OPINIONS

Έψαχνε έναν Σεμέδο από την εποχή του Μέλμπεργκ ο Ολυμπιακός

Έψαχνε έναν Σεμέδο από την εποχή του Μέλμπεργκ ο Ολυμπιακός

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει τους λόγους που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός έψαχνε στόπερ επιπέδου Ρούμπεν Σεμέδο από την εποχή του Όλοφ Μέλμπεργκ!

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς που μπαίνετε στον κόπο να διαβάσετε αυτές τις γραμμές έτυχε να παρακολουθήσετε έστω μια φορά τον Ρούμπεν Σεμέδο με τη Σπόρτινγκ, τη Βιγιαρεάλ, ή το τελευταίο εξάμηνο με τη Ρίο Άβε.

Προσωπικά τον "τσεκάρω" συστηματικά εδώ και μία τριετία από τότε που έγινε γνωστό από το ρεπορτάζ ότι τον θέλει σαν τρελός ο Μάρκο Σίλβα στον Ολυμπιακό.

Ήταν 22 ετών τότε ο παίκτης με το ράστα μαλλί που εδώ και μερικές ώρες προβάρει την ερυθρόλευκη εμφάνιση. Από τότε μπήκα στη διαδικασία να ψάξω τους λόγους που ένας άλλος -εξίσου καλός στα δικά μου μάτια- Πορτογάλος τεχνικός... έσκιζε τα ρούχα του για να τον φέρει στον Πειραιά, έστω και με ετήσιο δανεισμό.

Ο Ρούμπεν Σεμέδο, σύμφωνα με όσα έχω δει στα χρόνια που ασχολούμαι με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού και με το ποδόσφαιρο γενικότερα, είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να προκύψει για την ομάδα του Πειραιά. Για να ακριβολογώ, είναι μάλλον πολυτέλεια που αυτός ο ποδοσφαιριστής όχι απλά θα έρθει να παίξει μπάλα στη χώρα μας, αλλά αγοράστηκε για τα επόμενα 4 χρόνια.

Ο ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΝΓΚΕΛΣ

Νομίζω ότι η δική μου αίσθηση, είναι βεβαιότητα στο μυαλό όχι μόνο του Πέδρο Μαρτίνς, αλλά και των διοικούντων την ΠΑΕ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μόνο μία φορά μέχρι τώρα είχε εγκρίνει μια τόσο μεγάλη δαπάνη για κεντρικό αμυντικό. Ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια η απόκτηση του Πορτογάλου άσου, γύρω στα 5,5 εκατ. είχε αγοραστεί πριν από δύο χρόνια ο Μπιόρν Ένγκελς.

Με τη διαφορά ότι ο Βέλγος ήρθε από τη Μπριζ όταν πουλήθηκε με πάνω από 17 εκατ. ευρώ ο Παναγιώτης Ρέτσος στη Λεβερκούζεν και με εξασφαλισμένη την παρουσία του κλαμπ στους ομίλους του Champions League. Από τον Ένγκελς ο Σεμέδο θεωρώ ότι είναι ακόμη καλύτερος, λόγω του ότι πέρα όλων των άλλων προσόντων, το λέει και η καρδιά του. Είναι λιοντάρι μέσα στο γήπεδο, ενώ ο ξανθομάλλης Μπιόρν δεν ξεχώριζε ιδιαίτερα για το πάθος του.

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είναι κανένας... χθεσινός στην πιάτσα. Ήξερε καλά ότι έπρεπε να εκμεταλλευθεί την περιπέτεια του Σεμέδο με τη δικαιοσύνη που τον έθεσε εκτός "κίτρινου υποβρυχίου", όπως ακριβώς συνέβη πέρυσι με την αντίστοιχη ιστορία του Πονσένσε που έμεινε ελεύθερος λόγω των επεισοδίων που δημιούργησαν σε βάρος παικτών οπαδοί της Σπόρτινγκ.

ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΥΠΕΡΑΞΙΑ

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η υπεραξία είναι μάλλον δεδομένη και το ρίσκο περιορισμένο στο ελάχιστο από τη στιγμή που οι δικαστικές περιπέτειες μπήκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και ο Ρούμπεν είναι... λυσσασμένος να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν όταν η Βιγιαρεάλ πλήρωσε 14 εκατομμύρια για να τον αποκτήσει.

Όπως δεν είναι χθεσινός ο Μαρτίνς, άλλο τόσο δεν είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έψαξε, ενημερώθηκε, έμαθε πριν δώσει την εντολή για τα 4,5 εκατομμύρια προς τον Σεμέδο. Ξέρει, πρώτος απ' όλους, από το στόμα του κόουτς, ότι τέτοιου επιπέδου κεντρικός αμυντικός έχει να έρθει στον Ολυμπιακό από τον στοιχειωμένο... Μέλμπεργκ. Όχι δεν έχει την ίδια εμπειρία με τον Σουηδό "βράχο" ο Σεμέδο, αλλά από προσόντα μπορεί να διαθέτει και ακόμη περισσότερα.

Πολύ δυνατός, με μπόι 192 εκατοστά, γρήγορος στις αντιδράσεις και στα πρώτα μέτρα, πολύ καλός με τη μπάλα, τσαμπουκάς στις μονομαχίες, με εξαιρετική αντίληψη, αμυντικός με προσωπικότητα που δεν... μασάει ούτε στο χορτάρι ούτε στον αέρα.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι η διοίκηση έσπρωξε ένα τόσο μεγάλο ποσό για να αποκτήσει τη "νούμερο 1" εισήγηση του προπονητή. Το πρώτο όνομα της λίστας ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γι' αυτό και τον πολιόρκησε εδώ κι ενάμιση μήνα, μέχρι να ξεπεραστεί και το τελευταίο εμπόδιο που έβαλε η Σπόρτινγκ. Για να κάνει σαν τρελός ο προπονητής για έναν ποδοσφαιριστή και να τον ζητάει επιτακτικά, κάτι περισσότερο ξέρει...

Εδώ ο Ολυμπιακός πήρε τον Παπ Αμπού Σισέ από την Αζαξιό εντελώς άγουρο και μετά από δύο χρόνια συζητά να τον πουλήσει με ποσά που προσεγγίζουν το 20άρικο. Κι αν σας φαίνεται υπερβολικό -όπως φαίνεται και σε μένα- το ποσό, υπάρχουν ατζέντηδες που... κόβουν το λαιμό τους, ότι οι "ερυθρόλευκοι" έχουν απορρίψει μέχρι και πρόταση 18 εκατομμυρίων για τον διεθνή Σενεγαλέζο.

Για να μην πάμε πολύ μακριά τη βαλίτσα, ο Σεμέδο δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα παρά μόνο για διακοπές αν δεν είχε τα γνωστά μπλεξίματα που τον οδήγησαν τέσσερις και πλέον μήνες στη φυλακή. Αν έχει αφήσει οριστικά πίσω του αυτή την προσωπική περιπέτεια, ο Ολυμπιακός βρήκε αυτό που του έλειπε εδώ και μια 10ετία στο κέντρο της άμυνας. Αρκεί ο κόουτς να του βρει και το ανάλογο ταίρι. Όπως έλεγαν νωρίτερα στην ΠΑΕ εκτιμούν ότι το νέο απόκτημα της ομάδας θα εξελιχθεί σε διάδοχο του Πέπε στην Εθνική Πορτογαλίας!

ΠΑΙΖΕΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΤΟΠΕΡ

Και κάτι ακόμη επειδή πολλοί επιμένουν ότι οι "ερυθρόλευκοι" ψάχνουν και για αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό. Ο Σεμέδο παίζει συνήθως αριστερό στόπερ, παρότι δεξιοπόδαρος, όπως, επίσης, παίζει άνετα και ως "κόφτης". Όλα αυτά θα τα δούμε, φυσικά, στο γήπεδο, καθώς εκεί είναι ο καθρέφτης για όλους. Το πως θα ταιριάξει ένας ποδοσφαιριστής σε μια ομάδα, είναι το "άλφα" και το "ωμέγα". Στον Πειραιά δεν κόλλησε κοτζάμ Ζάχοβιτς, η ακριβότερη μεταγραφή ever την τελευταία 20ετία, οπότε τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Από τον Σεμέδο, όμως, ο Ολυμπιακός δεν θα μπορούσε να βρει τίποτα καλύτερο με αυτά τα χρήματα. Αυτό είναι μάλλον δεδομένο. Αμυντικοί με 4+ εκατομμύρια υπάρχουν πολλοί. Ο καλός Σεμέδο, ωστόσο, αξίζει πολλά περισσότερα κι αν έχει και στο γήπεδο την όρεξη που είχε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο, διαθέτει και το ανάλογο κίνητρο για να απογειώσει ξανά την καριέρα του. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο...

Υ.Γ.: Γενικά οι κινήσεις που έχουν γίνει ως τώρα από πλευράς Ολυμπιακού στις μεταγραφές είναι μία και μία. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει τα εργαλεία που θέλει για να φτιάξει μια ομάδα που θα σηκώνει τον κόσμο από τη θέση του. Θα είναι πρόωρο, πάντως, να πούμε κάτι περισσότερο όταν έχουμε ακόμη δύο μήνες μπροστά μας για να δούμε πως θα πέσει η αυλαία των μεταγραφών. Σε θέματα σχεδιασμού δεν μετράει το πως μπαίνεις στο παζάρι, αλλά το πως βγαίνεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ