OPINIONS

Ο υποβιβασμός δεν είναι το τέλος

BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
BASKET LEAGUE / ÁÑÇÓ - ÐÁÏÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Άρης και ΠΑΟΚ είναι τελευταίοι... Δύσκολα θα γλιτώσουν και οι δύο. Ακόμα όμως κι αν δεν τα καταφέρουν, δεν θα έχει έρθει το τέλος. Το παράδειγμα της Μπολόνια είναι φωτεινό. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής Gazzetta ήταν το ντέρμπι της Basket City. Η αναμέτρηση της Βίρτους με την Φορτιτούντο Μπολόνια ήταν το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης σε μια χώρα που εδώ και πολλά χρόνια έχει βάλει σε τρίτη και τέταρτη μοίρα το μπάσκετ... Και δεν πρόκειται για ματς κορυφής ή τίτλου, διότι η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στους δύο αιώνιους αντιπάλους είναι τεράστια τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ταυτόχρονα όλη η μπασκετική Ευρώπη συντονίστηκε με τον εκθεσιακό χώρο της Fiera, το γήπεδο που χρησιμοποιεί στα παιχνίδια της στο ιταλικό πρωτάθλημα. Όχι για να παρακολουθήσει θέαμα, όχι γιατί ήταν ένα ματς που καθόριζε κάτι. Αλλά για να θυμηθεί και πάλι την ατμόσφαιρα που καθήλωνε τον θεατή τα παλιά τα χρόνια και είχε ξεθωριάσει όταν και οι δύο ομάδες είχαν πάρει την κατιούσα.

Διότι από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000 οι δύο ομάδες ταλαιπωρήθηκαν λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και η παρουσία τους προκαλούσε περισσότερο οίκτο και ουδείς ενδιαφέρον ακόμα και για τις παραδοσιακές τους κόντρες.

Εν τέλει η Βίρτους υποβιβάστηκε στην Α2 επέστρεψε τη σεζόν 2017-2018, η δε Φορτιτούντο διαλύθηκε και φτιάχτηκε πάλι από την αρχή, στην 4η κατηγορία της Ιταλίας.

Κι όμως, αποδείχθηκε ότι τα μεγάλο εμπόδια και οι περιπέτειες των δύο σπουδαίων ομάδων της Μπολόνια, δεν της κατέστρεψαν. Διότι και για τους Ιταλούς και για τους Ευρωπαίους, η Βίρτους και η Φορτιτούντο είναι καταχωρημένες ως πολύ ψηλά στις συνειδήσεις τους. Είναι δύο σύλλογοι που το όνομά τους είναι πάνω από την κατηγορία τους. Και ακόμα και οι πιο μικροί που δεν έζησαν τις μάχες τους, έχουν ακούσει τόσο πολλά, που έχει δημιουργηθεί ένας μύθος, ίσως ακόμα και μεγαλύτερος απ' αυτό που μπορεί να συνέβαινε στην πραγματικότητα. Γι αυτό και όλοι ανυπομονούσαν να ξαναδούν αυτές τις δύο στο παρκέ, να ζήσουν την ατμόσφαιρα από τα παλιά και όποιος είχε την ευκαιρία να δει live εικόνα ή διάφορα videos από το ματς, δεν βγήκαν χαμένοι. Διότι αποδείχθηκε πως ο χρόνος δεν είναι ικανός να νικήσει δύο θρύλους του αθλητισμού.

Γι αυτό δεν υπάρχει κανένα απολύτως λόγος να ανησυχούν οι οπαδοί του Άρη και του ΠΑΟΚ μπροστά στο φάσμα του υποβιβασμού. Εντάξει, είναι εύκολο για μας να το γράφουμε και πάρα πολύ δύσκολο γι αυτούς να αποδεχθούν την πραγματικότητα, αλλά αν κάποιος δει πιο ψύχραιμα την κατάσταση, ίσως είναι και η λύση. Ναι, θα υποφέρουν αν ποτέ έρθει ο υποβιβασμός. Κάποιοι θα κλάψουν, θα ξεσπάσουν και έτσι πρέπει να κάνει ο αληθινός υποβιβασμός. Διότι η θέση του Άρη (ειδικά του Άρη στο μπάσκετ) και του ΠΑΟΚ δεν είναι στην Α2 ή στην Β' Εθνική, αλλά στην Basket League. Όμως η θέση του Άρη και του ΠΑΟΚ δεν είναι ούτε να ταλαιπωρούνται ως κομπάρσοι στην Α1. Δεν είναι να κάνουν εράνους και να παρακαλούν για χρήματα. Είναι να πρωταγωνιστούν και διεκδικούν τίτλους.

Διότι ο ΠΑΟΚ και ο Άρης στο μπάσκετ είναι κάτι πολύ μεγάλο για τους 40άρηδες (και πάνω). Είναι το ματς που το ζούσαν και όσοι δεν ήταν οπαδοί τους. Ήταν η απόλυτη μπασκετική αναμέτρηση. Κι επειδή έχει δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω απ' αυτό το ζευγάρι, θα εξιτάρει και τους φιλάθλους που δεν τα πρόλαβαν όλα αυτά. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος, που δεν θα σβήσει ποτέ.

Ο Άρης και ο ΠΑΟΚ χρειάζονται επανεκκίνηση κι αυτό συμβαίνει μόνο όταν φτάσεις στον... πάτο. Αλλιώς ζεις σε ένα ψέμα και ποτέ δεν θα έρθει η πραγματική λύση. Ίσως ο πάτος να είναι αυτό που συμβαίνει τώρα, δηλαδή το ότι οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στην τελευταία θέση. Ίσως να είναι ο υποβιβασμός. Όμως πρόκειται για δύο μεγάλα σωματεία, με κόσμο πιστό, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιστρέψουν... Αργά ή γρήγορα θα το κάνουν. Όπως η Βίρτους και η Φορτιτούντο.

Όπως και ο Ηρακλής, που ταλαιπωρήθηκε πολλά χρόνια στο μπάσκετ (στο ποδόσφαιρο ταλαιπωρείται ακόμα), έφτασε ακόμα και στη Β' Εθνική, πάλεψε σκληρά για να ανέβει. Και πλέον όχι μόνο γύρισε, αλλά είναι και το αφεντικό της Θεσσαλονίκης. Ο Ηρακλής έκανε την επανεκκίνησή του, ποτέ δεν τα παράτησε και πλέον κοιτάζει αφ' υψηλού αυτούς που τον χλεύαζαν πριν από καιρό. Αλλά και ο Γηραιός, όπως και τόσοι άλλοι σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, βγήκαν πιο δυνατοί από την περιπέτειά τους. Όλοι τους έκλαψαν, ξέσπασαν, αλλά τώρα απολαμβάνουν τη στιγμές, δίχως να νοιάζονται για όσα είχαν συμβεί πριν από χρόνια.

ΥΓ.: Ο Προμηθέας το παλεύει εδώ και μια εβδομάδα παρά τις δυσκολίες. Δεν είναι απλό να επαναπατρίσει τον Βαγγέλη Μάντζαρη. Αλλά μέχρι τη Δευτέρα μπορεί να έχει κάνει το μεγαλύτερο κόλπο για φέτος στην Basket League. Με σκοπό να πάρει το Κύπελλο και να κάνει κάτι μεγάλο στο EurοCup.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ