OPINIONS

Ολυμπιακός: Πώς κλείνει τα μέτωπα των μεταγραφών

Fenerbahce's Mathieu Valbuena, center, controls the ball during the Champions League third qualifying round, second leg, soccer match between Fenerbahce and Benfica at the Sukru Saracoglu stadium in Istanbul, Tuesday, Aug. 14, 2018. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Fenerbahce's Mathieu Valbuena, center, controls the ball during the Champions League third qualifying round, second leg, soccer match between Fenerbahce and Benfica at the Sukru Saracoglu stadium in Istanbul, Tuesday, Aug. 14, 2018. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Οι εκκρεμότητες για Σεμέδο, Μπρούνο, η προσέγγιση και το "ναι" του Βαλμπουενά, η απόφαση για τον δεύτερο στόπερ, τα σενάρια με Μπεργκ και Μήτρογλου, το μέλλον των Φορτούνη, Κούτρη. Αναλύει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο Ολυμπιακός έχει μπει πολύ γερά στο μεταγραφικό παζάρι. Παρότι η επίσημη πληροφόρηση από την Πλατεία Αλεξάνδρας σε οτιδήποτε έχει να κάνει με αυτό το κομμάτι, είναι -ως είθισται- με το σταγονόμετρο, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν τρέξει πολλές και σημαντικές υποθέσεις, προκειμένου η νέα σεζόν να αρχίσει με τα εργαλεία που θεωρεί απαραίτητα ο Πέδρο Μαρτίνς.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι αρμόδιοι του συλλόγου, σε ανοικτή γραμμή με τον κόουτς, δεν έχουν περιορίσει τη δράση τους στην έρευνα αγοράς. Έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να γίνουν τρεις δυνατές προσθήκες μέχρι την αναχώρηση της αποστολής για το εξωτερικό (Πολωνία) όπου θα διεξαχθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

ΣΕΜΕΔΟ ΚΑΙ "ΒΛΕΠΟΥΜΕ"

Είναι γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες ότι οι υποθέσεις του Ρούμπεν Σεμέδο και του Μπρούνο έχουν μπει στην τελική ευθεία. Πρόκειται για δύο υποθέσεις που όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, δεν έχουν την ίδια βαρύτητα. Ο Πορτογάλος στόπερ έρχεται με τη "σφραγίδα" του Πέδρο Μαρτίνς ως βασική επιλογή, ενώ ο Βραζιλιάνος εξτρέμ, πρώην του Ατρομήτου ως εναλλακτική για τα φτερά της επίθεσης.

Με τον Σεμέδο που έκανε σούπερ εξάμηνο στη Ρίο Άβε, ο Ολυμπιακός έχει συμφωνήσει από την προηγούμενη εβδομάδα. Μίλησαν μαζί του και ο Μαρτίνς και ο -παλιόφιλος από τη Σπόρτινγκ- Ποντένσε. Του έλυσαν όλες τις απορίες. Βλέπει τον Πειραιά ως το λιμάνι που θα σαλπάρει ξανά για να απογειώσει την καριέρα του, οπότε όλα είναι έτοιμα από εκείνη την πλευρά.

Και η Βιγιαρεάλ θέλει να τον πουλήσει. Προτιμά να μην τον δώσει σε άλλη -ανταγωνιστική- ομάδα της "Πριμέρα", άρα η προοπτική του Ολυμπιακού βολεύει απ' όλες τις πλευρές. Κουβέντα γίνεται όχι για τον ετήσιο δανεισμό, εκεί υπάρχει ήδη συμφωνία, αλλά για την οψιόν αγοράς.

Ο ΟΡΟΣ... ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο συμβόλαιο του Σεμέδο με το "κίτρινο υποβρύχιο" υπάρχει όρος που μπορεί να τον αφήσει ακόμη κι ελεύθερο το επόμενο καλοκαίρι (2020), αλλά αυτή είναι μια πτυχή της υπόθεσης που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες.

Η συγκεκριμένη δουλειά είναι τελειωμένη κατά 95%. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή της τελευταίας στιγμής για να μην ολοκληρωθεί το deal. Με την προσθήκη του Σεμέδο, για τον οποίο η πλευρά του υποστηρίζει ότι "καθάρισε" από νομικής πλευράς με τις περιπέτειες που είχε με τη δικαιοσύνη, ενώ άλλοι λένε πως πρέπει να εξασφαλίσει άδεια από τις αρχές για να έρθει στην Ελλάδα, κλείνει σε πρώτη φάση η αναζήτηση για το κέντρο της άμυνας.

ΟΙ ΕΞΙ ΣΤΟΠΕΡ

Μπορεί να ακούγεται έντονα πως θα αποκτηθεί κι άλλος στόπερ, παρότι ο Γάλλος Ζερεμί Ματιέ που έπαιξε γερά στα ρεπορτάζ ανανέωσε με τη Σπόρτινγκ, αλλά αυτό το σενάριο θα υλοποιηθεί μόνο αν πουληθεί στην πορεία του καλοκαιριού ο Παπ Αμπού Σισέ (είναι και το πλέον πιθανό σενάριο). Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με την προσθήκη του Σεμέδο, ο Ολυμπιακός έχει στη διάθεσή του έξι κεντρικούς αμυντικούς! Σισέ, Μεριά, Βούκοβιτς (σ.σ. μάλλον θα φύγει, αλλά δεν έχει φύγει ακόμη), Αβραάμ Παπαδόπουλος και -ο κλεισμένος από τον Γενάρη- Ουσεϊνού Μπα.

Για να κλείσουμε το θέμα, ο Μαρτίνς υπολογίζει τον δεξιοπόδαρο Σεμέδο, κυρίως για αριστερό στόπερ, αφού σε αυτή τη θέση παίζει συνήθως, αλλά και ως εναλλακτική στον άξονα ως "κόφτης".

Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΠΡΟΥΝΟ

Για τον Μπρούνο, ο οποίος άφησε καλές εντυπώσεις πέρυσι με τη φανέλα του Ατρομήτου και δη στο μεταξύ των δύο ομάδων παιχνίδι στο "Γ. Καραϊσκάκης", οι "ερυθρόλευκοι" προσέγγισαν αρχικά το σύλλογο που ανήκει με ένα ποσό γύρω στις 300.000 ευρώ, τα χρήματα δηλαδή που προβλέπονταν αν η ομάδα του Περιστερίου έκανε χρήση της οψιόν αγοράς.

Οι διοικούντες τη Λασκ ζήτησαν περισσότερα, με τους "ερυθρόλευκους" αποφασισμένους να ανέβουν λίγο περισσότερο, αλλά όχι πάνω από τις 500.000 ευρώ. Κάπου εκεί λογικά θα επιτευχθεί, αν επιτευχθεί, η συμφωνία. Συν τοις άλλοις, ο Μπρούνο καταλαμβάνει και θέση ξένου, δεδομένο που μπορεί να επηρεάσει και την παρουσία του στο ρόστερ της επόμενης περιόδου. Είναι μια περίπτωση τελειωμένη κατά 90%.

Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ "ΝΑΙ" ΤΟΥ ΒΑΛΜΠΟΥΕΝΑ

Για τα "φτερά" της επίθεσης, πρώτος στόχος εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα, είναι ο πολύπειρος Γάλλος Ματιέ Βαλμπουενά. Μεσούσης της περιόδου το Sport24.gr σάς είχε ενημερώσει ότι πρόθεση του Ολυμπιακού είναι να βρει έναν ακόμη βασικό εξτρέμ τύπου Ποντένσε. Γρήγορο, ποιοτικό, ικανό στο "ένας με έναν", ο οποίος να έχει ακόμη καλύτερη επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα.

Ο Βαλμπουενά είναι τέτοιου τύπου ποδοσφαιριστής, όχι με την ίδια "φρεσκάδα" στα 34 χρόνια του, αλλά με τεράστια εμπειρία και γεμάτες σεζόν σε υψηλό επίπεδο. Στο φλερτ έχει μεσολαβήσει ήδη πέρα από το γαλλικό λόμπι του Ρέντη (Καρεμπέ, Μοδέστο) και ο Πιέρ Ισά, αλλά και ο Ζοσέ Ανιγκό, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον συμπατριώτη του ποδοσφαιριστή από την κοινή τους συμβίωση στη Μαρσέιγ.

Στα δια ταύτα της υπόθεσης ο Βαλμπουενά ξέρει για το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο από τη στιγμή που έχει ανοίξει η πόρτα αποχώρησης από την τουρκική Φενέρ. Τα χρήματα που παίρνει στη γειτονική χώρα ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ "νετ".

Οι "ερυθρόλευκοι" προσπαθούν να τον δελεάσουν με ένα ποσό γύρω στο 1,5 εκατ. το χρόνο, διετές συμβόλαιο, μπόνους κατάκτησης στόχων και ένα γερό πριμ μεταγραφής, ως ελεύθερος. Οι Τούρκοι γράφουν εδώ και μερικές ώρες ότι ο Βαλμπουενά υπέγραψε στον Ολυμπιακό μονοετές συμβόλαιο. Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ολυμπιακός είναι πολύ κοντά στον διεθνή Γάλλο, ο οποίος έχει δελεαστεί από το έντονο πρέσινγκ και είναι θετικός (σ.σ. λέγεται ότι ήδη έχει πει "ναι"), αλλά το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά. Πιθανότατα θα κλείσει εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΚΟΥΤΡΗΣ

Αναφορικά με τις πιθανές αποχωρήσεις, από τους τρεις υποψήφιους να πάρουν μεταγραφή, ο μοναδικός που μπορεί να υπάρξει άμεση εξέλιξη είναι ο Λεονάρντο Κούτρης (σ.σ. οι άλλοι δύο είναι οι Σισέ, Καμαρά), ο οποίος, σύμφωνα με τη "Record" βρίσκεται στο στόχαστρο της Μπενφίκα που ετοιμάζεται να παραχωρήσει με πολλά... μηδενικά στην επιταγή, τον βασικό της αριστερό μπακ Γκριμάλντο.

Με τους "αετούς" της Λισαβόνας οι "ερυθρόλευκοι" έχουν κάνει αρκετές δουλειές τα τελευταία χρόνια (Φέισα, Σάμαρης, Μήτρογλου), οπότε το θέμα φαίνεται πως έχει μια ρεαλιστική βάση, για τον γεννημένο στη Βραζιλία ακραίο αμυντικό.

Ο Κούτρης έχει κοστολογηθεί από την ΠΑΕ με μίνιμουμ 8 εκατομμύρια, χρήματα που μπορεί να έρθουν σύντομα και σε μια τέτοια περίπτωση, θα παραχωρηθεί από τη στιγμή που στις εγκαταστάσεις του Ρέντη βρίσκεται και ο Κώστας Τσιμίκας.

Ο τελευταίος είχε ξεκινήσει βασικός και την περσινή σεζόν. Άρα υπάρχει κάλυψη, μέχρι να αναζητηθεί ο επόμενος που δεν αποκλείεται να είναι Έλληνας (ο Κυριακόπουλος του Αστέρα και ο Βαλεριάνος του Άρη είναι στη σχετική λίστα), χωρίς να αποκλείεται και κάποια γαλλική λύση από το μπλοκάκι του Μοδέστο.

Για τον Φορτούνη, η υπόθεση προχωρά σύμφωνα με το αρχικό πλάνο που σας έχουμε ενημερώσει βήμα-βήμα εδώ και καιρό. Ραντεβού με τον ίδιο δεν υπήρξε πριν από τη σημερινή (Τετάρτη 22/5) αναχώρηση για την Ολλανδία με την αποστολή της Εθνικής, ωστόσο, το θέμα έχει προχωρήσει μέσω του μάνατζέρ του Πολ Κουτσολιάκου. Η πλευρά του 26χρονου άσου μετέφερε και επίσημη πρόταση από τη Γουέστ Χαμ του Μάριο Ουσίγιος στην ΠΑΕ, όπως μεταδόθηκε το μεσημέρι αποκλειστικά από τον Sport24 Radio 103,3 στη διάρκεια της εκπομπής "Ανατροπή και Πέναλτι".

Τις ώρες που ακολούθησαν έγινε γνωστό ότι η πρόταση της αγγλικής ομάδας που προσέγγιζε τα 10 εκατομμύρια ευρώ απορρίφθηκε, μια λογική εξέλιξη από τη στιγμή που ολα δείχνουν παραμονή του "Φορτού" και επέκταση της συνεργασίας έως το 2023, με τις ετήσιες αποδοχές του να φτάνουν γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ ανά σεζόν.

Ποσό μεγάλο, αλλά ικανό να κρατήσει ευχαριστημένο στο μεγάλο λιμάνι τον κορυφαίο Έλληνα ποδοσφαιριστή. Η συμφωνία θα κλειδώσει στη συνάντηση που θα έχει ο ίδιος ο παίκτης με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, έπειτα από την επιστροφή του στην Ελλάδα, αρχές Ιούνη.

Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΕ ΧΑΣΑΝ

Ένα κενό που πρέπει να καλυφθεί άμεσα αφορά την κορυφή της επίθεσης. Οι "ερυθρόλευκοι" δεν πρόκειται να κάνουν χρήση της οψιόν αγοράς των 4 εκατομμυρίων για τον Χασάν που προβλέπει η αρχική συμφωνία, παρά τη δεδομένη επιθυμία του Πέδρο Μαρτίνς να συνεχίσει ο Αιγύπτιος στην ομάδα. Η Μπράγκα δεν δείχνει διάθεση να πέσει επειδή από το ποσό που ζητάει, τα μισά θα πάνε στη Ρίο Άβε που διατηρεί το 50% των δικαιωμάτων σε πιθανή μεταπώληση, άρα αυτό το θέμα έχει μπει στο συρτάρι για να ξαναβγεί αν κι εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες και περιοριστεί το κόστος.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

Από 'κει και πέρα, η επιθυμία για τον Μάρκους Μπεργκ παραμένει δεδομένη, όπως και ο βαθμός δυσκολίας. Ο Σουηδός δεν έχει φύγει από το κάδρο του Ολυμπιακού που φέρεται να έχει προσεγγίσει την πλευρά του με συγκεκριμένη προσφορά, άσχετα αν το θέμα έχει διαψευστεί από στελέχη της ΠΑΕ. Όσο ο πρώην "πράσινος" φορ παραμένει διαθέσιμος, οι "ερυθρόλευκοι" θα είναι στο παιχνίδι, έστω κι αν δεν το "φωνάζουν".

Τέλος, οι Τούρκοι έγραψαν χθες ότι πιθανός προορισμός του Κώστα Μήτρογλου, αν φύγει από τη Γαλατά κι επιστρέψει στη Μαρσέιγ, μπορεί να είναι η "παλιά αγάπη", ο Ολυμπιακός. Εδώ τα δεδομένα έχουν ως εξής: Ο "πιστολέρο" μετακινήθηκε από τη Μασσαλία στην Κωνσταντινούπολη για 1,5 σεζόν ως δανεικός με τις αποδοχές του στα 3,5 εκατομμύρια το χρόνο. Χρήματα που δεν πρόκειται να διαθέσουν οι "ερυθρόλευκοι" ούτε κατά προσέγγιση.

Η μοναδική περίπτωση να ανοίξει θέμα Μήτρογλου για τον Ολυμπιακό, είναι να επιστρέψει όντως στη γαλλική ομάδα, να μη βρει άλλο προορισμό, να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου από το σύλλογο του "Βελοντρόμ" και να επιστρέψει στα παλιά λημέρια ως δανεικός. Σενάριο που συγκεντρώνει από λίγες πιθανότητες ως ελάχιστες...

AP Photo/Lefteris Pitarakis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ