OPINIONS

Μπενζιά: Τι θα δώσει ο Αλγερινός Φορτούνης στον Ολυμπιακό

Μπενζιά: Τι θα δώσει ο Αλγερινός Φορτούνης στον Ολυμπιακό

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον αντί–Φορτούνη, Γιασίν Μπενζιά, παρουσιάζει το προφίλ του και το τι μπορεί να προσφέρει στον Ολυμπιακό συγκριτικά με τον Ματιέ Βαλμπουενά και όχι μόνο (VIDEO).

Πόσο εύκολο είναι για τον Ολυμπιακό να καλύψει το κενό που άφησε ο τραυματισμός του MVP της περσινής περιόδου Κώστα Φορτούνη; Καθόλου, είναι η απάντηση χωρίς πολύ σκέψη.

Πράγματι είναι περίπου αδύνατο να μπορέσουν οι "ερυθρόλευκοι" να βρουν έναν ποδοσφαιριστή που να προσφέρει άμεσα όσα ο αρχηγός τους που προέρχεται από μια σούπερ χρονιά, ενώ είναι μακράν ο πιο επιδραστικός ποδοσφαιριστής στο παιχνίδι της ομάδας.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να βρεθεί κάποιος που να μπορέσει να προσεγγίσει έστω τον τρόπο παιχνιδιού του διεθνούς μπαλαντέρ και να κάνει πιο ομαλό για το σύνολο του Πέδρο Μαρτίνς το διάστημα της απουσίας του που δεν θα είναι μικρότερο των 6-7 μηνών σύμφωνα με την εκτίμηση του γιατρού της ομάδας Χρήστου Θέου.

Τις τελευταίες μέρες έχει έρθει δυνατά στο προσκήνιο το όνομα του Γιασίν Μπενζιά. Του 24χρονου επιτελικού μέσου της Λιλ, ο οποίος προορίζεται για αντί-Φορτούνης στον Ολυμπιακό με τη μεταγραφή του, μάλιστα, να έχει μπει σε τελικό στάδιο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Μπορεί -άραγε- ένας Αλγερινός ποδοσφαιριστής που δεν έχει ακουστεί ιδιαίτερα στο διεθνές στερέωμα να κάνει αυτή τη δουλειά, μετά από μια σεζόν στην Τουρκία όπου σε 22 ματς με τη Φενέρ είχε συγκομιδή δύο ασίστ;

ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Οι περισσότεροι θα καταλήξουν στο συμπέρασμα πως δεν μπορεί να γίνει ούτε σοβαρή σύγκριση ανάμεσα σε αυτά τα δύο ποδοσφαιρικά project, ωστόσο, οι πιο ψαγμένοι έχουν διαφορετική απάντηση. Το πρώτο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ο Μπενζιά έχει πολλά κοινά στοιχεία στο παιχνίδι του με τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Αέρινος με τη μπάλα στα πόδια, με εξαιρετικό κοντρόλ, αποφυγή αντιπάλου με την πρώτο επαφή, πολύ γρήγορο διασκελισμό, διάβασμα του γηπέδου, καλό κουβάλημα μπάλας και υπέροχες ασίστ.

Είναι ωραίος παίκτης ο Μπενζιά. Ρίχνοντας μια ματιά στα βίντεο που συνοδεύουν το θέμα μπορεί ο καθένας να βγάλει ένα πρώτο συμπέρασμα. Γουστάρεις να τον βλέπεις με τη μπάλα στα πόδια. Ποιοτικός, τεχνίτης, απρόβλεπτος. Ικανός να απογειωθεί σε ένα περιβάλλον που θα τον αποδεχθεί και σε μια ομάδα που θα του δώσει ξεκάθαρο – ηγετικό ρόλο. Δεν είναι Βαλμπουενά. Ο Γάλλος είναι "μαμούνι". Θα κινηθεί πιο γρήγορα, θα δώσει ρυθμό, θα αλλάξει κατεύθυνση, θα μπερδέψει τους αντιπάλους.

Ο Μπενζιά είναι άλλο είδος ποδοσφαιριστή που θα αρέσει στον κόσμο του Ολυμπιακού. Μπαλάτος χαφ, 10άρι με φαντασία, με καλές συνεργασίες, πατάει περιοχή. Η μεγάλη του διαφορά με τον Φορτούνη δεν είναι τόσο στο στιλ και την ποιότητα. Είναι στην τελική προσπάθεια.

Δεν είναι τόσο καλός σκόρερ, δεν έχει την επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα που έχει ο Κώστας. Είναι, όμως, περισσότερο ικανός στο να... ταΐσει στο στόμα τους συμπαίκτες του. Να τους περάσει υπέροχα τη μπάλα από την τρύπα της βελόνας, τόσο γλυκά που λες ότι το γκολ από 'κει και πέρα είναι απλή διαδικασία.

Δεν ήταν εύκολο να βρεθεί ένας ποδοσφαιριστής που να μοιάζει έστω στον Φορτούνη από πλευράς χαρακτηριστικών. Όσοι δουν τον Μπενζιά με τη μπάλα στα πόδια, ωστόσο, θα τους θυμίσει κάτι από Φορτούνη. Αυτό είναι μάλλον δεδομένο. Με τη φανέλα της Λιλ, ο γεννημένος στη Γαλλία ως παιδί μεταναστών, Μπενζιά, έφτασε να είναι αρχηγός και σημείο αναφοράς. Για όσους δεν το γνωρίζουν έχει αγωνιστεί σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες των “τρικολόρ” από την U16 έως την U21 (9 συμμετοχές, 6 γκολ).

Πρόπερσι στο "Σαμπιονά" είχε 33 συμμετοχές, με δύο γκολ και 5 ασίστ, στο γαλλικό πρωτάθλημα. Έναν χρόνο νωρίτερα, σε 29 συμμετοχές έγραψε 3 γκολ και 4 ασίστ. Δεν είναι αυτές επιδόσεις που μπορούν να συγκριθούν με του Φορτούνη, ωστόσο, κάποιοι που ξέρουν καλά τον Μπενζιά επιμένουν ότι είναι θέμα χρόνου να απογειωθεί κι ίσως αυτό συμβεί στο διάστημα της παρουσίας του στον Πειραιά κι αν εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το deal.

Πέρυσι στη Φενέρ, ο Μπενζιά, ο οποίος χρησιμοποιεί με την ίδια περίπου ευχέρεια και τα δύο του πόδια, αλλά "καλό" του είναι το δεξί (σ.σ. άλλο ένα κοινό γνώρισμα με τον Φορτούνη) έπαιξε κυρίως επιθετικός μέσος, αλλά υπήρξαν και παιχνίδια που επιλέχθηκε είτε για 8άρι, είτε για ένα από τα δύο άκρα της επίθεσης. Όχι στον... ασβέστη, αλλά να ξεκινά από την πτέρυγα τις προσπάθειές του. Σπάνια έχει αγωνιστεί και ως σέντερ φορ, όπως έχει συμβεί και με τον "Φορτού".

Το τι μπορεί να προσφέρει και τι θα προσφέρει τελικά ο Μπενζιά, αν φορέσει την ερυθρόλευκη θα το δούμε στο γήπεδο. Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι ο Ολυμπιακός εντόπισε σχετικά γρήγορα έναν... Φορτούνη, με καταγωγή από την Αλγερία, αλλά γεννημένο και μεγαλωμένο στη Γαλλία, με παραστάσεις από το πολύ ψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο, έναν ποδοσφαιριστή που στον Ολυμπιακό θα βρει έναν ακόμη συμπατριώτη του, τον Σουντανί, γεγονός που θα βοηθήσει στην άμεση προσαρμογή.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι πέρυσι στην Τουρκία όπου έπαιξε ως δανεικός, σε μια κάκιστη σεζόν για τη Φενέρ, ο Μπενζιά έπαιζε συνήθως 10άρι, ενώ ο Βαλμπουενά κυρίως στα "φτερά" και δη στο αριστερό. Στην κοινή τους συνύπαρξη, λοιπόν, οι δύο συμπαίκτες που είναι πολύ πιθανό να ξαναβρεθούν φέτος στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη, ο Μπενζιά είχε ρόλο Φορτούνη κι όχι ο Ματιέ, ο οποίος, ωστόσο, ξέρει καλά τα μυστικά κι αυτής της θέσης.

Έχει μπόι 179 εκατοστά (σ.σ. ο Φορτούνης του ρίχνει τέσσερις πόντους), έχει πολύ λεπτό σκαρί, αλλά παίζει με δυναμισμό, ενώ ξεκινά συνήθως τις προσπάθειές του από το χώρο του κέντρου κι ακόμη πιο πίσω. Του αρέσει να διανύει μέτρα με τη μπάλα κι αυτό είναι κύριο γνώρισμα του παιχνιδιού του, ενώ πασάρει στον σωστό χρόνο και χώρο, συνήθως πάνω στο βηματισμό του συμπαίκτη για να πάρει τη μπάλα μπροστά του...

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο, αν αυτή η συμφωνία ολοκληρωθεί όπως αναμένεται, μέσα στις επόμενες μέρες ή ώρες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ