OPINIONS

Ο αρτίστας και οι αλλαγές

Ο αρτίστας και οι αλλαγές
INTIME SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τον Ολυμπιακό που είδαμε χθες και θα δούμε στη συνέχεια με Μορ, Χασάν, Καφού και Φορτούνη, αλλά και για τα διλήμματα ενόψει Άρσεναλ.

Σκηνές από τα προσεχώς είδαμε το βράδυ του Σαββάτου στο τερέν του "Γ. Καραϊσκάκης". Ο Πέδρο Μαρτίνς εμπιστεύθηκε στο ξεκίνημα την "παλιά φρουρά" του Ολυμπιακού και το δοκιμασμένο 4-4-2, με τους "Διόσκουρους" Ελ Αραμπί και Σουντανί να κάνουν σμπαράλια την άμυνα της Ξάνθης (3-1).

Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει φέτος με τον Ελ Αραμπί. Οδεύοντας προς τα 33 χρόνια του, παίζει με τη δίψα πρωτάρη, δυνάμεις δεκαθλητή, σκοράρει ακατάπαυστα και ταΐζει τους συμπαίκτες του με την ίδια ευκολία. Έφτασε τα 15 γκολ στο πρωτάθλημα, τις 6 ασίστ και αποτελεί μόνιμα ακρογωνιαίο λίθο στην επίθεση μιας ομάδας που όταν βρει ρυθμό, βγάζει φωτιές.

Ο Σουντανί, μέσα σε όλες τις φάσεις, έβαλε με υπέροχο πλασέ το πρώτο γκολ, έφτιαξε το τρίτο, πέτυχε ένα ακόμη που ακυρώθηκε λόγω οφσάιντ, γενικά κερδίζει με το σπαθί του μια θέση στην ευρωπαϊκή λίστα ενόψει των αγώνων με την Άρσεναλ που πλησιάζουν. Από κοντά και ο αεικίνητος Ματιέ Βαλμπουενά, όχι μόνο το μυαλό, αλλά και το δυναμό των "ερυθρολεύκων".

Μαμούνι πραγματικό, δεν σταματά λεπτό να δίνει ρυθμό, να προωθεί το παιχνίδι, να μοιράζει γκολ στους συμπαίκτες του όπως έγινε στη φάση του 2-0 που έστειλε τη μπάλα συστημένη στο πόδι του Ελ Αραμπί. Όπως παραδέχθηκε και ο κόουτς, από τη στιγμή που ο Γάλλος βγήκε από το τερέν, η ομάδα έχασε κάτι από τη συγκέντρωση και την ισχύ της.

Αμυντικά, αν εξαιρέσει κανείς την ανοησία του Ρούμπεν Σεμέδο, ο οποίος όσο ποιοτικός είναι, τόσο χάνει ώρες ώρες το μυαλό του από υπερβολική σιγουριά, η καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος δεν ανησύχησε ιδιαίτερα και ο Ζοζέ Σα είχε ένα από τα πιο εύκολα βράδια της καριέρας του. Για να φτάσουμε και στα προσεχώς, πρέπει να σταθούμε στις αλλαγές.

ΠΑΤΑΕΙ ΓΕΡΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Εκεί είδαμε έναν Φορτούνη να πατάει καλά, να έχει διάθεση να γυρίσει στα παλιά, να ζητά και να παίρνει μπάλα χωρίς φόβο ή αναστολή, αλλά να χρειάζεται χρόνο ακόμη για να επανέλθει σε τοπ αγωνιστικό ρυθμό. Αν είναι εντάξει στα play offs, θα αποτελέσει ασφαλώς την καλύτερη μεταγραφή/προσθήκη στη μάχη για την κατάκτηση του τίτλου.

Όσο για τον Χασάν, το γεγονός ότι ο πάγκος τον διάλεξε ως τρίτη αλλαγή, έχοντας κάνει όλες κι όλες δύο προπονήσεις, σημαίνει πόσο τον υπολογίζει για τη συνέχεια. Ο Αιγύπτιος φορ και την ομάδα ξέρει και τις απαιτήσεις, είναι διψασμένος μετά το άγονο εξάμηνο στη Μπράγκα, ενώ σε αντίθεση με τον Γκερέρο και πιο ευέλικτος είναι και πιο οξυδερκής στην αντίπαλη περιοχή.

Φορτούνης και Χασάν θα αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό την επιθετική προσέγγιση του Ολυμπιακού είτε στο 4-4-2 είτε στο 4-2-3-1 που θα φορεθεί πολύ και στη συνέχεια, άσχετα αν ο Μαρτίνς έχει παραδεχθεί ότι επειδή ο Σουντανί δεν μπορεί να παίξει με βάθος, δεν αποτελεί και την ενδεδειγμένη λύση για τα άκρα. Είναι περισσότερο χρήσιμος και παρεμβατικός ο Αλγερινός κοντά στην περιοχή και όχι στις πτέρυγες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όταν βγαίνει από το κουτί, τίθεται αυτόματα εκτός λειτουργίας.

ΖΟΓΚΛΕΡ Ο ΜΟΡ, ΑΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΥΠΙ

Εκείνοι που δεν έχουμε δει ακόμη, αλλά θα δούμε σύντομα, είναι ο Τούρκος Εμρε Μορ και ο Πορτογάλος Καφού. Προσωπικά θεωρώ εξαιρετική από πλευράς προοπτικής την επιλογή του πρώτου κι ας έχει ρίσκο. Ο Μορ είναι ένας αρτίστας της μπάλας. Απίθανος ζογκλέρ, κάνει μαγικά πράγματα με τη στρογγυλή στο αριστερό. Μπορεί να σηκώσει το γήπεδο στο πόδι με τις ντρίμπλες και τις επινοήσεις του.

Παίζει συνήθως δεξιά, θέση που πρέπει να γεμίσει μετά την αποχώρηση Ποντένσε και είναι ικανός στην καλή του μέρα να κάνει όργια. Το θέμα που θα πρέπει να λύσει, αφορά στο αλανιάρικο στιλ παιχνιδιού του. Δίνει την εντύπωση ότι παίζει περισσότερο για τον εαυτό του και λιγότερο για την ομάδα. Μπαίνει δύσκολα σε τακτικά καλούπια. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κατάφερε να έχει εξέλιξη ούτε στη Ντόρτμουντ που τον πλήρωσε στα 19 του με 10 εκατομμύρια, ούτε στη Θέλτα που έδωσε 13 για να τον κάνει δικό της έναν χρόνο αργότερα.

ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΜΕΔΟ

Για τον Πέδρο Μαρτίνς, ο Μορ αποτελεί νέα περίπτωση Σεμέδο. Και τι δεν είχε ακουστεί όταν ο Πορτογάλος έβγαλε εισιτήρια για να έρθει στη χώρα μας, λόγω προσωπικών περιπετειών με τη δικαιοσύνη που τον έστειλαν πίσω από τα κάγκελα για ένα διάστημα.

Εδώ, ωστόσο, και με έναν προπονητή -φύλακα άγγελο βρήκε την Ιθάκη του. Όταν έρθει η ώρα του αποχωρισμού, όμως, το πόσο που θα δαπανηθεί για τον "ράστα" θα ξεπεράσει πιθανότατα τα 26 εκατ. € του Ποντένσε, επειδή εδώ βρήκε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να κάνει το μεγάλο restart.

Κάτι ανάλογο ψάχνει και ο Μορ, ο οποίος είναι μόλις 22. Σε μια ομάδα σεταρισμένη, με έναν πολύ σοβαρό και νοικοκύρη προπονητή, του δίνεται η ευκαιρία να το πάρει πάλι από την αρχή, να βάλει το σπάνιο ταλέντο του στις υπηρεσίες του συνόλου και να... χαθεί το τόπι.

Κι αν το κάνει, να είστε βέβαιοι ότι τα εκατομμύρια που συμφωνήθηκαν ως οψιόν αγοράς για το καλοκαίρι, θα αποδειχθούν λίγα. Πολύ λίγοι παίκτες σε διεθνές επίπεδο έχουν την ποιότητα, την τεχνική και την ταχύτητα του Μορ. Αν και το μυαλό του είναι στη θέση του κι όχι πάνω από το κεφάλι, οι φίλοι του Ολυμπιακού βρήκαν παίκτη για να λατρέψουν...

ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΑΦΟΥ

Ο Καφού είναι άλλη περίπτωση. Πολύ γερό παιδί, βράχος στην προσωπική μονομαχία, με καλή τεχνική, ηρεμία στο παιχνίδια και άψογη τακτική προσέγγιση. Παιδί του προπονητή, πολύ χρήσιμο εργαλείο, με στοιχεία που θυμίζουν και δεν... θυμίζουν τους τρεις παίκτες που θα συναντήσει στις εγκαταστάσεις του Ρέντη.

Η τεχνική του μοιάζει με την αντίστοιχη του Γκιλιέρμε, είναι εξίσου δυνατός με τον Καμαρά, παίζει με μυαλό όπως ο Μπουχαλάκης. Συνδυάζει στοιχεία, αλλά μπορεί να δώσει και το κάτι διαφορετικό, κυρίως σε παιχνίδια που η μάχη επικεντρώνεται στον άξονα και το ξύλο περισσεύει. Εκεί θα λύσει πολλά προβλήματα, έστω κι αν μπει στην εξίσωση ως τέταρτος...

ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή λίστα, ο Μαρτίνς παραδέχθηκε χθες ότι ο Σουντανί θα πάρει με το σπαθί του μία από τις τρεις θέσεις. Για τις άλλες δύο, ωστόσο, θα γίνει μάχη. Έχω την αίσθηση ότι για τη δεύτερη, ο Χασάν έχει ένα μικρό προβάδισμα, αλλά δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά. Δύο ματς είναι αυτά με την Άρσεναλ και ο προπονητής θα εστιάσει στο τι ακριβώς θα χρειαστεί για 180 λεπτά. Τίποτα περισσότερο ή λιγότερο.

Αν κρίνει ότι θα του χρειαστεί ο Φορτούνης, έστω κι από τον πάγκο, θα του δώσει το χρίσμα. Αν περιμένει πόλεμο στη μεσαία γραμμή, είναι πιθανός και ο Καφού. Ο Μορ που είναι και πιο έτοιμος από τον Πορτογάλο, επίσης, είναι εξαιρετικός για να δώσει λύσεις έστω προερχόμενος από τον πάγκο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ταίρι του Σεμέδο τον τελευταίο καιρό, ο Μπα, που έχει αποδειχθεί πολύ αξιόπιστος και σοβαρός, δεν είναι δηλωμένος στην ευρωπαϊκή λίστα. Άρα; Σε λίγες ώρες θα πάρουμε τις απαντήσεις και θα μπορούμε να πούμε ακόμη περισσότερα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ