OPINIONS

A night to remember

EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΧΙΜΚΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ξέχωρα από την ουσία του πράγματος, ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός στη μάχη για την 8άδα, η νίκη επί της Χίμκι θα μπει στο βιβλίο με τις ερυθρόλευκες νύχτες που κανείς δεν θα ξεχάσει. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος

Η σεζόν έμοιαζε να τελειώνει πρόωρα για τον Ολυμπιακό. Το τραγικό δεύτερο ημίχρονο έφερε την Χίμκι στο +9 και τους ερυθρόλευκους να χάνουν ένα ματς καθοριστικό για τη συνέχεια. Μια ήττα στο ΣΕΦ από τους Ρώσους, θα εκμηδένιζε κάθε ελπίδα πρόκρισης στα πλέι οφ της EuroLeague.

Και θα ήταν πολύ άσχημο να μην έχουν στόχο από τα τέλη Δεκέμβρη και μετά ο Βασίλης Σπανούλης, ο Γιώργος Πρίντεζης, ο Κώστας Παπανικολάου, ο Νίκολα Μιλουτίνοβ και οι παίκτες του Ολυμπιακού. Κάπου εκεί μίλησαν όλα, λες και όλες μαζί οι παλιοσειρές θυμήθηκαν τις στιγμές δόξας αυτής της ομάδας, που έδωσαν τόσες χαρές στα εκατομμύρια των οπαδών τους. Η ψυχή των γεννημένων νικητών, η ομάδα "refuse to lose", το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και ό,τι άλλο κλισέ μπορεί να γραφτεί.

Οπως και να έχει, ό,τι και να γίνει στο υπόλοιπο της σεζόν, αυτό το ματς θα μπει στο βιβλίο με τις ερυθρόλευκες ανατροπές μιας ομάδας που ήξερε να γυρνάει τα χαμένα παιχνίδια. Έμοιαζε σαν να είχε χάσει αυτή την ταυτότητα, τούτο το χαρακτηριστικό, αλλά οι παλιοί του Ολυμπιακού, βγήκαν μπροστά και χάρισαν μια νύχτα που όλοι θα θυμούνται.

Ηταν ένα πολύ συναισθηματικό ματς για τον Ολυμπιακό, που κυριάρχησε απόλυτα για 28 λεπτά και ήταν μάλλον άδικο αυτό που συνέβη μέχρι το 39'. Οι ερυθρόλευκοι εγκλωβίστηκαν, ο Σβεντ πήρε το όπλο και η Χίμκι είχε αγκαλιάσει μια νίκη που θα της έδινε πάρα πολλές πιθανότητες να βρεθεί στα πλέι οφ της EuroLeague. Μόλις 69'' πριν από τη λήξη, ο Καράσεφ με 2/2 βολές έγραψε το 87-96 κι εκεί όλα έδειχναν να έχουν πάρει το δρόμο τους.

Κι όμως... Τρίποντο από τον Πρίντεζη, κερδισμένο επιθετικό φάουλ από τον Πολ, τρίποντο από τον ίδιο και το σκορ έγινε 93-96 σε 18 δευτερόλεπτα. Η Χίμκι λύγισε, ο Κράμερ κόπηκε, ο Καράσεφ έκανε λάθος... Και μετά ήρθε ο Σπανούλης. Πήρε την μπάλα και όπως μόνο αυτός ξέρει, έβαλε τρίποντο και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση, αφού ο Σβεντ έκανε βήματα χάρη - πάλι - στην άμυνα του Πολ.

Παπανικολάου και Μιλουτίνοβ έβαλαν κι αυτοί το δικό τους λιθαράκι στην παράταση - όπως είχαν κάνει και στην μεγαλύτερη διάρκεια του κανονικού αγώνα - και κάπως έτσι ήρθε το εντυπωσιακό 109-98. Και όλα όσα έγιναν στα τελευταία 69'' θα αποτελέσουν το επόμενο βιντεακια που θα βλέπουν ασταμάτητες ώρες οι οπαδοί του Ολυμπιακού και θα καμαρώνουν για την ομάδα τους. Θα βλέπουν και δεν θα χορταίνουν την μεγάλη ανατροπή μιας ομάδας που δεν είναι στα καλύτερά της, παλεύει να σταθεί όρθια και λίγο πριν φύγει το 2019, κέρδισε ξανά τους δικούς της φίλους.

Και δεν είναι απλά μια νίκη γοήτρου, ούτε μια ανατροπή που δεν έχει σημασία ως προς την κατάταξη. Ήταν ένα ματς δίχως αύριο για τον Ολυμπιακό, που δεν μπορούσε να το χάσει αν ήθελε να μείνει ζωντανός στη μάχη για την 8αδα. Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, νίκησε και ανέβηκε πλέον στην 9η θέση στην κατάταξη. Μία νίκη μακριά από την Χίμκι και την Αρμάνι Μιλάνο, που μαζί με την Μπασκόνια και την Φενέρμπαχτσε μοιάζουν με τις ομάδες που θα διεκδικήσουν τις θέσεις 7 και 8 που οδηγούν στα πλέι οφ. Με την Χίμκι στο 8-6 σήμερα και τους ερυθρόλευκους στο 5-9 και ήττα στην έδρα τους από τους Ρώσους, η απόσταση θα ήταν πολύ μεγάλη.

Τώρα πια, με 20 παιχνίδια να μένουν και τον Ολυμπιακό ανεβασμένο ψυχολογικά και αγωνιστικά, όλα είναι ανοιχτά για μια ομάδα που στην αρχή της σεζόν φάνταζε ανίκανη να κάνει τέτοιου είδους όνειρα.

ΥΓ.: Το τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη που στέλνει το ματς στην παράταση είναι άλλη μια μέρα στη δουλειά για τον 38χρονο αρχηγό των ερυθρολεύκων. Ο κατάλληλος άνθρωπος, για το πιο καθοριστικό σουτ ενός αγώνα. Αλλο ένα χάι λάιτ στην καριέρα του. Και μόλις 16 πόντοι χρειάζονται για να περάσει τον Ναβάρο και να γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της EuroLeague. Ετσι όπως παίζει, μπορεί να το κάνει και μέσα στο Βελιγράδι...

ΥΓ1: Η εξέλιξη του ματς ανέδειξε άλλους ήρωες στο τέλος, αλλά ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν ο MVP του Ολυμπιακού. Εμφάνιση απίστευτη, ρεσιτάλ σε όλα τα επίπεδα.

ΥΓ2: Ο Παναθηναϊκός πάει φουλ για 8άδα, ο Ολυμπιακός κυνηγά τα πλέι οφ. Στην αρχή της σεζόν ελάχιστοι πίστευαν σε αυτό. Αλλα τελικά απαγορεύεται να υποτιμάμε τις ελληνικές ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ