OPINIONS

Η Εθνική ξανάγινε ΟΜΑΔΑ

Η Εθνική ξανάγινε ΟΜΑΔΑ

Το 5 στα 5 της Ελλάδας είναι επίτευγμα δεδομένων των συνθηκών. Η πρόκριση στο Παγκόσμιο δεν χάνεται παρά τα πολλά εμπόδια που παρουσιάστηκαν και μέσα από αυτή τη διαδικασία των "παραθύρων" η Εθνική ξανάγινε ομάδα μέσα κι έξω από το παρκέ.

Εν μέσω Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο και μεταγραφικής περιόδου στο μπάσκετ, η Εθνική ομάδα μπήκε... σφήνα στην αθλητική ζωή της Ελλάδας και σκόρπισε - πάλι - χαμόγελα. Σε πείσμα πολλών, όχι μόνο έκανε το 5 στα 5 στα προκριματικά και άγγιξε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του μπάσκετ που θα γίνει το 2019 στην Κίνα, αλλά έπαιξε και πραγματικά ωραία.

Θα πει κανείς, μα με το Ισραήλ έπαιζε. Ναι, με το Ισραήλ. Εχουμε δει την Εθνική να αποδίδει χειρότερα ακόμα και με λιγότερο δυνατούς αντιπάλους. Και μην ξεχνάμε ότι ταξίδεψε στο Τελ Αβίβ με ένα σωρό προβλήματα. Την ίδια στιγμή που οι περισσότερες Εθνικές στην Ευρώπη και τον κόσμο συσπειρώθηκαν και κατέβασαν τους ΝΒΑερς σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν την πρόκριση ή να αυξήσουν τις πιθανότητες να βρεθούν στην Κίνα, η Ελλάδα θεωρητικά αποδυναμώθηκε. Λέμε θεωρητικά, διότι στην πράξη αποδείχθηκε πολύ καλύτερη και έφτανε η προσθήκη ενός παίκτη από το πιο υψηλό επίπεδο - της EuroLeague - για να την βοηθήσει να δυναμώσει. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης ήταν ο μοναδικός που δεν αρνήθηκε την πρόσκληση της Εθνικής ομάδας και στο Τελ Αβίβ έκανε τη διαφορά. Μόνο και μόνο που βρισκόταν στο γήπεδο.

Την ώρα, λοιπόν, που η Κροατία πήγε στην Ιταλία για ένα ματς δίχως αύριο και παρέταξε στο παρκέ τον Μπογκντάνοβιτς και τον Σάριτς, την ώρα που η Λιθουανία αγωνίστηκε στα προκριματικά με Βαλαντσιούνας και Σαμπόνις, παιδιά που συμμετείχαν στα play offs του ΝΒΑ και ήταν βασικοί στις ομάδες του, η Ελλάδα δεν είχε καν τους παίκτες της EuroLeague. Εξαίρεση αποτέλεσαν ο Μάντζαρης, ο κάθε μέρα και καλύτερος Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Κώστας Μήτογλου, που στα 22 του έκανε εκπληκτικό ματς στο Τελ Αβίβ. Μαζί με τον πιστό στρατιώτη Γιάννη Μπουρούση και όλους τους υπόλοιπους βασικούς παίκτες των "παραθύρων", πέτυχαν το 5 στα 5 και πλέον η πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας είναι απίθανο να χαθεί. Ειδικά αν γίνει και το 6 στα 6 στην Εσθονία. Ας μην ξεχνάμε ότι μεταφέρονται όλα τα αποτελέσματα στη δεύτερη φάση και με 6 νίκες στις αποσκευές της, η Ελλάδα δεν μπορεί να χάσει την πρόκριση.

ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙ

Δεν είναι λίγο πράγμα, αν βάλουμε κάτω τις συνθήκες που έχει έρθει το αήττητο. Και δείχνει το βάθος που υπάρχει σε υλικό στο ελληνικό μπάσκετ, δεν είναι μόνο οι νίκες, είναι και το εξαιρετικό μπάσκετ που παίζει η Εθνική. Και αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος που επέλεξε μόνο όσους πραγματικά ήθελαν να είναι στην ομάδα. Δίχως εκβιασμούς και τιμωρίες, συζήτησε με όλους τους παίκτες και εν τέλει κάλεσε αυτούς που ένιωθαν ότι θέλουν να είναι στην Εθνική μπάσκετ.

Διότι υπήρχαν παιδιά που επέλεξαν να ξεκουραστούν από τη δύσκολη σεζόν και έφυγαν αμέσως για διακοπές, άλλοι που ζήτησαν να μην κληθούν για να μην επιδεινωθούν οι τραυματισμοί τους, άλλοι που σνόμπαραν τα προκριματικά και άλλοι που δεν τους άφησαν οι ατζέντηδές τους. " Γιατί δεν έχουν συμβόλαιο και θα ρισκάρουν πιθανό τραυματισμό". Ο αθλητής ήθελε, ο μάνατζερ όμως όχι. Λες και ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, βασικός στους Πέισερς, παίκτης των 10 εκ δολαρίων - χωρίς εγγυημένο συμβόλαιο πάντως - ρισκάρει λιγότερο. Οσοι είδαν το ματς της Κροατίας στην Ιταλία, τουλάχιστον υποκλίθηκαν στον 29χρονο γκαρντ-φόργουορντ, που έκανε τα πάντα για να βοηθήσει την αγαπημένη του Εθνική στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κι αυτό επειδή η Κροατία ήταν θύμα των "παραθύρων" και χωρίς βάθος στο ρόστερ της, "πλήρωσε" ακριβά την απουσία των ΝΒΑερς και τώρα τρέχει να καλύψει το κενό. Δεν είχε καμία ευθύνη γι αυτό ο Μπογκντάνοβιτς, αλλά παλεύει να αλλάξει τη μοίρα της Εθνικής του. Και θα το κάνει και τον Σεπτέμβρη.

OI NBAERS ΔΕΝ ΣΝΟΜΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ

Αν τα βάλουμε κάτω, θα δούμε ότι οι ΝΒΑερς τίμησαν περισσότερο τα προκριματικά σε σχέση με τους παίκτες της EuroLeague και κυρίως αν το δούμε αναλογικά. Πραγματικά σπουδαίοι μπασκετμπολίστες που αγωνίζονται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου δίνουν το παρών, αντίθετα δεν το πράττουν πολλοί αθλητές της EuroLeague. Ισως κουράστηκαν περισσότερο, ίσως να μην νιώθουν την ανάγκη να παίξουν, κάποιοι μπορεί να έχουν και εντολή. Οι Ιταλοί για παράδειγμα δεν είχαν Μέλι και Ντατόμε στη σύνθεσή τους και το πλήρωσαν απέναντι στην Κροατία.

Η κατάσταση που περιγράφουμε είναι περίεργη, αλλά ας τελειώσουμε όπως αρχίσαμε. Με την Εθνική μας, που έχει σταθεί τυχερή στην ατυχία της. Ή για να ακριβολογούμε, αποδείχθηκε ικανή να αντιμετωπίσει όλα τα εμπόδια που μπήκαν στο δρόμο της. Κατάφερε να δημιουργηθεί μια μαγιά παικτών που υπό την καθοδήγηση του Σκουρτόπουλου και την ηγετική μορφή του Μπουρούση μέσα κι έξω από το παρκέ, έκανε πλεονέκτημα αυτό που έμοιαζε με μειονέκτημα. Είναι ΟΜΑΔΑ με όλη τη σημασία της λέξης, έχε αρχές και κανόνες εντός και εκτός γηπέδου, είναι ό,τι δεν ήταν εδώ και πολλά χρόνια. Απέκτησε υγεία και επιβεβαιώθηκε ότι ουδέν κακό, αμιγές καλού. Και κόντρα στη λογική που υπήρχε χρόνια τώρα στην Εθνική ομάδα, στηρίζεται πολύ στις σωστές αποστάσεις στο παρκέ και την ευστοχία στα τρίποντα. Δεν παίζει μόνο άμυνα, δεν θέλει μόνο να ελέγχει το ρυθμό, αλλά σουτάρει καλύτερα από ποτέ. Στο Τελ Αβίβ είχε 13 στα 26 τρίποντα!

Φαίνεται δε, ότι πολλοί από τους παίκτες που έχουν κληθεί για τα προκριματικά, αξίζουν και θα διεκδικήσουν μια θέση στο Παγκόσμιο. Δεν είναι μόνο ο σίγουρος Μπουρούσης ή ο Βαγγέλης Μάντζαρης και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο, παιδιά που ήταν στην Εθνική και σε τελικές φάσεις. Είναι και πολλοί ακόμα, που το επόμενο καλοκαίρι θα δικαιούνται πρόσκληση, έστω και στην προετοιμασία. Οχι χαριστικά και λόγω προσφοράς στα προκριματικά, αλλά γιατί πραγματικά θα μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα και μέσα στο παρκέ. Παράδειγμα ο Βαγγέλης Μαργαρίτης, που στα 35 του συνεχίζει να βελτιώνεται και είναι 4αρι επιπέδου EuroLeague.

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 15ΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Και κάτι τελευταίο, που στην ουσία είναι και μια πρόταση στην FIBA. Από το Παγκόσμιο του 2019 ίσως να πρέπει να αλλάξει κάτι ως προς τις συνθέσεις των ομάδων που θα συμμετέχουν στην τελική φάση. Ισως να πρέπει να δώσουν το δικαίωμα στις ομάδες και στους προπονητές να έχουν 15 ή και περισσότερους παίκτες στο ρόστερ τους. Οπως στο ποδόσφαιρο έχουν 22, ας φτάσουμε και στο μπάσκετ σε μεγαλύτερο αριθμό. Κάπως έτσι θα "τιμηθούν" και τα παιδιά των "παραθύρων", που έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, κάθε χειμώνα θα βγάζουν το φίδι από την τρύπα και στις τελικές φάσεις θα παίζουν άλλοι... Δίχως να κοπιάσουν και ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις, δίχως να το αξίζουν.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ