OPINIONS

Πιτίνο: Έπεσαν στο λάκκο που έσκαβαν

EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τα ήξεις αφήξεις του Ρικ Πιτίνο ήταν για καιρό ένα εξαιρετικό επικοινωνιακό όπλο, που τελικά γύρισε μπούμπερανγκ. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Το αντίο του Ρικ Πιτίνο έκανε... φασαρία στην Ελλάδα, ακόμα και στην εποχή του κορονοϊου. Ήταν το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες και ξέφυγε από την πανδημία. Δείγμα της φήμης και της αξίας του Αμερικανού κόουτς.

Ήταν ίσως μια απόφαση που βόλεψε και τις δύο πλευρές, αλλά παράλληλα έφερε στην επιφάνεια ένα κομμάτι του χαρακτήρα του 67χρονου προπονητή, που καιρό τώρα το έβλεπαν όλοι, αλλά το παραδέχονταν μόνο οι μισοί. Και όσοι το έλεγαν τότε, δέχονταν πυρά απ' όσους τον τελευταίο καιρό άρχισαν να πέφτουν οι ίδιοι στον λάκκο που έσκαψαν.

Η δεύτερη θητεία του Ρικ Πιτίνο στην Ελλάδα δεν είχε καμία σχέση με την πρώτη. Γι αυτό και στον Παναθηναϊκό είναι μάλλον ανακουφισμένοι από την ανακοίνωση του Αοϊόνα, που τους βγάζει και από τη δύσκολη θέση. Ο Αμερικανός δεν ήταν χαρούμενος πλέον στην Ευρώπη, οι πράσινοι είχαν καθοδική πορεία και το κλήμα είχε στραβώσει. Όποιος έχει αντίρρηση, απλά μπορεί να ανατρέξει σε δημοσιεύματα ανθρώπων που πριν από λίγο καιρό αποθέωναν τον Πιτίνο. Όχι γιατί υπήρχε σχετική γραμμή, αλλά γιατί έτσι ήταν τα πράγματα.

Από την άλλη όμως, ο κόσμος του Παναθηναϊκού για έναν δικό του λόγο στήριζε τον Αμερικανό, οπότε προέκυψε μια δυσκολία ως προς τον τρόπο διαχείρισης μιας κατάστασης που δεν είχε μέλλον. Εν τέλει ο Πιτίνο έσωσε και το γόητρό του αφού πρόλαβε τις εξελίξεις και συμφώνησε με κολέγιο στις ΗΠΑ και συνάμα ανακούφισε και τον Παναθηναϊκό.

Βέβαια η συγκεκριμένη εξέλιξη ούτε γνωστή σε όλους πρέπει να ήταν, ούτε ενημέρωση πρέπει να υπήρξε. Αλλιώς δεν εξηγείται το ότι άνθρωποι του περιβάλλοντος της διοίκησης του Παναθηναϊκού χλεύαζαν ακόμα και μετά τις ανακοινώσεις του Αϊόνα, όσους έγραφαν για τη συνεργασία των δύο πλευρών. Χλεύαζαν τους Αμερικανούς, τους Ελληνες και όποιο άλλο έγραφε, αυτό που ανακοινώθηκε 2 ώρες πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Ισως να μπερδεύτηκαν και στη μετάφραση του tweet του Πιτίνο... Έπεσαν κι αυτοί στο λάκκο που έσκαβαν.

Κάπου εδώ ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, θυμίζοντας όλα τα "ήξεις αφήξεις" του Πιτίνο από την ημέρα που γύρισε στην Ελλάδα. Τότε που είχε στις συζητήσεις του με την Ομοσπονδία είχε πει ότι δεν πρόκειται να αναλάβει ελληνική ομάδα. Τότε που είχε ξεκαθαρίσει στους παίκτες του Ολυμπιακού ότι δεν θα γυρίσει στον Παναθηναϊκό... Δημιουργώντας τεράστια ζητήματα και στην ΕΟΚ και στους αθλητές, τον Πρίντεζη και τον Παπανικολάου. Η ΕΟΚ είδε μια εξαιρετική επικοινωνιακή της κίνηση να γυρίζει μπούμερανγκ για τη μισή φίλαθλη Ελλάδα και τους παίκτες του Ολυμπιακού να θεωρούνται... προδότες του έθνους.

Λίγο καιρό μετά, ο αμισθί Ρικ Πιτίνο ζήτησε από την Ομοσπονδία δύο Αμερικανούς βοηθούς, τέσσερις Αμερικανούς σκάουτ και τελικά φάνηκε να βρίσκουν τη χρυσή τομή κάπου στη μέση, αλλά με την ΕΟΚ να χρειάζεται να βγάλει από το ταμείο της του κόσμου τα λεφτά και να χρεωθεί με υπερβολικά έξοδα, για μια διοργάνωσης μιας εβδομάδας. Με την προοπτική πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες να είναι μικρή και γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι απίθανο να αγωνιστεί, αλλά και γιατί οι Τούρκοι δυνάμωσαν με την προσθήκη του Λάρκιν. Συν την παρουσία του -διοργανωτή του ενός ομίλου του Προολυμπιακού- Καναδά.

Εν μέσω όλων αυτών θυμήθηκε τον Βασίλη Σπανούλη για την Εθνική δημιουργώντας ένα θέμα από το πουθενά, που δεν δέχθηκε καν να σχολιάσει ο 38χρονος γκαρντ, θεωρώντας προφανώς αστεία και την υπόθεση και την όποια προσέγγιση μέσω twitter, δημοσιευμάτων και δηλώσεων... Αλλά και πάλι ο Σπανούλης βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων.

Ναι, γιατί ο Παπανικολάου και ο Πρίντεζης και ο Σπανούλης που έχουν παίξει πάνω από 10 χρόνια για την Ελλάδα και την Εθνική, καταδικάστηκαν από την κοινή γνώμη με ευθύνη ενός ξένου, που πέρασε και ίσως δεν ακουμπήσει ποτέ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Εδωσαν δίκιο στον Πιτίνο, που στην πορεία έδειξε ότι δεν έχει πρόβλημα να πει πράγματα που δεν ισχύουν, αλλά όχι αυτοί που χρόνια τώρα προσφέρουν μέσα στο παρκέ.

Και τελικά, ο Πιτίνο φεύγει ανακοινώνοντας την επόμενη δουλειά του από τον Μάρτιο. Αν γίνει το Προολυμπιακό τουρνουά (διότι μπορεί λόγω της κατάστασης Παγκοσμίως να μην γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες) θα χρεώσει την Ομοσπονδία με ένα τεράστιο ποσό που - κατά τα λεγόμενα των ανθρώπων της ΕΟΚ δεν είχαν συμφωνηθεί - και θα αφήσει εκτεθειμένους όσους τον αποθέωναν.

Γιατί μείνει δεν μείνει ως το τέλος για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του με Παναθηναϊκό και Εθνική, έχει πάψει προ πολλού να είναι προπονητής κοινής αποδοχής. Χάθηκε εντελώς η εμπιστοσύνη και μπορεί στο μέλλον να εκθέσει ακόμα περισσότερο όσους τον αποθέωναν πριν από λίγους μήνες. Δεν έχει όρια, ούτε φραγμούς στα 67 του χρόνια ο Πιτίνο. Τωρα το κατάλαβαν και όσοι προσποιούνταν πως δεν καταλάβαιναν...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αποκλειστική δήλωση Πιτίνο στο Sport24.gr: "Πρόθεσή μου να γυρίσω για Παναθηναϊκό και Εθνική"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ