OPINIONS

Απρόβλεπτοι τελικοί...

Απρόβλεπτοι τελικοί...

Η τακτική και το διάβασμα του αντιπάλου είναι σημαντικά κομμάτια του παιχνιδιού. Όμως πάνω απ' όλα οι απρόβλεπτοι τελικοί της Stoiximan.gr Basket League εξαρτώνται από την πνευματική προετοιμασία των ομάδων. Το δε πλεονέκτημα έδρας, μπορεί να γίνει μειονέκτημα αν κάτι πάει στραβά στην αρχή. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτoς

Είναι αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός ήταν το ακλόνητο φαβορί την περασμένη Κυριακή στο ΟΑΚΑ. Ακόμα κι όσοι ήταν επιφυλακτικοί επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια τους τόσο χρόνια στα γήπεδα του μπάσκετ, πίστευαν πως ο Ολυμπιακός έχει λιγοστές πιθανότητες για το μπρέικ. Κι όμως στην πράξη, οι ερυθρόλευκοι όχι μόνο νίκησαν , αλλά το έκαναν με τέτοιο τρόπο, που κανείς δεν το περίμενε.

Με άλλα λόγια, ο Ολυμπιακός δεν έφτασε στο διπλό επειδή έκανε το μεγάλο παιχνίδι ή επειδή αιφνιδίασε τους πράσινους με την φοβερή ευστοχία του. Επικράτησε επειδή εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του αντιπάλου , επέβαλε το ρυθμό του και επί της ουσίας υπνώτισε τον Παναθηναϊκό. Εκπληξη με άλλα λόγια δεν ήταν το αποτέλεσμα, αλλά ο τρόπος που ήρθε και η άνετη επικράτηση του Γιάννη Σφαιρόπουλου και των παικτών του.

Οι τελικοί, λοιπόν, της Stoiximan.gr Basket League άρχισαν με απρόβλεπτο τρόπο, γι αυτό και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη συνέχεια. Ναι μεν ο Ολυμπιακός έκανε το μπρέικ και έδειξε ικανός να πάρει τον τίτλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν νιώθει διασφαλισμένος. Όμως απέδειξε πως σε καμία περίπτωση δεν είναι και καταδικασμένος να αποτύχει. Το αντίθετο. Είναι ίσως πιο δυνατός από κάθε άλλη φορά μέσα στη σεζόν και με το κίνητρο για να νικήσει, να είναι πιο ισχυρό από ποτέ. Κυρίως λόγος της αμφισβήτησης που υπήρχε πριν από τους τελικούς.

Διότι πέρα από το μπάσκετ και την τακτική, τα πάντα στο τέλος της σεζόν κρίνονται από την πνευματική ικανότητα των προπονητών και των παικτών. Ο Ολυμπιακός είχε σωστό πλάνο στο ΟΑΚΑ και το βασικό ήταν πως το ακολούθησε ακόμα κι όταν η κατάσταση ήταν εναντίον του. Δεν παρασύρθηκε από το γρήγορο προβάδισμα του Παναθηναϊκού, δεν άλλαξε την τακτική του και δικαιώθηκε.

Αυτό είναι το ζητούμενο για τους αιώνιους και στον δεύτερο τελικό. Η πνευματική ετοιμότητα. Πλάνο έχουν και οι δύο, τον αντίπαλο τον γνωρίζουν πολύ καλά ούτως ή άλλως, το θέμα είναι ποιος θα μείνει συγκεντρωμένος σε αυτό από την αρχή ως το τέλος. Και ίσως η έδρα να μην είναι πια το όπλο που πολλοί θεωρούν, αλλά όταν "στραβώνει" ένα ματς, να είναι και το μειονέκτημα για τον γηπεδούχο.

Ναι μεν ο Ολυμπιακός θα έχει σήμερα πάνω από 10.000 διψασμένους οπαδούς του στις εξέδρες, αλλά η παρουσία του κόσμου θα δώσει ώθηση μόνο αν το ματς αρχίσει καλά. Αν κάτι πάει στραβά στο ξεκίνημα, το άγχος και η πίεση θα βαρύνουν τον γηπεδούχο, όπως έγινε από ένα σημείο και μετά στο ΟΑΚΑ. Δεν έβαζε τα μακρινά σουτ ο Παναθηναϊκός, ήταν άστοχος στις βολές και η δυσαρέσκεια του κοινού, έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα.

Γι αυτό, λοιπόν, πάνω απ' όλα οι τελικοί είναι θέμα πνευματικής ετοιμότητας. Ναι μεν η αμυντική και η επιθετική τακτική μετράει, αλλά στο τέλος της ημέρας αν οι παίκτες δεν εκτελέσουν στο παρκέ, όλα θα πάνε χαμένα. Οποιος επηρεαστεί λιγότερα από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πριν από κάθε ματς και όποιος δεν νιώσει το άγχος κατά τη διάρκεια των αγώνων, θα στεφθεί πρωταθλητής. Και κάθε φορά, ο γηπεδούχος είναι αυτός που έχει έξτρα πίεση, διότι θεωρητικά είναι το φαβορί και αν η εξέλιξη δεν βοηθήσει, τότε η έδρα από πλεονέκτημα γίνεται μειονέκτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ