OPINIONS

Ο Ολυμπιακός έκλεισε τις τρύπες με εμπειρία για άμεση απόδοση

SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ÐÁÏ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Πριν αρχίσουν κάποιοι γκρίνια και μουρμούρα για την ηλικία του Χολέμπας και του Ραφίνια ας δούμε ρεαλιστικά τις ανάγκες και το σκεπτικό του Ολυμπιακού σε μια πολύ ιδιαίτερη χρονιά. Γράφει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Την Τρίτη (18/8) ξεκινά η προετοιμασία του Ολυμπιακού για την επόμενη σεζόν. Οι “ερυθρόλευκοι” είχαν όλες κι όλες δέκα μέρες στη διάθεσή τους για να φορτίσουν μπαταρίες και να επιστρέψουν στη δουλειά με πρώτο σταθμό τον τελικό Κυπέλλου (30/8), σε ημερομηνία θυμίζει… Σούπερ Καπ.

Ήρθαν έτσι τα πράγματα που έπειτα από μια πολύ απαιτητική και άκρως επιτυχημένη σεζόν, η ομάδα του Πειραιά μπαίνει στην επόμενη με ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο ξεκούρασης και χωρίς δύο βασικά γρανάζια στη μηχανή της. Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί απολαμβάνει πλέον συμβόλαιο τριετούς διάρκειας στην Τουρκία και τη Γαλατά με τις ετήσιες αποδοχές του στα 2 εκατομμύρια νετ, κεφαλαιοποιώντας την πολύ καλή σεζόν του στους πρωταθλητές Ελλάδας, ενώ ο έτερος βασικός μπακ Κώστας Τσιμίκας ζει πλέον το όνειρο της παρουσίας του στο ρόστερ της Λίβερπουλ.

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Δεν ήταν εύκολο για τον Ολυμπιακό να κρατήσει ούτε τον έναν ούτε τον άλλο. Η προσφορά στον Ομάρ έφτασε στο ένα εκατομμύριο ευρώ “καθαρά”, χωρίς τα μπόνους κατάκτησης στόχων. Το λες και υπέρβαση όταν τα πιο ακριβά συμβόλαια της ομάδας (Ελ Αραμπί, Φορτούνης) αγγίζουν το 1,5 ετησίως. Λεφτά αντίστοιχα με του Βαλμπουενά έδωσε η ΠΑΕ στον πρώην αρχηγό, αλλά όταν έχεις προσφορά με τα διπλά στα 28, η πρόταση/πρόκληση είναι μάλλον δελεαστική.

Όσο για τον Τσιμίκα, όταν σε καλεί η πρωταθλήτρια Αγγλίας και κάτοχος του Champions League, η ομάδα που παίζει ίσως το πιο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, με κορυφαίο προπονητή, δεν το πολυσκέφτεσαι και απλά δεν… μένεις, όσο κι αν αγαπάς. Αυτές οι ευκαιρίες είναι ονειρεμένες και η διαδρομή αδιαπραγμάτευτη. Το ελληνικό κλαμπ, άλλωστε, κέρδισε πολλά περισσότερα από τα 16+ εκατομμύρια ευρώ που έβαλε στο ταμείο της η ΠΑΕ. Και μόνο που όλος ο πλανήτης ασχολήθηκε με αυτή τη μεταγραφή φτάνει και περισσεύει για να ψηλώσεις ως brand name λίγο παραπάνω.

ΔΥΟ ΚΑΠΝΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΝΕΣ

Για τις θέσεις των δύο βασικών ακραίων αμυντικών επιλέχθηκαν δύο μπαρουτοκαπνισμένοι παίκτες, με κύριο χαρακτηριστικό πλην της εμπειρίας, την ποιότητα και την ταχύτητα. Ο Ραφίνια που έρχεται ως την Τετάρτη και ο Χολέμπας, μπορεί να διανύουν το 34ο και 36ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα, αλλά είναι ικανοί να την κάνουν τη δουλειά και να την κάνουν σωστά. Για όσους δεν το ξέρουν ήταν επιλογή του κόουτς Μαρτίνς να αποκτηθούν “ψημένοι” ποδοσφαιριστές, ώστε η άμυνα να "αγοράσει" άμεσα εμπειρία για να μπει με σχετική ασφάλεια στα βαθιά της επόμενης σεζόν.

Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν εκείνος που προτίμησε τον Ραφίνια από τον συμπατριώτη του Ράφαελ που επίσης προτάθηκε και συζητήθηκε. Ποιος ήταν ο λόγος που προτιμήθηκε ο πρώτος από τον δεύτερο που είναι στα 30 του χρόνια; Το γεγονός ότι ο Ραφίνια είναι πολύ πιο ενεργός τα δύο τελευταία χρόνια, έστω κι αν επέστρεψε στην πατρίδα του και τη Φλαμένγκο έπειτα από μια 8ετία στο τοπ επίπεδο με τη Μπάγερν.

Ο Ραφίνια είναι πολύ μπαλάτος μπακ-χαφ. Εξαιρετικός χειριστής, με πολύ καλές αποφάσεις έχοντας τη μπάλα στα πόδια, μετρημένα, αλλά σωστά ανεβάσματα στην επίθεση, πολύ καλή συνεργασία με τον μπροστινό του που στα χρόνια της Μπάγερν ήταν συνήθως ένας Γάλλος, ο Φρανκ Ριμπερί. Εδώ συχνά θα συναντά μπροστά του έναν άλλο “ τρικολόρ”, τον Ματιέ Βαλμπουενά.

ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΕ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Για τον Χοσέ Χολέμπας που βρίσκεται ήδη στη χώρα μας δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή – θαύμα της φύσης. Απίστευτος αθλητής, ικανός να ανεβοκατεβαίνει όχι σε ένα, αλλά σε δύο 90άλεπτα, το ένα πίσω από το άλλο. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν ανέλαβε την Εθνική ομάδα ο Άγγελος Αναστασιάδης, έδωσε εντολή στους στενούς του συνεργάτες -Γιαννακόπουλο και Μπασινά- να επικοινωνήσουν με τον Χοσέ για να επιστρέψει στην Εθνική ομάδα. Τότε ήταν στα 34,5 χρόνια του και το τεχνικό τιμ τού έστρωσε κόκκινο χαλί, αλλά εκείνος αρνήθηκε λόγω φόρτου εργασίας, καθώς εκείνο το διάστημα ήταν βασικός κι αναντικατάστατος στη Γουότφορντ.

Τη σεζόν 2018-2019 έπαιξε στην “Πρέμιερ Λιγκ” σε 32 παιχνίδια, με τρία γκολ και έξι ασίστ. Φέτος (2019-2020) έπαιξε σε 15 επίσημα ματς. Κι αυτός, όπως και ο Ραφίνια μπορούν να ανταποκριθούν στο επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος για… πλάκα. Κι όπως πέρυσι, έτσι και φέτος πρώτος στόχος του Ολυμπιακού είναι να διατηρήσει τα σκήπτρα εντός των συνόρων και παράλληλα να κάνει άλλη μια αξιοπρόσεκτη σεζόν στην Ευρώπη. Λογικά, οι “ερυθρόλευκοι”, αν η Λιόν δεν πετάξει εκτός μάχης και τη Μπάγερν, εξασφαλίζουν όμιλο του Europa League και θα μπουν στην αρένα των Playoffs του UCL με φόντο μια νέα παρουσία στους ομίλους.

ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ, ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΕΞΤΡΕΜ

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι βασικός στόχος του Ολυμπιακού στο ξεκίνημα της προετοιμασίας ήταν να κλείσει άμεσα τις τρύπες. Δύο βασικοί παίκτες έφυγαν, δύο πολύ έμπειροι ήρθαν, ικανοί να παίξουν ακόμη κι… αύριο αν χρειαστεί. Ο Ραφίνια έπαιξε 9 και 12 του μήνα σε δύο ματς του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος. Ο Χολέμπας πέρα από το ότι είναι τούρμπο, ούτως ή άλλως, ξέρει του Ρέντη και τις απαιτήσεις του συλλόγου σαν την παλάμη του. Τέσσερα πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα πήρε, έχοντας δουλέψει μεταξύ άλλων και με τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Όχι μόνο ως μπακ, αλλά κι ως χαφ όποτε χρειάστηκε, ακόμη και σε ματς Champions League, όπως για παράδειγμα στο 3-1 επί της Ντόρτμουντ.

Οι ομάδες κινούνται πολλές φορές με κριτήριο τις άμεσες ανάγκες τους. Ιδιαίτερα όταν έχουν μπροστά τους μια μεταγραφική περίοδο που λόγω Covid 19, θα έχει διάρκεια έως τις 5 Οκτώβρη. Ο Ολυμπιακός ήθελε δύο έτοιμα μπακ με στοιχεία που αρέσουν του Μαρτίνς, τα βρήκε, τα έκλεισε και τα υπογράφει (σήμερα – αύριο) για να μπουν στη μάχη με το καλησπέρα. Αν "αύριο" δεν πάει κάτι καλά με τον Κούτρη που θα μπει στην τελική ευθεία της αποθεραπείας σε περίπου έναν μήνα από τώρα, μπορεί να έρθει κι άλλος αριστερός μπακ. Αν όχι θα μοιραστεί τη σεζόν με τον Χοσέ.

Οι υπόλοιπες κινήσεις – προσθήκες θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες. Ο κόουτς έχει μιλήσει ήδη για την απόκτηση ενός εξτρέμ με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ψηλά στη λίστα βρίσκεται ένας άλλος παλιός γνώριμος, ο Γκάρι Ροντρίγκες. Ο 29χρονος ακραίος από το πράσινο Ακρωτήρι πριν πάρει μεταγραφή από τον ΠΑΟΚ για τη Γαλατά (ακολούθησαν Αλ Ιτιχάντ και Φενέρ), είχε προταθεί στον Ολυμπιακό, όταν έπαιζε ακόμη στην Έλτσε, χωρίς, όμως, ως τότε να έχει πετύχει κάτι ξεχωριστό στην καριέρα του. Πλέον τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ