OPINIONS

Against All Odds

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Αυτό που έχει κάνει ο Ολυμπιακός στα δύο τελευταία ματς ξεπερνά κάθε λογική. Γι αυτό και τίποτα πλέον δεν μπορεί να προβλέψει κανείς για τη συνέχεια. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Ο Ολυμπιακός κάνει ό,τι μπορεί για αποδείξει ότι στον αθλητισμό τίποτα δεν είναι αδύνατο. Κόντρα σε κάθε λογική και σε κάθε προγνωστικό, όχι μόνο δεν έχει λυγίσει, αλλά μαθηματικά διεκδικεί και την πρόκριση στα playoffs της EuroLeague. Και με την εικόνα που έχει στα δύο τελευταία του παιχνίδια , στέλνει ένα διαφορετικό μήνυμα και αν κάνει και μια εκτός έδρας υπέρβαση στη συνέχεια, θα αποκτήσει και πραγματικές ελπίδες να πετύχει αυτό που μοιάζει απίθανο.

Περίμενε κανείς ότι ο Ολυμπιακός των εννέα παικτών θα νικήσει την ΤΣΣΚΑ; Οχι βέβαια, αλλά πολλοί πίστεψαν ότι απλά πιάστηκε στον ύπνο η ρωσική ομάδα. Ε, κόντρα στην Βιλερμπάν, τα δεδομένα έγιναν ακόμα χειρότερα. Εξω την τελευταία στιγμή και ο Μπράντον Πολ και ο Όγκουστιν Ρούμπιτ και οι ερυθρόλευκοι έμειναν με 7 "μεγάλους" και 2 της αναπτυξιακής ομάδας. Οσο κακή κι αν είναι εκτός έδρας η Βιλερμπάν, το ban της EuroLeague ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να επιστρέψει στις νίκες μακριά από τη Λιόν.

Κι όμως, ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά με κατάθεση ψυχής και πολύ ωραίο μπάσκετ, επικράτησε απόλυτα . Δίχως δυσκολία. Και με τον 17χρονο Αλέξανδρο Νικολαΐδη να στέκεται στο ύψος της περίστασης και να παίζει καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι, κέρδισε το χειροκρότημα του κόσμου.

Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός έχει αποκτήσει ταυτότητα. Είναι μια διαφορετική ομάδα, που έχει μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Εχει χάσει τον Βασίλη Σπανούλη και τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο ως το τέλος της σεζόν, έχει εκτός τον Τέιλορ Ρότσεστι λόγω θλάσης, προέκυψαν ξαφνικά και τα θέματα με τους Ρούμπιτ και Πολ... Συν την τιμωρία από την EuroLeague, που δεν του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τον Σακίλ ΜακΚίσικ και τον Ντουάιτ Μπάικς. Και σε όλα αυτά, προστέθηκε και ο τραυματισμός του Νίκολα Μιλουτίνοβ στο πρώτο ημίχρονο . Ε, 8 μαζεμένα προβλήματα σε μια ομάδα, είναι πάρα πολλά. Κι όμως οι ερυθρόλευκοι χάρη στην παρουσία του Γιώργου Μπαρτζώκα, έχουν αποκτήσει ένα τρόπο παιχνιδιού και μπαίνουν με τέτοια προσέγγιση στο γήπεδο, που βρίσκουν τις λύσεις.

Ο Κώστας Παπανικολάου και ο Σάσα Βεζένκοβ έχουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο και είναι ο βασικός λόγος που ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει. Είναι παντού στο γήπεδο, σε άμυνα και επίθεση. Ο Παπανικολάου παίζει ακόμα και στο "2" και δημιουργεί σαν γκαρντ (και) ελλείψει άλλων, ο Βεζένκοβ παίζει και στο "3" και στο "4" και κάνει φοβερή δουλειά και στις δύο πλευρές. Μάχεται σαν λιοντάρι στην άμυνα και μαζεύει τα ριμπάουντ, ανοίγει το γήπεδο με τα μακρινά του σουτ.

Και κάπως έτσι παρασύρονται και οι υπόλοιποι. Ο Ελις δείχνει σε κάθε ματς ότι είναι παίκτης EuroLeague και μάλλον κλείνει από τώρα θέση στο ρόστερ της επόμενης σεζόν, ο Πρίντεζης είναι σαν το παλιό καλό κρασί και ο καθένας από τους άλλους προσπαθεί, έστω κι αν από τον Μπάλντγουιν και τον Κόνιαρη υπάρχει περισσότερες απαιτήσεις και αναζητείται κι απ' αυτούς υπέρβαση. Οσο για τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη, ε σίγουρα είναι μια ξεχωριστή παρουσία και για τον Ολυμπιακό και για το ελληνικό μπάσκετ.

Εχει θράσος, δεν φοβάται τίποτα και φυσικά διαθέτει προσόντα να αφήσει εποχή. Είναι νωρίς ακόμα, αλλά στη δική του περίπτωση αποδεικνύεται ευεργετική η συμμετοχή του στην Α2 και στον Ολυμπιακό Β'. Σε μια κατηγορία που οι παλιοσειρές δεν χαρίζουν κάστανο σε κανέναν μικρό, όχι μόνο δεν έχει... κωλώσει, αλλά έχει προετοιμαστεί και πνευματικά, ακόμα και για την EuroLeague. Και μην το γελάτε, η Α2 είναι καλύτερο πρωτάθλημα για έναν παίκτη σαν τον Νικολαϊδη από την ΕΚΟ Basket League.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός μετράει τρεις νίκες στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια και για δεύτερη φορά στη σεζόν έκανε δύο συνεχόμενα ματς με θετικό αποτέλεσμα. Το ρεκόρ του είναι 11-14 και με 9 παιχνίδια να απομένουν, όχι μόνο ικανοποιεί τον κόσμο του, αλλά φαίνεται ικανός να μείνει ζωντανός ως το τέλος στη διεκδίκηση. Οι ελπίδες προς το παρόν είναι θεωρητικές - μαθηματικές - όμως σίγουρα δεν θα είναι αδιάφορος ο Ολυμπιακός ως το τέλος της σεζόν. Συνάμα θέτει βάσεις για να χτιστεί κάτι σοβαρό για του χρόνου, με δεδομένο ότι τα οικονομικά ζητήματα έχουν λυθεί και η χρονιά κυλά εξαιρετικά σε αυτό το κομμάτι.

Λογικά από τη Δευτέρα θα λυθεί οριστικά και το ζήτημα με το ban της EuroLeague, συνεπώς την επόμενη εβδομάδα ο Μπαρτζώκας κόντρα στην Μακάμπι θα μπορεί να υπολογίζει σε τέσσερις παίκτες ακόμα. Δηλαδή στους Πολ, Ρούμπιτ, ΜακΚίσικ και Μπάικς. Και ίσως και σε πέντε, αν επιστρέψει και ο Ρότσετσι. Και από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός δουλεύει πλέον άριστα στο γήπεδο και έχει αποκτήσει ταυτότητα και ρόλους, μπορεί να ψάξει την υπέρβαση και την εκτός έδρας νίκη που θα αλλάξει την κατάσταση. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να υπολογίζει στον Νίκολα Μιλουτίνοβ, που ήταν ο μοναδικός λόγος που "πάγωσαν" τα χαμόγελα στον Πειραιά μετά τη νίκη επί της Βιλερμπάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ