OPINIONS

Αρματωμένος με 10+1 μεταγραφές ο Ολυμπιακός

Αρματωμένος με 10+1 μεταγραφές ο Ολυμπιακός
EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για την... ενδεκάδα μεταγραφών του Ολυμπιακού που καθιστούν το ρόστερ έτοιμο για κάθε πρόκληση στη διάρκεια μιας απαιτητικής σεζόν.

Δεν ξέρω πόσοι έχουν μπει στον κόπο να κάνουν από τώρα τη σούμα, αλλά ο Ολυμπιακός μετράει ήδη μια ενδεκάδα μεταγραφών, οι περισσότερες από τις οποίες ταιριάζουν στην παροιμία "ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση".

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι και η διοίκηση τήρησε ως τώρα τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και οι έως τώρα κινήσεις, αποτελούν ασφαλείς και ποιοτικές επιλογές, για τις θέσεις που είχαν ανάγκη από ενίσχυση. Την ώρα που αναμένονται άλλος ένας κίπερ, ένας κεντρικός χαφ κι ενδεχομένως ένας ακόμη κεντρικός αμυντικός, αλλά και μία ή δύο -περήφανες- πωλήσεις με τους Σισέ, Καμαρά, Κούτρη μπροστά στη βιτρίνα, ο Πέδρο Μαρτίνς ξεκινά από πολύ πιο ισχυρή αφετηρία.

Οι εισηγήσεις του Πορτογάλου προπονητή έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, αποκτήθηκαν εκείνοι που ήταν στην πρώτη γραμμή της λίστας του με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις του Ζοζέ Σα και του Ρούμπεν Σεμέδο, οι οποίοι στοίχισαν συνολικά 7 εκατομμύρια ευρώ (2,5+4,5 αντίστοιχα).

ΕΜΠΕΙΡΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΟ

Η παραμονή του πρώτου και η προσθήκη του δεύτερου, θεωρούνται θεμελιώδεις για τον κορμό της ομάδας, σε δύο πολύ νευραλγικές θέσεις. Δεν είναι, όμως, οι μόνοι που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον Ολυμπιακό της νέας σεζόν. Γενικά το ρόστερ ενισχύθηκε είτε με έτοιμους, έμπειρους και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, είτε με νεαρούς, πολλά υποσχόμενους για το μέλλον.

Στην πρώτη κατηγορία, ανήκουν οι Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά, Σουντανί, στη δεύτερη οι Ντουρμισάι, Μπα, Μπρούνο, Σιαμπάνης, Κάιπερς, Ραντζέλοβιτς. Πρόκειται συνολικά για 10+1 μεταγραφές, μια ενδεκάδα δηλαδή, με τον Σα να συνεχίζει ως περιουσιακό στοιχείο της ομάδας κι όχι ως δανεικός.

Πέρα από την παραδοχή ότι ο Ολυμπιακός έχει ασχοληθεί πιο ενεργά και πιο πολύ ως τώρα με τις μεταγραφές συγκριτικά με τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου, μια απλή ματιά στους αριθμούς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο ρόστερ έχουν προστεθεί γύρω στα 22 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. σύμφωνα με το Transfermarkt).

Στα 5 υπολογίζεται η αξία του Ελ Αραμπί, ο οποίος αποτέλεσε τη διάδοχη κατάσταση μετά την αρνητική τροπή του φλερτ με τον Μάρκους Μπεργκ, στα 4,5 ο Σεμέδο, στα 2,5 ο Σα, όσα και ο Σουντανί, στο 1,5 ο πολύπειρος Βαλμπουενά, αλλά και ο φέρελπις Ραντζέλοβιτς! Η διοίκηση σε συνεργασία με το τμήμα σκάουτινγκ και την τεχνική ηγεσία κινήθηκε στοχευμένα, με πλάνο και σωστούς χειρισμούς.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΑ "ΟΧΙ"

Μπορεί κάποιες υποθέσεις να μην κύλησαν όπως τις ήθελαν οι αρμόδιοι του συλλόγου, αλλά συνολικά οι αναποδιές και τα "όχι", ήταν πολύ λιγότερα συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πέρυσι τέτοια εποχή, μόνο για τη θέση του αμυντικού μέσου είχαν “στραβώσει” τουλάχιστον τέσσερις υποψηφιότητες, παρότι οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Βραζιλιάνος Αραό της Φλαμέγκο και ο Καμερουνέζος Κουντέ που προτίμησε τελικά τη Γερμανία και τη Μάιντς.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι το κλαμπ είχε κάνει καλύτερη προεργασία για να τελειώσει μεταγραφές που μόνο εύκολες δεν έμοιαζαν στο πρώτο άκουσμα. Ο Βαλμπουενά για παράδειγμα, μετά το “ψηστήρι” που του έγινε από τους Ανιγκό, Μοδεστό και Ισά δέχθηκε να μετακομίσει από τη Φενέρ με ένα συμβόλαιο της τάξης του 60% αναλογικά με τα χρήματα που έπαιρνε στην Τουρκία. Κάτι ανάλογο συνέβη με τον Σεμέδο, ο οποίος ήρθε με 4,5 εκατομμύρια στην Ελλάδα, αλλά αν δεν είχε γίνει δουλίτσα μέχρι και από τον ίδιο τον κόουτς, δύσκολα θα είχαμε αυτή την εξέλιξη.

Έχει σημασία, επίσης, ότι ο Ολυμπιακός ως τώρα δεν κινήθηκε μονόπλευρα. Δούλεψε με τον μεγαλοατζέντη Ζόρζε Μέντες σε τουλάχιστον τρεις υποθέσεις με έδρα την Ιβηρική. Το "γαλλικό λόμπι" (Καρεμπέ, Μοδεστό, Ανιγκό, Ισά) δούλεψε ή είχε ενεργό συμμετοχή στις υποθέσεις των Μπα, Αραμπί, Σουντανί, Βαλμπουενά και έπεται συνέχεια ( Φόντε Καμαρά;)...

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο "ΜΠΟΥΧΑ"

Μπάλα έπαιξε και μάλιστα καλή ο Πέδρο Μαρτίνς, όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά κι όπου χρειάστηκε να επέμβει για να διευκολύνει καταστάσεις μεταγραφικού περιεχομένου. Κάπως έτσι φτάσαμε σε ένα σημείο ο Ολυμπιακός να έχει ενισχύσει βάσει προγράμματος τον άξονά του με παίκτες πρώτης γραμμής όπως ο Σα, ο Σεμέδο, ο Ελ Αραμπί. Τα "φτερά" με Βαλμπουενά, Μπρούνο, Ραντζέλοβιτς, Σουντανί, ενώ για την επίθεση δεν πρέπει να ξεχνάμε τους Ντουρμισάι, Κάιπερς, άσχετα αν ο τελευταίος μάλλον θα πάει κάπου δανεικός, όπως και ο Σολδάνο, επειδή δύσκολα θα χωρέσουν.

Σε όλα τα παραπάνω, δεν θα πρέπει να αμελήσουμε και την επέκταση της συνεργασίας με τον Κώστα Φορτούνη, με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη να παίρνει σύντομα τη σκυτάλη, για να ανανεώσει κι αυτός έως το 2023. Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός μπαίνει αρματωμένος όχι μόνο στη μάχη των προκριματικών του Champions League, αλλά και στη διεκδίκηση του τίτλου που θέλει να ξαναφέρει στον Πειραιά μετά από δύο χρόνια. Και με τον ίδιο προπονητή για δεύτερη σεζόν, σε αντίθεση με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ που άλλαξαν τιμονίερη και επίσης διάλεξαν Πορτογάλο τεχνικό, όχι τυχαία...

Η συνέχεια, λοιπόν, αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τις προσθήκες που θα ακολουθήσουν, με πρώτο τον πιτσιρικά στόπερ Μάρκοβιτς της Παρτιζάν που έχει μπει ήδη στο αεροπλάνο, αλλά και για τις αποχωρήσεις μετά την επιστροφή από την Αυστρία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ