OPINIONS

Φαβορί, αλλά όχι και πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός

Φαβορί, αλλά όχι και πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-1 και άγγιξε το 30ο πρωτάθλημα Ελλάδας. Όμως για να πάρει τον τίτλο χρειάζεται τρεις νίκες και παρότι είναι ξεκάθαρα το φαβορί, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Εξηγεί ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-1 στο ΣΕΦ, έμοιαζε απίθανο να γίνει κι άλλο διπλό. Η ψυχολογία του Ολυμπιακού έπεσε μετά την ήττα στο Φάληρο, οι πράσινοι σηκώθηκαν ξανά στα πόδια τους και δεν είχαν καμία απολύτως διάθεση για να κάνουν νέο δώρο στους αντιπάλους τους. Το 2-1 έγινε με συνοπτικές διαδικασίες και πλέον την Πέμπτη έχουν την πρώτη ευκαιρία να κατακτήσουν την Stoiximan.gr Basket League.

Όμως άλλο πράγμα είναι το προβάδισμα και άλλο επικράτηση σε μια σειρά τελικών. Είναι αλήθεια ότι ο Παναθηναϊκός είναι καλύτερος, έχει το αβαντάζ της έδρας και όλα τα δεδομένα είναι υπέρ του. Οχι μόνο η ψυχολογία, αλλά η αγωνιστική κατάσταση των δύο ομάδων, φανερώνει μια σαφή ανωτερότητα των πρασίνων. Ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί του Ολυμπιακού το παραδέχονται, αυτοί για να πούμε τα πράγματα με το όνομά του πιστεύουν λιγότερο απ' όλους στην ανατροπή.

Αυτή, λοιπόν, μπορεί να είναι και η μεγαλύτερη παγίδα για τον Παναθηναϊκό ή για να το δούμε από την άλλη πλευρά, το μοναδικό όπλο που έχει ο Ολυμπιακός τη δεδομένη στιγμή. Αν οι πράσινοι πιστέψουν ότι τελειώσει η δουλειά και μπουν στο ΣΕΦ την Πέμπτη με χαλαρή διάθεση, μπορεί αυτόματα να γυρίσουν ανάποδα οι τελικοί. Και τώρα για τον Ολυμπιακό, το ότι μοιάζει καταδικασμένος στα μάτια όλων, μπορεί να τον βοηθήσει, αρκεί να μην μην τα έχει παρατήσει εντελώς.

Το ΣΕΦ την Πέμπτη δεν θα γεμίσει, στις εξέδρες θα βρεθούν οι κλασικοί που είναι πάντα στο Φάληρο για τους αγώνες μπάσκετ και αν γίνει το 2-2, ο 5ος τελικός θα είναι εντελώς διαφορετική ιστορία από τον 3ο αγώνα στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός δεν θα βρεθεί στο Μαρούσι αμέσως μετά από μια κακή ήττα, αλλά θα προέρχεται από νίκη που θα έχει αλλάξει εντελώς την ψυχολογία του. Και αν καταφέρει να ισοφαρίσει τη σειρά, κόντρα στην γενική εικόνα που υπάρχει τούτη τη στιγμή, την επόμενη Κυριακή θα δούμε άλλο ματς.

Φαβορί, αλλά όχι και πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός

Με την απώλεια του Παύλου Γιαννακόπουλου να έχει κάνει την ατμόσφαιρα φορτισμένη, ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να χάσει με τίποτα. Ήταν άλλο ένα δεδομένο που ήρθε να προστεθεί την υπάρχουσα ανωτερότητα των πρασίνων, αλλά και τη φόρα που είχαν οι πράσινοι μετά το διπλό στο ΣΕΦ.

Πλέον, το ματς της Πέμπτης είναι κομβικό. Αν ο Ολυμπιακός επιζήσει και ισοφαρίσει σε 2-2, τότε κανείς δεν πρέπει να τον ξεγράψει. Σε ένα παιχνίδι δίχως αύριο, όλα μπορεί να συμβούν. Ας μην ξεχνάμε και πώς ήταν η κατάσταση ακριβώς πριν από έναν χρόνο. Οταν έκανε το 2-1 ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ, ελάχιστοι έδιναν τύχη στον Παναθηναϊκό να ανατρέψει τη σειρά. Ειδικά σε 5ο ματς στην έδρα των ερυθρολεύκων. Την κατάληξη τη θυμάστε όλοι, οι πράσινοι άλωσαν το Φάληρο και πήραν πρωτάθλημα μέσα στο Παλέ.

Δεν μιλάμε πολύ για μπάσκετ, διότι σαφώς οι τακτική και η φόρμα των παικτών παίζουν ρόλο και ο Παναθηναϊκός πατά καλύτερα στα πόδια του, αλλά η ψυχολογία μπορεί να αλλάξει τα πάντα σε μια μέρα. Διότι καλύτερος έδειχνε ο Παναθηναϊκός και πριν από το πρώτο ματς και εκεί ήρθε το πρώτο break. Κι εκεί που ο Ολυμπιακός έμοιαζε ικανός για να πάρει το πρωτάθλημα, ήρθε το δεύτερο break.

Το πρωτάθλημα, λοιπόν, δεν έχει τελειώσει. Με 2 νίκες κανείς δεν έχει πάρει τίτλο και ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία του. Είναι στο καναβάτσο, ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί, αλλά θα κάνει λάθος αν πανηγυρίσει πρόωρα. Έχει την εμπειρία να μην το κάνει, αλλά μερικές φορές είναι εύκολο να παρασυρθεί μια ομάδα... Κι αυτός θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο πολύ κακός ως τώρα Ολυμπιακός, που όμως έχει αναγεννηθεί πολλές φορές από τις στάχτες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ