OPINIONS

Ολυμπιακός: Ο Σεμέδο, ο "έτοιμος" Μεριά και το τρικ με τον Φορτούνη

Ολυμπιακός: Ο Σεμέδο, ο "έτοιμος" Μεριά και το τρικ με τον Φορτούνη

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος σχολιάζει την επιβλητική παρουσία του Ρούμπεν Σεμέδο στο κέντρο της άμυνας του Ολυμπιακού και αποκαλύπτει τι αλλάζει σε άμυνα και... επίθεση ενόψει Πλζεν ο τραυματισμός του Βούκοβιτς.

Σε πολύ κόσμο έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ο Ρούμπεν Σεμέδο έπειτα από μία εβδομάδα προπονήσεων στην Πολωνία μπήκε στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού σαν έτοιμος από καιρό.

Ουδεμία έκπληξη για τον Πέδρο Μαρτίνς. Ούτε καν για τον Βαγγέλη Μαρινάκη που εμπιστεύθηκε απόλυτα την εισήγηση του προπονητή κι όχι μόνο φρόντισε να του τον προσφέρει στην ομάδα, αλλά τον αγόρασε κιόλας.

Δεν φοβήθηκε το ρίσκο της επιλογής. Δεν πήγε σε μια λύση δανεισμού, με οψιόν αγοράς για να έχει καλυμμένα τα νώτα του. Όπως είχε αποκαλύψει από την πρώτη μέρα, άλλωστε, το Sport24.gr, το όνομα του Πορτογάλου στόπερ ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ δεν το άκουσε πρώτη φορά από τον νυν κόουτς της ομάδας. Ο πρώτος που του το είχε αναφέρει με τεράστια θέρμη ήταν ο Μάρκο Σίλβα τρία χρόνια νωρίτερα...

ΕΔΩΣΕ 4 ΓΙΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ... 14!

Για να μην το πλατιάσουμε, ο Ρούμπεν Σεμέδο όπως έχω ξαναγράψει, είναι αμυντικός αξίας 14 εκατομμυρίων, όχι τεσσάρων που τον απέκτησε ο Ολυμπιακός, εκμεταλλευόμενος τη χαραμάδα που άνοιξαν οι περιπέτειες του πρώην παίκτης της Βιγιαρεάλ και της Σπόρτινγκ με τη δικαιοσύνη.

Για κάποιους το timing είναι το πλέον κατάλληλο για να απογειωθεί ξανά ο 24χρονος παίκτης και το πρώτο δείγμα γραφής οδηγεί με σχετική ασφάλεια σε αυτό το συμπέρασμα. Ο Σεμέδο ήρθε αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις. Αυτό το "φωνάζει" και με τα λόγια του και με τη συμπεριφορά του.

Αν δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος του λάθους που τον οδήγησε τέσσερις και πλέον μήνες στη φυλακή, δεν θα έμπαινε στη διαδικασία να δώσει συνέντευξη σε τηλεοπτική εκπομπή της πατρίδας του και να μιλήσει ανοιχτά για όσα έζησε. Να παραδεχθεί το μερίδιο ευθύνης του, να ζητήσει συγγνώμη, να υποσχεθεί δημόσια ότι από εδώ και πέρα θα αφοσιωθεί 100% στην οικογένεια και την καριέρα του.

Και οι άνθρωποι της ομάδας, ωστόσο, πλην εκείνου που τον επέλεξε, έχουν να το λένε πως από την πρώτη μέρα είναι αποφασισμένος να πάρει ρεβάνς. Ζήτησε να παίξει έστω και λίγο κόντρα στη Χάποελ Μπερ Σεβά, χωρίς ακόμη να έχει κάνει κανονική προπόνηση με την ομάδα. "Σκίζεται" καθημερινά στο εξτρά πρόγραμμα με τον γυμναστή της ομάδας κι εξπέρ του είδους Χρήστο Μουρίκη για να καλύψει το χαμένο έδαφος μια ώρα αρχύτερα.

Από την πρώτη στιγμή που ακούμπησε τη μπάλα ντυμένος στα ερυθρόλευκα, έδειξε ότι είναι άλλη πάστα. Κοντρολαρισμένος όσο ένα άρτιο χαφ, έξυπνος, δυνατός, ταχύς για το μπόι του, διψασμένος να δικαιώσει όσους τον εμπιστεύθηκαν, συνεπής τακτικά. Κι ακόμη δεν βρίσκεται ούτε στο 50% από πλευράς αγωνιστικής ετοιμότητας.

Νωρίς -νωρίς, λοιπόν, έλυσε τις απορίες για το ποιος θα είναι ο βασικότερος από τους στόπερ του Ολυμπιακού. Νωρίς προκάλεσε, ωστόσο, απορίες για τον παρτενέρ του ο τραυματισμός του Γιάγκος Βούκοβιτς, για τον οποίο οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για θλάση στον οπίσθιο μηριαίο, άρα μάλλον χάνει το πρώτο ματς με τη Βικτόρια Πλζεν, στην Τσεχία.

"Τι γίνεται τώρα; Τι θα επιλέξει ο Μαρτίνς;" είναι οι ερωτήσεις που εύκολα προκύπτουν από το βράδυ της Τετάρτης. Κάποιοι βιάστηκαν να προεξοφλήσουν ότι "θα φέρει άμεσα κι άλλον στόπερ ο Ολυμπιακός". Και να τον φέρει... σήμερα, όμως, προλαβαίνει να πάρει φανέλα βασικού σε 18 μέρες; Μάλλον όχι, ακόμη κι αν λέγεται Βερμάελεν ή είναι τέτοιου επιπέδου κι εμπειρίας...

Η δεύτερη σκέψη που προκύπτει αβίαστα είναι ότι αναγκαστικά θα πάει σε μια επιλογή από τις υπάρχουσες. Ή στον νεοφερμένο Μπα ή στον έμπειρο Αβραάμ. Ο πρώτος έπαιξε δίπλα στον Σεμέδο έπειτα από την αποχώρηση του Σέρβου στο φιλικό με τη Λέχια Γκντανσκ. Ο δεύτερος μπήκε λίγο αργότερα για να συνεχίσει δίπλα στον υψηλόσωμο Σεμεγαλέζο μετά το 65', αντικαθιστώντας τον Ρούμπεν.

Η ΤΡΙΤΗ ΛΥΣΗ ΜΕ... ΜΕΡΙΑ

Υπάρχει και τρίτη λύση; "Ναι" λένε όσοι ξέρουν και μάλλον κάτι περισσότερο γνωρίζουν από εμάς. Ποια είναι αυτή; Ο Γιασίν Μεριά! Επιστρέφει από την Εθνική Τυνησίας της οποίας είναι βασική επιλογή στο Κόπα Άφρικα και μπαίνει απευθείας στη μάχη των προκριματικών του Champions League. Το "ψιθύρισε" ο κόουτς, το φωτογράφισε έμμεσα στις δηλώσεις του αμέσως μετά το φιλικό με τη Λέχια. "Είναι καλύτερα -είπε- που τα τρία παιδιά (σ.σ. Μεριά, Σισέ, Καμαρά) βρίσκονται στο Κόπα Άφρικα, παρά να ήταν... σταματημένοι".

Κι επειδή από τους τρεις, ο μοναδικός που έχει σερί συμμετοχές στη διοργάνωση και βρίσκεται σε φουλ ρυθμό είναι ο Μεριά, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον Μαρτίνς, ερμήνευσαν άμεσα ότι τον έχει από τώρα στο μυαλό του για την ενδεκάδα! Η Τυνησία αντιμετωπίζει τη Γκάνα το βράδυ της Δευτέρας στη φάση των "16" της διοργάνωσης...

ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ Ή ΓΚΕΡΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Μέχρι τότε, θα κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι, ας κρατήσουμε, όμως, στο μυαλό μας αυτό το σενάριο γιατί με τα υπάρχοντα δεδομένα είναι το πλέον πιθανό να το βρούμε μπροστά μας. Και κάτι ακόμη που επίσης έχει ξεχωριστή σημασία. Αν δεν έρθει άμεσα το βασικό "κανόνι" για την επίθεση δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη αν δούμε στην κορυφή για το ματς της Τσεχίας τον Κώστα Φορτούνη!

ΟΙ ΔΥΟ ΚΟΝΤΟΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΣΟΥΡΑΣ

Ο κόουτς θέλει να χωρέσει και τους δύο κοντούς στην ενδεκάδα. Και τον Ποντένσε και τον Βαλμπουενά. Τον Πορτογάλο στο ένα άκρο, τον Γάλλο πίσω από τον προωθημένο που θα είναι ή ο "Φορτού" ή ο Γκερέρο, αν ο Κώστας παραμείνει στη θέση του.

Αν επιλεγεί η λύση του Φορτούνη για την κορυφή της επίθεσης στο πρώτο ματς με την Πλζεν, η πιο πιθανή τριάδα πίσω του θα αποτελείται από Ποντένσε, Βαλμπουενά και Γιώργο Μασούρα. Ο Έλληνας διεθνής μάλλον θα προτιμηθεί από τον Μπρούνο, τον οποίο πιστεύει η τεχνική ηγεσία, αλλά θέλει ακόμη το χρόνο του για να φτάσει σε επίπεδα ενδεκάδας. Ο Μασούρας είναι συνεπής και στα ανασταλτικά του καθήκοντα, ενώ έχει και το γκολ, την ώρα που ο Μαρτίνς θέλει τουλάχιστον ένας από την τριάδα να συμμετέχει ενεργά και στο αμυντικό σκέλος.

Περισσότερα συμπεράσματα θα προκύψουν ασφαλώς τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουμε μπροστά μας άλλα τέσσερα φιλικά (Παρασκευή (5/7) με τη Γιαγκελόνια, Δευτέρα (8/7) με Ντιναμό Κιέβου, Τετάρτη (10/7) με Αμβούργου, Τρίτη (16/7) με Νότιγχαμ) μέχρι τη σέντρα του πρώτου επίσημου ματς. Ο Πέδρο Μαρτίνς, πάντως, δεν έχει ακόμη στο μυαλό του πολλές απορίες. Ουσιαστικά είναι από τώρα έτοιμος για όλα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ