OPINIONS

Τι κρατάει και τι πρέπει να αλλάξει ο ΠΑΟΚ ενόψει Μπενφίκα

Τι κρατάει και τι πρέπει να αλλάξει ο ΠΑΟΚ ενόψει Μπενφίκα
EUROKINISSI

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για το φονικό ένστικτο του Τζόλη, τη βοήθεια που μπορεί να δώσει ο Άντριγια Ζίβκοβιτς, τον προβληματισμό για την κατάσταση του Άκπομ και τον Μάτος που είναι σα μην υπάρχει για τον Αμπέλ Φερέιρα.

Ο ΠΑΟΚ νίκησε την ΑΕΛ (1-0) το βράδυ της Παρασκευής στην πρεμιέρα της Super League Interwetten και μπορεί να στρέψει πλέον την προσοχή του στον αγώνα με την Μπενφίκα. Από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος έχει πράγματα να κρατήσει για τον αγώνα της Τρίτης στον οποίο θα προσπαθήσει να κάνει την υπέρβαση.

Πρώτα από όλα το φονικό ένστικτο του Χρήστου Τζόλη. Ο μικρός πέτυχε ένα ακόμη εκπληκτικό γκολ και δείχνει έχει το χάρισμα ενός δεινού σκόρερ να αντιλαμβάνεται το χώρο και το χρόνο -να βρίσκεται εκεί που πρέπει, την ώρα που πρέπει- και να εκτελεί στέλνοντας την μπάλα εκεί που δεν μπορεί να την φτάσει ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Όσο συνεσταλμένος δείχνει εκτός γηπέδου τόσο θράσος διαθέτει μέσα στις τέσσερις γραμμές και δικαιώνει όσους πιστεύουν τόσο πολύ στις ικανότητες και τον Αμπέλ Φερέιρα που του έδωσε την ευκαιρία.

Μπορεί επίσης να "κρατήσει" το ντεμπούτο του Άντριγια Ζίβκοβιτς. Ο Σέρβος μπήκε στον αγώνα την στιγμή που ο ΠΑΟΚ είχε ανοικτό γήπεδο να "τρέξει", κάτι που ο Ζίβκοβιτς εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κυρίως λόγω της ταχύτητας του. Ένα κομμάτι του παιχνιδιού που συνολικά ο ΠΑΟΚ το "δουλεύει" και με τον Σέρβο μπορεί να τον εκμεταλλευτεί ακόμη καλύτερα. Δεν είναι σίγουρο ότι ο 24χρονος μεσοεπιθετικός θα παίξει απέναντι στην πρώην ομάδα του, είναι όμως δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ θα βρει χώρους απέναντι στους Πορτογάλους, όπως βρήκε στον αγώνα με την Μπεσίκτας, τους οποίους θα πρέπει να εκμεταλλευτεί. Ο Δικέφαλος λογικά θα δώσει την μπάλα στην Μπενφίκα προσέχοντας τα μετόπισθέν του και θα προσπαθήσει να χτυπήσει με ταχύτητα όταν βρει χώρους στην άμυνα των Λουζιτανών. Σε αυτό το κομμάτι ο Ζίβκοβιτς μπορεί να βοηθήσει πολύ, αν και είναι πολύ δύσκολο και μάλλον απίθανο να τον δούμε να ξεκινά στην ενδεκάδα.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟΝ ΑΚΠΟΜ

Από τον αγώνα με τη ΑΕΛ έχουν προκύψει και δύο ζητήματα προβληματισμού για το ευρωπαϊκό παιχνίδι. Το πρώτο έχει να κάνει με τον Τζούμπα Άκπομ. Δεν είναι μόνο το γκολ που έχασε σε κενή εστία στο δεύτερο ημίχρονο για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία. Και η πάσα του Πέλκα ήταν καλή και μαρκάρισμα αντιπάλου δεν είχε να αντιμετωπίσει και ο χρόνος να σκεφτεί με ποιον τρόπο να σπρώξει απλά την μπάλα στα δίχτυα του Νάγκι ήταν όλος δικός του. Και όμως δεν τα κατάφερε...

Στο πρώτο ημίχρονο σε δυο περιπτώσεις και πάλι από πολύ πλεονεκτική θέση, -τόσο πλεονεκτική που τελικά υποδείχθηκε σε θέση οφ σάιντ- ο Άγγλος δεν κατάφερε να κάνει τα… βασικά. Στην πρώτη σε ένα σκάψιμο της μπάλας, παρόμοιο με αυτό του Μπίσεσβαρ το οποίο εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο ο Τζόλης, ο Άγγλος ούτε κατέβασε την μπάλα, ούτε πάσαρε, ούτε εκτέλεσε γιατί πολύ απλά δεν ήξερε τι θέλει να κάνει. Ο δεύτερος βοηθός σήκωσε τη σημαία βγάζοντάς τον από τη δύσκολη θέση ενώ και σε μια ακόμη περίπτωση που ήταν εκτεθειμένος και πάλι, εκτέλεσε πολύ άσχημα από το ύψος της μικρής περιοχής στέλνοντας την μπάλα μακριά από την εστία της Λάρισας.

Είναι φανερό ότι από τον Άκπομ λείπει, χωρίς λόγο και αιτία, η αυτοπεποίθηση που είναι απαραίτητη σε έναν επιθετικό για να σκοράρει. Και δεν υπάρχει εξήγηση για αυτό καθώς στο παιχνίδι με την Μπεσίκτας, παρά το χαμένο πέναλτι, έκανε πολύ καλή εμφάνιση και στο φιλικό με τον Παναθηναϊκό χρίστηκε σκόρερ. Βέβαια πετυχαίνοντας ένα πολύ εύκολο γκολ, αλλά πιο εύκολο ήταν αυτό που έχασε χθες απέναντι στην Λάρισα.

Μετά τα χθεσινά ο Αμπέλ Φερέιρα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα τον ξεκινήσει με την Μπενφίκα ή όχι. Για να το κάνει όμως θα πρέπει να βρει τρόπο πρώτα να τον… συνεφέρει γιατί, αν μη τι άλλο ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός στις ευκαιρίες που θα βρει μπροστά από την εστία του Βλαχοδήμου.

ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ... ΥΠΑΡΧΕΙ, Ο ΜΑΤΟΣ

Από την άλλη πλευρά υπάρχει πάντα και το θέμα με το δεξί μπακ-χαφ που προέκυψε πριν τον αγώνα με την ΑΕΛ. Η εξήγηση που έδωσε ο Αμπέλ Φερέιρα ότι δηλαδή προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, αφήνοντας εκτός αποστολής Μάτος και Λύρατζη, γιατί ήθελε στη θέση αυτή έναν επιθετικό ποδοσφαιριστή δεν ξέρω πόσο πειστική ακούστηκε. Ακόμη και αν κάποιοι πείστηκαν από αυτή, αυτό που έχει σημασία είναι αν πείστηκαν οι δύο παίκτες που έμειναν εκτός αποστολής και κυρίως ο Λέο Μάτος.

Ο Βραζιλιάνος δεν υπολογίζεται από τον Φερέιρα και αυτό είναι φανερό, από την περασμένη σεζόν όταν τον άφηνε εκτός από ντέρμπι… Ακόμη και στις δηλώσεις που έκανε ο Πορτογάλος, αργότερα χθες στο PAOK TV, στους παίκτες που ανέφερε ως πιθανούς να ξεκινήσουν στην δεξιά πλευρά την Τρίτη συμπεριέλαβε τον Μπίσεσβαρ, τον Κρέσπο -ακόμη και το όνομα του φευγάτου Λημνιού ανέφερε πάνω στην κουβέντα- αλλά για τον Μάτος δεν είπε λέξη.

Κανείς δεν αμφισβητεί το δικαιώμα του προπονητή να επιλέγει ποιον θα χρησιμοποιήσει σε κάθε παιχνίδι. Ούτε μπορεί να του πει κανείς τίποτα για τους ποιους υπολογίζει και ποιους όχι. Ανεξάρτητα και πέρα από τις επιλογές, για τις οποίες αυτός είναι ο μοναδικός υπεύθυνος, στην περίπτωση του Μάτος φαίνεται μάλλον εύκολα να "χάνει" έναν παίκτη από τον οποίο θα μπορούσε να βρει λύσεις. Εκτός και αν οι σχέσεις του με τον Βραζιλιάνο έχουν διαταραχθεί ανεπανόρθωτα. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΠΑΟΚ - ΑΕΛ 1-0: Κρατάει μόνο τη νίκη με τη γκολάρα του Τζόλη
Φερέιρα: "Επέλεξα τον Μπίσεσβαρ ως δεξί μπακ γιατί θέλαμε παίκτη με επιθετικά στοιχεία"
Ο Τζόλης έχει το προσόν που κάνει τη διαφορά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ