OPINIONS

Εμρέ Μορ: Επάγγελμα ντριμπλομανής

Εμρέ Μορ: Επάγγελμα ντριμπλομανής

Το wonderkid που η Ντόρτμουντ εγκατέλειψε μέσα σ' έναν χρόνο, τα απίστευτα νούμερα σε TOP5 πρωταθλήματα και το ταλέντο που περισσεύει. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για τον Εμρέ Μορ.

Το καλοκαίρι του 2016 η Ντόρτμουντ ακολούθησε ξανά το πλάνο της: ταλαντούχα πιτσιρίκια, που θα αναδειχθούν στη Βεστφαλία. Σ' εκείνη τη μεταγραφική περίοδο οι Γερμανοί έδωσαν συνολικά 25 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσουν δύο 19χρονους.

Μία γεμάτη σεζόν στη Ρεν ήταν αρκετή για να δοθούν 25 εκατομμύρια ευρώ για τον Γάλλο Ουσμάν Ντεμπελέ. Και μία σεζόν στη Νόρτζελαντ ήταν αρκετή για να δοθούν άλλα 10 για τον Τούρκο Εμρέ Μορ. Οι δυο τους, μαζί με τον Πούλισιτς που προερχόταν από τις ακαδημίες, θα ήταν η νέα τριάδα των wonderkids που θα έφερνε στο φως η Ντόρτμουντ, με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο: εμπιστοσύνη, δουλειά, υπομονή.

Εμρέ Μορ: Επάγγελμα ντριμπλομανής

"Ο Μορ μπορεί να γίνει ξεχωριστός παίκτης. Δουλεύει σκληρά και έχει όλη τη στήριξή μας, είναι απίστευτο ταλέντο". Αυτά ήταν τα λόγια του Τούχελ όταν απέκτησε τον Τούρκο.

ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΣΕΖΟΝ

Κι όμως. Μόλις έναν χρόνο μετά, ούτε ο Ντεμπελέ ούτε ο Μορ άνηκαν στην Ντόρτμουντ. Ο Γάλλος έφυγε το καλοκαίρι του 2017 διότι οι Γερμανοί δεν μπορούσαν να πουν όχι στα 125 εκατομμύρια που τους έδινε η Μπαρτσελόνα, πανικόβλητη μετά τη φυγή του Νεϊμάρ.

Ο Τούρκος έφυγε για τη Θέλτα για 13 εκατομμύρια διότι η Ντόρτμουντ αποφάσισε πως ο Μορ δεν άξιζε χρόνο και υπομονή. Άσε που μόλις είχε έρθει το νέο πρότζεκτ, ο 17χρονος Σάντσο από τις ακαδημίες της Σίτι.

Εμρέ Μορ: Επάγγελμα ντριμπλομανής

Δεκαεννέα συμμετοχές, σχεδόν 700' συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις (και δύο ματς ως αλλαγή απέναντι στη Ρεάλ στο Champions League), ήταν αρκετά για την Ντόρτμουντ. Ο μικρός δεν άνηκε σε αυτούς που θα αναδεικνύονταν με δουλειά, εμπιστοσύνη και χρόνο.

Το πρότζεκτ εγκαταλείφθηκε πριν καν αρχίσει να εξελίσσεται, ο Τούχελ είχε πλέον αλλάξει ριζικά γνώμη για τον Μορ, που τον είχε αναγκάσει να του φωνάζει “σκάσε” σε μία προπόνηση.

ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ, ΤΙΜΩΡΙΕΣ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΤΑΡΙΣΜΑΤΑ

Η Θέλτα νόμιζε πως βρήκε λαβράκι, αλλά γρήγορα το σενάριο επαναλήφθηκε. Οι δύο σεζόν στην La Liga πέρασαν ανάμεσα σε πειθαρχικά παραπτώματα, τιμωρίες, δηλώσεις του εκαστοτε προπονητή, συγγνώμες του παίκτη, εκκεντρικά ρούχα, γυαλιστερά αυτοκίνητα και ποσταρίσματα στο Instagram.

Ούτε η Ισπανία ήταν το μέρος που θα λάμψει ο Μορ κι όπως συμβαίνει συνήθως η επόμενη επιλογή ήταν η πατρίδα. Ο Μορ έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στη Δανία, αλλά πάντα ένιωθε Τούρκος και το καλοκαίρι δέχθηκε με χαρά τον δανεισμό του στη Γαλατά, που έβαλε και όρο πως μπορεί να τον αγοράσει στο τέλος της σεζόν για οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

Το τέλος της σεζόν δεν ήρθε ακόμα, αλλά η Γαλατά δεν πίστεψε πως χρειάζεται να το περιμένει. Ο δανεισμός τερματίστηκε και το νέο λιμάνι του Μορ είναι αυτό του Πειραιά, με την ίδια λογική. Δανεικός, στοίχημα και στο τέλος της σεζόν ίσως αγοραστεί, αν πρώτα εκπληρωθούν κάποιοι αγωνιστικοί στόχοι.

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΝΤΡΙΜΠΛΕΡ

Και τι παίκτη πήρε ο Ολυμπιακός εκτός από τα προφανή “ταλαντούχος, με τεράστια προοπτική, που θέλει να αναστήσει την καριέρα του”;

Ο Εμρέ Μορ είναι ο κλασικός ντριμπλέρ. Μάλλον όχι, λάθος. Ντριμπλέρ είναι ο Ποντένσε. Ο Μορ είναι κάτι παραπάνω, είναι ντριμπλομανής. Ο Τούρκος είναι κλασική περίπτωση παίκτη που αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι που ο βασικός στόχος είναι να περνάς όποιον έχεις μπροστά σου.

Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς μπάλα, δεν υπάρχει τακτική ή αμυντική προσπάθεια. Ποδόσφαιρο για τον Μορ είναι να ζητάς διαρκώς την μπάλα για να την πάρεις και να αρχίσεις τις ντρίμπλες πριν τελικά καταλήξεις σε πάσα, σέντρα ή σουτ.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΣΕ TOP5 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Δεν υπερβάλλουμε ούτε στο ελάχιστο. Στην πρώτη του σεζόν στην Μπουντεσλίγκα ο Μορ είχε 6.3 πετυχημένες ντρίμπλες ανά 90’, σε δέκα(!) προσπάθειες. Στην πρώτη του σεζόν στη Θέλτα τα ίδια: 6.1 πετυχημένες ντρίμπλες, σε 9.4 προσπάθειες.

Νομίζετε πως άλλαξε φέτος στην Τουρκία; Όχι βέβαια, ο Μορ δοκίμαζε και φέτος πάνω από εννιά ντρίμπλες ανά 90’, μόνο που έπεσε λίγο στην αποτελεσματικότητα και περνούσε τον αντίπαλό του 5.5 φορές σε κάθε ενενηντάλεπτο.

ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ, ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ IQ

“Δώσε μου την μπάλα να τους περάσω όλους”. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο στο μυαλό του Μορ. Γι’αυτό και ενθουσιάζει με τις ασταμάτητες ντρίμπλες του, γι'αυτό έχει χαμηλά νούμερα σε γκολ και ασίστ, γι’αυτό και οι προπονητές διστάζουν να τον κάνουν μόνιμο μέλος της ομάδας και μετά έρχεται ο χαρακτήρας του για να χαλάσει εντελώς το γλυκό.

Το ταλέντο περισσεύει και πείθει τις ομάδες να πάρουν το στοίχημα με τον Μορ. Το ποδοσφαιρικό IQ και η πειθαρχία λείπουν και είναι αυτές που αναγκάζουν τις ίδιες ομάδες να πουν “δεν αξίζει τον κόπο, πάμε παρακάτω”.

ΟΙ ΜΟΡ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΛΑΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μέχρι βέβαια να βρεθεί η κατάλληλη ομάδα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια αν ο Μορ θα πάρει την ευκαιρία που του δίνει ο Ολυμπιακός ή το χαμηλό επίπεδο της Super League θα του δώσει τη δυνατότητα να φτιάξει τα νούμερά του σε γκολ και ασίστ.

Το μέλλον θα δώσει τις απαντήσεις, αλλά μέχρι τότε υπάρχει το παρελθόν. Και αυτό μας λέει πως οι Εμρέ Μορ αυτού του κόσμου λατρεύονται στον Πειραιά. Ο κόσμος του Ολυμπιακού όχι μόνο ξέρει από τέτοιες περιπτώσεις, αλλά τις λατρεύει κιόλας.

Ο ΚΑΣΤΙΓΙΟ ΤΟΥ 2020

“Μικρός, γρήγορος, κολλάει την μπάλα στο πόδι και τους περνάει όλους, είναι απείθαρχος και τσακώνεται, αλλά εμείς τον λατρεύουμε και αλίμονο σε όποιον τον πειράξει, θα έχει να κάνει μαζί μας”.

Αυτός ήταν ο Νέρι Καστίγιο στις αρχές των 00s, αυτός είναι και ο Εμρέ Μορ είκοσι χρόνια μετά, αν και ο Τούρκος τα όργια με τις ντρίμπλες τα έκανε σε πρωταθλήματα που ο Καστίγιο δεν έχει ακουμπήσει. Παρόλα αυτά, ο Νέρι ήταν ακριβώς αυτός ο παίκτης και κάποια στιγμή άρχισε να εκμεταλλεύεται το επίπεδο στη χώρα μας και να γίνεται σημαντικός με τα ερυθρόλευκα.

Έφτιαξε τα νούμερά του, έλαμψε, έκανε μεταγραφή και από τότε έγινε "πρόβλημα" άλλων ομάδων, όχι του Ολυμπιακού.

ΣΧΕΔΟΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΛΑΤΡΕΙΑ

Οι ομοιότητες είναι πάρα πολλές και δίνουν το δικαίωμα σε κάποιον να ποντάρει στην λατρεία που θα δείξουν οι θαμώνες του "Καραϊσκάκης" στον κοντό που θα τρέχει με την μπάλα στα πόδια. Το πως θα ανταποκριθεί ο Μορ και ο Μαρτίνς σ'αυτή τη λατρεία είναι λόγος να προμηθευτούμε ποπ-κορν.

Δεν θα πλήξουμε, αυτό είναι σίγουρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ