OPINIONS

Η UEFA έκανε τον Σπύρο Παπαδόπουλο γι'αυτούς που δεν καταλαβαίνουν

Η UEFA έκανε τον Σπύρο Παπαδόπουλο γι'αυτούς που δεν καταλαβαίνουν

Οι Βέλγοι αποφάσισαν πρόωρη διακοπή, η Super League τη συζήτησε. Γι'αυτό και η UEFA έστειλε επιστολή σαν το σποτ του Σπύρου Παπαδόπουλου και ένιψε τας χείρας της, πολύ σχολαστικά. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το μήνυμα της ομοσπονδίας προς όλους.

Μισή ώρα πριν τα μεσάνυχτα, το Sport24 λειτούργησε πολύ γρήγορα. Το ρεπορτάζ του Δημήτρη Σαμόλη εξασφάλισε αυτούσια την επιστολή των UEFA/ECA προς όλες τις ομάδες και γρήγορα έγινε αντιληπτό κατά τη διάρκεια της μετάφρασης πως η πρώτη είδηση δεν ήταν το πλάνο αγωνιστικής δράσης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Η είδηση ήταν πως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έστειλε σαφές μήνυμα σε όλα τα μέλη της. “Πρόωρη διακοπή των εγχώριων διοργανώσεων μπορεί να φέρει αποβολή των ομάδων σας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Η διακοπή πρέπει να είναι η έσχατη λύση”.

Όταν ανέβασα στο twitter την είδηση και τη σχετική ατάκα από πλευράς UEFA, ήρθαν και κάποια σχόλια από χρήστες του μέσου. “Το σπιτι εχει φωτια και κοιταμε να σωσουμε το playstation, εδώ ο κόσμος χάνεται, είναι στην κοσμάρα τους”.

Κλασικές αντανακλαστικές αντιδράσεις, από χρήστες που διάβασαν τον τίτλο, αλλά όχι το κείμενο. Θα με συγχωρέσουν, αλλά η UEFA μίλησε πολύ σοβαρά, μετρημένα και έχει δίκιο.

Το πρώτο που έκανε ήταν να υπενθυμίσει στα μέλη της πως στις 17 Μαρτίου αποφάσισαν όλοι μαζί, ομόφωνα, να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε όλες οι διοργανώσεις να ολοκληρωθούν κανονικά. Πως όλοι μαζί αποφάσισαν οι τίτλοι, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και οι υποβιβασμοί θα κριθούν στο γήπεδο, σύμφωνα με το κανονικό φορμάτ κάθε διοργάνωσης. Χωρίς παρακάμψεις.

ΟΙ ΒΕΛΓΟΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ, ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΜΕ

Πέρασαν δύο εβδομάδες και χθες στο Βέλγιο συγκεντρώθηκαν και ψήφισαν τη λύση της πρόωρης λήξης του πρωταθλήματος. Δεν θα γίνουν Play-off, ισχύει η βαθμολογία της κανονικής περιόδου όπως ήταν διαμορφωμένη όταν ήρθε η διακοπή και πρωταθλήτρια είναι η Μπριζ.

Παρόμοια πράγματα ακούστηκαν και στα δικά μας τα μέρη, στην τηλεδιάσκεψη των ομάδων της Super League, όπου συζητήθηκε ανοιχτά η πρόταση της διακοπής. Την έβαλε στο τραπέζι ο Αλαφούζος και βρήκε αρκετούς υποστηρικτές. Εμείς καταλήξαμε σε νέα αναστολη και θα τα ξαναπούμε σε δύο εβδομάδες, στο Βέλγιο αποφάσισαν ήδη και η επικύρωση θα γίνει σε συνέλευση τους στις 15 Απριλίου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΣΠΟΤΑΚΙ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Παρόμοιες σκέψεις είναι πιθανόν να υπάρχουν και σε άλλες λίγκες. Και γι’αυτό η UEFA έσπευσε να στείλει μια επιστολή, που ήταν σαν το σποτάκι του Σπύρου Παπαδόπουλου.

Αντί για τους ηλικιωμένους, απευθύνεται στους Βέλγους, ίσως και σε εμάς. "Οχι μεμονωμένες αποφάσεις αριστερά-δεξιά. Τηλεδιασκέψεις, διακοπές, απονομές, παύλες, με ευλαβική προσοχή. Σας τα είπαμε και νίπτουμε τας χειρας μας. Πολύ σχολαστικά".

ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ Ή ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ;

H επιστολή θυμίζει σε όλους πως δεν ήταν οι πρόωρες διακοπές και οι μεμονωμένες αποφάσεις αυτό που συμφώνησαν. Τι άλλαξε σε 15 μέρες και κάποιοι από μόνοι τους αποφασίζουν ή σκέφτονται να κατεβάσουν πρόωρα ρολά και να πουν “αυτός ήταν πρώτος, αυτός παίρνει και το πρωτάθλημα”; Τους τελειώσε ο χρόνος, εξαντλήθηκε η υπομονή τους;

Ναι, σε αυτό το διάστημα δεν έχει βρεθεί κάποια λύση στο πως και πότε θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις. Θα ήταν και απίθανο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Όμως, προς τι η βιασύνη; Έβαλε κανείς το μαχαίρι στον λαιμό των Βέλγων ή των Ελλήνων και τους είπε να βρουν λύση, να τελειώσουν μέχρι τον Μάιο, να παίξουν με κόσμο;

Να με συμπαθάνε οι άρχοντες των ομάδων της χώρας μας, αλλά είναι απορίας άξιον γιατί θεώρησαν πως πρέπει να καθίσουν να συζητήσουν για διακοπή και ο καθένας να πει πως και αν την αποδέχεται. Δεν υπάρχει ούτε ανάγκη ούτε οδηγία για κατι τέτοιο.

Το μόνο που ζητήθηκε από όλους είναι υπομονή. Συστάθηκαν κεντρικές ομάδες εργασίας, με εκπροσώπους από όλες τις χώρες, και προσπαθούν να βρουν λύσεις σε πρωτόγνωρα προβλήματα, μέσα μια κατάσταση τόσο ρευστή που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα είναι οι συνθήκες κάθε χώρας σε τέσσερις, οκτώ, δώδεκα εβδομάδες.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ DEADLINE Η 30Η ΙΟΥΝΙΟΥ

Η ανακοίνωση των Βέλγων έλεγε πως ρόλο στην απόφασή τους έπαιξε το γεγονός πως είναι απίθανο να διεξαχθούν ματς με κόσμο πριν τις 30 Ιουνίου. Μα η 30η Ιουνίου δεν ήταν ποτέ deadline, ήταν απλώς ένας στόχος που μπήκε την πρώτη φορά που συζήτησαν όλοι μαζί. Κάποιοι ίσως δεν το κατάλαβαν.

Ο χρόνος πέρασε, ο στόχος της 30/06 προφανώς και είναι ανέφικτος, αλλά η πρόθεση παραμένει η ίδια. Να τελειώσουν όλα, όποτε και όπως είναι δυνατόν.

"ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ"

Εννοείται πως η UEFA θα ήταν στην κοσμάρα της αν έλεγε “τον Μάιο παίζουμε” ή αν ζητούσε από κάθε χώρα να κόψει τον λαιμό της και βρει μόνη της τη λύση που τη βολεύει. Η UEFA δεν είπε τίποτα τέτοιο. Η επιστολή λέει καθαρά κάτι πολύ απλό.

“Μέχρι να εξαντληθεί κάθε πιθανότητα”. Η απάντηση της UEFA σε αυτά που μαθαίνει είναι απλή. “Η απόφαση οριστικής διακοπής είναι, σε αυτό το στάδιο, πρόωρη και αδικαιολόγητη, θα πρέπει να είναι η έσχατη λύση”.

Σε αυτό το στάδιο, σήμερα. Μπορεί στο άμεσο μέλλον σε κάποιες χώρες ή σε όλες να εξαντληθούν οι πιθανότητες για ποδόσφαιρο και τότε η διακοπή να είναι μονόδρομος.

Απευκταίο σενάριο, όχι γιατί έχει σημασία το ποδόσφαιρο, αλλά γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει πως τα πράγματα θα έχουν γίνει ακόμη πιο τραγικά από όσο είναι σήμερα. Προφανώς και σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπουν παύλες και τελείες σε πολύ πιο σημαντικά πράγματα από το ποδόσφαιρο.

Όμως δεν είμαστε εκεί, ούτε θέλουμε να πάμε εκεί. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εδώ και στο Βέλγιο και παντού είναι να περιμένουμε. Υπήρχε κάποιος λόγος για τωρινές αποφάσεις ή συζητήσεις;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΑΣΥΝΗ, ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΙΟΥΛΙΟ-ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Ευτυχώς η UEFA λειτούργησε από την αρχή απολύτως ηγετικά και δεν ζήτησε από καμία χώρα και καμία λίγκα να βγάλει μόνη της το φίδι από την τρύπα.

Δουλεύουν γι’αυτό οι ομάδες εργασίας. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, η επιστολή της UEFA εξήγησε πως δεν υπάρχει λόγος για βιασύνη. Γιατί μαζί με την απειλή αποβολής από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η ομοσπονδία ενημέρωσε τους πάντες πως εξακολουθεί να μην βιάζεται και δεν θα πρέπει να βιάζονται σε καμία χώρα.

Σύμφωνα με την επιστολή, στα μέσα Μαϊου θα καταλήξουν σε κάποιο πλάνο, ίσως και πιο αργά. Και η πρόθεση είναι οι εγχώριες διοργανώσεις να επανεκκινήσουν και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία, η ομοσπονδία ενημέρωσε πως πρώτα θα τελειώσουν τα πρωταθλήματα και μετά θα πάμε σε Champions και Europa League.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Πως θα γίνει αυτό και πως θα επηρεάσει την επόμενη σεζόν; Πως θα παίξουν οι παίκτες που το συμβόλαιό τους τελειώνει στις 30 Ιουνίου; Πότε θα γίνει μεταγραφική περίοδος; Κανείς δεν ξέρει ακόμα, είναι πολύ νωρίς.

Δίνονται άλλες μάχες τώρα, σε όλον τον πλανήτη. Μπορεί να είναι εφικτά όλα αυτά, μπορεί και όχι. Όπως αναφέρει η επιστολή ο,τι συμβεί θα συμβεί “μέσα σε συνθήκες που θα μας υποδείξουν οι δημόσιες αρχές”.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά είναι δουλειά των ομάδων εργασίας, γιατί όλοι συμφώνησαν σε μια κεντρική προσπάθεια. Η κεντρική προσπάθεια συνεπάγεται και κεντρικών αποφάσεων. Αν σε κάποια χώρα αυτές είναι ανεφάρμοστες, θα το δούμε τότε, όχι τώρα.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ

Από πουθενά δεν προκύπτει ανάγκη για τους Βέλγους ή για τους Έλληνες να τα βάλουν κάτω, να βρεθούν σε αδιέξοδο και μετά να πουν “σόρι, δεν γίνεται, το διακόπτουμε εδώ, παρότι οι κανονισμοί μας προβλέπουν play-off”. Έχουν βέβαια το δικαίωμα να το κανουν.

Έχουν το δικαίωμα να πουν και να κάνουν ο,τι θέλουν. Και αυτομάτως θέτουν εαυτόν εκτός πλαισίου. Και εκτός πλαισίου δεν έχει ούτε Ευρώπη, ούτε λεφτά από τη συμμετοχή στην Ευρώπη.

#MENOYMESPITI ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Το λέει η επιστολή, ας τη διαβάσουν αρκετές φορές. “Χωρίς ενότητα κι αλληλεγγύη, κανείς δεν θα βγει από την κρίση, γιατί είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι. Η ομάδα εργασίας που ασχολείται με το καλεντάρι θα δείξει σύντομα, ιδανικά στα μέσα Μαϊου, ποιο πλάνο θα προχωρήσει για να ολοκληρωθεί η σεζόν, χωρίς να αφήσει κανέναν πίσω”.

Οι ελληνικές ομάδες κατάλαβαν αμέσως το διακύβευμα στη χώρα μας και όλες τάθηκαν από την αρχή δίπλα στο #MenoumeSpiti. Αυτό που ξέχασαν στην πορεία είναι πως το ίδιο τους είπε και η UEFA πριν δύο εβδομάδες. “Μείνετε σπίτι και θα βρούμε όλοι μαζί μια άκρη για το τι θα κάνουμε, ψυχραιμία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ