OPINIONS

Ο Φαν Ντάικ και η άμυνα του μέλλοντος

Ο Φαν Ντάικ και η άμυνα του μέλλοντος

Η Τότεναμ έφυγε στην κόντρα, δύο εναντίον ενός. Όμως αυτός ο ένας ήταν ο Φαν Ντάικ, που δίδαξε την άμυνα του μέλλοντος. Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει την απόφαση "στατιστικής" του Ολλανδού.

Το ντέρμπι της Λίβερπουλ με την Τότεναμ ισορροπούσε σε τεντωμένο σχοινί. Ο Λούκας Μούρα είχε δώσει στους φιλοξενούμενους την ισοφάριση που δικαιούνταν, οι γηπεδούχοι πλέον ρίσκαραν και πίεζαν για το 2-1.

Το εκπληκτικό άνοιγμα του Κέιν με πλάτη στον Σον έφερε τη Λίβερπουλ σε τρομακτικά δύσκολη θέση. Ο Κορεάτης άνοιξε κι αυτός με τη μία στον Σισόκο και πλέον η Τότεναμ έφυγε στην κόντρα με δύο εναντίον ενός.

Μόνο που αυτός ο ένας ήταν ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ. Κι αυτό που ακολούθησε ήταν ένα αμυντικό αριστούργημα.

Ο Ολλανδός ήταν στη μέση. Προς έκπληξη όλων, δεν πήγε ποτέ στον Σισοκό. Ο Γάλλος έκανε το πρώτο κοντρόλ, έκανε δεύτερη επαφή, αλλά ο Φαν Ντάικ αρνήθηκε να πλησιάσει ή να αναπτύξει φουλ ταχύτητα. Κράτησε τη θέση του, κλείνοντας τη γωνία πάσας προς τον Σον που περίμενε στα δεξιά.

Ο Σισοκό ήθελε να πασάρει, ήρθε λίγο πιο κεντρικά, τρίτη επαφή. Ο Φαν Ντάικ βράχος, να επιμένει να κλείνει την πάσα προς τον Σον, αλλά ταυτόχρονα να μένει και σχετικά κοντά στην μπάλα. Ο Σισοκό δεν είχε άλλη επιλογή. Δεν μπορούσε να εκτελέσει με το δεξί, γιατί ο Ολλανδός θα προλάβαινε να κοντράρει, δεν είχε απομακρυνθεί τόσο πολύ.

Ο παίκτης της Τότεναμ δεν είχε άλλη επιλογή. Όταν έφτασε στο ημικύκλιο έφερε την μπάλα από δεξί στο αριστερό για να την προστατεύσει. Μόνο και μόνο τότε ο Φαν Ντάικ έγινε commited και τεντώθηκε για το τάκλινγκ, μπας και προλάβει.

Δεν πρόλαβε να κοντράρει, μόνο να παρεμποδίσει λίγο. Ο Σισοκό εκτέλεσε δυνατά και άτεχνα με το αριστερό. Η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ, η Λίβερπουλ έμεινε ζωντανή στο ματς και τελικά το πήρε με τύχη στο τέλος.

ΝΑ ΜΕΤΡΙΑΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ

"Ναι, αλλά ο Σισοκό και πάλι θα μπορούσε να σκοράρει και τότε τι θα λέγαμε". Θα λέγαμε και πάλι τα ίδια. Πως ο Φαν Ντάικ ήρθε αντιμέτωπος με μια πολύ δύσκολη κατάσταση και τη διαχειρίστηκε σεμιναριακά.

Δεν μπορούσε να γλιτώσει τη Λίβερπουλ από μια επικίνδυνη στιγμή. Μπορούσε όμως να μετριάσει τον κίνδυνο. Αν πήγαινε στην μπάλα, ο Σισοκό θα μπορούσε εύκολα να δώσει στον Σον και πλέον ο Κορεάτης θα πήγαινε σε μια ανενόχλητη εκτέλεση απέναντι στον Άλισον.

Ο Φαν Ντάικ και η άμυνα του μέλλοντος
AP PHOTO/RUI VIEIRA

Ο Ολλανδός μέσα σε μισό δευτερόλεπτο αποφάσισε πως το λιγότερο κακό είναι να παίξει με το μυαλό του Σισοκό και να τον αφήσει να πάει σε μια επιλογή που δεν θέλει να πάρει. Ο Γάλλος προφανώς από την αρχή ήθελε να δώσει στον Σον.

Ο Φαν Ντάικ δεν είχε κανένα πρόβλημα να το εξηγήσει μετά το τέλος του αγώνα. "Είδα τον Σισοκό και ξέρω πως είναι δεξιοπόδαρος, ενώ ο Σον συνήθως τελειώνει αυτές τις φάσεις, οπότε ναι, αποφάσισα με βάση αυτό".

Ανάλυση και κρίση της φάσης που συνήθως την κάνουν έμπειροι παλαίμαχοι μετά το τέλος των αγώνων. Στο ριπλέι, στο στοπ-καρέ, άνετοι στο στούντιο. Ο Φαν Ντάικ την έκανε στο 85', σε ντέρμπι, σε κρίσιμο αγώνα, στην κόψη του ξυραφιού, σε δευτερόλεπτα.

ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥ 12%-14%

Ο Ολλανδός δεν δικαιώθηκε μόνο από την απογοητευτική εκτέλεση του Σισοκό, αλλά και από την ευκαιρία που τελικά επέλεξε να "δώσει" στην Τότεναμ. Τα επίσημα στατιστικά της Opta δεν την έβαλαν καν στην κατηγορία των "Big chances". Τα περισσότερα μοντέλα των expected goals έδωσαν στο σουτ του Σισοκό 12%-14% πιθανότητες για γκολ.

Σίγουρα πολύ μικρές πιθανότητες μπροστά σ'αυτές που θα είχε ο Σον, αν υποδεχόταν την μπάλα και εκτελούσε από πιο κοντά, με την άνεσή του.

Ο Φαν Ντάικ κάνει μια εκπληκτική σεζόν. Ανίκητος στον αέρα, ανίκητος χαμηλά, ο Ολλανδός ακόμα δεν έχει δεχθεί έστω μία ντρίμπλα σε αγώνα της φετινής Premier League ή του φετινού Champions League. Ηγέτης, ψύχραιμος, δυνατός, γρήγορος.

Δεν είναι σπάνια προσόντα, σχεδόν όλοι οι στόπερ τα έχουν. Αυτό που τους ξεχωρίζει είναι αυτό που δεν φαίνεται πάντα στα στατιστικά και είναι η τοποθέτηση, η επιλογή, το διάβασμα, η αντίληψη.

ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΣ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ, ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΙΚΤΗ

Ο Σάκι όταν μιλούσε για τον Μπαρέζι και την άμυνα ζώνης έλεγε πως η μπάλα δεν πρέπει ποτέ να είναι το Νο1 κριτήριο ενός αμυντικού για το που θα πάει και πως θα κινηθεί. Το πρώτο που πρέπει να καθορίζει την τοποθέτησή του είναι η θέση των συμπαικτών του και των αντιπάλων.

Ο Φαν Ντάικ δεν είχε συμπαίκτη, έπρεπε αναγκαστικά να κινηθεί βάσει των αντιπάλων του. Αδιαφόρησε για την μπάλα, προστάτευσε τη μεγαλύτερη ευκαιρία, "χάρισε" την μικρότερη. Είτε ευστοχούσε ο Σισοκό, είτε όχι, ο Ολλανδός είχε πετύχει τον στόχο του με υποδειγματικό διάβασμα.

ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Ο ΝΤΕ ΛΙΧΤ

Και δεν είναι φυσικά ο μόνος. O Ντε Λιχτ είναι ακόμα 19 χρόνων. Δείτε τι έκανε σε φετινό ντέρμπι του Άγιαξ με τη Φέγενορντ.

Ο Ολλανδός βρέθηκε κι αυτός σε παρόμοια κατάσταση, ένας με δύο, με τους συμπαίκτες του να τρέχουν. Κι αυτός επέλεξε την ίδια αντιμετώπιση. Αντί να φύγει τρέχοντας προς την μπάλα μπας και γλιτώσει τον Άγιαξ, στάθηκε ψύχραιμα να μπλοκάρει τη γωνία της πάσας προς τον Φαν Πέρσι.

Άφησε τον Τούρνστρα να εκτελέσει από χειρότερη γωνία και δικαιώθηκε. Και πάλι δεν παίζει ρόλο το αν τελικά μπήκε γκολ. Αυτό που έχει σημασία είναι ο πως ο Ντε Λιχτ αναγνώρισε αμέσως ποια είναι η ιδανική επιλογή: αυτή δεν ήταν να πάει τρέχοντας στην μπάλα και μετά να γκρινιάξει που κανείς δεν πρόλαβε να κλείσει τον ανενόχλητο Φαν Πέρσι που θα είχε ανενόχλητο τετ-α-τετ.

Ο μικρός που ετοιμάζεται για την Μπαρτσελόνα δεν χρειάστηκε την εμπειρία του Φαν Ντάικ, ήξερε ακόμα και στα 19 του τι πρέπει να κάνει.

ΘΑ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Προφανώς και μιλάμε για δύο κορυφαίους στόπερ, προφανώς και δεν είναι οι μοναδικοί που έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις. Νομίζω όμως πως πλέον τέτοια αντιμετώπιση θα βλέπουμε πιο συχνά στο μέλλον. Κι αυτό γιατί η βαθύτερη γνώση για το παιχνίδι είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ. Δεν ανήκει μόνο στους κορυφαίους προπονητές και την ελίτ των παικτών, είναι προσβάσιμη σε όλους.

Θεωρώ σχεδόν δεδομένο πως θα αυξηθεί η διαπαιδαγώγηση των αμυντικών με κατεύθυνση σαν κι αυτή που είχαν ο Φαν Ντάικ και ο Ντε Λιχτ. Οι άνθρωποι των ομάδων είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς την επικινδυνότητα κάθε τελικής, κάθε ευκαιρίας.

Μπορούν να εξηγήσουν στους παίκτες τι είναι προτιμότερο να αφήσουν και τι να εμποδίσουν, πως πρέπει να κινηθούν, όχι βασισμένοι στο ένστικτο ή τη στιγμιαία εκτίμηση, αλλά με βαθιά γνώση του παιχνιδιού.

Ο Κότσαρης έκανε λάθος έξοδο στο ματς του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα, η ομάδα του έφαγε γκολ. Μικρό το κακό, λάθη κάνουν όλοι, προφανώς θα κάνει ο 22χρονος τερματοφύλακας.

Αλλά θα έβγαινε έτσι, θα άφηνε άδεια την εστία του αν του εξηγούσαν πως η κεφαλιά που τρέχει να εμποδίσει δεν έχει πάνω από 10%-20% να γίνει γκολ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ