OPINIONS

Κι ο Βαλμπουενά το βιολί του

Κι ο Βαλμπουενά το βιολί του

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό που μοιράζει 4άρες σαν πολυβόλο, με καταλύτη τον υπέροχο Βαλμπουενά, αλλά οι ριπές του είναι υποχρέωση να συνεχιστούν και σε Κρήτη, ΟΑΚΑ.

Ίσως έχει καταντήσει κουραστικό να στεκόμαστε σχεδόν μετά από κάθε παιχνίδι στον καταλυτικό ρόλο του Ματιέ Βαλμπουενά. Κάτι που φάνηκε περίτρανα και μετά το χορταστικό 4-2 επί του Άρη.

Το τι προσφέρει και το όχι ο Γάλλος «στρατηγός» στα παιχνίδια του Ολυμπιακού φάνηκε περισσότερο σ' εκείνα που απουσίασε λόγω τραυματισμού. Εκεί όπου έλειψε η ποιότητα, το απρόβλεπτο, ο πολύ υψηλός ρυθμός και οι καθαρές επιλογές, με δεδομένη και την απουσία του αρχηγού Φορτούνη.

Δεν είναι τυχαίο πως από την ημέρα που πάτησε πάλι γερά στα πόδια του ο 35χρονος μαέστρος, οι «ερυθρόλευκοι» μοιράζουν τη μία τεσσάρα μετά την άλλη, δείχνοντας πως όταν πιάνουν ρυθμό, δεν υπάρχει ομάδα που να μπορεί να ακολουθήσει σε τόσο υψηλές ταχύτητες. Μετά και τη χθεσινή νίκη, η αήττητη ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς πέρα από την καλύτερη άμυνα, διαθέτει και την καλύτερη επίθεση. Έπιασε τον ΠΑΟΚ στα 41 γκολ, ενώ έχει δεχθεί μόλις 8, με την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα να έχει δεχθεί 10 περισσότερα.

ΖΟΡΙΣΕ Η ΠΙΕΣΗ ΨΗΛΑ

Απέναντι σε έναν αντίπαλο που επιχείρησε να παίξει στα ίσια για τη νίκη, το αποτέλεσμα ήταν ανάλογο με το περσινό (4-1). Οι «κίτρινοι» πίεσαν ψηλά επιλέγοντας ανασταλτικά το 4-4-2, προκειμένου να κλείσουν τους χώρους ανάμεσα στις γραμμές, για να χαλάσουν το build up. Αυτή η προσέγγιση από πλευράς Ένινγκ είναι γεγονός ότι δυσκόλεψε την πρώτη πάσα από την άμυνα προς τη μεσαία γραμμή, με τον Ρούμπεν Σεμέδο να κάνει τουλάχιστον τέσσερις λάθος πάσες. Πάσες που έδωσαν τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να ξεκινήσουν επιθέσεις από τα 2/3 του γηπέδου και να πατήσουν αρκετές φορές στην περιοχή του Σα, αλλά και να απειλήσουν πρώτοι σημαδεύοντας κυρίως την πλάτη του Ομάρ με τον δραστήριο Μαντσίνι.

Με αυτή την προσέγγιση, ωστόσο, κάτι κέρδισαν και κάτι έχασαν. Παίζοντας ψηλά, άφησαν κενούς χώρους στην πλάτη της άμυνας κι αυτό το πλήρωσαν ακριβά. Μπορεί να δυσκόλεψαν τους αμυντικούς και τον κίπερ του Ολυμπιακού, να άγγιξαν πρώτοι το γκολ, με το τετ α τετ του Λάρσον, αλλά στη ρουλέτα, η μπίλια κάθισε στο κόκκινο. Για κάθε δύο γκολ που έβαζαν οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας, δέχονταν ένα κι αυτό δείχνει αν μη τι άλλο τη διαφορά ποιότητας και ομαδικής λειτουργίας.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ

Κάπου εδώ, ωστόσο, πρέπει να σταθούμε. Το να φορτώνει ο Ολυμπιακός με γκολ τις αντίπαλες άμυνες είναι ό,τι καλύτερο για τον κόσμο του, αλλά σε αυτή την κρίσιμη καμπή της σεζόν δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Το ζητούμενο για την ομάδα είναι να αποδειχθεί απόλυτα εύστοχη από το... τρίποντο. Το αν νικά με 1-0 ή με 5-0 επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα, μιας κι όλα τα παιχνίδια είναι τρεις βαθμοί. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο...

Το πρόβλημα του Ολυμπιακού δεν είναι στα παιχνίδια που πετυχαίνει πρώτος γκολ, αφού συνήθως μετά το 1-0, οι αντίπαλοι αναγκάζονται να ξεμυτίσουν και μπαίνουν κι άλλα. Χθες μπήκαν τρία στο ημίχρονο, ενώ το γκολ του Ρόουζ ήταν από οριακή θέση οφσάιντ κι ας μέτρησε με το VAR.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ματς που οι αντίπαλοι παίζουν κλειστά, μαζεμένοι στο μισό γήπεδο και οι "ερυθρόλευκοι" δεν έχουν τη δυνατότητα να βρουν κενούς χώρους για να τους εκμεταλλευθούν. Κάπως έτσι προήλθαν οι περισσότερες φετινές γκέλες, όλες εκτός έδρας, πλην του 1-1 με τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο. Ακόμη και σε εκείνο το ματς, όμως, ο Δικέφαλος μαζεμένος έπαιξε, βρήκε ένα γκολ από στημένο κι έφυγε με την ισοπαλία, παρά το σφυροκόπημα που δέχθηκε στο δεύτερο ημίχρονο.

ΛΑΘΗ ΑΠΟ ΣΕΜΕΔΟ ΚΑΙ ΣΑ

Με άλλα λόγια, ενόψει των σερί αγώνων με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να γίνει πιο κυνικός, πιο σφιχτός στην άμυνά του και πιο ρεαλιστής. Η αφέλεια που έδειξε χθες είναι πολύ πιθανό να του στοιχίσει, αν επαναληφθούν λάθη, όπως αυτά του Σεμέδο, του Σα και όχι μόνο. Οι δύο Πορτογάλοι είχαν και πολύ καλές στιγμές στον αγώνα, αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι.

Ο πρώτος δημιούργησε ουσιαστικά το 1-0 από το κόρνερ του Βαλμπουενά, αλλά υπήρξαν και στιγμές που έκανε πάσες στους αντιπάλους, χωρίς πίεση. Όσο για τον κίπερ, είχε τουλάχιστον 2-3 σπουδαίες επεμβάσεις, αλλά και για εντελώς άστοχη έξοδο που στοίχισε γκολ (Ρόουζ), άσχετα αν ακυρώθηκε -σωστά- ως οφσάιντ.

Ο ΟΦΗ δεν είναι ομάδα που παίζει ταμπούρι. Θα επιχειρήσει όπως ο Άρης να πιέσει ψηλά, να δυσκολέψει το χτίσιμο του Ολυμπιακού από την άμυνα και να χτυπήσει στους κενούς χώρους. Αν αυτό συμβεί και οι “ερυθρόλευκοι” δώσουν πάλι δικαιώματα, δεν θέλει και πολύ να το πληρώσουν ακριβά, σε μια έδρα που πέρυσι γνώρισαν οδυνηρή ήττα.

ΚΑΛΟ MOMENTUM, ΑΛΛΑ...

Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς βρίσκεται σε καλό momentum, παρότι παίζει συστηματικά με ελλείψεις. Η επιστροφή του Γκιλιέρμε ενίσχυσε τη μεσαία γραμμή, ελευθέρωσε περισσότερο Καμαρά, Μπουχαλάκη να πάρουν μέτρα προς την αντίπαλη περιοχή, ενώ ο Βαλμπουενά όπου κι αν παίζει, κάνει διαφορά.

Ο Γάλλος ήταν μέσα στα τρία από τα 4 γκολ. Το 1-0 προήλθε από δικό του κόρνερ. Στο 3-1 κάνει την ασίστ στον Ελαμπντελαουί που βρήκε δίχτυα για πρώτη φορά φέτος. Στο 4-1 πήρε το πέναλτι που αξιοποίησε από τα έντεκα βήματα. Δικαιολογημένη η αποθέωση τη στιγμή της αλλαγής του.

Οκτώ γκολ, όλα από την άσπρη βούλα μετράει ως τώρα, ενώ έχει μοιράσει συνολικά και 11 ασίστ σε 21 συμμετοχές. Χωρίς αυτόν, απόντος και του Φορτούνη, είναι σίγουρο ότι οι “ερυθρόλευκοι” δεν θα βρίσκονταν τώρα στην κορυφή της βαθμολογίας... Και σα να μην έφτανε αυτό, δηλώνει μετά τον αγώνα ότι ακόμη δεν είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του! Τίποτα δεν είναι τυχαίο...

Το ζητούμενο είναι να παραμείνουν εκεί μέχρι την ώρα των play off και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν με το γκάζι στο έδαφος σε κάθε παιχνίδι. Ο Πέδρο Μαρτίνς καλείται να διαχειριστεί πέρα από τον ψυχολογικό τομέα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα όπλα στη φαρέτρα του. Από χθες, άλλωστε, έχει διαθέσιμο και τον Σουντανί, ο οποίος μαζί με τον Ελ Αραμπί μπορούν να ανοίξουν τρύπες σε κάθε άμυνα.

Όσο για τον Μαροκινό killer, χθες δεν ήταν πολύ αποτελεσματικός, αφού έχασε αρκετές ευκαιρίες, αλλά το όνομά του το πρόσθεσε ξανά στη λίστα των σκόρερ. Το τελευταίο δίμηνο, από την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Τότεναμ έως τώρα μετράει μια ντουζίνα γκολ. Δεν σκόραρε μόνο στα ματς με ΠΑΟΚ και Βόλο, ματς στα οποία ο Ολυμπιακός δεν νίκησε, αλλά για να συμβεί αυτό έβαλε -για τα καλά- το χεράκι της και η διαιτησία...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ