OPINIONS

Πρωτάθλημα 16 ομάδων; Αδύνατον

Πρωτάθλημα 16 ομάδων; Αδύνατον

Στον ΕΣΑΚΕ βρήκαν τη λύση που τους συμφέρει για φέτος. Αλλά 16 ομάδες στην Α1 μοιάζει απίθανο να παίξουν. Εξηγεί ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Το πιο αθόρυβο πρωτάθλημα μπάσκετ όλων των εποχών θα ολοκληρωθεί άδοξα και ελάχιστοι πρόκειται να στεναχωρηθούν. Μόνο οι παίκτες που μένουν ξεκρέμαστοι και θα χάσουν λεφτά που είχαν υπολογίσει. Γι αυτό και αντιδρούν και ζητούν να συνεχιστεί η σεζόν, ακόμα κι αν χρειαστει να αγωνιστούν τον Ιούλιο . Δίκιο έχουν, αλλά που να το βρουν.

Οσοι μάλλον παρακαλούσαν να μην αρχίσει καν και ήταν γι' αυτούς αναγκαίο κακό, δείχνουν λυτρωμένοι που δεν θα τελειώσει και ουσιαστικά θα θεωρηθεί ως μη γενόμενο.

Το αν θα στεφθεί πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός που έτρεχε μόνος του σε αυτή την κούρσα δίχως αντίπαλο είναι προφανές ότι δεν πολυαπασχολεί ούτε τους πράσινους. Κανονικά το αξίζουν και πρέπει να το πάρουν, αλλά αυτό θα το βρουν μεταξύ τους οι ομάδες της ΕΚΟ Basket League. Αυτό που κυρίως νοιάζει όλες τις ΚΑΕ είναι να μην χάσουν τα κεκτημένα, δηλαδή αυτές που κινδυνεύουν να μην υποβιβαστούν και το κυριότερο να γλιτώσουν χρήματα. Μια σεζόν γεμάτη μεγάλη χασούρα, να μην φέρει την απόλυτη καταστροφή γιατί λόγω κορονοϊου τα όποια έσοδα αναμένονταν, δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στα ταμεία των ομάδων.

Το οικονομικό είναι αυτό που απασχολεί κυρίως τις ΚΑΕ, που αποφάσισαν να σταματήσουν το πρωτάθλημα εδώ και να μην υποβιβαστεί κανείς. Κάπου εδώ, λοιπόν, τελειώνει το φετινό πρόβλημα και αρχίζει το ακόμα μεγαλύτερο μπέρδεμα... Με άλλα λόγια το πρόβλημα δεν λύνεται, αλλά μεταφέρεται για το μέλλον. Ταξίδι στο άγνωστο (και όχι στο όνειρο) με βάρκα την ελπίδα.

Τι αποφάσισαν, λοιπόν, οι ομάδες; Να τελειώσει η σεζόν και να μην πέσει κανείς. Κι επειδή δεν πρόκειται για κλειστή λίγκα, αλλά για συνδεδεμένο πρωτάθλημα με τα υπόλοιπα της ΕΟΚ, του χρόνου θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Α1 16 ομάδες... Οι 14 μαζί με όσες ανέβουν από την Α2, ούτως ώστε να μην διαταραχθεί η αλυσίδα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Βέβαια για να γίνει αυτό χρειάζεται η συγκατάθεση της ΕΟΚ (που υπάρχει) και νομοθετική ρύθμιση από την Πολιτεία. Κι αυτό μπορεί να γίνει, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις που ίσως να μην αρέσουν στις ομάδες. Οπως και να έχει, πρόκειται για μια συζήτηση που τώρα αρχίζει και μπορεί σε 5-6 μήνες να μην έχει καμία απολύτως αξία.

Διότι με δεδομένες τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί παγκοσμίως, τα λεφτά θα είναι δυσεύρετα. Και όχι 16 ομάδες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός επαγγελματικού πρωταθλήματος, αλλά ούτε 14 θα είναι εύκολο να βρεθούν. Κάτι που θα πιθανότατα θα ίσχυε ακόμα και αν δεν είχε προκύψει η Πανδημία με τον κορονοίο, διότι η φετινή απουσία του Ολυμπιακού στην EKO Basket League προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημιά στις περισσότερες ομάδες.

Αντί επιλόγου: η σημερινή τηλεδιάσκεψη στον ΕΣΑΚΕ δεν έβγαλε καμία σοβαρή είδηση. Σκοπός είναι να μειωθεί η χασούρα γιατί η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ. Τι ακριβώς θα γίνει την επόμενη σεζόν είναι πολύ νωρίς να το συζητήσουμε αυτή τη στιγμή. Οποιος προσπαθήσει να προβλέψει τι θα συμβεί στο επόμενο πρωτάθλημα της Basket League έχει πολύ λίγες πιθανότητες να πέσει μέσα.

Οσο για τον Ολυμπιακό; Παρακολουθεί τις εξελίξεις δίχως να συμμετέχει σε τίποτα. Και αφήνει όλους τους άλλους να μιλούν γι αυτόν, δίχως να έχει κανέναν απολύτως λόγο να ανοίξει τα δικά του χαρτιά.

ΥΓ.: Μένει να δούμε τι θα γίνει με τις υπόλοιπες κατηγορίες, πλην Α1. Τι θα γίνει; Διότι δεν είναι μία κατηγορία, επηρεάζονται όλα τα πρωταθλήματα από την Α2 ως τα τοπικά. Θα υπάρξουν πρωταθλητές; Θα ανέβουν ομάδες; Θα πέσουν; Μόνο θα ανέβουν και δεν θα πέσει καμία;Η ΕΟΚ έχει αν μη τι άλλο έναν μεγάλο μπελά.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ