OPINIONS

Τρελός Πολωνός και ματ Φερέιρα

SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για τη μεγάλη νίκητου ΠΑΟΚ στην Τρίπολη, την κίνηση ματ του Φερέιρα με τον Μαουρίσιο και τον Σβιντέρσκι που σπάει τα κοντέρ.

Αν στο Ολυμπιακό Στάδιο, απέναντι στην ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προπονητή του, τότε στην Τρίπολη ο Αμπέλ Φερέιρα ήταν αυτός που μάλλον προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις του ελληνικού πρωταθλήματος και βοήθησε την ομάδα του να φτάσει στη νίκη.

Δυο γκολ στο ντέρμπι των Δικεφάλων δεν του έφτασαν να πάρει τη νίκη ενώ στάθηκαν αρκετά να του δώσουν τους τρεις βαθμούς απέναντι στον Αστέρα

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ-ΜΑΤ ΤΟΥ ΦΕΡΕΙΡΑ

Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 2-0 χωρίς να είναι τόσο πιεστικός προς την εστία του Αστέρα και έδειχνε να πηγαίνει σε μια σχετικά εύκολη νίκη μέχρι το γκολ με το οποίο οι Αρκάδες μείωσαν το σκορ. Το 2-1 και η χαμένη ευκαιρία που είχαν λίγο αργότερα οι γηπεδούχοι οδήγησε τον Φερέιρα στην πρώτη του αλλαγή που αποδείχθηκε ματ.

Η είσοδος στο παιχνίδι του Μαουρίσιο, στη θέση του Μπίσεσβαρ, έκανε στην ουσία τον Βραζιλιάνο τρίτο κεντρικό χαφ και βοήθησε περισσότερο στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας, παρά στη δημιουργία. Η κίνηση αυτή οδήγησε στην τελική επικράτηση.

Ο ΠΑΟΚ γύρισε τη διάταξη του σε 4-5-1 που διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του αγώνα, ακόμη και όταν πέρασαν στο ματς Πέλκας, Λημνιός. Πόσες ευκαιρίες είχε ο Αστέρας από την στιγμή που βρέθηκε στο γήπεδο ο Μαουρίσιο; Καμία… Οι νταμπλούχοι συσπειρώθηκαν ανασταλτικά γύρω από τον Βραζιλιάνο, δεν πήραν το παραμικρό αχρείαστο ρίσκο στην επίθεση και χωρίς να κινδυνεύσουν πήραν το δεύτερο φετινό τρίποντο μακριά από την Τούμπα.

Ο ρεαλισμός που επέδειξε ο Αμπέλ Φερέιρα επέτρεψε στην ομάδα του να επεκτείνει το αήττητο σερί και κυρίως να βάλει άλλους τρεις βαθμούς στο σακούλι. Μπορεί το γεγονός ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί στα playoffs να μειώνει κάπως την αξία των βαθμών που κερδίζονται στην κανονική περίοδο, ωστόσο μετά από δύο βαθμολογικές απώλειες, με τις ισοπαλίες στους αγώνες με Άρη και ΑΕΚ, η νίκη στην Τρίπολη ήταν μονόδρομος για τον ΠΑΟΚ. Και φαίνεται πως αυτό πίστευε και ο προπονητής του και άφησε στην άκρη το επιθετικό ποδόσφαιρο που θέλει να παίζει η ομάδα του και κοίταξε να τη βοηθήσει να διαφυλάξει το προβάδισμα της.

ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΥΣΕΙ

Και όλα αυτά γιατί και πάλι ο ΠΑΟΚ δέχθηκε γκολ από μια στημένη μπάλα. Από κόρνερ τα οποία αμυντικά ο Δικέφαλος τα αντιμετωπίζει με προσωπικά μαρκαρίσματα και όχι από φάουλ όταν και οι παίκτες του αμύνονται με ζώνη. Ο Αμπέλ Φερέιρα παραδέχθηκε στις δηλώσεις του ότι η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας στις στατικές φάσεις είναι προβληματική, είτε αντιμετωπίζονται με man to man είτε με άμυνα ζώνης.

Το καλό για τον Πορτογάλο είναι ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί με δουλειά στις προπονήσεις και ο ίδιος έδειξε αποφασισμένος να δουλέψει σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού στο διάστημα της διακοπής του πρωταθλήματος.

Μέχρι, πάντως, να καταφέρει η ομάδα του να κρατήσει ανέπαφη την εστία της, όλα τα παιχνίδια της θα είναι δύσκολα και τα αποτελέσματα που θέλει θα έρχονται με κόπο. Ο ΠΑΟΚ από την αρχή του πρωταθλήματος σκοράρει τουλάχιστον δύο γκολ σε κάθε παιχνίδι, ωστόσο σε δύο από αυτά δεν του ήταν αρκετά να του δώσουν νίκη εξαιτίας των θεμάτων που έχει δείξει ότι έχει στην αμυντική του λειτουργία.

ΣΒΙΝΤΕΡΣΚΙ, Ο ΤΡΕΛΟΣ

Ό,τι και να πει κανείς για τον Κάρολ Σβιντέρσκι είναι λίγο. Ο Πολωνός είναι καυτός και σκόραρε για δεύτερο συνεχόμενο εκτός έδρας παιχνίδι. Είναι μεγάλη υπόθεση για κάθε ομάδα να έχει έναν φορ περιοχής, όπως είναι ο Σβιντέρσκι, που δυο τελικές προσπάθειες του είναι αρκετές για να πετύχει γκολ.

Ο νεαρός μπορεί να μην κάνει τόσα πολλά πράγματα στο γήπεδο, όσα ο Τσούμπα Άκπομ αλλά είναι φανερό ότι έχει καλύτερες τοποθετήσεις στο κουτί και οξυδέρκεια που του επιτρέπει να είναι εκεί που πρέπει όταν χρειάζεται και πιο εύκολο το γκολ.

Όλα αυτά δικαιολογούν σε απόλυτο βαθμό την επιλογή του Αμπέλ Φερέιρα να τον ξεκινά στην ενδεκάδα. Σε τέσσερα παιχνίδια άρχισε βασικός, άλλωστε, πέντε γκολ πέτυχε και είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του δικαιώνοντας τον προπονητή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ