OPINIONS

Ολυμπιακός: Ο κομβικός ρόλος του Κριστιάν Καρεμπέ

Ολυμπιακός: Ο κομβικός ρόλος του Κριστιάν Καρεμπέ
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αποκαλύπτει την πολύ σημαντική και συνάμα αθόρυβη δουλειά του Κριστιάν Καρεμπέ που έχει το δικό του μερίδιο, δίπλα στον Πέδρο Μαρτίνς, στο "χτίσιμο" του "νέου και ωραίου" Ολυμπιακού.

Το -διάσημο- όνομά του είναι συνδεδεμένο εδώ και πολλά χρόνια με τον Ολυμπιακό. Τι κι αν διακρίθηκε με την Εθνική Γαλλίας, ως μέλος της ομάδας που κατέκτησε Μουντιάλ και Euro, όπως και με τη μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης. Η ερυθρόλευκη φανέλα ίσως δεν ήταν η πιο βαριά απ' όσες φόρεσε στη ζηλευτή καριέρα του, αλλά φαίνεται πως την αγάπησε περισσότερο από κάθε άλλη...

Ο Κριστιάν Καρεμπέ αποτελεί αναμφίβολα τον κορυφαίο πρεσβευτή του Ολυμπιακού σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, επιμένουν ότι η σχέση του με τον σύλλογο εδώ και χρόνια είναι πάνω απ' όλα σχέση... καρδιάς.

Ολυμπιακός: Ο κομβικός ρόλος του Κριστιάν Καρεμπέ

Δεν έχει ανάγκη, άλλωστε, ούτε τα χρήματα, ούτε την -περαιτέρω- αναγνωρισιμότητα. Βρίσκεται στον Πειραιά και κινείται μεταξύ των γραφείων της Πλατείας Αλεξάνδρας και των εγκαταστάσεων του Ρέντη επειδή -πολύ απλά- το γουστάρει.

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται ότι ο 48χρονος σήμερα Καρεμπέ, έχει αναλάβει από το καλοκαίρι ως τώρα ακόμη πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στα δρώμενα της ομάδας.

Στο παρελθόν και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2013, ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου στρατηγικής της διοίκησης του Ολυμπιακού, θέση την οποία υπηρέτησε ως το περασμένο καλοκαίρι. Από τότε μέχρι τώρα κατέχει το πόστο του αθλητικού διευθυντή.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σε αυτό το διάστημα ο πάντα χαμογελαστός Κριστιάν, φρόντισε να περάσει πιο... απαρατήρητος από ποτέ στο ευρύ κοινό. Εντός των τεσσάρων τειχών του Ρέντη, ωστόσο, η παρουσία του είναι καταλυτική στη δημιουργία μιας νέας ομάδας που όπως παραδέχονται φίλοι κι εχθροί “χαίρεσαι να την βλέπεις”.

Είναι παντού, ακόμη και στον πάγκο της ομάδας στη διάρκεια των αγώνων, αλλά φροντίζει να μην φαίνεται πουθενά. Ο ρόλος του, άλλωστε, επιτάσσει να είναι ενεργός μέσα σε κλειστές πόρτες κι όχι έξω από αυτές.

"ΕΦΕΡΕ" ΚΑΙ "ΚΡΑΤΗΣΕ" ΤΟΝ ΠΕΔΡΟ

Λίγοι γνωρίζουν ότι ουσιαστικά πήρε πάνω του το θέμα της πρόσληψης του Πέδρο Μαρτίνς. Έκανε τη σχετική εισήγηση προς τη διοίκηση, πήρε και την -σημαντική- ευθύνη που τη συνόδευσε.

Από τότε μέχρι τώρα, στήριξε με όλες του τις δυνάμεις τον Πορτογάλο τεχνικό για να δημιουργήσει την ομάδα που βλέπουμε σήμερα. Ακόμη και στη διάρκεια της προετοιμασίας που ορισμένα ανεπιτυχή αποτελέσματα προκάλεσαν "μαύρα σύννεφα" πάνω από το κεφάλι του Μαρτίνς, ο Κριστιάν φρόντισε να τα διαλύσει. Κάποιοι λένε θέτοντας ακόμη και βέτο πως αν αποχωρήσει πρόωρα ο 48χρονος κόουτς, θα τον ακολουθήσει...

Υπάρχουν ουκ ολίγες περιπτώσεις ξένων ποδοσφαιριστών που δέχθηκαν να μετακινηθούν στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια και παραδέχθηκαν πως τους επηρέασε θετικά ένα τηλεφώνημά του.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΝΤΕΝΣΕ

Μέσα σε αυτούς και ο Ντανιέλ Ποντένσε, η καλύτερη ίσως από τις μεταγραφές που έκαναν οι “ερυθρόλευκοι” το καλοκαίρι. Είπαμε, όπου χρειάζεται, ο Κριστιάν είναι εκεί, για να λύσει προβλήματα ή να διευκολύνει διαδικασίες, χωρίς να το φωνάζει...

Ολυμπιακός: Ο κομβικός ρόλος του Κριστιάν Καρεμπέ

Απόλυτα ισορροπημένη είναι η παρουσία του και στα αποδυτήρια της ομάδας. Κοντά του λειτούργησε καλύτερα και πιο αποδοτικά ο Φρανσουά Μοδέστο. Ο Κορσικανός, υπήρχαν στιγμές που δεν μπορούσε να ελέγξει τα νεύρα του λόγω της καθημερινής τριβής με τους ποδοσφαιριστές.

Πλέον με τον Καρεμπέ ανάμεσα, ασπίδα και συνδετικό κρίκο, ο Φρανσουά έχει απελευθερωθεί για να ασχοληθεί με αυτό που ξέρει καλύτερα. Το σκάουτινγκ και την ανεύρεση νέων ταλέντων, όπως συνέβη στις περιπτώσεις του Σισέ, του Καμαρά, αλλά και του Μπα που θα ενταχθεί από τη νέα σεζόν στο ρόστερ της ομάδας.

ΤΑ "ΚΑΘΑΡΑ" ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ

Πέρα από τον προπονητή, με τον οποίο η σχέση είναι άριστη και επικρατεί αλληλοσεβασμός, ο Καρεμπέ κινείται στο “τόσο όσο” και προς τους ποδοσφαιριστές. Δεν παρεμβαίνει ποτέ στη δουλειά του προπονητή. Έχει βοηθήσει πολύ στα "καθαρά" αποδυτήρια. Εκεί μέσα βρίσκονται μόνο οι παίκτες και ο προπονητής. Κανείς άλλος. Κι αυτό το σέβεται πρώτος απ' όλα το -γεννημένο στη Νέα Καληδονία- στέλεχος του συλλόγου.

Οι σχέσεις του με τους ποδοσφαιριστές είναι μετρημένες. Ξέρει ότι στα αποδυτήρια ισχύει το "ενός ανδρός αρχή" κι αυτό ο ένας είναι ο κόουτς. Παρεμβαίνει ή επεμβαίνει μόνο κατόπιν συνεννόησης, ή επικουρικά για να ενισχύσει τα “θέλω” του Πέδρο Μαρτίνς. Οι παίκτες ξέρουν ότι είναι εκεί, αλλά χωρίς να μπλέκεται στα πόδια τους. Ο καθένας τη δουλειά του. Η πόρτα του γραφείου του είναι ανοικτή, αλλά με τον προπονητή δεν υπάρχουν μυστικά.

ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ

Παράλληλα, έχει αναλάβει και το ρόλο του αγγελιοφόρου. Πλέον οι επισκέψεις του Βαγγέλη Μαρινάκη ή του στενού του συνεργάτη Γιάννη Βρέντζου στο αθλητικό κέντρο της ομάδας, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Για οτιδήποτε θέλει η διοίκηση να μεταφέρει, υπάρχει ο κατάλληλος που δεν είναι άλλος από τον Κριστιάν.

Για να ενημερώσει όλη την ομάδα ή την πεντάδα των αρχηγών για ό,τι είναι απαραίτητο. Όλα στη θέση του, όλα στην ώρα τους, ήρεμα, απλά, ποδσφαιρικά, για να δουλεύει ο χρόνος υπέρ της ομάδας, όπως φαίνεται και μέσα στο γήπεδο...

EUROPA LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Δεν σταμάτησε, ωστόσο, να είναι “βιτρίνα” του συλλόγου και στο εξωτερικό με πολύ πρόσφατο το παράδειγμα την επίσκεψη των ανθρώπων της Μίλαν, με Μαλντίνι και Λεονάρντο μεταξύ άλλων, στο περιθώριο της αναμέτρησης των δύο συλλόγων για το Europa League.

Και κάτι ακόμη που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία για όποιον ξέρει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές. Ακόμη και στα social media και δη στο Instagram, o Καρεμπέ δεν ανεβάζει τίποτα με το πρόσωπό του.

ΤΙ ΜΑΡΤΥΡΑ ΤΟ INSTAGRAM

Αναρτά διαρκώς φωτογραφίες του Πέδρο Μαρτίνς την ώρα που κοουτσάρει ή προπονεί την ομάδα, στιγμιότυπα από εκδηλώσεις της ομάδας. Αφήνει σε πρώτο πλάνο τον σύλλογο, τον προπονητή, τους ποδοσφαιριστές, κρατώντας για τον εαυτό του το δεύτερο, το οποίο, όμως, είναι εξίσου σημαντικό.

Σε κάθε ομάδα, χρειάζονται άνθρωποι-κλειδιά, να κινούν τα νήματα όπως κι όποτε πρέπει. Ο Κριστιάν Καρεμπέ αποδεικνύει ότι πέρα απ' όσα έκανε πάνω στο χορτάρι, ξέρει και να ανταποκρίνεται στο "ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση".

Πλέον φαίνεται ότι βρήκε τον καταλληλότερο ρόλο και ανταποκρίνεται επάξια. Ένα "κομμάτι" της φετινής ομάδας που χτίστηκε σχεδόν από το μηδέν, του ανήκει δικαιωματικά, άσχετα αν ο ίδιος δεν θέλει να το "φωνάζει"...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ