OPINIONS

Ο λυσσασμένος Φορτούνης γύρισε την κατάλληλη στιγμή

Ο λυσσασμένος Φορτούνης γύρισε την κατάλληλη στιγμή
SOTIRIS DIMITROPOULOS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει τα κέρδη της επιστροφής Φορτούνη στον Ολυμπιακό και τα προβλήματα που λύνει στο σταυρόλεξο του Πέδρο Μαρτίνς την ώρα που όλοι οι στόχοι είναι πάνω στο τραπέζι.

Στο 4-0 επί του Πανιωνίου ο Κώστας Φορτούνης πάτησε για έκτη φορά χορτάρι έπειτα από την επέμβαση που υποβλήθηκε στον χιαστό τον περασμένο Ιούλη. Σε αυτό το ματς συνδέθηκε ξανά με τα αντίπαλα δίχτυα. Φρόντισε, μάλιστα, αποφεύγοντας μέσα σε 20 τετραγωνικά έξι αντιπάλους να φωνάξει ότι είναι εδώ για τα δύσκολα.

Δεν ξέρω πόσοι το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά είναι πολύ μεγάλη δουλειά για τον Ολυμπιακό η επιστροφή του αρχηγού στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν. Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι ο 27χρονος playmaker έχει πατήσει λυσσασμένος στο χορτάρι. Αποφασισμένος να βάλει την υπογραφή του, την ώρα που όλοι οι στόχοι για την ομάδα του είναι πάνω στο τραπέζι.

Ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν γύρισε για να καθίσει στον πάγκο. Δεν περνά από το μυαλό του να "φυλάξει" τα πόδια του προερχόμενος από επτάμηνη απουσία. Ήρθε έτοιμος για όλα και παθιασμένος να κάνει τη διαφορά.

Αυτό δεν το καταλαβαίνει κανείς μόνο όταν έχει τη μπάλα στα πόδια, αλλά κυρίως όταν παίζει χωρίς αυτήν. Όπως χθες που με το σκορ στο 4-0 από το 24', έκανε σπριντ μέχρι το 90' για να πάρει τη μπάλα από τον Μπουχαλάκη και να μπουκάρει ακόμη μία φορά στην αντίπαλη περιοχή. Κι όταν δεν την πήρε, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του...

Σαν πεινασμένο θηρίο συμπεριφέρεται ο διεθνής επιτελικός. Ξέρει πόσο πολύ έλειψε από την ομάδα. Ξέρει τι απαιτήσεις υπάρχουν από τον ίδιο. Ξέρει ότι φέτος ο Ολυμπιακός οφείλει στη φανέλα και τον κόσμο του να φτάσει στην κατάκτηση στόχων. Τώρα, λοιπόν, που όλα είναι πάνω στο τραπέζι, ο Κώστας είναι ορκισμένος για τη δική του ρελάνς.

Η συγκυρία είναι τέτοια που η ομάδα τον έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο Ποντένσε αναπνέει πλέον αγγλικό αέρα, ο λαβωμένος Σουντανί θα περάσει τους επόμενους μήνες μεταξύ αποθεραπείας και ατομικής προπόνησης.

Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι υποχρεωμένος να βρει λύσεις στο επιθετικό σκέλος και ο Φορτούνης του δίνει επιλογές για κάθε πλάνο. Είτε ως 10άρι, είτε ως δεύτερος επιθετικός, ακόμη και ως ακραίος, ξεκινώντας τις προσπάθειές του από το φτερό της επίθεσης, ανεξαρτήτως διάταξης.

ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ

Ότι κι αν επιλέξει ο πάγκος από το 4-4-2, έως το 4-2-3-1 και το 4-3-3, ο Κώστας όχι μόνο χωράει, αλλά μπορεί να κάνει και τη διαφορά. Είτε ως βασικός, είτε προερχόμενος από τον πάγκο, καθώς μετά από τόσο μεγάλη απουσία θα χρειαστεί ασφαλώς και την ανάλογη διαχείριση.

Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για να δείξει τι μπορεί να κάνει και πως μπορεί να συνδυαστεί με τον Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος έφτασε τις 18 ασίστ (μαζί με 8 γκολ) από το ξεκίνημα της σεζόν. Με δύο τόσο ικανούς χειριστές της μπάλας, απρόβλεπτους στο παιχνίδι και ικανούς να αλλάξουν τα δεδομένα με μια έμπνευση, ο Ολυμπιακός μπαίνει με άλλες συνθήκες στα διαδοχικά ντέρμπι που έρχονται.

Για όσους δεν έχουν κοιτάξει το καλεντάρι, το μοναδικό θεωρητικά εύκολο παιχνίδι του Ολυμπιακού από εδώ και πέρα είναι το μεθεπόμενο με τον Παναιτωλικό στο Καραϊσκάκης, τελευταίο ματς της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Ακολουθεί τα δύο παιχνίδια με την Άρσεναλ και τη μητέρα των μαχών με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, την προσεχή Κυριακή.

Το ήθελε πολύ αυτό το γκολ ο κάπτεν του Ολυμπιακού. Γι' αυτό και το πανηγύρισε τόσο έντονα. Την ώρα που η μπάλα σπαρτάρισε στα αντίπαλα δίχτυα, πρώτα ο ίδιος κατάλαβε ότι είναι πάλι εδώ. Δυνατός και έτοιμος για να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι το καλοκαίρι. Η περσινή σεζόν τον βρήκε με 43 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, 17 γκολ και 16 ασίστ. Νούμερα που προκαλούν ίλιγγο...

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΚΑΛΗ ΧΗΜΕΙΑ

Φέτος, η απουσία του δημιούργησε νέους πρωταγωνιστές. Ο Ελ Αραμπί έφτασε τα 22 γκολ (17 στο πρωτάθλημα), ο Βαλμπουενά έχει συμμετοχή σε 26 γκολ, μέσα από 27 παρουσίες. Φανταστείτε τι έχει να γίνει όταν μπει για τα καλά στην εξίσωση ο Φορτούνης και αποκτήσουν τη σωστή χημεία. Όλοι οι καλοί χωράνε, κυρίως στα δύσκολα εκεί όπου πάνω απ' όλα μετράει η προσωπικότητα και η ατομική ποιότητα.

Μην ξεχνάμε ότι ο "Φορτού" είναι και η μοναδική προσθήκη μεσοεπιθετικά στη λίστα της UEFA. Την ώρα που ο Ολυμπιακός κατεβαίνει στις αναμετρήσεις με την Άρσεναλ με μόλις έναν στράικερ διαθέσιμο, ο Κώστας θα έχει πολλή δουλειά, αρχής γενομένης από το ματς της Πέμπτης.

Κατά τα λοιπά, ήταν πολύ έξυπνη η κίνηση του Μαρτίνς να επιλέξει τον Λαζάρ Ραντζέλοβιτς για δεξιό μπακ-χαφ λόγω της απουσίας των Ομάρ, Τσιμίκα και την υποχρεωτική παρουσία του δραστήριου Γκασπάρ στην αριστερή πτέρυγα. Ο Σέρβος αν έχει διάθεση να μπει σε τακτικά καλούπια, μπορεί να εξελιχθεί σε φουλ μπακ υψηλού επιπέδου. Μην ξεχνάμε ότι ο Τσιμίκας έπαιζε εξτρέμ στον Πανσερραϊκό, πριν τον ανακαλύψουν οι Γεωργάτος - Αμανατίδης και δουν στο πρόσωπό του, έναν πολύ σύγχρονο αριστερό μπακ-χαφ επιπέδου Ολυμπιακού.

Το πείραμα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς δεν απέδωσε ιδιαίτερα, κυρίως λόγω της έλλειψης χημείας και των μεγάλων αποστάσεων με τους κεντρικούς χαφ, αλλά μπορεί να φανεί χρήσιμο στη διάρκεια των play off με τα διαδοχικά ντέρμπι και τις πιθανές απουσίες από τις πτέρυγες.

Καλή και σταθερή παρουσία, όσο έπαιξε, είχε και ο Καφού, ο οποίος μπορεί να μην είναι ταχύς, αλλά παίζει έξυπνα, ενώ έχει πολύ καλή επαφή με τη μπάλα και σωστές επιλογές. Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, το πότε και το πώς θα αξιοποιήσει η τεχνική ηγεσία και τον Τούρκο Εμρέ Μορ.

Υ.Γ.: Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, στον Βαγγέλη Μαρινάκη και σε όλους όσους φρόντισαν να βοηθήσουν, αλλά και να προβάλουν τη μάχη του νεαρού Νικηφόρου, ο οποίος πέρυσι τέτοιο καιρό υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ο πιτσιρικάς και πολλοί άλλοι άνθρωποι γύρω μας, καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και σε αυτή την προσπάθεια οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους. Ξεκινώντας από το αυτονόητο. Το να γίνουμε εθελοντές δότες μυελού των οστών. Δεν χωράει ανθρώπου νους -πιστέψτε με- τι ψυχικά και σωματικά αποθέματα πρέπει να έχει κανείς για να δώσει και να νικήσει τέτοιες μάχες, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να νιώθει πως αυτόν τον υπέρ πάντων αγώνα δεν τον δίνει μόνος. Βαθιά υπόκλιση, λοιπόν, στον αγωνιστή Νικηφόρο και σε κάθε άλλο Νικηφόρο αυτή της ζωής...

Υ.Γ.2: Go happy...

Υ.Γ.3: Ο Αμπέλ Φερέιρα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε προημιτελικό Κυπέλλου και ματς πρωταθλήματος, Τετάρτη - Σάββατο πριν συμπληρωθούν 72 ώρες. Τι να πουν και στον Ολυμπιακό που υποδέχονται την Άρσεναλ στις 10 το βράδυ της Πέμπτης και το απόγευμα της Κυριακής πηγαίνουν στην Τούμπα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ