OPINIONS

Έτσι κερδίζεις στο ΟΑΚΑ

Έτσι κερδίζεις στο ΟΑΚΑ

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος θυμάται τι έχει συμβεί σε όλα ματς ο Ολυμπιακός έχει πάει υπό πίεση στο "σπίτι" της ΑΕΚ, αποκαλύπτει τα τρία "κλειδιά"-νίκης και στέκεται στην –καταλυτική- παρουσία των Ταχτσίδη, Φορτούνη

Με την πλάτη στον τοίχο, από βαθμολογικής πλευράς και όχι μόνο, πηγαίνει απόψε ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά. Κι άλλες φορές στο παρελθόν οι "ερυθρόλευκοι" αντιμετώπισαν τους "κιτρινόμαυρους" εντός ή εκτός έδρας ενώ προηγήθηκαν αναταράξεις και κατάφεραν να βγάλουν αντίδραση.

Πέρυσι τέτοιο καιρό, πριν από το εντός έδρας παιχνίδι των δύο ομάδων στο Φάληρο, οι πρωταθλητές είχαν ηττηθεί εντός έδρας από τον ΑΠΟΕΛ και το κλίμα ήταν ανάλογο. Σε εκείνο το παιχνίδι, λοιπόν, κι ενώ οι επιλογές του Πάουλο Μπέντο αποτελούσαν ήδη πεδίο κριτικής και προβληματισμού, όχι απλά έδειξαν χαρακτήρα, αλλά φιλοδώρησαν τους αντιπάλους τους με 3 γκολ (3-0), χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερη αντίσταση.

Κάτι ανάλογο έγινε και στη ρεβάνς της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου, όταν μετά το 1-2 του "Γ. Καραϊσκάκης" θεωρήθηκαν από κάποιους ως οι... κομπάρσοι που θα πήγαιναν στο πάρτι πρόκρισης της ΑΕΚ. Τελικά, όχι μόνο νίκησαν 0-1 χάρη στο γκολ του Ρομαό, αλλά άγγιξαν και την ολική ανατροπή με την κεφαλιά του Καρντόσο που έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι...

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Αντίθετα, στο ματς πρωταθλήματος του β’ γύρου που δεν υπήρξε ιδιαίτερη πίεση και ο Ολυμπιακός έδειχνε στα καλά του, η ΑΕΚ επιβλήθηκε σχετικά εύκολα (1-0) σε ένα "κλειστό" ματς με λίγες φάσεις. Που θέλω να καταλήξω; Η ιστορία έχει διδάξει πως όταν οι Πειραιώτες βρίσκονται υπό καθεστώς πίεσης, συνήθως αυτό τους βγαίνει σε καλό...

Δεν ξέρω αν κάτι τέτοιο θα συμβεί το βράδυ της Κυριακής στην Καλογρέζα, σε ένα παιχνίδι που και ο Μπέσνικ Χάσι καλείται να περάσει τις δικές του εξετάσεις, μετά τα δικαιώματα που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Αν βάλουμε στη ζυγαριά όλα τα παραπάνω και συνυπολογίσουμε ότι τα ντέρμπι είναι συνήθως παιχνίδια λεπτομερειών, ο Ολυμπιακός έχει τον τρόπο να αποδράσει από μια πολύ δύσκολη έδρα, αρκεί να ανταποκριθεί σε δύο βασικούς τομείς του παιχνιδιού.

ΤΑ ΔΥΟ "ΚΛΕΙΔΙΑ"

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να μην παρουσιάσει τις ίδιες αρρυθμίες και την ίδια αφέλεια που έχουμε δει ουκ ολίγες φορές φέτος στην ανασταλτική λειτουργία. Το γεγονός ότι οι "ερυθρόλευκοι" δέχονται γκολ σχεδόν σε κάθε παιχνίδι και στις εγχώριες και στις διεθνείς τους υποχρεώσεις, κάτι δείχνει. Κι εδώ πρέπει να ρίξουν το μεγαλύτερο βάρος. Σε αυτά τα ματς, η νίκη έρχεται από το "μηδέν παθητικό". Με την επίθεση, δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ ιδιαίτερα. Όταν διαθέτεις παίκτες κλάσης όπως οι Καρσελά, Μάριν, Εμενίκε, Οφόε κι άλλους, δεν χρειάζεται να πεις πολλά. Αρκεί να τους δείξεις πως θα βρεθούν σωστά κι όλα τ’ άλλα είναι εύκολα... Βέβαια και η αντίπαλος έχει τα δικά της "όπλα", τα οποία θα πρέπει να εξουδετερωθούν ή έστω να περιοριστούν...

Αν όλα πάνε καλά στο αμυντικό σκέλος, ο Ολυμπιακός διαθέτει και τους παίκτες και την ποιότητα και τον τρόπο να σκοράρει, έστω κι αν η άμυνα της ΑΕΚ τα έχει πάει πολύ καλά ως τώρα. Ένα άλλο πολύ σημαντικό, κομβικό πιθανότατα, στοιχείο του παιχνιδιού, είναι οι "μάχες" στο χώρο του κέντρου. Οι "ερυθρόλευκοι" ίσως και λόγω ποιότητας δεν συνηθίζουν φέτος να "ματώνουν" στον άξονα. Γι’ αυτό πιθανότατα λείπει τόσο πολύ ο δυναμικός Ρομαό από το "στρογγυλό", επειδή είναι υποχρεωμένος τελευταία να καλύπτει την τρύπα στα στόπερ.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Σύμφωνα με τις δοκιμές των τελευταίων ημερών, η αμυντική τετράδα είναι "κλειδωμένη" με Ομάρ δεξιά, Φιγκέιρας αριστερά, Ένχελς και Ρομαό μπροστά από τον Καπίνο, άρα όλο το "ζουμί" είναι στην τριάδα που θα επιλεγεί στον άξονα. Θεωρώ δεδομένο ότι ο Χάσι αυτή τη φορά θα πάει... δεμένος κι όχι αέρα τα πανιά, όπως με τη Σπόρτινγκ.

Δίπλα στον Ζιλέ, πρέπει να τοποθετηθεί κι άλλο χαφ με ανασταλτικές ικανότητες. Ταπεινή μου άποψη, αυτός θα πρέπει να είναι ο Ταχτσίδης, ο οποίος πέρα από προσωπικότητα και εμπειρία, σε σύγκριση με τον Ζντιέλαρ, έχει και πιο "γλυκό" -αριστερό- πόδι για να ταΐσει τους μπροστινούς του στο χώρο ακόμη και με 30άρες πάσες.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει κι ένα ακόμη ψηλό κορμί για τα "στημένα" σε άμυνα κι επίθεση. Και κάτι ακόμη. Ο Ταχτσίδης είναι Έλληνας διεθνής και ξέρει πολύ καλά τι σημαίνουν αυτά τα ματς. Δεν χρειάζεται να του το εξηγήσει κανείς... Από ‘κει και πέρα, αν είναι 100% έτοιμος κι έχει βενζίνη στο ντεπόζιτο, μιας κι έλειπε αρκετό καιρό λόγω τραυματισμού, αυτό το ξέρουν ο Χάσι και οι συνεργάτες του.

"ΦΩΝΑΖΕΙ" Ο ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Ήταν –μάλλον- δεδομένο ότι ο Κώστας Φορτούνης θα έδινε το δικό του αγώνα δρόμου για να είναι παρών στο ΟΑΚΑ. Στο περσινό 3-0 του πρώτου γύρου ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής και γενικά έχει καλά παιχνίδια κόντρα στους "κιτρινόμαυρους". Οι ηγέτες, όπως αυτός, άλλωστε, σε τέτοια παιχνίδια δείχνουν τι αξίζουν. Και μόνο το ότι πάλεψε πολύ για να μπει στη 18άδα σημαίνει και το πόσο πολύ θέλει να βοηθήσει, έστω και ως λύση από τον πάγκο. Κάπως έτσι έπαιξε και με τη Ριέκα στο Φάληρο κι επέδρασε καταλυτικά να γίνει το 0-1, 2-1 και θεμέλιο πρόκρισης στους ομίλους του UCL.

Για να μην πάμε ακόμη πιο μακριά τη βαλίτσα, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το "Κυριακή κοντή γιορτή", είναι πολύ σημαντικό οι "ερυθρόλευκοι" να μην ασχοληθούν ή να ασχοληθούν όσο γίνεται λιγότερο, με τον Σιδηρόπουλο και τους βοηθούς του. Είναι των αρμοδίων της ΠΑΕ δουλειά, αν κι εφόσον, να ασχοληθεί με τέτοιου είδους θέματα. Δουλειά των παικτών και του προπονητή είναι να μείνουν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο στόχο και το πλάνο δράσης. Αν το κάνουν, θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν γρήγορα-γρήγορα στην κορυφή της βαθμολογίας. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο χορτάρι.

Υ.Γ.: Τα καλά του παιχνίδια φέτος ο Ολυμπιακός τα έχει κάνει εκτός έδρας.

Υ.Γ.2: Ο Μπεν δεν γεμίζει το μάτι πολλών, αλλά μπορεί να αποδειχθεί σούπερ λύση από τον πάγκο.

Υ.Γ.3: Έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα επιλεγεί τελικά για την κορυφή μεταξύ Εμενίκε και Τζούρτζεβιτς. Ο πρώτος είναι έμπειρος, άπιαστος στο χώρο και τα... κολλάει, αλλά ο Σέρβος κάνει πιο πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο κι αυτό ιδιαίτερα σε τέτοια ματς παίζει ρόλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ