OPINIONS

Ολυμπιακός: Μεριά, ο μόνος σίγουρος στόπερ

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΟΦΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει τα δεδομένα στο χιλιοτραγουδισμένο κέντρο άμυνας του Ολυμπιακού και εξηγεί γιατί ο Μεριά είναι ο μόνος που έχει εξασφαλίσει σίγουρη θέση στο τρένο της επόμενης σεζόν.

Είναι γνωστό ότι το κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού αποδείχθηκε αχίλλειος πτέρνα σε αρκετά σημαντικά παιχνίδια στη διάρκεια της φετινής σεζόν. Υπήρξαν αντίπαλοι που σκόραραν ακόμη και σε μία επίσκεψη στα «ερυθρόλευκα» καρέ με πολύ πρόσφατο το παράδειγμα της Λαμίας κι αυτό οδήγησε σε οδυνηρό αποκλεισμό.

Η καλοδουλεμένη ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς, κυρίως στο δημιουργικό σκέλος, έχει δεχθεί γκολ (σχεδόν) με κάθε τρόπο. Με αυτογκόλ, με κόντρα, με ατομικά λάθη, πολλές φορές αβίαστα. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι ειδικά στο κέντρο της άμυνας θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές. Ουσιαστικά ο μόνος σίγουρος για την επόμενη σεζόν είναι ο Τυνήσιος Γιασίν Μεριά.

Πέρυσι το καλοκαίρι έπαιξε στο Μουντιάλ. Στη συνέχεια ήρθε στον Πειραιά για να υπογράψει στον Ολυμπιακό, αλλά τελευταία στιγμή υπήρξε διαφωνία και επέστρεψε προσωρινά στη Σφαξιέν. Λίγες μέρες αργότερα και με δική του πίεση, η μεταγραφή ολοκληρώθηκε με το αντάλλαγμα γύρω στα 2 εκατομμύρια €.

Οι μέρες του 25χρονο στόπερ δεν ήταν στρωμένες με ροδοπέταλα. Μπήκε στην ενδεκάδα, βγήκε, έμεινε στο ψυγείο, πλήρωσε λάθη και κακή απόδοση, όπως έγινε για παράδειγμα έπειτα από την ήττα στον αγώνα με τον ΟΦΗ. Τον τελευταίο καιρό επέστρεψε δριμύτερος, βοήθησε στο μέτρο του δυνατού, ακόμη και ως δεξιός μπακ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή έχοντας 19 συμμετοχές (ένα γκολ), φαντάζει ως ο πιο σίγουρος από τους υπάρχοντες στόπερ για την επόμενη σεζόν και μια σειρά λόγοι το αποδεικνύουν.

ΒΟΥΚΟΒΙΤΣ ΚΑΙ ΣΙΣΕ

Ο Γιάγκος Βούκοβιτς πέρυσι δεν... κούμπωσε καθόλου στην ομάδα, πέρασε ουσιαστικά απαρατήρητος με αποτέλεσμα στη διάρκεια του β’ γύρου να μετακομίσει στην Ιταλία και την Ελλάς Βερόνα. Στο καμπιονάτο έπαιξε σε 15 ματς κι επέστρεψε στις εγκαταστάσεις του Ρέντη για μια δεύτερη ευκαιρία.

Ο Μαρτίνς του την έδωσε. Ποντάροντας στην εμπειρία, το κοφτερό του μυαλό και την καλή του τεχνική, τον καθιέρωσε στη θέση του αριστερού στόπερ. Η έλλειψη ταχύτητας, ωστόσο, τα σοβαρά λάθη σε σοβαρά ματς και κάποια αυτογκόλ – μαχαιριές στένεψαν το δρόμο της παραμονής, παρότι δεσμεύεται με συμβόλαιο για ακόμη έναν χρόνο. Το πιο πιθανό σενάριο είναι το καλοκαίρι να επιστρέψει στη Σερβία. Έχει πατήσει ήδη τα 30 χρόνια. Φέτος «έγραψε» 28 συμμετοχές 3 γκολ, μία ασίστ και τρία αυτογκόλ (με ΠΑΟΚ, Ξάνθη και Γιάννενα).

Ο Παπ Αμπού Σισέ πλήρωσε τα χοντρά λάθη του στη διάρκεια των φιλικών της προετοιμασίας κι έμεινε αρκετά πίσω στο ξεκίνημα. Στην πορεία κάλυψε το χαμένο έδαφος χάρη κυρίως στη διάθεσή του και τα εξαιρετικά φυσικά του προσόντα, επέστρεψε στην ενδεκάδα, αλλά εξακολουθεί να έχει σοβαρά ζητήματα στα κομμάτια της τακτικής προσέγγισης και της συγκέντρωσης. Τον Γενάρη αποφασίστηκε οι προτάσεις από το εξωτερικό για την απόκτησή του να μπουν στο συρτάρι. Το καλοκαίρι μάλλον δεν θα συμβεί το ίδιο. Μέχρι τώρα μετράει 23 συμμετοχές και δύο γκολ.

ΜΙΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΒΡΑΑΜ

Ο Ρόντερικ Μιράντα (27) αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Γουλβς με... πάσα του ατζέντη Ζόρζε Μέντες και τη σύμφωνη γνώμη του Μαρτίνς. Καλός με τη μπάλα, ψύχραιμος συνήθως, αλλά επιρρεπής στο εύκολο λάθος, ο Πορτογάλος με βραζιλιάνικη καταγωγή ξεκίνησε δυναμικά, στη συνέχεια περιορίστηκε στον πάγκο. Με 19 συμμετοχές και τρεις ασίστ φέτος, μετράει αντίστροφα για να επιστρέψει στη βάση του.

Τον Γενάρη επέστρεψε στα παλιά λημέρια ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Είτε το καλοκαίρι κρεμάσει τα παπούτσια του, είτε συνεχίσει για ακόμη έναν χρόνο θα είναι εναλλακτική επιλογή. Ακόμη δεν έχει κάνει σεφτέ σε χρόνο συμμετοχής από την ημέρα που «κλείδωσε» η επιστροφή του στον Πειραιά.

ΔΑΝΕΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΠΑ

Επειδή είναι ακόμη πολύ νωρίς να ασχοληθούμε με το ποιοι μπορεί να έρθουν, παρότι είναι δεδομένη η επιθυμία για τον πρώην «πράσινο» Ροντρίγκο Μολέντο (31) της Ιντερνασιονάλ, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στους δανεικούς. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Βέλγος Ένγκελς (Ρεμς), για το ενδεχόμενο επιστροφής του οποίου σας ενημερώσαμε τις προηγούμενες ημέρες, ο 20χρονος Δημήτρης Νικολάου (Εμπολι από Γενάρη, δεν έχει παίξει ακόμη), ο Καμερουνέζος Μπανανά (Πανιώνιος) και ο Δημήτρης Γούτας (Λεχ Πόζναν).

Για να μην ξεχνιόμαστε, έχει ήδη αποκτηθεί, από τον χειμώνα, ο 23χρονος Σενεγαλέζος Ουσεϊνού Μπα, της Γκαζελέκ Αζαξιό (Β’ κατηγορίας), ο οποίος φέτος έχει παίξει σε 20 ματς (ένα γκολ). Με μπόι 192 εκατοστά, αριστεροπόδαρος, θα ξεκινήσει προετοιμασία με τα ερυθρόλευκα και στόχο να εξελιχθεί σε νέα περίπτωση Σισέ ή Καμαρά.

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΚΟΤΖΑΜΑΝΙΔΗ

Στο μεταξύ, στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη υπάρχει ένας ακόμη εκκολαπτόμενος στόπερ, για τον οποίο ακούγονται πολύ καλά λόγια. Πρόκειται για τον 18χρονο Νίκο Γκοτζαμανίδη, βασικό στέλεχος της Κ19, με προϋπηρεσία στην Εθνική ομάδα Κ17 (13 ματς, 2 γκολ). Φέτος έχει 17 συμμετοχές και 2 γκολ, υπό τις οδηγίες του Ρικάρντο Πέρες. Ο Πέδρο Μαρτίνς τον έχει συμπεριλάβει ήδη σε ορισμένες προπονήσεις της πρώτης ομάδας κι αν η εξέλιξη του ταλαντούχου νεαρού το επιτρέψει, κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί να γίνει και μέλος της. Έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο, η πορεία του είναι ανοδική και κάποιοι ξένοι σκάουτερ τον έχουν ήδη... φακελωμένο.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ