OPINIONS

Ο μεγάλος μπελάς του Μαρτίνς και οι λύσεις

SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÔÑÏÌÇÔÏÓ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η αποχώρηση του Ποντένσε και ο τραυματισμός του Σουντανί, αλλάζουν το επιθετικό πλάνο του Ολυμπιακού και αναγκάζουν τον Πέδρο Μαρτίνς να ψάξει εναλλακτικές επιλογές. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Ο Ντανιέλ Ποντένσε ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Πέδρο Μαρτίνς. Μαζί ήρθαν στον Ολυμπιακό, αλλά έφυγαν χώρια, καθώς η πρόταση - πρόκληση της Γουλβς, με τα πολλά μηδενικά, δεν ήταν εύκολο να αγνοηθεί από ένα ελληνικό κλαμπ.

Είναι, ωστόσο, γεγονός αναμφισβήτητο ότι αλλιώς τα είχε στο μυαλό του ο Πορτογάλος κόουτς πριν από έναν μήνα κι αλλιώς του προέκυψαν την ώρα που μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν.

ΔΙΔΥΜΟ ΤΩΝ 38 ΓΚΟΛ

Όσοι παρακολουθούν το ρεπορτάζ, ξέρουν καλά ότι η πρώτη σκέψη του 49χρονου τεχνικού για να καλύψει εσωτερικά το κενό του συμπατριώτη του ήταν η μετατροπή του δοκιμασμένου και πολυφορεμένου 4-2-3-1, σε 4-4-2 με τον Σουντανί πλάι στον Ελ Αραμπί. Ο Αλγερινός με τον Μαροκινό συνέθεσαν ένα από τα πιο επιτυχημένα επιθετικά δίδυμα των τελευταίων ετών. Δεν είναι τυχαίο ότι με τον έναν δίπλα στον άλλο τις περισσότερες φορές, ο Ελ Αραμπί έχει φτάσει ως τώρα στα 20 γκολ και τις 6 ασίστ σε 31 συμμετοχές κι ας έχει πατήσει τα 33 χρόνια του.

Δίπλα του ο Χιλάλ Σουντανί, ο οποίος ήρθε το καλοκαίρι στον Πειραιά προερχόμενος από χιαστό στο αριστερό γόνατο, ανεβάζοντας στροφές σταδιακά έφτασε τις 21 συμμετοχές με 7 γκολ και 5 ασίστ, χωρίς να έχει αγωνιστεί στους ομίλους του Champions League. Κι όλα αυτά, χωρίς να διανύει κι αυτός την πρώτη του νιότη, μιας κι έχει πατήσει στα 32. Οι δύο Αφρικανοί είναι συνολικά μέσα σε 38 γκολ του Ολυμπιακού.

Ο μεγάλος μπελάς του Μαρτίνς και οι λύσεις

ΟΙ ΔΥΟ ΑΡΧΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Σε αυτό το λειτουργικό και αποδοτικό δίδυμο πόνταρε κυρίως η τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, για τα παιχνίδια που η ομάδα θα είχε απέναντί της θεωρητικά ασθενέστερους αντιπάλους, όπως έγινε χθες με τη Λαμία. Αντιπάλους που στήνονται πίσω από τη μπάλα και περιμένουν τη μία αντεπίθεση για να κάνουν ζημιά και να "κλέψουν" αποτέλεσμα.

Για τα υπόλοιπα ματς, τα πιο αμφίρροπα, είτε είναι ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, είτε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις όπως οι επερχόμενες με την Άρσεναλ, το σχέδιο του προπονητή ήταν να ποντάρει στο 4-3-3 με Γκιλιέρμε, Μπουχαλάκη, Καμαρά στον άξονα, έχοντας πλέον ως εναλλακτική επιλογή και τον νεοφερμένο Καφού.

Ο σοβαρός τραυματισμός του Σουντανί, προκάλεσε μεγάλους μπελάδες στον Πέδρο Μαρτίνς ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ένα έτοιμο εναλλακτικό πλάνο που μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα και να εξασφαλίζει σιγουριά στο επιθετικό σκέλος. Μην ξεχνάμε ότι και ο Ποντένσε φέτος δεν έκανε εντυπωσιακά πράγματα μέχρι να φύγει (27 συμμετοχές, 5 γκολ, 5 ασίστ), αλλά ήταν ο ένας εκ των δύο παικτών του ρόστερ που μπορούν να κουβαλήσουν μπάλα και να πάνε στο ένας με έναν. Ο άλλος είναι ασφαλώς ο Κώστας Φορτούνης.

ΤΑ "ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΤΕΡΥΓΕΣ

Πάμε τώρα να δούμε τι δεδομένα διαμορφώνονται και τι έχει μπροστά του για να διαχειριστεί ο κόουτς των "ερυθρολεύκων" στο σκέλος της επίθεσης και γιατί δεν μπορεί να νιώθει ασφαλής με καμία ξεκάθαρη επιλογή σε συγκεκριμένο πρόσωπο:

*** Ο Κώστας Φορτούνης γύρισε γερός και διψασμένος από τον τραυματισμό του. Έχει δυνάμεις, πατάει καλά, έχει διάθεση, αλλά δεν έχει ρυθμό. Έπαιξε ως τώρα σε πέντε ματς μέσα σε διάστημα από τις 15 Γενάρη, σε διάστημα δηλαδή μικρότερο του μήνα, αλλά ακόμη δεν έχει βρει την επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

*** Ο Εμρέ Μορ αποκτήθηκε ως παίκτης που έχει κοινά χαρακτηριστικά με τον Ποντένσε, στο κράτημα της μπάλας, την τεχνική και την ποιότητα, αλλά έχει μόλις δέκα μέρες προπονήσεων στα πόδια του και δύο συμμετοχές με τη Λαμία για μισή ώρα και 20 λεπτά αντίστοιχα.

*** Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, στα 33 του πλέον και μετά από απουσία δέκα μηνών, δεν βρίσκεται ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο από πλευράς φυσικής κατάστασης και αγωνιστικής ετοιμότητας. Μπορεί λόγω εμπειρίας, προσωπικότητας και κλάσης να κάνει τη διαφορά, αλλά ακόμη δεν έχει ούτε τον ρυθμό, ούτε την ισορροπία για να στηριχθεί πάνω του η ομάδα. Επίσης, το τελευταίο 10ήμερο έμεινε εκτός λόγω μυικών ενοχλήσεων.

*** Ο Γιώργος Μασούρας, ο οποίος λόγω της ισχνής προσφοράς του στο σκοράρισμα τελευταία βρέθηκε στο στόχαστρο της εξέδρας, μετράει φέτος ως τώρα 34 συμμετοχές, με 6 γκολ και 4 ασίστ. Ο προπονητής τον θεωρεί πολύτιμο εργαλείο, εφάμιλλο του Μπουχαλάκη, έστω κι αν κάνει άλλες δουλειές μέσα στο γήπεδο, αλλά οφείλει και να τον διαχειριστεί επειδή έχει... σκάσει και να τον προστατεύσει σε αυτό το κακό φεγγάρι που περνάει.

*** Ο Μάξι Λοβέρα που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κόουτς, στα 20 χρόνια του, μπορεί να έχει ταλέντο και προοπτική, αλλά δεν έχει το ειδικό βάρος και την εμπειρία να κάνει αισθητή την παρουσία του, ιδιαίτερα στα παιχνίδια που επιλέγεται να παίξει στην πτέρυγα. Δεν είναι τυχαίο ότι και χθες αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο, αφού η μπάλα πέρασε από τα πόδια του, αλλά από ζουμί ήταν άφαντος.

*** Ο Λαζάρ Ραντζέλοβιτς δεν έχει κερδίσει ακόμη τον προπονητή για τον απλούστατο λόγο ότι θέλει ανοικτό γήπεδο για να δείξει. Δεν βολεύεται όταν είναι στατικός και απέναντι σε κλειστές άμυνες. Επίσης, δεν έχει βρει ακόμη ισορροπία στο πότε πασάρω και πότε εκτελώ. Με άλλα λόγια, είναι ακόμη, όπως κι ο Λοβέρα, άγουρος γι' αυτό το επίπεδο.

*** Ο Μπρούνο που έμεινε εκτός από το ματς του Βόλου (22/12) μέχρι τώρα, αναμένεται να πάρει χρόνο μόλις ολοκληρώσει την αποθεραπεία, αλλά με 4 όλες κι όλες συμμετοχές φέτος, επίσης, δεν μπορεί να θεωρηθεί, ούτε να εξελιχθεί σε βασική επιλογή.

ΟΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Που καταλήγουμε;

Οι λύσεις που έχει μπροστά της η τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού αναφορικά με τη βασική ενδεκάδα είναι δύο:

1. Το 4-3-3 ή 4-3-2-1, με τους τρεις κεντρικούς χαφ, μπροστά τους Βαλμπουενά - Φορτούνη και στην κορυφή Ελ Αραμπί ή Χασάν.

2. Η διατήρηση του 4-2-3-1, με δύο παίκτες στον άξονα, 10άρι τον Φορτούνη δεξιά τον Βαλμπουενά και αριστερά όποιον από τους προαναφερθέντες, είναι σε καλύτερη κατάσταση και πιο συμβατός στις ανάγκες του εκάστοτε αγώνα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πέδρο Μαρτίνς παρακαλάει να ανέβει όσο γίνεται πιο σύντομα ο αρχηγός Φορτούνης, ο ο οποίος ήδη έχει φορτωθεί περισσότερο απ' όσο θα έπρεπε προερχόμενος από επέμβαση στο γόνατο, αλλά και ο Εμρέ Μορ που ήρθε εξαρχής για να καλύψει το κενό του Ποντένσε.

Ο Τούρκος εξτρέμ πρέπει να μπει άμεσα στην εξίσωση και δεν αποκλείεται να τον δούμε βασικό ακόμη και το Σάββατο κόντρα στον Πανιώνιο, ματς που θα απουσιάσουν πλην των τραυματιών και οι τιμωρημένοι Τσιμίκας, Ομάρ, Γκιλιέρμε και Μασούρας. Ο πρώην παίκτης της Γαλατά είναι υποχρεωμένος να δείξει τι αξίζει και σύντομα, αλλά και στα βαθιά. Στο χέρι του είναι να αρπάξει την ευκαιρία.

Υ.Γ.: Ο Βαλμπουενά για τον οποίο από χθες το πρωί ακούσατε στον Sport24 Radio 103,3 και διαβάσατε στο Sport24.gr ότι είναι έτοιμος να ανανεώσει για ακόμη έναν χρόνο με τον Ολυμπιακό, είδηση που επιβεβαίωσε ο ίδιος λίγες ώρες αργότερα, έχει ως τώρα σε 26 ματς, 8 γκολ και 17 ασίστ. Το ζητούμενο είναι να αντέξει, καθώς στο μήνα που έλειψε η ομάδα ζορίστηκε κι έκανε γκέλες, αλλά και να τον διαχειριστεί σωστά ο κόουτς ώστε να μη μείνει κάποια στιγμή από βενζίνη... Μπορεί να παίζει με διάθεση εφήβου, αλλά -μην ξεχνάμε- πως έχει πατήσει τα 35.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ