OPINIONS

Τζόρντι Μπερτομέου, καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς

Τζόρντι Μπερτομέου, καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς

Η συνέντευξη του Τζόρντι Μπερτομέου έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στη Ρωσία. Κάθε φορά που μιλάει, τόσο χειρότερα τα κάνει. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Τζόρντι Μπερτομέου στο ρώσικο sport.ru είναι αποκαλυπτική. Για τους λόγους που το ευρωπαϊκό μπάσκετ εξακολουθεί να είναι τόσο πολύ διχασμένο, για τους λόγους που δεν διαφαίνεται καμία λύση στον ορίζοντα και για τους λόγους το γενικότερο περιβάλλον είναι άρρωστο.

Αρκεί να διαβάσει κάποιος τις δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της EuroLeague και κυρίως να αντιληφθεί το ύφος του, για να διαπιστώσει ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει πρόβλημα.

Ο μετριοπαθής Τζόρντι, ο ταπεινός δικηγόρος που για χρόνια καθιέρωνε το προφίλ των χαμηλών τόνων, έφτασε σε επίσημες συνεντεύξεις του να χρησιμοποιεί λέξεις όπως: “Σκουπίδια” και “Μ@@@@ίες”. Ποιος να το περίμενε;

Σημασία δεν έχει η φρασεολογία του, άλλωστε δεν είναι καθόλου σπάνιο να ξεφύγει κάποιος και να αλλάζει ο χαρακτήρας του.

Ο Μπερτομέου αποδεικνύει για ποιο λόγο η Euroleague έχει φτάσει στο σημερινό σημείο της, η καλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση και η δεύτερη παγκοσμίως (που απέχει έτη φωτός όμως, από την πρώτη), αλλά και για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η παρουσία της FIBA στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Απαραίτητη; Οχι! Επιβεβλημένη.

Η EuroLeague βρίσκεται στο καλύτερο σημείο της, είναι αυταποδεικτο ότι έχει αναπτυχθεί, την ίδια στιγμή όμως το ευρωπαϊκό μπάσκετ και τα εγχώρια πρωταθλήματα, που ήταν, είναι και θα είναι ο βασικός πυρήνας εξέλιξης του μπάσκετ κατά τόπους, έχει έρθει αντιμέτωπο με έναν τεράστιο κίνδυνο. Τον αφανισμό! Εξαιτίας του Μπερτομέου, της EuroLeague και της ελίτ νοοτροπίας που κουβαλούν οι ομάδες της, και κατά βάση οι 11 των 10ετών συμβολαίων.

Είναι δύσκολο να καταλάβε κανείς τι πρέπει να πιστέψει απ’όσα λέει ο Μπερτομέου, ο οποίος ξέρει ότι αυτή τη στιγμή δύο είναι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει: Το οικονομικό χάος που αντιμετωπίζει στη διοργάνωσή του και η υποβάθμιση των εθνικών πρωταθλημάτων, που στην Ευρώπη είναι τεράστιο πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή που ο ίδιος λέει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει ΝΒΑ , επειδή υπάρχουν διαφορετικοί νόμοι και φορολογικά συστήματα, από χώρα σε χώρα, στόχος του είναι να κάνει την EuroLeague να στηριχθεί στις ίδιες δομές που υπάρχουν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Εκεί, όπου δεν υπάρχουν παιδικές κι εφηβικές ομάδες, δεν υπάρχουν σύλλογοι, δεν υπάρχει προβιβασμός και υποβιβασμός και τα πάντα έχουν θεμελιώδη βάση το σχολικό αθλητισμό. Σε μία χώρα που είναι ενιαία, με διαφορετική φορολόγηση που ελέγχεται όμως από μία κυβέρνηση και όχι σε μία Ηπειρο με δεκάδες διαφορετικές χώρες και κουλτούρες.

Ο Μπερτομέου ξέρει να χρησιμοποιεί μεγάλες κουβέντες, οι οποίες όμως είναι άδειες και τα παραδείγματα είναι πολλά.

Είπε λοιπόν…

Για το σύστημα ελέγχου του οικονομικού Fair Play…

"Θέλουμε οι ομάδες μας έχουν σταθερότητα, να υπάρχει σύγκλιση των εσόδων με τα έξοδα, να καλύπτουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, να πληρώνουν τους παίκτες και τους προπονητές".

Πώς ακριβώς η EuroLeague μπορεί να ελέγξει αν οι ομάδες είναι φορολογικά συνεπείς στις χώρες τους; Κι αν δεν είναι, ο ίδιος τι ακριβώς μπορεί να κάνει και πως να επιβάλλει κυρώσεις; Μιλάει για financial fair play, τη στιγμή που αρνείται να το εναρμονίσει με τα έσοδα των ομάδων (κι όχι τις επενδύσεις των ιδιοκτητών), αλλά την ίδια στιγμή βλέπει τη Ρεάλ Μαδρίτης , περσινή πρωταθλήτρια, να έχει ένα κενό στο ταμείο της, της τάξης των 30 εκατ. ευρω και δεν τον ενοχλεί…

Διότι εκεί στηρίζεται. Στην πλουτοκρατία κάποιων ομάδων ή στην τρέλα κάποιων ιδιοκτητών. Και αναφέρεται σε financial fair play, όταν, η EuroLeague δεν μπορεί να ελέγξει τις πληρωμές των ομάδων προς το κράτος και όλες οι οικονομικές διαφορές ομάδων-προπονητών/παικτών, επιλύονται από το BAT, το οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί από τη FIBA… Κάτι το οποίο φυσικά τον βολεύει και μάλιστα πολύ, διότι έτσι δεν χρειάζεται να ιδρύσει τη δική του επιτροπή επίλυσης οικονομικών διαφορών και αποφεύγει τις κόντρες με τα μέλη που τον διορίζουν: Τις ομάδες. Αυτό και ως μία απάντηση για ποιο λόγο η EuroLeague ανήκει στο ευρύτερο περιβάλλον της FIBA.

Είπε για το γεγονός ότι πεθαίνουν τα εθνικά πρωταθλήματα και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι:

"Δεν έχω λύση σε αυτό, διότι η ερώτηση αφορά τα εθνικά πρωταθλήματα. Και στην Ισπανία, όπως και στη Ρωσία, υπάρχει χάσμα μεταξύ της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα με τις άλλες ομάδες, αλλά το ισπανικό πρωτάθλημα παραμένει το ισχυρότερο στην Ευρώπη για πολλά χρόνια. Είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά υπάρχει ελπίδα. Το παράδειγμα της Ισπανίας μας δείχνει ότι υπάρχουν λύσεις. Υπάρχει όμως και το παράδειγμα της Ελλάδας, όπου ένα πολύ ανίσχυρο εθνικό πρωτάθλημα κυριαρχείται από δύο ομάδες… Δεν έχω μία ξεκάθαρη συνταγή, αλλά δεν βλέπω πώς επηρρεάζει η Ευρωλίγκα όλο αυτό. Ούτε η Ούνικς, ούτε η Λοκομοτίβ, ούτε η Χίμκι είχαν μία τόσο σταθερή παρουσία στο ευρωπαϊκό στερέωμα, αλλά το μπάτζετ τους, είναι στο μέρο όρο των ευρωπαϊκών στάνταρντς. Η ΤΣΣΚΑ έχει το μεγαλύτερο στην Ευρώπη για χρόνια αλλά είναι μία εξαίρεση".

Ωμά και κυνικά αναφέρει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα εθνικά πρωταθλήματα, έστω κι αν κατά καιρούς έχει αναφέρει ότι είναι ζωτικής σημασίας. Θα ήταν χαρούμενος αν μπορούσε να τα εξαφανίσει. Μιλάει για ξεχωριστά παραδείγματα χωρών, αναφέρεται και στην Ελλάδα. Αλλά δεν λέει ότι η Ισπανία έχει μία μόνιμη θέση στην EuroLeague που προκύπτει από τη βαθμολογία, παρά τα τρία εγγυημένα συμβόλαια, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Ρωσία με τη VTB . Για την Ελλάδα ξεχνάει επιμελώς να πει ότι εδώ και πολλά χρόνια οι θέσεις είναι ρεζερβέ και αν η ΑΕΚ , ο ΠΑΟΚ , το Περιστέρι , ή όποιος άλλος κατακτήσει το πρωτάθλημα δεν θα αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα. Και πως θα γίνει ανάπτυξη στην Ελλάδα Τζόρντι; Γιατί ο Αγγελόπουλος ή ο Σαββίδης να βάλουν χρήματα σε μία σημαδεμένη τράπουλα;

Τζόρντι Μπερτομέου, καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς

Είπε για την καταγγελία του Ολυμπιακού….

"Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν θα επιτρέψω στην EuroLeague την σπατάλη για αυτά τα …ελληνικά θέματα. Εχουν μεταξύ τους μυθικό πόλεμο σε εγχώριο επίπεδο, αλλά στο επίπεδο της EuroLeague δεν επιτρέπουμε τέτοια γεγονότα. Δεν θέλουν να επιλύσουν το θέμα τους με πολιτισμένο τρόπο σε επίπεδο εθνικού πρωταθλήματος, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα. Και οι δύο ξέρουν ότι στην EuroLeague είμαστε πολύ πιο αυστηροί. Εξετάσαμε το περιστατικό που καταγγέλθηκε και η επιτροπή μας δεν έχει στοιχεία που να αναφέρουν ότι ο Γιαννακόπουλος πραγματικά ισχυρίστηκε ότι ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πλησιάσει τους διαιτητές. Οι εγχώριοι δημοσιογράφοι αρνούνται να μας παρέχουν σχετικά στοιχεία. Αλλά αυτά είναι έτσι κι αλλιώς που αφορούν στους Ελληνες".

Πέραν της υποτιμητικής διάθεσης που έχουν τα λόγια του (αλλά για αυτό φταίμε εμείς ως Έλληνες), ο Μπερτομέου έχει ανέβει στο βάθρο και κουνάει το δάχτυλο θαρρείς και απευθύνεται σε κρετίνους. Τα προβλήματα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έχουν προφανώς εγχώριο χαρακτήρα, αλλά με εξοργιστικό τρόπο κοροϊδεύει τον κόσμο λέγοντας ότι τα θέματά των δύο αιωνίων πρέπει να λυθούν σε εσωτερικό περιβάλλον. Η καταγγελία του Ολυμπιακού έγινε για περιστατικό που συνέβη σε αγώνα της EuroLeague και είναι τουλάχιστον υποκρισία να αποφεύγει οποιαδήποτε σχέση.

Για τον Βλάντε Ντίβατς και τον Αντρέι Κιριλένκο...

"Δεν θυμάμαι τον Ντίβατς, ως τζένεραλ μάνατζερ των Σακραμέντο Κινγκς να αφήνει τον Μπογκντάνοβιτς να αγωνιστεί στην Εθνική ομάδα. Και ο Αντρέι, κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έκανε πολλές διακοπές από την Εθνική ομάδα για να ξεκουραστεί. Και ήταν μιά πολύ καλή απόφαση για τον ίδιο. Δεν νομίζω ότι προσπάθησε να σαμποτάρει την Εθνική ομάδα του. Και συνέβη περισσότερες από μία φορές. Οι παίκτες της EuroLeague δικαιούνται τον σεβασμό. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους παίκτες μας τους ιδιοκτήτες μας να τους φέρονται σαν να ανήκουν σε μία χαμηλότερη τάξη. Γιατί να τους φέρονται χειρότερα από τους παίκτες ή τους ιδιοκτήτες της Μινεσότα και την Οκλαχόμα για παράδειγμα;".

Εδω η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Μίλησε για δύο θρύλους του μπάσκετ, που έχουν προσφέρει τα πάντα στο μπάσκετ των χωρών του και τους χαρακτήρισε υποκριτές, απλά και μόνο δεν του αρέσουν αυτά που λένε. Ποιος; Ο Μπερτομέου. Αυτό καταδεινύει το μέγεθος του προβλήματος. Ηδη πάντως στη Ρωσία, ο κόσμος είναι έξαλλος με τις δηλώσεις Μπερτομέου.

Είπε επίσης:

"Η FIBA αδυνατεί να πιστέψει ότι η EuroLeague είναι επιτυχημένη. Η FIBA δεν μπορεί να ανεχτεί το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αντικαταστήσει την EuroLeague με το Champions League . Δυστυχώς η FIBA οργανώνει ένα Champions League, όπου δεν υπάρχουν καν πρωταθλητές και απέτυχε. Οπως και τα Παράθυρα".

Η FIBA έχει το Champions League, το οποίο ναι, δεν είναι EuroLeague, αλλά σε σχέση με το Eurocup έχει στις τάξεις της 7 πρωταθλητές εγχώριων πρωταθλημάτων, ενώ το Eurocup καμία, τη στιγμή που ο μέσος όρος της κατάταξης των ομάδων του BCL είναι η 4η θέση, ενώ του Eurocup η κάτι λιγότερο από την 6η.

Αν ο Μπερτομέου δεν δίνει δεκάρα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, κι αν έχεις γραμμένες τις υπόλοιπες χώρες πέραν των 10 που συμμετέχουν στη διοργάνωσή του, αν μη τι άλλο είναι καλό που υπάρχει κάποιος που ενδιαφέρεται έμπρακτα και με πολύ υψηλού επιπέδου διοργάνωση.

- Για τις κατηγορίες που θέλουν την Ευρωλίγκα να βάζει συγκεκριμένους αγώνες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες

"Αυτά είναι μαλακίες. Πρώτα απ’όλα η EuroLeague φτιάχνει ένα καλεντάρι από το 2000 χωρίς να υπάρχουν διακοπές. Αλλά η FIBA απρόσμενα αποφάσισε να ανακαλύψει κάποια “Παράθυρα” το 2017 και για αυτό παραβίασε τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2004".

Αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο για τη φρασεολογία του Μπερτομέου, απλά θα αναφέρουμε ότι σε τρεις αράδες κατάφερε να μαζέψει πολλές ανακρίβειες. Είπε ότι η EuroLeague δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ναι, τίποτα: Παρά μόνο τρία διαφορετικά φορμάτ, που έχουν αυξήσει τον αριθμό των αγώνων για τους παίκτες και τις ομάδες κατά τουλάχιστον 50%. Πρώτα είχαμε τους ομίλους. Μετά ήρθε η διευρυμένη φάση των 16 και τώρα το round Robin με 16 ομάδες, που του χρόνου θα γίνουν 18 (άρα τέσσερα ματς παραπάνω για τις ομάδες) και μετά 20! Κατά τα άλλα, δεν έχει αλλάξει τίποτα η Ευρωλίγκα.

Επιπλέον, τα Παράθυρα της FIBA "ανακαλύφθηκαν" το 2017, αλλά ήταν μία ιδέα που ψηφίστηκε ομόφωνα από τις Ομοσπονδίες το 2010(!!!)

Οσο για την παραβίαση της συμφωνίας του Νοεμβρίου, τα δικαστήρια αποφάνθηκαν και η Ευρωλίγκα πλήρωσε 900.000 ευρώ στην FIBA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ