OPINIONS

Η ερυθρά θάλασσα του Άνφιλντ

Η ερυθρά θάλασσα του Άνφιλντ

Το Άνφιλντ έγινε ξανά Ερυθρά θάλασσα και "έπνιξε" πάλι τη Σίτι. Το σοκαριστικό 3-0 στο 31' και το απίστευτο 0-0 μέχρι το 93'. Ο Θέμης Καίσαρης σχολιάζει τις επιλογές του Γκουαρδιόλα και τεράστιο θάρρος του Κλοπ.

Το 3-0 της Λίβερπουλ επί της Σίτι στον πρώτο προημιτελικό του Champions League ξεκίνησε στο ίδιο γήπεδο τον Ιανουάριο. Οι βάσεις γι'αυτήν τη μεγάλη νίκη της ομάδας του Κλοπ μπήκαν σ'εκείνο το 4-3 για το πρωτάθλημα, την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα ήττα της Σίτι στην Premier League.

Η Σίτι τότε "πνίγηκε" απ'την πίεση και την ένταση της Λίβερπουλ. Με τρομερή πίεση ψηλά, οι παίκτες του Κλοπ πέτυχαν και στα δύο: και κράτησαν τη Σίτι μακριά απ'την περιοχή τους και βρήκαν κλεψίματα για να σκοράρουν. Το έργο μόνο άλλαξε μόνο όταν κουράστηκαν, έπεσαν χαμηλά και το 4-1 έγινε 4-3 που έμεινε μέχρι το τέλος.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ

Ο Γκουαρδιόλα προβληματίζεται διαχρονικά απ'τον Κλοπ. Εκείνο το 4-3 δεν ήταν μεμενονωμένο περιστατικό, αφού ο Γερμανός είναι ο μοναδικός που έχει έξι νίκες σε 12 αγώνες απέναντι στον Ισπανό.

Ο Πεπ ήθελε κάτι να αλλάξει: ψάχνοντας καλύτερο έλεγχο, αφαίρεσε τον Στέρλινγκ την ενδεκάδα κι έβαλε τέταρτο χαφ, τον Γκιντογκάν. Η ιδέα ήταν σωστή, η λογική δικαιολογημένη. Ο Γκουαρδιόλα θυσίασε κάτι απ'την επιθετικότητα της Σίτι για να μην έχει προβλήματα με την πίεση και να ελέγξει καλύτερα κατοχή κι ανάπτυξη.

"ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΕ" ΜΕ ΝΤΕ ΜΠΡΟΙΝΕ ΧΑΜΗΛΑ, ΓΚΙΝΤΟΓΚΑΝ ΨΗΛΑ

Το πρόβλημα ήταν όσα ακολούθησαν: ο Πεπ έστειλε χαμηλά τον Ντε Μπρόινε, όχι τον "πιο κατάλληλο" Γκιντογκάν. Με τον Βέλγο χαμηλά στο πλευρό του Φερναντίνιο, η Σίτι είχε ψηλά δεξιά τον Γκιντογκάν και στην ουσία "άδεια" την δεξιά της πλευρά.

Η ερυθρά θάλασσα του Άνφιλντ

Το πλάνο ήταν να χτυπηθεί ο πολύ ευάλωτος τελευταία Αλεξάντερ-Άρνολντ με τον Σανέ, αλλά η Σίτι ήταν "χαλασμένη". Το πλάνο με τον Βέλγο χαμηλά χάλασε τους μηχανισμούς ανάπτυξης, ο Σίλβα έμεινε μόνος ψηλά και η τοποθέτηση του Γκιντογκάν δεν έδωσε ποτέ αυτά που περίμενε ο Γκουαρδιόλα.

ΑΤΡΟΜΗΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ

Το θάρρος που πάντα δείχνει ο Κλοπ απέναντι στον Πεπ (απέναντι σε οποιονδήποτε βασικά) είχε αποδώσει καρπούς πριν καν γίνει η σέντρα στο Άνφιλντ. Κι όταν το ματς ξεκίνησε, είχε έρθει η ώρα να επιβραβευτεί και στο χορτάρι η ατρόμητη διάθεση με την οποία καταφέρνει να κατεβάζει τις ομάδες του ο Γερμανός.

Οι ομάδες πλέον "σβήνουν" το πρώτο εντός έδρας ματς απέναντι σε καλό αντίπαλο, φοβούνται μια ζημιά σαν αυτή που έπαθε η Γιουβέντους απ'τη Ρεάλ. Η Λίβερπουλ του Κλοπ πατάει γκάζι, δεν νοιώθει. Κι απέναντί σ'αυτό το γκάζι, τα λάθη δεν επιτρέπονται.

Ο Κομπάνι δεν επιτρέπεται να μην ξέρει πως ο Φιρμίνο θα πέσει πάνω του σαν ύαινα μόλις χάσει την κατοχή. Δεν επιτρέπεται να χαθεί η μπάλα εκτός περιοχής στο 2-0 ή να πάρει την κεφαλιά ο Μανέ όταν η τετράδα της Σίτι είναι Γουόκερ, Κομπανί, Οταμέντι, Λαπόρτ.

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΥ "ΒΡΑΖΕΙ" ΤΑ ΜΕΣΟΒΔΟΜΑΔΑ ΒΡΑΔΙΑ

Έγινε όμως. Κι όλα πρέπει να πιστωθούν στη Λίβερπουλ περισσότερο απ'το να χρεωθούν στη Σίτι. Αυτή έφερε τον 4ο χαφ, αυτή έχει το γκάζι, αυτή έχει το θάρρος, αυτή έχει την πίστη και ένα γήπεδο που μπορεί συχνά να "κοιμάται" τα μεσημέρια του Σαββάτου, αλλά "βράζει" τα μεσοβδόμαδα βράδια.

Το πλάνο της Σίτι με τον Ντε Μπρόινε χαμηλά και την άδεια δεξιά πλευρά δεν λειτούργησε ποτέ, αλλά στο χορτάρι πρέπει να υπάρχει αντίπαλος με θέληση κι ικανότητα να τα εκμεταλλευτεί όλα αυτα.

ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ

Κι αν το 3-0 στο 31' σόκαρε τον ποδοσφαιρικό κόσμο, το ίδιο και με το παραπάνω έκανε το 0-0 που ακολούθησε μέχρι το 93'. Η Λίβερπουλ όχι μόνο δεν γινόταν να έχει τις ίδιες δυνάμεις για όλο το ματς, αλλά έχασε νωρίς τον Σαλάχ. Ούτως ή άλλως θα έπεφτε πιο χαμηλά, όμως χωρίς τον Αιγύπτιο έχασε αυτόν που θα κρατούσε την μπάλα και τη Σίτι.

Τελικά οι παίκτες του Κλοπ όχι μόνο κράτησαν το 0-0, αλλά τελείωσαν το ματς χωρίς να δεχθούν τελική στην εστία. Όχι εύκολα, αλλά με αρκετές επεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, με ιδρώτα και κόπο από μια ομάδα χτυπημένη από τραυματισμούς, χωρίς λύσεις στον πάγκο, που τον Ιανουάριο αποχαιρέτισε τον Κουτίνιο.

Η ερυθρά θάλασσα του Άνφιλντ

Με τον 19χρονο Αλεξάντερ-Άρνολντ να κάνει ματς ζωής απέναντι στον Σανέ, αφήνοντας πίσω του την (πολύ) προβληματική εικόνα που είχε κόντρα στην Γιουνάιτεντ και την Πάλας, κοστίζοντας τρία γκολ στη Λίβερπουλ. Με τον 32χρονο Μίλνερ να τρέχει λες και παίζει man-to-man την μπάλα.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λίβερπουλ κράτησε, όπως έχει κάνει αρκετές ευρωπαϊκές βραδιές στο Άνφιλντ, αλλά δεν προκρίθηκε. Όλα όσα έγιναν στο πρώτο ματς, θα είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο να επαναληφθούν στο Έιτιχαντ.

Με τον Χέντερσον τιμωρημένο, τον Τζαν να επιστρέφει(;) από τραυματισμό, τον Σαλάχ αμφίβολο, η Λίβερπουλ δεν έχει λύσεις, δεν έχει εναλλακτικές, δεν έχει καν πρόσωπα για να βάλει τα "δεύτερα" με την Έβερτον το Σάββατο.

Η Σίτι αποκλείεται να μείνει ξανά χωρίς σουτ στην εστία, το 3-0 θα απελευθερώσει τον Πεπ και θα του δώσει το δικαίωμα να σαλπίσει φουλ επίθεση: αυτό η ομάδα του το κάνει καλύτερα απ'τον οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη.

ΤΕΣΤ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Αν η Λίβερπουλ προκριθεί, θα πρέπει στους ημιτελικούς να σταθεί στο Μπερναμπέου, στο Καμπ Νόου ή στο Αλιάνς Αρίνα. Απέναντι σε ομάδες που έχουν κι αυτές το patch με τις κατακτήσεις στο μανίκι της φανέλας, όχι απέναντι στο σιέλ της Σίτι.

Η κατηφόρα που φέρνει το Άνφιλντ, η έξτρα βενζίνη που δίνει ο κόσμος κάτω απ'αυτούς τους προβολείς, η πίστη στο χρώμα της φανέλας δεν αρκούν για όλα. Ο χαρακτήρας χτίζεται εκτός: στο Έιτιχαντ θα δοθεί το πολύ μεγάλο τεστ.

Μέχρι τότε, το μάθημα ο Κλοπ το έδωσε ξανά: θάρρος, πίστη, γκάζι. Όχι άλλο φοβικό ποδόσφαιρο από ομάδες που είναι πολύ μεγάλες για να σχεδιάζουν ολόκληρα ματς πάνω στον αντίπαλο και όχι πάνω στις δικές τους δυνάμεις.

Photo credtis: AP Photo/Dave Thompson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ