OPINIONS

Γιατί ο Ολυμπιακός τα "έσπρωξε" χοντρά για τον Πέπε

Vitoria de Guimaraes' Pepe Rodrigues, right, fights for the ball with Sporting's Luciano Vietto during the Portuguese League soccer match between Vitoria SC and Sporting CP in Guimaraes, Portugal, Thursday, June 4, 2020. The Portuguese League soccer matches resumed Wednesday without spectators because of the coronavirus pandemic. (Hugo Delgado/Pool via AP)
Vitoria de Guimaraes' Pepe Rodrigues, right, fights for the ball with Sporting's Luciano Vietto during the Portuguese League soccer match between Vitoria SC and Sporting CP in Guimaraes, Portugal, Thursday, June 4, 2020. The Portuguese League soccer matches resumed Wednesday without spectators because of the coronavirus pandemic. (Hugo Delgado/Pool via AP) HUGO DELGADO/POOL VIA AP

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει με χαρτί και μολύβι τα δεδομένα της μεταγραφής Πέπε, τα "θέλω" του Πέδρο Μαρτίνς, τι έχει και τι δεν έχει ο 23χρονος Πορτογάλος χαφ, την "κλειδωμένη" υπόθεση Τιάγκο Σίλβα και το άγνωστο παρασκήνιο με Γκάρι Ροντρίγκες.

Επιβεβαιώθηκε νωρίτερα, η πληροφορία που είχε διαρρεύσει από το μεσημέρι και ήθελε τον Πορτογάλο Πέπε στη χώρα μας "Τετάρτη ή Πέμπτη" για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Τελικά, ο 23χρονος μέσος της Γκιμαράες, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση θα προσγειωθεί στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" το βράδυ της Τετάρτης (2/9, 21.30) και θα αποτελέσει άλλη μία προσθήκη που φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του Πέδρο Μαρτίνς.

Όπως είχατε διαβάσει τις τελευταίες ημέρες στο Sport24.gr, οι "ερυθρόλευκοι" μπήκαν στη διεκδίκηση του Πέπε όταν οι απαιτήσεις της ομάδας του ήταν στα 5.5 - 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχε δικαιώματα πάνω του και η Μπενφίκα. Με καλούς χειρισμούς και ανάλογους ελιγμούς εκεί που χρειάστηκε, οι "ερυθρόλευκοι" έκλεισαν τον νούμερο 1 υποψήφιο διάδοχο του Γκιλιέρμε, σύμφωνα με τα "θέλω" του προπονητή, με ένα αρκετά υψηλό, αλλά και κάτω από τις αρχικές αξιώσεις της Γκιμαράες, ποσό.

Σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, η ομάδα του Πέπε θα βάλει στο ταμείο της 3.7 εκατ. ευρώ ως πάγια αποζημίωση κι άλλες 300.000 ευρώ, ανάλογα με την επίτευξη των στόχων της επόμενης περιόδου. Σε αυτά τα χρήματα προσθέστε κι ένα μικρό ποσό (σ.σ. γύρω στις 500.000) που θα εισπράξει η Μπενφίκα, η οποία είναι σαφές ότι λόγω και των καλών σχέσεων με τον Ολυμπιακό σε διοικητικό επίπεδο και νέας πιθανής συνεργασίας μεταγραφικού περιεχομένου στο μέλλον, έκανε… σκριν για να ολοκληρωθεί το deal.

Ο Πέπε, που είναι "ομόσταβλος" των Σεμέδο και Καφού (εκπροσωπούνται από το γραφείο του Ουλίσε Σάντος), θα υπογράψει 4ετές συμβόλαιο με τις αποδοχές του να ανεβαίνουν κλιμακωτά και να προσεγγίζουν το εκατομμύριο τη σεζόν, με τον πρώτο χρόνο να του γεμίζει την τσέπη περί τις 700.000. Με δύο κουβέντες, η διοίκηση του Ολυμπιακού έσπρωξε ό,τι πρόκειται να εισπράξει από τη μετακίνηση του Γκιλιέρμε στην Αλ Σαντ και κάτι ακόμη, για να φέρει το… νέο Γκιλιέρμε, όπως τον ήθελε ο προπονητής του. Με τη διαφορά ότι το νέο απόκτημα των πρωταθλητών είναι έξι χρόνια πιο μικρό ηλικιακά από τον Βραζιλιάνο που διανύει τα 29 και θα μπει σε ταχύρρυθμο πρόγραμμα για να προλάβει τον τελικό του Κυπέλλου, αλλά και τα playoffs του Champions League.

ΓΙΑΤΙ Ο ΠΕΠΕ - ΤΙ ΕΧΕΙ/ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

Το επόμενο ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο και πρέπει να απαντηθεί, καθώς αποτελεί και το ζουμί της μεταγραφής είναι το "γιατί" ο Πέπε κι όχι κάποιος άλλος. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη για εκείνους που ξέρουν την υπόθεση από μέσα. Πρόκειται για ένα πολύ ποιοτικό, ένα πολύ μπαλάτο χαφ. Πολύ ευφυής ποδοσφαιριστής, με αξιόλογο μπόι (1.82), ικανός να κάνει τα πάντα με τη μπάλα στα πόδια. Να αλλάξει κατεύθυνση και ρυθμό να πασάρει σωστά, να απαλλαγεί γρήγορα από το πρέσινγκ, να "ανοίξει" το παιχνίδι.

Τι δεν έχει στο ρεπερτόριο; Δεν φημίζεται για τον δυναμισμό στο παιχνίδι του. Δεν είναι aggressive που λένε και οι προπονητές. Είναι περισσότερο ντελικάτος, παρά τσαμπουκάς. Ζυγίζει, άλλωστε, μόλις 71 κιλά. Ελαφρύ χαφ, αέρινο, που αρέσει πολύ στο μάτι και του οπαδού, αλλά και του προπονητή που ξέρει πως να τον αξιοποιήσει.

Γι' αυτό ο Πέδρο Μαρτίνς τον βλέπει περισσότερο στο "8" και λιγότερο στο "6". Μπουχαλάκης, Καμαρά και Καφού, άλλωστε είναι αρκετά aggressive για να κάνουν τη δουλειά στο ρόλο του αμυντικού μέσου.

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΤΙΑΓΚΟ ΣΙΛΒΑ

Η καλή επαφή με τη μπάλα και η γενικότερη ποιότητα, έχουν βάλει πολύ ψηλά στη λίστα του Ολυμπιακού και τον Τιάγκο Σίλβα της Νότιγχαμ, όπως πρωτοδιαβάσατε εδώ από τις 18 Αυγούστου. Τις ημέρες από ακολούθησαν από τότε μέχρι τώρα, το ρεπορτάζ επιβεβαιώθηκε αλλά ο 27χρονος μέσος δεν ήρθε (ακόμη) και υπάρχει απάντηση. Ο Πέδρο Μαρτίνς ήθελε να καλύψει άμεσα το κενό του Γκιλιέρμε στο 6-8 και η διοίκηση φρόντισε να φέρει στα μέτρα της και να τελειώσει τη δουλειά με τον Πέπε.

Ο Τιάγκο παίζει κυρίως στις θέσεις 8-10, υπό προϋποθέσεις και αριστερά (ως χαφ, όχι ως εξτρέμ). Αν δεν υπάρξει μεγάλη ανατροπή θα ακολουθήσει σύντομα την ίδια διαδρομή με τον Πέπε, καθώς πρόκειται για μια υπόθεση που οι “ερυθρόλευκοι” ελέγχουν απόλυτα και απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή και το τελικό “πράσινο φως” του κόουτς, για να ενεργοποιήσουν κι αυτό το δρομολόγιο...

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΕ ΓΚΑΡΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ

Για τα άκρα της επίθεσης, είναι μακράν πρώτος στόχος ο -παλιός γνώριμος- Γκάρι Ροντρίγκες για τον οποίο μετράει πέρα από τα όποια προσόντα του και το ότι δεν θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα προσαρμογής. Παρότι δεν φόρεσε ως τώρα τη φανέλα του, ξέρει καλά και από Ελλάδα και από Ολυμπιακό. Το πως θα έρθει, αν θα είναι με κανονική μεταγραφή ή με ετήσιο δανεισμό και οψιόν αγοράς δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο γεννημένος στο Ρότερνταμ, με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι, εξτρέμ, είχε προταθεί στους "ερυθρόλευκους" πριν μετακινηθεί στον ΠΑΟΚ, αλλά η τότε τεχνική ηγεσία (ένας άλλος Πορτογάλος, ο Μάρκο Σίλβα) είχε άλλες προτεραιότητες.

Τώρα, ο Μαρτίνς τον θέλει και πολύ μάλιστα. Λογικά θα τον έχει κι ας εκτοξεύθηκε το κόστος συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2015 που μετακινήθηκε, σχετικά άσημος, από την ισπανική Έλτσε στον ΠΑΟΚ για να ακολουθήσουν η Γαλατά, η Αλ Ιτιχάντ και η Φενέρ, πριν βάλει πλώρη για τον Πειραιά...

Hugo Delgado/Pool via AP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ