OPINIONS

Χρειαζόταν τη νίκη και την πήρε

Χρειαζόταν τη νίκη και την πήρε

Ο Σάββας Τζιομπάνογλου γράφει για την επικράτηση του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι των "πληγωμένων" με τον Άρη, την επιστροφή του Στοχ στην ενδεκάδα του Δικεφάλου και ερμηνεύει τις δηλώσεις του Αμπέλ Φερέιρα.

Ο ΠΑΟΚ πήρε την νίκη που χρειαζόταν απαραίτητα απέναντι στον Άρη στο "Κλ.Βικελίδης" για την κατάκτηση της 2ηςθέσης. Και την πήρε με καλή ανασταλτική λειτουργία, με ουσία στο παιχνίδι του και με σωστή διαχείριση του 2-0 που είχε υπέρ του από το πρώτο ημίχρονο.

Και έτσι ο Αμπέλ Φερέιρα βρήκε την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση να υπερασπιστεί μετά από καιρό τις επιλογές του και τη δουλειά του στις δηλώσεις που έκανε μετά τη νίκη της ομάδας του. Γεγονός που δείχνει αν μη τι άλλο πως ο Πορτογάλος αντιλαμβάνεται πολύ καλά πως βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

ΚΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΧ

Ήταν μάλλον έκπληξη η χρησιμοποίηση του Μίροσλαβ Στοχ. Δεδομένων των συνθηκών και των πολλών απουσιών το να ξεκινήσει ο Σλοβάκος ακραίος επιθετικός θα ήταν μάλλον λογικό. Αν δεν είχαν προηγηθεί όμως οι κρίσεις που έκανε για τον Αμπέλ Φερέιρα και η ευχή του να αλλάξει ο προπονητής του Δικεφάλου.

Ο παίκτης βέβαια έδειξε μεταμέλεια την οποία ο Πορτογάλος τεχνικός έδειξε να την αποδέχεται δίνοντας του χρόνο συμμετοχής ως αλλαγή στα παιχνίδια που ακολούθησαν. Το να πάρει φανέλα βασικού είτε ήταν δείγμα μεγαλοψυχίας από την πλευρά του προπονητή του, είτε δείγμα απόγνωσης. Γιατί η αλήθεια είναι ότι κανείς από τους μεσοεπιθετικούς του ΠΑΟΚ από την έναρξη των πλέι οφ δεν έχει δείξει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Όπως και να έχει ο Σλοβάκος στάθηκε καλά στο γήπεδο. Κυρίως με τα καλά χτυπήματα του και σε στατικές φάσεις αλλά και στο ανοικτό το παιχνίδι έδωσε στους συμπαίκτες ευκαιρίες για να σκοράρουν και να γίνουν απειλητικοί.

ΗΘΕΛΕ ΤΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ, ΜΠΗΚΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΡΕ

Σε ένα τοπικό ντέρμπι με πολλές απουσίες για δύο ομάδες πληγωμένες από το μεσοβδόμαδο αποκλεισμό τους από το κύπελλο ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον και η ομάδα που είχε και τις καλύτερες ευκαιρίες στο ξεκίνημα του. Για μια ακόμη φορά φέτος ο Δικέφαλος σταματά στον αντίπαλο τερματοφύλακα… Ο Κουέστα ήταν αυτός που δεν άφησε τον ΠΑΟΚ να ανοίξει το σκορ. Από το 3΄μέχρι το 13’ ο τερματοφύλακας του Άρη έβγαλε το πέναλτι του Σβιντέρσκι, το πλασέ του Μπίσεσβαρ και αργότερα με το ένα χέρι το διαγώνιο σουτ του Γιαννούλη.

Για να νικηθεί ο Ισπανός έπρεπε να κερδίσει ένα φάουλ πλάγια αριστερά ο Μίροσλαβ Στοχ, να το εκτελέσει εξαιρετικά ο ίδιος και να βρεθεί ένας αμυντικός ο Φερνάντο Βαρέλα για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Και για πάρει προβάδισμα 2 γκολ έπρεπε να θυμηθεί ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ πόσο δεινός πασέρ είναι, ιδιαίτερα ανάμεσα στις ζώνες άμυνας των αντιπάλων και ο Κάρολ Σβιντέρσκι που έχασε το πέναλτι στο 3΄και στο 27'…. μπουρδουκλώθηκε σε τετ α τετ να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να επιστρέψει στα γκολ μετά από 9 παιχνίδια πρωταθλήματος. Πολλά παιχνίδια χωρίς γκολ για τον πρώτο σκόρερ του Δικεφάλου έστω και αν στα περισσότερα από αυτά ερχόταν από τον πάγκο.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΝΕΑΡΟΙ

Ο ΠΑΟΚ διαχειρίστηκε σωστά το προβάδισμα του στο σκορ και με σχετική ευκολία κατάφερε να κρατήσει μακριά από τα καρέ του τους παίκτες του Άρη. Και το προβάδισμα αυτό έδωσε την ευκαιρία στον προπονητή του να περάσει στο παιχνίδι και το νεαρό Χάρη Τσιγγάρα που προπονείται με τους μεγάλους από την αρχή της σεζόν και σήμερα έκανε το ντεμπούτο αλλά και στον αρχηγό της Κ-19 του Πάμπλο Γκαρσία το Γιάννη Μιχαηλίδη. Μάλιστα σε αντίθεση με όσα είδαμε μέχρι τώρα ο Αμπέλ Φερέιρα δεν βιάστηκε να κάνει τις αλλαγές του και τις πρώτες του τις πέρασε στον αγώνα στο τελευταίο του δεκάλεπτο.

ΒΓΗΚΕ ΣΤΗΝ... ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ Ο ΦΕΡΕΪΡΑ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του Πορτογάλου μετά τον αγώνα. Ο Φερέιρα έκανε λόγο για παίκτες που θα πρέπει να τρέχουν συνεχώς για να έχουν θέση στον ΠΑΟΚ, για παίκτες που θα πρέπει να είναι πεπεισμένοι ότι το δικό του πλάνο είναι το σωστό και πως θα πρέπει να το ακολουθούν απαρέγκλιτα. Και αυτό διότι ο ίδιος όπως τόνισε ξέρει ποιος είναι και πως ήρθε στην Τούμπα για να κατακτήσει τίτλους με το δικό του τρόπο. Ο Πορτογάλος αισθάνθηκε την ανάγκη να θυμίσει ότι έχει 6 ολόκληρους μήνες να δει την οικογένεια του και να υπενθυμίσει έστω και έμμεσα ότι όταν ήρθε στον ΠΑΟΚ ο αδιαμφισβήτητοςMVPτης φετινής ομάδας Γιόζιπ Μίσιτς, που σήμερα είχε τα γενέθλια του, ήταν η 5επιλογή στα χαφ. Όλα αυτά δείχνουν ότι ο Πορτογάλος καταλαβαίνει πολύ καλά πως βρίσκεται σε αμφισβήτηση και αποφάσισε, ίσως και για πρώτη φορά να υπερασπιστεί δημόσια τη δουλειά και τις επιλογές του.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ

Όπως και να έχει ο Δικέφαλος ως ο ενδιαφερόμενος έκανε το καθήκον του. Πήρε την νίκη και τους βαθμούς που ήθελε με σχετικά καλό παιχνίδι. Τα σπουδαία βέβαια για την 2η θέση θα έρθουν την Τετάρτη στον πρώτο αγώνα των πλέι οφ με την ΑΕΚ. Σε αυτό το ντέρμπι για το εισιτήριο στα προκριματικά του επόμενου Champions League ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει και τις ψυχικές και τις σωματικές δυνάμεις για να πάρει τη νίκη και προβάδισμα έναντι της Ένωσης.

Οι επόμενες δυο ημέρες θα είναι σημαντικές για τον Αμπέλ Φερέιρα για να δει σε ποιους μπορεί να υπολογίζει. Και αυτό όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που παραμένουν στα πιτς αλλά και γιατί υπάρχουν 3 συμβόλαια που λήγουν την προηγούμενη του ντέρμπι με την ΑΕΚ: του Βιεϊρίνια, του Μάτος που έχει τη δικλείδα της μονοετούς ανανέωσης λόγω των συμμετοχών που έχει συμπληρώσει ήδη και του Μαουρίσιο, που όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα συνεχίσει στην Τούμπα την επόμενη σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ