OPINIONS

Πιο δύσκολο από τον ΠΑΟΚ το ντέρμπι με την ΑΕΚ

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο Τάσος Νικολογιάννης γράφει για το ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, εξηγεί γιατί είναι πιο δύσκολο από τον ΠΑΟΚ και τονίζει το μεγάλο αβαντάζ των πράσινων στο αθηναϊκό ντέρμπι.

Εχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά, που ο Παναθηναϊκός κέρδισε σε ντέρμπι. Ηταν 28 Οκτωβρίου 2017, όταν οι «πράσινοι» νίκησαν τον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Λεωφόρου με 1-0 με γκολ του Βιγιαφάνιες.

Ηταν η εποχή, που το οικονομικό πρόβλημα είχε φθάσει στην κορύφωσή του στην ομάδα και άρχισαν να φεύγουν οι παίκτες. Ηταν η εποχή, που με δυσκολία μάζευαν τα χρήματα στον Παναθηναϊκό, για την διεξαγωγή των εντός έδρας αγώνων! Για αυτό εκείνη η νίκη με τις συνθήκες, που έγινε είχε διπλή αξία. Και στην πορεία αποδείχθηκε, ότι ήταν η τελευταία μέχρι σήμερα σε ντέρμπι.

Από τότε πέρασαν δύο χρόνια και 11 ημέρες και ο Παναθηναϊκός αγνοεί τη νίκη σε ντέρμπι. 13 ντέρμπι πέρασαν , αλλά χαρά δεν πήρε. Αύριο στο ΟΑΚΑ η ομάδα του Γιώργου Δώνη θα προσπαθήσει να σπάσει αυτή την αρνητική παράδοση.

ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΟΚ

Βλέπω στον κόσμο του Παναθηναϊκού μία σιγουριά , για τη νίκη. Εγώ δεν συμφωνώ. Δεν υπάρχουν λόγοι, που να μας κάνουν να νοιώθουμε σιγουριά, ότι ο Παναθηναϊκός θα κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο , πόσο μάλλον την ΑΕΚ. Πιστεύω, ότι αυτό το παιχνίδι είναι πιο δύσκολο από αυτό με τον ΠΑΟΚ και θα εξηγήσω αμέσως τους λόγους.

Πριν το παιχνίδι της Τούμπας κανείς, η έστω ελάχιστοι φίλοι της ομάδας πίστευαν, ότι θα έπαιρνε αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι έλεγαν "τουλάχιστον να σταθούμε και να χάσουμε με μικρό σκορ", ενώ οι φίλοι του ΠΑΟΚ έλεγαν για τεσσάρα και πεντάρα. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν μόνο να κερδίσουν από αυτό το ματς.

Και τελικά πήγαν να κάνουν τη νίκη της χρονιάς και για δευτερόλεπτα δεν τα κατάφεραν. Δεν είχαν, όμως , πίεση , ότι πρέπει πάση θυσία να το πάρουν αυτό το παιχνίδι. Αντίθετα στο ντέρμπι με την ΑΕΚ μπαίνει το πρέπει. Πρέπει ο Παναθηναϊκός να κερδίσει το ντέρμπι στην έδρα του. Πρέπει να κάνει μία μεγάλη νίκη φέτος. Αν το χάσει το ματς κάνει ένα βήμα πίσω, αν φέρει ισοπαλία , θα είναι σαν χαμένος.

Η φετινή παρουσία της ομάδας δείχνει, ότι καλύτερα αποτελέσματα φέρνει εκτός παρά εντός. Στο ΟΑΚΑ έχει δύο ήττες με ΟΦΗ και Λάρισα και μία ισοπαλία με τον Ολυμπιακό και άλλη μία ήττα από την Ξάνθη ως γηπεδούχος στην Ριζούπολη. Αρα το γεγονός, ότι παίζει εντός αυτό το ντέρμπι ο Παναθηναϊκός το κάνει πιο δύσκολο, από το να το έπαιζε εκτός. Για αυτούς τους λόγους πιστεύω, ότι το ματς της Κυριακής είναι πιο δύσκολο από ότι με τον ΠΑΟΚ.

ΑΒΑΝΤΑΖ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Ποιο είναι το αβαντάζ του Παναθηναϊκού σε αυτό το ντέρμπι; Στον πάγκο, που τυπικά δεν θα είναι στον …πάγκο, αλλά στην εξέδρα και θα δίνει εντολές από εκεί. Ο Γιώργος Δώνης υπερτερεί απέναντι στον Νίκο Κωστένογλου. Δεν συγκρίνονται καν. Ο Δώνης έχει μία σπουδαία καριέρα με επιτυχίες στο εξωτερικό με ΑΠΟΕΛ και Αλ Χιλάλ, ο Κωστένογλου είναι ένας υπηρεσιακός προπονητής.

Ηρθε στην ΑΕΚ προσωρινά και αναμένεται να έρθει άλλος προπονητής το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι. Θα πει κανείς στα ντέρμπι παίζουν μπάλα οι προπονητές; Ναι, και οι προπονητές παίζουν στο τακτικό κομμάτι και στην διαχείριση του αγώνα. Στο ψυχολογικό δεν έχουν να κάνουν πολλά, διότι στα ντέρμπι οι παίκτες είναι πάντα σε εγρήγορση.

Ο Γιώργος Δώνης, λοιπόν, που ήρθε σε μία πολύ δύσκολη στιγμή στον Παναθηναϊκό, δεν έχει γευτεί τη χαρά τη νίκης σε ντέρμπι. Πέρυσι στο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων τέτοια εποχή στο ΟΑΚΑ την άξιζε τη νίκη ο Παναθηναϊκός του Δώνη, αλλά άδικα δεν την πήρε και έμεινε στο 0-0. Την προηγούμενη Κυριακή πάλι άξιζε ο Δώνης να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό σε μία μεγάλη νίκη στην Τούμπα , αλλά για λίγα δευτερόλεπτα δεν χάρηκε. Δεν μπορεί, η λογική λέει , ότι κάτι του χρωστάει σε ντέρμπι…

Ο ΜΑΚΕΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΕΝΚΕΦΕΛΝΤ

Δύο παίκτες θα είναι βαρόμετρο, για την απόδοση του Παναθηναϊκού. Ο Φεντερίκο Μακέντα επέστρεψε στα γκολ στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ μετά από μία δύσκολη περίοδο, λόγω ενοχλήσεων στην μέση. Αυτό είναι καλό. Συνήθως, όταν ο Ιταλός σκοράρει σε ένα παιχνίδι έρχεται και άλλο γκολ στο επόμενο. Και πέρυσι στα δύο παιχνίδια με την ΑΕΚ είχε χάσει δύο μεγάλες ευκαιρίες.

Ο Σένκεφελντ κάνει την διαφορά στην άμυνα και είναι σημαντικό, ότι είναι σε καλή κατάσταση. Εχει κάνει πολύ καλό δίδυμο με τον Πούγγουρα και κάποια στιγμή θα το… εισπράξει ο Παναθηναϊκός αυτό σε ένα μεγάλο παιχνίδι. Με τον ΠΑΟΚ δέχθηκε δύο γκολ, με τον Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός δέχθηκε ένα , αν σε αυτό το ντέρμπι κρατήσει το μηδέν θα κάνει το μεγάλο βήμα για τη νίκη.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΓΙΑ

Οσον αφορά στην ΑΕΚ, το βάρος της ομάδας του Δώνη αμυντικά θα πέσει στον Λιβάγια. Ξέρει πολλή μπάλα, αλλά είναι απείθαρχος και δεν μπαίνει σε καλούπια. Κανονικά παίζει πίσω από τον Ολιβέιρα, αλλά συνήθως αρχίζει τις προσπάθειές του από αριστερά, οπότε εκεί ο Γιόχανσον θέλει βοήθεια και από τον Σένκεφελντ και από τον Κουρμπέλη, που ίσως παίξει αμυντικός μέσος στα δεξιά.

ΠΙΕΣΗ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

Από την άλλη το μεγάλο μειονέκτημα της ΑΕΚ είναι στο κέντρο της άμυνας. Ο Παναθηναϊκός θα πιέσει για να βρει… ανοιχτούς και χωρίς βοήθειες τον Τσιγκρίνσκι και τον Σβάρνα. Σημαντική η απουσία του Βράνιες σε αυτό το παιχνίδι. Αν κάνει αυτό που έκανε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ και με την πίεση πάρει μπάλες και την κατοχή, θα κάνει ευκαιρίες στην ΑΕΚ και από κει και πέρα θα παίξει ρόλο η αποτελεσματικότητα.

Ο Δώνης έχει ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα από τους παίκτες, για να προκαλέσουν προβλήματα στην άμυνα της ΑΕΚ, που είναι ευάλωτη. Δύο γκολ δέχθηκε πριν μία εβδομάδα από τον Ατρόμητο και δέχεται με ευκολία γκολ. Ο Παναθηναϊκός αν προσέξει θα βάλει γκολ. Το θέμα είναι να το βάλει πρώτος, διότι αν γίνει το αντίθετο και με το «πρέπει» να κυριαρχεί στο μυαλό των παικτών θα είναι δύσκολο να το γυρίσουν.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

Φέτος σε κανένα εντός έδρας παιχνίδι οι παίκτες δεν ένιωσαν την ζεστασιά της έδρας. Με τον Ολυμπιακό τα εισιτήρια ήταν περίπου 6.700. Την Κυριακή θα έχει το πολύ 20.000 κόσμο. Το καλό είναι, ότι όσοι πάνε θα πάνε με καλή διάθεση μετά την προσπάθεια των παικτών και του Δώνη στην Τούμπα. Το θέμα είναι ο κόσμος να βοηθήσει ακόμα και αν «στραβώσει» το ματς στην αρχή. Η ομάδα το αξίζει και με το παραπάνω με την απόδοσή της στον τελευταίο μήνα. Τα υπόλοιπα την Κυριακή το βράδυ στο γήπεδο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Παναθηναϊκός: Έφεση για μείωση της ποινής του Δώνη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ