OPINIONS

Ο πρώτος τελικός θα δείξει πολλά

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - OLYMPIAKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - OLYMPIAKOS (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο τίτλος του πρωταθλητή δεν κρίνεται ποτέ στον πρώτο τελικό, όμως το αποψινό ματς στο ΟΑΚΑ, θα μας δείξει πάρα πολλά ως προς τον νικητή της Stoiximan.gr Basket League. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Το ότι ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί για την κατάκτηση της Stoiximan.gr Basket League είναι κοινά αποδεκτό από τους περισσότερους. Όχι μόνο από τους ουδέτερους, αλλά ακόμα και από την πλειοψηφία των οπαδών του Ολυμπιακού...

Κοινά αποδεκτό, βέβαια, είναι πως έχει διαφορά η θεωρία από την πράξη. Το έχουμε ζήσει άλλωστε και στο παρελθόν. Να υπάρχει αυτό που λέμε ξεκάθαρο φαβορί για τον τίτλο, αλλά στην πορεία των τελικών τα δεδομένα να αλλάζουν. Ας μην πάμε μακριά. Ας θυμηθούμε τι έγινε πριν από ένα χρόνο. Όταν ο Ολυμπιακός με αβαντάζ έδρας έμοιαζε να κρατά για τα καλά την τύχη στα δικά του χέρια, αλλά ο Παναθηναϊκός να αναδεικνύεται πρωταθλητής μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Εννοείται πως κάθε σειρά είναι διαφορετική από την άλλη, τα προηγούμενα δεν σημαίνουν κάτι για τα επόμενα, από την άλλη βέβαια πάντα το παρελθόν μας διδάσκει να κρατάμε μικρό καλάθι σε ό,τι αφορά στα προγνωστικά. Αν τα αποτελέσματα ήταν... σίγουρα, ο κόσμος θα ήταν πλούσιος.

Πάμε παρακάτω. Είναι σαφές ότι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, η ψυχολογία είναι διαφορετική. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο Παναθηναϊκός κρατούσε... σκούπα και ετοιμαζόταν να πάρει μαζί του τον Ολυμπιακό. Φτάσαμε στον Ιούνιο και η διαφορά ανάμεσα στους "αιώνιους" μοιάζει να έχει διαφοροποιηθεί. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει τον ίδιο ρυθμό, ο Ολυμπιακός έχει ξεπεράσει τους τραυματισμούς και έχει μπόλικη ενέργεια στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος.

Αυτό, βέβαια, δεν λύνει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο ρόστερ των ερυθρολεύκων, ούτε τους κάνει πιο αθλητικούς στην άμυνα. Από την άλλη, το γεγονός ότι οι Πειραιώτες θα έχουν υγεία, θα μας δείξει και τι ακριβώς θα μπορούσαν να κάνουν στα playoffs της EuroLeague, αν δεν είχαν όλους τους τραυματισμούς μαζεμένους. Διότι στον Ολυμπιακό θεωρούν πως αυτά τα προβλήματα, στέρησαν εν πολλοίς την πρόκριση στο Final Four του Βελιγραδίου. Ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσουν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του, είναι να πάρουν το πρωτάθλημα Ελλάδας.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, μοιάζει όλη τη χρονιά πιο γεμάτος, με περισσότερες λύσεις στο ρόστερ του και πιο πολλές επιλογές στην επίθεση. Σε αντίθεση με τον αντίπαλό του δεν είναι προβλέψιμος στην επίθεση, έχει πολλούς και διαφορετικούς τρόπους να πετύχει καλάθι, με τον Νικ Καλάθη να είναι ο ηγέτης, αλλά να μην τα περιμένει όλα ο Πασκουάλ απ' αυτόν.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έχει γεννημένους νικητές όπως ο Βασίλης Σπανούλης και ο Γιώργος Πρίντεζης, μόνοι τους όμως δεν είναι ικανοί να κερδίσουν μια σειρά, ειδικά όταν το αβαντάζ έδρας ανήκει στον Παναθηναϊκό.

Όλα αυτά, βέβαια, όπως είπαμε είναι θεωρητικά. Η ώρα για την πράξη δεν αργεί, οι καλύτεροι τελικοί σε όλη την Ευρώπη αρχίζουν το απόγευμα. Οι αναλύσεις και τα σχέδια στα χαρτιά συνήθως χάνουν την αξία τους όταν οι ομάδες μπαίνουν στο χαρτί, διότι προπονητές και παίκτες, όσο κι αν γνωρίζουν πολύ καλά ο ένας τον άλλος, πάντα στο τέλος της ημέρας υπάρχει ένα καινούργιο στοιχείο, που κάνει και τη διαφορά.

Γι αυτό και θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το βράδυ για να βγάλουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Και από την εικόνα που θα έχει ο πρώτος τελικός, θα καταλάβουμε πολλά. Φυσικά και κανένας τίτλος δεν κρίθηκε στο πρώτο ματς, κανένας τελικός δεν είναι πιο σημαντικός από τον άλλο. Όμως το ματς στο ΟΑΚΑ, θα μας δείξει πάρα πολλά, όποιος κι αν είναι ο νικητής.

ΥΓ.: Κανένας λόγος δεν υπάρχει να διεξάγεται ο μικρός τελικός. Ο τρίτος ή ο τέταρτος δεν έχουν ουσιαστικά καμιά διαφορά, πέραν κάποιων λιγοστών χρημάτων. Είναι ματς γοήτρου, χωρίς σημασία. Το ότι και ο ΠΑΟΚ και ο Προμηθέας τα έδωσαν όλα και έπαιξαν εξαιρετικά είναι προς τιμήν τους, όμως αυτό δεν αλλάζει την ουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ