OPINIONS

Σκυλιά του πολέμου

SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ΟΣΦΠ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / PLAY-OFF / ΟΣΦΠ - ΑΡΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος αναλύει το total pressing του Ολυμπιακού που "δαγκώνει" σαν λερναία ύδρα, το νέο ρόλο του Μαντί Καμαρά λόγω Μαρτίνς και τις "κόκκινες" δηλώσεις του Δώνη.

Ο Μαντί Καμαρά ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην άνετη επικράτηση του Ολυμπιακού σε βάρος του Άρη (3-1). Όπως εύστοχα παρατήρησε ο Παντελής Διαμαντόπουλος, ο μέσος από τη Γουινέα ήταν παντού, πάτησε κάθε σπιθαμή του γηπέδου, πέτυχε δύο γκολ, έχοντας συμμετοχή από το ξεκίνημα των φάσεων, έδωσε και την ασίστ στο 3-0 του Μασούρα. Πόσοι άραγε θυμούνται από πού ήρθε και τι εξέλιξη είχε σε αυτά τα δύο χρόνια ο 23χρονος μέσος;

ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ

Το καλοκαίρι του 2018 έφτασε στον Πειραιά κυριολεκτικά άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Στοίχισε γύρω στις 500.000 ευρώ η απόκτησή του από την Αζαξιό, από τη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι την τελευταία του σεζόν στη Ligue 2 είχε πιο περιορισμένες συμμετοχές, συγκριτικά με τα δύο χρόνια της εκτόξευσης στον Πειραιά. Συγκεκριμένα ο Καμαρά ως παίκτης της Αζαξιό τη σεζόν 2017-2018 έπαιξε σε 27 αγώνες πρωταθλήματος, αλλά μόνο στους 9 ως βασικός, χωρίς, μάλιστα, να σκοράρει ούτε μία φορά. Σε εκείνη τη σεζόν που τον εντόπισε και διάλεξε ο Ολυμπιακός, ο άγουρος ακόμη Μαντί έπαιξε συνολικά σε 30 αγώνες με ένα γκολ σε μπαράζ απέναντι στη Χάβρη.

Αυτό το παιδί, λοιπόν, ερχόμενος στον Πειραιά βρήκε στο διάβα του έναν προπονητή που πίστεψε στην αξία του, τον εμπιστεύθηκε, του έδωσε κίνητρα για να δουλέψει ακόμη περισσότερο και να φτάσει εδώ πού είναι σήμερα. Έπαιξε βασικός, παρέα με έναν άλλο αδικημένο του παρελθόντος, τον Ανδρέα Μπουχαλάκη από το πρώτο επίσημο παιχνίδι της περσινής περιόδου. Το 4-0 με τη Λουκέρνη. Από τότε μέχρι τώρα στο πλέον υψηλό επίπεδο πρωταθλητισμού και ευρωπαϊκής παρουσίας έφτασε τις 77 παρουσίες με 10 γκολ και τέσσερις ασίστ.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Φέτος μετράει 41 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ πέρυσι “έκλεισε” τη σεζόν με 36. Το πλέον εντυπωσιακό της εξέλιξής του, αλλά και της επίδρασής του στο σύνολο, είναι ότι από 6άρι που ήρθε από τη Γαλλία, έχει καθιερωθεί στον Ολυμπιακό σε ρόλο μεταξύ 8αριού και 10ριού. Ο Πέδρο Μαρτίνς ουσιαστικά του έχει αναθέσει τα τετραγωνικά που καλύπτει όταν αγωνίζεται, ο Κώστας Φορτούνης. Χωρίς να έχουν κοινά αγωνιστικά χαρακτηριστικά, αφού η ποίοτητα του αρχηγού είναι δυσεύρετη, ο Καμαρά, έχοντας την κάλυψη των “Διόσκουρων” Μπουχαλάκη και Γκιλιέρμε στην πλάτη του, έχει ανταποκριθεί άριστα σε έναν πολύ πιο δημιουργικό ρόλο.

Ο κόουτς των “ερυθρολεύκων” βλέποντας ότι έχει να κάνει με ένα σκυλί του πολέμου, ένα παιδί που δεν σταματά να τρέχει, να καλύπτει μέτρα, να πιέζει τον αντίπαλο και να μαρκάρει λυσσασμένα, αξιοποίησε αυτό το προσόν για να σπρώξει την ομάδα του πιο μπροστά στο γήπεδο. Σκέφτηκε πανέξυπνα ότι με τον Καμαρά να ντουμπλάρει τον Ελ Αραμπί, η ομάδα του θα κάνει δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων στόπερ από την πρώτη πάσα.

TOTAL PRESSING

Αυτό ακριβώς έγινε και χθες απέναντι στον Άρη σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός δεν έδειξε πολλά σε ατομικό επίπεδο. Λίγες ήταν οι στιγμές που φάνηκε η ποιότητα των “ερυθρολεύκων”, αλλά η ομάδα δούλεψε για μία ακόμη φορά σε εξαιρετικά επίπεδα. Αυτό, αν θέλετε, είναι εν πολλοίς και το μυστικό της φετινής επιτυχίας. Πέρα από το κίνητρο της επιστροφής στο θρόνο που είναι τεράστιο, το συγκρότημα του Πέδρο Μαρτίνς έχει εξελίξει σε πολύ υψηλό επίπεδο και το pressing, στοιχείο απαραίτητο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Αυτή τη στιγμή, ο Ολυμπιακός πιέζει ψηλά με 6,5 ποδοσφαιριστές. Την πρώτη ζώνη σχηματίζουν ο Αραμπί με τον Καμαρά. Ακολουθεί ο εξτρέμ και ο μπακ της πτέρυγας που θα κυλήσει η μπάλα, για να έρθουν από πίσω και να καλύψουν σε κοντινές αποστάσεις οι δύο αμυντικοί μέσοι, με τον έναν να παίρνει τη σωστή απόσταση μεταξύ επίθεσης και άμυνας. Την ίδια ώρα κλίνει προς τα μέσα και ο έτερος εξτρέμ, με αποτέλεσμα ο κλοιός να γίνεται ασφυκτικός. Αυτό είχε χθες ως αποτέλεσμα δύο γκολ, αποτέλεσμα της συντονισμένης πίεσης με αιχμή στο 1-0 τον Καμαρά και στο 2-0 τον Μασούρα.

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥ ΔΩΝΗ

Όπως σωστά επισήμανε και ο Γιώργος Δώνης καλεσμένος σε εκπομπή του MEGA, ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να συνδυάσει την εργατικότητα του προπονητή του με την αξία των παικτών του, βρίσκοντας τον ιδανικό συνδυασμό. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού, αντιπάλου την Κυριακή στο Φάληρο, πρόσθεσε επίσης κι έχει σημασία πως τα προκριματικά του καλοκαιριού έδωσαν αυτοπεποίθηση κι εμπιστοσύνη στα πόδια των “ερυθρολεύκων” για να διαγράψουν αυτή την εξαιρετική φετινή πορεία. Ο έμπειρος τεχνικός υπογράμμισε επίσης ότι ο Καμαρά ταιριάζει γάντι στο αγγλικό πρωτάθλημα, ενώ σε αντίστοιχη ερώτηση για τον Τσιμίκα δήλωσε ότι παίζει παντού, σε κάθε προηγμένο πρωτάθλημα!

Δεν είναι τυχαίο ότι κάθε Κυριακή πλην ορισμένων σταθερών όπως είναι φέτος ο Ελ Αραμπί, ο Βαλμπουενά και ο Τσιμίκας, αναδεικνύονται διαρκώς νέοι πρωταγωνιστές. Χθες ήταν ο Καμαρά σε πρώτο πλάνο και ο Μασούρας σε δεύτερο, με τον κεφάτο Ομάρ. Σε προηγούμενα ματς ήταν οι δύο κεντρικοί μέσοι, οι στόπερ (Σεμέδο, Μπα κυρίως), ο Χασάν, πέρα από τη σταθερή αξία που ακούει στο όνομα Κώστας Φορτούνης, έστω κι αν ακόμη δεν έχει πατήσει 100% λόγω του σοβαρού τραυματισμού στο γόνατο.

ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΣΤΟ ΣΒΗΣΤΟ

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι είναι τόσο καλοκουρδισμένη η κόκκινη μηχανή που ελάχιστα πράγματα αλλάζουν ακόμη κι αν υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε δύο – τρία ή περισσότερα εξαρτήματα ανά αγώνα. Κόντρα στον Άρη ο Ολυμπιακός δεν ήταν σοβαρός κυρίως στο σκέλος της άμυνας. Όσο καλά δούλεψε το επιθετικό pressing τόσο αβάσταχτη ήταν η ελαφρότητα στα μαρκαρίσματα γύρω από την περιοχή του Σα, με αποτέλεσμα ο Άρης να πετύχει γκολ, να έχει δοκάρι κι άλλες δύο – τρεις σοβαρές επισκέψεις.

Από την άλλη πλευρά, οι “αυριανοί” πρωταθλητές, έβαλαν τρία γκολ στο… σβηστό, έχασαν ένα πέναλτι που θα έπρεπε να επαναληφθεί επειδή ο Κουέστα έκανε βόλτα πριν αποκρούσει το σουτ του Φορτούνη και κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο κομμάτι, έστω και χωρίς να φορτσάρουν. Τι άλλο να ζητήσεις σε έναν μαραθώνιο με τόσες υποχρεώσεις από τον περσινό Ιούλιο και μετά από τρεις μήνες αποχής;

ΝΤΥΘΗΚΕ… ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ

Όταν, όμως, δουλεύεις με πρόγραμμα και συνέπεια και ο Καμαρά μπορεί να ντυθεί… Φορτούνης και ο Ελ Αραμπί των 25 γκολ μπορεί να δίνει ασίστ (έφτασε τις 7 φέτος), ενώ ο δαιμόνιος Βαλμπουενά παρότι δεν είχε πολλή βενζίνη στο ντεπόζιτο πρόσθεσε άλλη μία ασίστ στο βιογραφικό του (έφτασε τις 23 φέτος). Μέσα σε όλα αυτά ο αθόρυβος Γιώργος Μασούρας είναι μέσα σε 13 τέρματα (8 γκολ, 5 ασίστ). Αυτά για την ώρα, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητάμε για κάποια άλλα... κεφάλια της λερναίας Ύδρας του Πέδρο Μαρτίνς που δεν αφήνει τίποτα στο δρόμο προς την κατάκτηση του νταμπλ και την πρόκριση στους “8” του Europa. To be continued...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ολυμπιακός - Άρης 3-1: "Καθάρισε" σε έντεκα λεπτά
Γαζέλα από Γουινέα
Το παράπονο του Μαρτίνς μετά το Ολυμπιακός - Άρης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ