OPINIONS

ΛεΜπρόν: ο καλύτερος

ΛεΜπρόν: ο καλύτερος

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς και οι Κλίβελαντ Καβαλίερς έχουν ανατρέψει κάθε μπασκετική λογική στα play offs της Ανατολής και η συζήτηση περί GOAT είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς έκανε και πάλι το θαύμα του . Διότι το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, αλλά στις ΗΠΑ υπάρχει ένας παίκτης που το έχει μετατρέψει σε ατομικό. Ναι, πράγματι οι Καβαλίερς έχουν κι άλλους στο ρόστερ τους, η αλήθεια όμως είναι ότι χωρίς τον σούπερ σταρ αυτής της ομάδας, το Κλίβελαντ θα είχε μπει στη λοταρία της προηγούμενης εβδομάδας και θα ευχόταν να του καθίσει η πρώτη ή η δεύτερη επιλογή στο ντραφτ του 2018. Οι Νετς, οι Σανς και οι Κινγκς, ίσως να έχουν και καλύτερο ρόστερ.

Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά του ΛεΜπρον Τζέιμς με όλους τους υπόλοιπους παίκτες του ΝΒΑ. Και μιλάμε για τον Τζέιμς των Καβαλίερς, όχι τον Τζέιμς που μετέφερε το ταλέντο του στο Μαϊάμι για να πάρει τα πρώτα του πρωταθλήματος. Εκείνη η εκδοχή του ΛεΜπρον σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να τον κατατάξει στους κορυφαίους, εκείνη η κίνησή του έμοιαζε περισσότερο με παραδοχή κατωτερότητας. Ομως η επιστροφή του στο Κλίβελαντ και η απόφασή του να συνεχίσει σε ομάδα χωρίς το ίδιο ικανούς συμπαίκτες, τον μετέτρεψε σε βασιλιά.

Πολλοί είναι αυτοί που τον συγκρίνουν με τον Μάικλ Τζόρνταν και συγκρίνουν τους τίτλους τους. Εχει 6 ο Μάικλ Τζόρνταν, έχει μόνο 3 ο ΛεΜπρον Τζέιμς. Με την ίδια λογική βέβαια και ο Σκότι Πίπεν 6 πρωταθλήματα έχει στο ΝΒΑ, άρα είναι δυο φορές καλύτερος του σούπερ σταρ των Καβαλίερς. Με την ίδια λογική δεν θα μετρούσαμε τους τίτλους των ομάδων, αλλά οι κορυφαίοι θα έβγαιναν από τα πρωταθλήματα. Και παίκτες σαν τον Αϊβερσον, τον Μπάρκλεϊ, τον Γιούιν, τον Στόκτον, τον Ουίλκινς, τον Κέβιν Τζόνσον, τον Μίλερ δεν θα είχαν καμία αξία επειδή δεν πήραν τίτλο στο ΝΒΑ.

Οχι, δεν βγαίνει έτσι καλοί μου άνθρωποι. Στην συζήτηση περί GOAT ο ΛεΜπρον δεν έχει μπει τώρα, έχει μπει με την αξία του από την ημέρα που διάλεξε το δρόμο της επιστροφής στο Κλίβελαντ. Πήρε ένα πρωτάθλημα με σαφώς χειρότερο ρόστερ από εκείνο με το Μαϊάμι και τότε μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τον μύθο του. Θα μπορούσε να ακολουθήσει τον πιο εύκολο δρόμο και μαζί με άλλους σούπερ σταρ, να έπαιζαν μαζί σε μια ομάδα και τώρα να είχε ήδη φτάσει και στα 5 ή τα 6 πρωταθλήματα.

Αυτό όμως που κάνει με τους Καβαλίερς είναι πέρα από κάθε λογική. Ο ΛεΜπρον κάνει κάθε φορά και ένα θαύμα και μια ομάδα που ήταν το αουτσάιντερ ακόμα και στους ημιτελικούς της Ανατολής κόντρα στο Τορόντο, έφτασε στο τέλος της διαδρομής και θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα.

Το Κλίβελαντ έκανε μια σειρά από υπερβάσεις στα φετινά play offs και το ΝΒΑ έχει υποκλιθεί στον βασιλιά του. Το 4-0 επί των Ράπτορς και η πρόκριση στο 7ο παιχνίδια επί των Σέλτικς είναι μικρά θαύματα για αυτή την τόσο κακή ομάδα που έχουν οι Καβαλίερς, αν βγάλουμε απ' έξω τον Τζέιμς. Πριν από το ματς στη Βοστώνη και με βάση όσα είχαμε δει σε όλα τα ματς στο TD Garden, έμοιαζε αδιανόητο να κάνουν το 4-3 οι φιλοξενούμενοι. Ειδικά μετά και την απώλεια του Κέβιν Λοβ. Αλλο βέβαια που η συγκεκριμένη απώλεια ίσως και να άλλαξε τα δεδομένα της αναμέτρησης υπέρ των Καβαλίερς, διότι έγιναν σαφώς καλύτεροι στο αμυντικό κομμάτι. Εκεί, δηλαδή, που είχαν αδυναμία κάθε φορά που ταξίδευαν στη Βοστώνη.

Ο ΛεΜπρον και οι Καβαλίερς, λοιπόν, έμειναν ζωντανοί και θα παίξουν στους τελικούς του ΝΒΑ. Ακόμα κι αν δεν τα είχαν καταφέρει, ο Τζέιμς θα είχε ήδη προλάβει να μεγαλώσει τον μύθο, να ξαναβάλει τη συζήτηση περί του καλύτερου όλων των εποχών στο τραπέζι. Φανταστείτε τι γίνεται τώρα, που ένα από τα χειρότερα ρόστερ όλων εποχών είναι στον τελικό .

Και για να πούμε την αλήθεια, μόνο δύο παίκτες κατάφεραν δίχως ουσιαστική βοήθεια να φτάσουν σε τελικούς ΝΒΑ. Ο ένας ήταν ο Μάτζικ Τζόνσον το 1991 όταν με σέντερ τον Πέρκινς έμοιαζε ικανός να πάρει και το πρωτάθλημα από τους Μπουλς, όμως τραυματίστηκε στον πρώτο τελικό και ο Τζόρνταν δεν είχε πλέον αντίπαλο στο δρόμο προς τον πρώτο τίτλο του. Και ο Αλεν Άιβερσον το 2001, που έγραψε ιστορία μόνο και μόνο που νίκησε στην Ανατολή και έκανε το 1-0 απέναντι στους Λέικερς στο Λος Άντζελες με μυθική εμφάνιση.

Διότι το μπάσκετ είναι πολλές φορές πολλά περισσότερα από ένα πρωτάθλημα. Δεν είναι μαθηματικά να μετράει κανείς τους τίτλους, διότι υπάρχουν πολλοί μέτριοι με πρωταθλήματα και λιγοστοί σπουδαίοι χωρίς τίτλο.

Και για να τελειώνουμε την όποια συζήτηση για τον ΛεΜπρον και τα πρωταθλήματά του. Εχει δύο με το Μαϊάμι και λίγοι τα θυμούνται, έχει μόνο ένα με τους Καβαλίερς, αλλά εκεί υποκλίθηκε όλη η μπασκετική υφήλιος στην αξία του. Και ναι, με αυτά που κάνει - ειδικά φέτος - στο Κλίβελαντ, είναι ο καλύτερος όλων των εποχών. Κι ας μείνει στα τρία πρωταθλήματα... GOAT.

Photo credits: AP Photo/Elise Amendola

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ