OPINIONS

Ο Ολυμπιακός τα πήρε όλα κι έφυγε (για τα επόμενα)

SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY OFF / ΠΑΟΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για το δίκαιο -της κατάκτησης του τίτλου από τον Ολυμπιακό- που έγινε πράξη στην Τούμπα, για το δίδυμο που έκανε τη διαφορά και για τα σημάδια που δείχνουν νέο σερί τίτλων.

Μεγάλη αγωνία για το αν θα κατακτήσει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα δεν είχαμε. Φάνηκε στο γήπεδο ποια είναι η καλύτερη ομάδα από τις πρώτες στροφές της σεζόν. Ακόμη κι αν η διαφορά με τον ΠΑΟΚ δεν ήταν στους 14 βαθμούς, λόγω της γνωστής τιμωρίας, αλλά στους 7, αποκλειστικά με βάση τη συγκομιδή εντός γηπέδου, πάλι η ομάδα του Μαρτίνς θα έκοβε πρώτη το νήμα, επειδή πολύ απλά δεν υπήρχε κανείς ικανός να αμφισβητήσει την ανωτερότητά της.

ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

Μπορεί να πέρασαν περίπου τρεις μήνες από το τελευταίο παιχνίδι, αλλά και σε αυτό το ματς η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς μπήκε στο γήπεδο σα να μην πέρασε μια μέρα. Πάτησε καλύτερα, έθεσε τους όρους διεξαγωγής της αναμέτρησης, καθόρισε το ρυθμό και το τέμπο. Ήξερε τι ήθελε και πως θα το πάρει απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που δεν δημιούργησε καθαρή ευκαιρία στα περίπου 100 λεπτά που διήρκεσε συνολικά το ντέρμπι της Τούμπας.

Όπως στο αντίστοιχο ματς της κανονικής διάρκειας, οι “ερυθρόλευκοι” ήταν ανώτεροι και στις δύο πλευρές του γηπέδου, πέτυχαν δύο γκολ, μέτρησε το ένα κι έβαλαν το κερασάκι στην τούρτα μιας στέψης παλικαρίσιας απ’ όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Δεν στέκομαι μόνο στο βαθμό δυσκολίας της επιστροφής μετά από τόσο μεγάλο διάστημα, αλλά και στο πόσο έχει παλέψει αυτή η ομάδα από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα.

49 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ

Ο Πορτογάλος κόουτς το επισήμανε στις δηλώσεις του έπειτα από το τέλος της αναμέτρησης κι έχει τεράστια σημασία. Αυτή η ομάδα έχει ξεκινήσει την προσπάθειά της πριν από ακριβώς έναν χρόνο. Από τις 23 Ιουλίου που έδωσε το πρώτο επίσημο παιχνίδι με την Βικτόρια Πλζεν, έχει δώσει συνολικά 49 επίσημα παιχνίδια, εκ των οποίων τα 16 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ξεπερνά το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, με θαυμαστή προσήλωση και συνέπεια σε όλα τα επίπεδα.

Από τις 12 Μαρτίου που υπήρξε η αναγκαστική διακοπή λόγω κορονοϊού, ο Ολυμπιακός δεν επέστρεψε για να αποδείξει ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει, αλλά ότι δεν έχει ταβάνι. Σε κάθε ματς, ανεξαρτήτως επιλογών, απουσιών και βαθμού δυσκολίας, αυτή η ομάδα μπαίνει στο γήπεδο με εξαιρετική ετοιμότητα και ακόρεστη δίψα. Όλα αυτά φυσικά δεν έχουν γίνει τυχαία και ο ακρογωνιαίος λίθος βρίσκεται στην άκρη του πάγκου. Στον Πέδρο Μαρτίνς αναφερόμαστε, ο οποίος από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στην τεχνική ηγεσία μέχρι τώρα, δεν σταματά να αποδεικνύει διαρκώς ότι η σοβαρή δουλειά και η -ποδοσφαιρική- δικαιοσύνη ανταμείβονται…

ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΥ ΖΑΛΙΖΟΥΝ

Ο 49χρονος τεχνικός στα 96 παιχνίδια που έχει καθοδηγήσει την ομάδα του Πειραιά μετράει 65 νίκες, 18 ισοπαλίες και 13 ήττες. Φέτος οι επιδόσεις του έχουν εκτοξευθεί προς το καλύτερο, καθώς κυνηγά την αήττητη κατάκτηση του τίτλου, έχοντας ως τώρα 21 νίκες κι έξι ισοπαλίες σε 27 παιχνίδια, με δύο νίκες επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προχωρά στην Ευρώπη, ενώ διεκδικεί και την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου. Έχω καταθέσει εδώ και μήνες την άποψη ότι ο Πέδρο Μαρτίνς που ήρθε από την πατρίδα του χωρίς ιδιαίτερες περγαμηνές, έχει βάλει πλώρη να αναδειχθεί ως ο κορυφαίος τεχνικός που κάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού στην 95χρονη ιστορία του.

Αν αθροίσει κανείς τι έχει πετύχει αυτή η ομάδα σε Ελλάδα και Ευρώπη στη διάρκεια της φετινής σεζόν, τι διεκδικεί και πως μπορεί να κλείσει τη σεζόν, θα καταλάβει πάρα πολλά. Δεν είναι μόνο θέμα κινήτρου να πάει το +14 στο +17 και να “τελειώσει” από τώρα και τη διαδικασία των playoffs, αλλά και το τι μπορούμε να περιμένουμε για τα επόμενα χρόνια. Με τον προπονητή να έχει ανανεώσει ήδη για την επόμενη διετία και τον κορμό της ομάδας σε πολύ γόνιμη ηλικία, γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι με τις βάσεις που έχουν τεθεί, η φετινή κούπα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές υπάρξουν στο ρόστερ στη διάρκεια του καλοκαιριού, το ζουμί είναι ότι αυτό το συγκρότημα μπορεί να φτάσει σε νέο σερί κατάκτησης τίτλων, μετά μια διετία ανομβρίας. Έκανε τον κύκλο της μετά από 7 σερί κατακτήσεις και ξανά προς τη δόξα τραβά, έχοντας επιστρέψει για τα καλά στο θρόνο. Βέβαια, όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί αν βγάζαμε από την εξίσωση δύο υπέροχους παίκτες που παρά την προχωρημένη ηλικία τους έκαναν τελικά και τη διαφορά.

Πρόκειται για τον Ματιέ Βαλμπουενά και τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί οι οποίοι έχουν σημαδέψει φέτος σχεδόν όλους τους σταθμούς μιας αξιοθαύμαστης πορείας. Ο πρώτος στα 35 του κι έχοντας ανανεώσει ήδη το συμβόλαιό του (χωρίς ιδιαίτερο άγχος δηλαδή για την επόμενη μέρα) έκανε ξανά τη διαφορά "διασύροντας" τον αρχηγό του ΠΑΟΚ Αντρέ Βιεϊρίνια. Δεν είναι μόνο η προνοητικότητά του να κυνηγήσει μια χαμένη διεκδίκηση, να κλέψει και να ταΐσει (ξανά) τον Ελ Αραμπί, αλλά η διάθεση που δείχνει σε κάθε παιχνίδι. Σε 34 παιχνίδια έχει βάλει 8 γκολ κι έχει μοιράσει 22 ασίστ! Εξωπραγματικά νούμερα, απόρροια όχι μόνο ποιότητας, αλλά και ποδοσφαιρικής τρέλας.

Όσο για τον Ελ Αραμπί που πυροβόλησε κι αυτή τη φορά, στα 33 του παρακαλώ, έφτασε τα 25 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Όπως στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που κρίθηκε από παρόμοια συνεργασία έτσι και χθες στη Θεσσαλονίκη τα δύο αηδόνια του Ολυμπιακού κελάηδησαν ξανά τη γλυκιά μελωδία της απέραντης ηδονής. Σε ένα καλοκουρδισμένο σύνολο που σφύζει από δυνάμεις και καλή οργάνωση, προστέθηκε η δική τους ποιότητα/εμπειρία για να γίνει η υπέρβαση…

ΚΟΡΜΟΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

Αν το καλοσκεφτούμε το "ερυθρόλευκο" συγκρότημα έχει Σα, Φορτούνη, Μπουχαλάκη, Γκασπάρ, Χασάν στα 27. Σισέ και Μπα στα 24, τον Καμαρά και τον Τσιμίκα έναν χρόνο νεότερους (23). Ακόμη πιο μικροί ο Ραντζέλοβιτς (22) με τον Λοβέρα (21). Τον Γκιλιέρμε στα 29, τον Ομάρ στα 28. Τον Σεμέδο και τον Μασούρα στα 26. Όλοι αυτοί, πρωταθλητές πλέον, έχουν πολλά χρόνια ποιοτικής μπάλας, αλλά κι εξέλιξης μπροστά τους. Γι' αυτό κι αν γίνουν ξανά συνετές κινήσεις από τη διοίκηση, η συνέχεια στους τίτλους και τις διακρίσεις, δεν θα είναι τυχαίο γεγονός, αλλά ρεαλιστικός μονόδρομος…

Μετά και το χθεσινό 0-1 της Τούμπας που έβαλε… ταφόπλακα σε όνειρα και δικαιολογίες για το ποια ομάδα είναι η κορυφαία, ο Ολυμπιακός εξασφάλισε και κάτι ακόμη. Ουσιαστικά μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία τα επόμενα 9 ματς των playoffs. Κάτι που σημαίνει ότι ο κόουτς μπορεί να δώσει ευκαιρίες και να δουλέψει για την επόμενη σεζόν από τώρα, δοκιμάζοντας παίκτες και σχήματα, αλλά και να εστιάσει στα δύο ματς – φωτιά με τον ΠΑΟΚ για το Κύπελλο (3-2 το πρώτο ματς) και τη Γουλβς για πρόκριση στους "8" του Europa μετά την τεράστια επιτυχία σε βάρος της Άρσεναλ.

ΔΕΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΓΡΟΘΙΑ

Και κάτι ακόμη. Αυτή η ομάδα που φάνηκε ακόμη και στους πανηγυρισμούς των αποδυτηρίων πόσο δεμένη είναι, όταν μαζί με τους βασικούς έχουν γίνει ένα κουβάρι και οι εκτός αποστολής, έχει αποκτήσει πλέον τον αέρα του πρωταθλητή. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα για τις ημέρες που θα έρθουν, κοντινές ή λίγο πιο μακρινές...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ