OPINIONS

Το νέο στοίχημα του Μαρτίνς με Λοβέρα στον Ολυμπιακό

SUPERLEAGUE / ΒΟΛΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΒΟΛΟΣ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει επενδύσει πολλά στον 21χρονο Μάξι Λοβέρα. Τι έχει δει, τι περιμένει, τι του αρέσει και τι έχει δείξει το παρελθόν με τον -επίσης Αργεντινό- Φερνάντο Μπελούτσι. Αναλύει ο Σταύρος Γεωργακόπουλος.

Ο Μάξι Λοβέρα αποτέλεσε μια μεταγραφή - επένδυση του Ολυμπιακού το προηγούμενο καλοκαίρι. Ήρθε στα 20 χρόνια του από την Αργεντινή με την υπογραφή του Πέδρο Μαρτίνς.

Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε τσεκάρει τον ταλαντούχο μεσοεπιθετικό κι όταν προέκυψαν οι κατάλληλες συνθήκες άναψε πράσινο φως για την απόκτησή του με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό(σ.σ. κοντά στα 4 εκατομμύρια)για ένα παιδί που είχε κάνει λίγα πράγματα στην πατρίδα του. Ωστόσο, είχε προλάβει ήδη να γράψει μια συμμετοχή με την Εθνική Νέων, παράσημο ικανό να χαράξει το επόμενο βήμα.

Ακόμη και στη Ροζάριο, πάντως, δεν πρόλαβε να αρπάξει φανέλα βασικού. Στα 5 χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της, ήταν στο αρχικό σχήμα σε ελάχιστα ματς, στο πλαίσιο της ποδοσφαιρικής ωρίμανσης.

ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ...

Στον Πειραιά έχουν ξαναδεί το έργο με το διάστημα που χρειάζεται για να προσαρμοστεί ένας παίκτης, ο οποίος φτάνει από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν από περίπου 15 χρόνια με τον Φερνάντο Μπελούτσι. Ο συμπατριώτης του Λοβέρα, είχε έρθει σαφώς πιο έμπειρος και πιο ψημένος στη χώρα μας, καθώς ήταν αρχηγός της Ρίβερ Πλέιτ. Ακόμη κι αυτή η προϋπηρεσία, ωστόσο, δεν τον βοήθησε να δείξει από την αρχή τι μπορεί να πετύχει. Ήθελε κι εκείνος το χρόνο του…

Πολλοί, μεταξύ των οποίων ανήκω, δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τι έχει δει ο 49χρονος τεχνικός στον μικροκαμωμένο Λοβέρα, τον έχει πιστέψει τόσο πολύ και του έχει δώσει ευκαιρίες να αγωνιστεί ακόμη και στην εκτός έδρας πρόκριση σε βάρος της Άρσεναλ. Είναι γεγονός πως μέχρι τώρα ο Μάξι έχει δείξει λίγα πράγματα κι αυτά σε παιχνίδια με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας.Τα δύο γκολ που πανηγύρισε ως τώρα με τα “ερυθρόλευκα” ήταν στον εντός έδρας ματς Κυπέλλου με αντίπαλο την Καλαμάτα (4-1) ,αγώνας που έπαιξε ως επιτελικός μέσος.Έχει μοιράσεικαιδύο ασίστ.

ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ

Αυτά τα ολίγα έχουμε δει μέχρι στιγμής. Εκείνοι που τον ζουν καθημερινά, ωστόσο, ξέρουν πολλά περισσότερα. Ξετυλίγοντας το κουβάρι από την αρχή, ο Λοβέρα ήρθε μόνος του στην Ελλάδα, σε αυτή την ηλικία, χωρίς κάποιον δικό του άνθρωπο μόνιμα δίπλα του, ενώ δεν μιλούσε ούτε λέξη αγγλικά. Οι μοναδικές του επαφές ήταν με τους Πορτογάλους του Ολυμπιακού, λόγω γλώσσας. Ακόμη και οι εντολές του κόουτς, έφταναν στ’ αυτιά του με τη βοήθεια μεταφραστή. Ξεκίνησε ταχύρρυθμα μαθήματα εκμάθησης αγγλικών, την ώρα που προσπαθούσε να πατήσει γερά και πάνω στο χορτάρι των εγκαταστάσεων του Ρέντη.

Τι έχει ξεχωρίσει ο Μαρτίνς; Την επαφή του με τη μπάλα και το μυαλό - ξυράφι του. Θεωρεί ότι έχει την ικανότητα να στρίβει πολύ γρήγορα, να αλλάζει κατεύθυνση με τη μπάλα, να ντριμπλάρει κι όλα αυτά με ταχύτητα. Θεωρεί ότι αυτά τα χαρακτηριστικά, συν το ότι είναι δουλευταράς και υπάκουος, θα τον βοηθήσουν σύντομα να απογειώσει την καριέρα και το όνομά του.

ΦΟΒΕΡΟΣ… ΣΒΟΥΡΑΣ

Καλή άποψη, ωστόσο, για τον 21χρονο σήμερα Λοβέρα δεν έχουν μόνο τα μέλη του τεχνικού τιμ, αλλά και οι συμπαίκτες του. Έχουν εντοπίσει στις προπονήσεις ότι με τη μπάλα στα πόδια μπορεί να κάνει πολλά και ασπάζονται την άποψη του κόουτς. Εκείνο που του λείπει είναι η προσαρμογή και ο αέρας. Να απελευθερωθεί δηλαδή για να δείξει όσα μπορεί. Η εκτίμηση του προπονητή είναι ότι από την επόμενη σεζόν θα δείξει πολλά περισσότερα από τη φετινή, αρκεί να μην έχει θέματα τραυματισμών και να συνεχίσει να δουλεύει με τέτοια προσήλωση.Με δύο κουβέντες ο Μαρτίνς θε θεωρεί τον Λοβέρο φοβερή… σβούρα με τη μπάλα στα πόδια και στοιχηματίζει ότι αυτό θα το διαπιστώσουν άπαντες όταν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ετοιμότητας.

Εκείνο που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι πως η καλή θέση του Λοβέρα, είναι πίσω από τον επιθετικό. Ως δεκάρι κι ως περιφερειακός επιθετικός. Εκεί αποδίδει καλύτερα απ’ ότι στα άκρα, μιας και δεν είναι εξτρέμ.Ένα άλλο στοιχείο του είναι το ποδοσφαιρικό θράσος, αλλά και τα καλά "στημένα". Δεν είναι τυχαίο ότι στο ματς πρωταθλήματος με την Ξάνθη την 1η του Φλεβάρη πήρε τη μπάλα σε ένα κερδισμένο φάουλ μέσα από τα χέρια του Φορτούνη για να εκτελέσει, μέχρι να έρθει η εντολή από τον πάγκο για να τον προσγειώσει στην πραγματικότητα. Αρχηγού παρόντος…

Από πέρυσι που πρωτοήρθε στον Πειραιά μέχρι σήμερα έχει μετρήσει22 συμμετοχές. Νωρίτερα είχε προλάβει να παίξει και τέσσερα παιχνίδια στη Ροζάριο (ένα γκολ, μία ασίστ). Και μόνο το γεγονός ότι δεν έκανε προετοιμασία με τον Ολυμπιακό αποτελεί αν μη τι άλλο, ένα ακόμη ελαφρυντικό και του δίνει πίστωση χρόνου. Στο πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει βασικός μόλις δύο φορές. Την 1η του Μάρτη στο 2-0 με τον Παναιτωλικό μπήκε στις καθυστερήσεις, ενώ την προηγούμενη Κυριακή με τον Άρη (3-1) αγωνίστηκε για 15 λεπτά ως αλλαγή.

ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, ΑΛΛΑ...

Ηαπουσία του Ματιέ Βαλμπουενά από το κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό φέρνει στη σειρά της διαδοχής αρχικά τον Κώστα Φορτούνη και στη συνέχεια τον Λαζάρ Ραντζέλοβιτς, όπως διαβάσατε και σε σχετικό ρεπορτάζ του Sport24.gr.OΛοβέρα ακολουθεί ως τρίτη επιλογή, αλλά έχει τις πιθανότητές του. Κι αυτό επειδή ο Ραντζέλοβιτς συνήθως δεν ξεκινά μαζί με τον Μασούρα, αλλά κι επειδή ο “Φορτού” δείχνει ακόμη έξω από τα νερά του…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Μαρτίνς δεν τον φοβάται τον Λοβέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι του έδωσε χρόνο όχι μόνο στο Λονδίνο με την Άρσεναλ,αλλά και στο εντός έδρας ματς με τους “κανονιέρηδες”, έπαιξε στο 2-3 με τη Μπάγερν, ματς που έδωσε και ασίστ, ήταν στις επιλογές και στα δύο παιχνίδια με τον Ερυθρό Αστέρα (στο πρώτο βασικός). Όλα αυτά δείχνουν εμπιστοσύνη στην πράξη από την πλευρά του προπονητή προς τον Μαξιμιλιάνο, ο οποίος περιμένει τις επόμενες ευκαιρίες για να δικαιώσει τον άνθρωπο που τον επέλεξε και ποντάρει πολλά στην εξέλιξή του. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο και πολύ σύντομα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ