, πάντα με την προϋπόθεση ότι η πρόταση που θα έρθει θα είναι κοντά στην αξία του, όπως την αποτιμούν οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ και θα υπάρξει ένα «συμμάζεμα» του ρόστερ και κατά συνέπεια του μπάτζετ της ομάδας (βλέπε Στοχ).

ΤΑ +8 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Θα είναι αρκετή μια παραχώρηση να αποτινάξει το βάρος τουFinancialFairPlay; Πιθανότατα ναι…Μην ξεχνάτε ότι άλλαξαν και οι συντελεστές της φορολογίας στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Ο φοροτεχνικός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Δημήτρης Πανοζάχος εκτίμησε ότι από την αλλαγή στην φορολόγηση ο Δικέφαλος θα ωφεληθεί κατά 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ένα ποσό ιδιαίτερα σημαντικό. «Σε ένα συμβόλαιο που κοστίζει 100.000 ετησίως η μεταβολή για τις ομάδες είναι περίπου 50.000. Σε ένα συμβόλαιο παίκτη του 1 εκατομμυρίουη μεταβολή θα φτάνει κοντάστις 780.000» είπε ο φοροτεχνικός του Δικεφάλου και αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι τα δεδομένα αλλάζουν άρδην και στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών μειώνοντας τα έξοδα του Δικεφάλου.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι και πέρυσι το Γενάρη ο ΠΑΟΚ παραχώρησε παίκτη και μάλιστα πολύ σημαντικό τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Ο Δικέφαλος ωστόσο έδειξε αντανακλαστικά έχοντας ετοιμάσει την επόμενη ημέρα του χωρίς τον Σέρβο αρχισκόρερ του, με τον Τζούμπα Άκπομ τον οποίο ενίσχυσε με τον Κάρολ Σβιντέρσκι. Από ότι φαίνεται και τώρα οι άνθρωποι του Δικεφάλου είναι προετοιμασμένοι να καλύψουν οποιοδήποτε κενό δημιουργηθεί σε μια μεταγραφική περίοδο που σίγουρα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ