OPINIONS

Τι έδειξε το ΟΑΚΑ για τον Ολυμπιακό

Τι έδειξε το ΟΑΚΑ για τον Ολυμπιακό
EUROKINISSI

Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι παίκτες του κέρδισαν πολλά στο ΟΑΚΑ κι ας έχασαν δύο βαθμούς. Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος καταγράφει "κέρδη και ζημιές" για τον Ολυμπιακό από το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Κέρδισε πολλά κι ας έχασε δύο βαθμούς ο Ολυμπιακός το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ. Σημαντικοί οι βαθμοί, δε λέω, θα στοιχίσουν την κορυφή, αλλά σε έναν μαραθώνιο μπορεί να χαθεί ένα χιλιόμετρο. Το θέμα είναι ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα και σε αυτή την κούρσα οι “ερυθρόλευκοι” απέδειξαν ξανά πως έχουν και τις αντοχές και την ικανότητα.

Σε ένα ντέρμπι όλα τα αποτελέσματα είναι μέσα. Ο Ολυμπιακός έπαιξε στην Καλογρέζα για να νικήσει. Ο Μάσιμο Καρέρα το κατάλαβε από το πρώτο δεκάλεπτο και συμβιβάστηκε με το να μη χάσει. Τελικά η ΑΕΚ πήρε τον βαθμό απέναντι σε έναν καλύτερο αντίπαλο. Υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν αυτή η ισοπαλία είναι κέρδος για τους γηπεδούχους. Όταν δεν μπορείς να νικήσεις, καλύτερα να μη χάσεις.

ΑΛΛΟΥ ΟΙ ΠΕΤΑΜΕΝΟΙ ΒΑΘΜΟΙ

Για τον Ολυμπιακό οι πεταμένοι βαθμοί είναι στην Ξάνθη και στη Νέα Σμύρνη, όχι οι χθεσινοί. Δεν διαφωνούμε ότι με λίγη τύχη, περισσότερο μυαλό, ή έστω περισσότερο ρίσκο, ο βαθμός θα μπορούσε να είναι τρίποντο. Ακόμη όμως κι εκείνοι που κατηγορούν τον Πέδρο Μαρτίνς ότι δεν πίεσε περισσότερο για να φτάσει πιο κοντά στο γκολ, ας σκεφτούν τι θα έλεγαν τώρα αν η ομάδα του δεχόταν ένα γκολ από μια κόντρα ή έστω μια στραβοκλωτσιά. Όταν είσαι έξω από το χορό όλα είναι εύκολα και η κριτική ανέξοδη.

Ο Πορτογάλος κόουτς είχε πολλά ζητήματα να διαχειριστεί πριν από τη σέντρα. Πρώτα απ' όλα του βγήκε η επιλογή του Παπέ Σισέ στο κέντρο της άμυνας, δίπλα στον συμπατριώτη του, Μπα. Οι δύο Σενεγαλέζοι καθάρισαν όλες τις μπάλες στον αέρα, ενώ με τα πόδια δεν χρειάστηκε να κάνουν πολλά αφού είχε εντολή ο Γκιλιέρμε να μένει κοντά τους για να κουμαντάρει το παιχνίδι από πίσω.

Είναι πολύ σημαντικό ότι απόντος του Ρούμπεν Σεμέδο, η άμυνα του Ολυμπιακού δεν επέτρεψε σε μία από τις κορυφαίες επιθέσεις της Λίγκας να απειλήσει παρά μόνο στην έξυπνη εκτέλεση του Μάνταλου προς τον Λιβάγια που βρήκε σε ετοιμότητα τον Ζοζέ Σα.

Το 4-3-3 του Μαρτίνς απέδωσε περίφημα από το πρώτο λεπτό. Μπουχαλάκης και Καμαρά είχαν εντολή να ξεκολλούν από τον άξονα και να παίρνουν μέτρα προς την επίθεση όποτε τους δινόταν η ευκαιρία. Η αντεπίθεση – φαρμάκι μόλις στο 4' με τελικό αποδέκτη τον -κορυφαίο του γηπέδου- “Μπούχα” έστειλε το πρώτο μήνυμα στον Καρέρα ότι η πίεση ψηλά εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΡΕΡΑ

Από το 10άλεπτο και μετά ο Ιταλός κόουτς μάζεψε τις γραμμές, έδωσε εντολή “όλοι πίσω από τη μπάλα”. Αυτή η κίνηση αυτοσυντήρησης περιόρισε τους ελεύθερους χώρους για τον Ολυμπιακό, αλλά περιόρισε και την αρχική διάθεση της ΑΕΚ να πιέσει τους “ερυθρόλευκους” στόπερ και να τους οδηγήσει σε λάθη.

Στον άξονα, απόντος του Ποντένσε, του μοναδικού από τους προωθημένους του Ολυμπιακού που μπορεί να διανύσει μέτρα με τη μπάλα στα πόδια και να πάει στο “ένας με έναν”, το μαμούνι Βαλμπουενά δημιούργησε ξανά υπεραριθμία, όχι μόνο επειδή έδινε στήριγμα παντού, αλλά κι επειδή έμπαινε με χίλια σε όλες τις μονομαχίες, ακόμη και τις εναέριες. Μπορεί τα στημένα του να είχαν στόχο το πρώτο δοκάρι, επιλογή που δεν τον δικαίωσε, αλλά γενικά έκανε αισθητή την παρουσία του ακόμη και στο 87' που κέρδισε με δεύτερη κίτρινη την αποβολή του Σιμόες.

ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Πέδρο Μαρτίνς στη σκακιέρα του αγώνα ήταν για μία ακόμη φορά κυρίαρχος. Ανάγκασε τον συνάδελφό του να κάνει αλλαγή από το 30', να αλλάξει διάταξη, αλλά και πάλι δεν έχασε τον έλεγχο της αναμέτρησης ούτε λεπτό. Εκείνο που δεν είχε, ήταν περισσότερες επιλογές από τον πάγκο για να χτυπήσει στο τελευταίο κομμάτι του ματς.

Ο Λάζαρος είναι ανέτοιμος, ο Φορτούνης επίσης, ο Ποντένσε δεν κάθισε ούτε καν στον πάγκο, ο Σουντανί είναι -κατά δήλωση του προπονητή του- για 4-4-2, ο Γκερέρο αποκλείστηκε. Έτσι έγινε πρώτη αλλαγή ο πιτσιρικάς Λοβέρα, ο οποίος έχει τεχνική, έχει ταχύτητα και θράσος, αλλά στα 20 χρόνια του δεν έχει εμπειρία από τέτοια παιχνίδια. Ξεκάθαρα.

Φτάσαμε στο φινάλε, με τον Ολυμπιακό να πιέζει ασφυκτικά ιδιαίτερα μετά την αποβολή του Σιμόες, αλλά το γκολ να μην έρχεται. Σύμφωνα με όλα όσα είδαμε, ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός και πολύ καλά δομημένος για να επηρεαστεί από δύο ή τρεις απουσίες όσο σημαντικές κι αν είναι. Από την άλλη, όμως, είναι σίγουρο ότι με μία ή δύο πιο φρέσκες επιλογές στον πάγκο, τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν σημαντικά.

Ως γενικό συμπέρασμα, παρότι το τρίποντο δεν ήρθε, έστω κι αν δημιουργήθηκαν τρεις κλασικές ευκαιρίες (Μπουχαλάκης, Αραμπί, Γκιλιέρμε) οι “ερυθρόλευκοι” στάθηκαν στο ύψος της. Κράτησαν το αήττητο, έκαναν στο ΟΑΚΑ το παιχνίδι τους με 62% κατοχή μπάλας, έκαναν περισσότερες και πιο καθαρές ευκαιρίες, ουσιαστικά δεν απειλήθηκαν. Το επόμενο βήμα είναι να μπορούν να παίρνουν τέτοια παιχνίδια, έστω και με λιγοστές ευκαιρίες, καθώς σε όλα τα ματς ανεξαρτήτως αντιπάλου, στόχος είναι να μπαίνουν οι βαθμοί στο σακούλι.

"Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ"

Η παραδοχή Καρέρα ότι “ αντιμετωπίσαμε την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα” αποτελεί παράσημο, αλλά κι έξτρα κίνητρο για τον Ολυμπιακό, προκειμένου να γίνει ακόμη καλύτερος, να παλέψει ακόμη περισσότερο και να κόψει τελικά πρώτος το νήμα του πρωταθλητή. Με τέτοιες -γεμάτες- εμφανίσεις, πάντως, κι ας έλειψε το γκολ, η εικόνα θα είναι καλή και στα play off, εκεί που τελικά θα κριθούν όλα...

Υ.Γ.: Κρίσιμες ώρες για Ποντένσε, Μπενζιά, Μεριά, Κούτρη. Για όποιον φύγει έχει μεγάλη σημασία το ποιος θα έρθει την ώρα που η ομάδα είναι μέσα σε όλους της τους στόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ