OPINIONS

Ο Μανέ είναι παιχταράς, αλλά δεν φτάνει τον Σαλάχ

Ο Μανέ είναι παιχταράς, αλλά δεν φτάνει τον Σαλάχ

Λένε πως ο Σαλάχ είναι χασογκόλης, ατομιστής, πως δεν προσφέρει πολλά αν δεν σκοράρει, πως ο Μανέ είναι καλύτερος. Ο Θέμης Καίσαρης εξηγεί γιατί ο Αιγύπτιος είναι μακράν ο κορυφαίος.

Όταν ρώτησα στο twitter για παίκτες που οι χρήστες θεωρούν υπερτιμημένους, αρκετές απαντήσεις περιείχαν το όνομα του Σαλάχ. Συνδύασα το γεγονός με διάφορα που έχουν γραφτεί φέτος για τον Αιγύπτιο σταρ της Λίβερπουλ, οπότε μερικές μέρες αργότερα έκανα κι ένα poll στο twitter.

Ρώτησα τον κόσμο ποιος είναι καλύτερος, ο Σαλάχ ή ο Μανέ, ενώ έδωσα και μια τρίτη επιλογή, το "δεν έχουν μεγάλη διαφορά". Σε σχεδόν χίλιες ψήφους, το 47% επέλεξε τον Μανέ, το 27% είπε ότι δεν έχουν και μεγάλη διαφορά και μόλις το 26% επέλεξε τον Σαλάχ.

Τρίτος λοιπόν ο Αιγύπτιος. Διάβασα σχόλια που έλεγαν πως δεν είναι όπως παλιά, έχει γίνει χασογκόλης, πως είναι ατομιστής, πως δεν προσφέρει πολλά όταν σκοράρει, πως ο Μανέ κάνει περισσότερα πράγματα στο γήπεδο κι άλλα τέτοια.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εξωφρενικό να προτιμάει κάποιος τον Μανέ. Ο Σελεγάζος είναι φοβερή περίπτωση ποδοσφαιριστή, παίκτης που παίζει στο πλάι και προσφέρει τα πάντα: γκολ, ασίστ, δημιουργία, ντρίμπλες. Έχει φοβερό άλμα που τον κάνει επικίνδυνο ψηλά, εννοείται πως τρέχει και πιέζει σαν σκυλί, ενώ έχει ανταποκριθεί στον ρόλο του φορ τις λίγες φορές που του τον έχει δώσει ο Κλοπ.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑΞΙΟΙ, Ο ΜΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ

Παιχταράς ο Μανέ, δεν αντιλέγει κανείς. Αλλά κάπου ώπα με την υποτίμηση στον Σαλάχ. Ο Αιγύπτιος στη χειρότερη πρέπει να θεωρείται ισάξιος του Σενεγαλέζου. Γιατί στην πραγματικότητα είναι καλύτερος. Με εμφανή διαφορά. Κάνει όλα όσα κάνει και ο Μανέ, αλλά τα κάνει καλύτερα, με μεγαλύτερη επιρροή στο χορτάρι.

Έχει δε και ένα πλεονέκτημα, την ικανότητα να μην παίζει μόνο με πρόσωπο στην εστία όπως και ο Μανέ, αλλά να κολλάει πάνω στους στόπερ και να υποδέχεται με πλάτη, ως κανονικός σέντερ φορ.

Πάμε να τα δούμε αναλυτικά, να εξετάσουμε το πως αποτυπώνεται στους αριθμούς το παιχνίδι τους και ταυτόχρονα να απαντήσουμε στις “κατηγορίες” όσων δεν εκτιμούν όσο θα έπρεπε τον Σαλάχ.

Θα κοιτάξουμε τις επιδόσεις τους στην Premier League τις τελευταίες τρεις σεζόν, το διάστημα δηλαδή που αγωνίζονται μαζί. Αυτά τα τρία χρόνια ο Σαλάχ έχει παίξει 1.059 λεπτά περισσότερα, οπότε δεν θα κοιτάξουμε τα συνολικά νούμερα, γιατί αυτό θα αδικούσε τον Μανέ, αλλά θα δούμε τους μέσους όρους των δύο παικτών ανά 90'

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ KILLER;

Ξεκινάμε από το σκοράρισμα, χωρίς φυσικά να μετράμε τα πέναλτι. Εδώ προφανώς και θα προηγείται ο Σαλάχ. Αυτός είναι που παίζει πιο ψηλά στο γήπεδο, που βρίσκεται περισσότερο στο τέλος των προσπαθειών της Λίβερπουλ, στην εκτέλεση. Είναι πιο κοντά από τον Μανέ στο γκολ όταν και οι δύο παίζουν στα άκρα, αλλά ταυτόχρονα έχει παίξει και περισσότερες φορές στη θέση του σέντερ φορ.

Ο Σαλάχ αυτά τα τρία χρόνια έχει 0.68 γκολ ανά 90’ (με 0.96 την ασύλληπτη πρώτη χρονιά του) και ο Μανέ είναι αρκετά πιο πίσω με 0.56 γκολ ανά 90’. Είναι όμως ο Αιγύπτιος χασογκόλης και ο Μανέ ένας killer;

Ο Μανέ είναι παιχταράς, αλλά δεν φτάνει τον Σαλάχ

Το γράφημα λέει πως όχι, ούτε καν. Αυτές τις τρεις σεζόν ο Σαλάχ έχει βάλει 14 γκολ περισσότερα από τα expected, αυτά δηλαδή που θα “έπρεπε” να έχει βάλει με βάση τις ευκαιρίες που είχε. Όχι πως ο Μανέ πάει πίσω, αφού ο Σενεγαλέζος έχει οκτώ περισσότερα.

Μπορεί λοιπόν ο Σαλάχ να χάνει ευκαιρίες, αλλά όλοι χάνουν. Το βασικό είναι πρώτον, να είσαι απειλητικός, να φτάνεις δηλαδή σε καλές θέσεις εκτέλεσης και εκεί ο Σαλάχ είναι αναμενόμενα μπροστά από τον Μανέ, με 0.53-0.46 στα xGoals. Το δεύτερο είναι να βάζεις αυτά που πρέπει και αν μπορείς και περισσότερα: και σε αυτό ο Σαλάχ είναι πολύ πιο μπροστά.

ΚΙ ΟΜΩΣ, Ο ΣΑΛΑΧ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

“Ναι, αλλά ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο τα γκολ”. Συμφωνούμε, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη Λίβερπουλ, την ομάδα που έφτιαξα την τριάδα της επίθεσής της πάνω σε έναν βασικό κανόνα: κανένας επιθετικός δεν θα έχει μόνο γκολ, όποιος παίζει στην επίθεση θα έχει και δημιουργία.

Από τη στιγμή που ο Σαλάχ έχει το πάνω χέρι στο σκοράρισμα, ο Μανέ θα είναι αυτός που θα λάμπει περισσότερο στον τομέα της δημιουργίας. Αυτήν την τριετία βέβαια ο Αιγύπτιος έχει 24 ασίστ και ο Σενεγαλέζος έχει δώσει 15. Όμως, όπως έχουμε ξαναπεί στο παρελθόν, οι ασίστ είναι παραπλανητικό στατιστικό: δεν μετρούν την ποιότητα της ευκαιρίας που έχει φτιάξει ένας παίκτης και επιπλέον χρειάζονται και τη σωστή εκτέλεση για να καταγραφούν.

Αντί να κοιτάξουμε τις ασίστ, θα δούμε τις xAssist, μαζί με τις εύστοχες πάσες μέσα στην περιοχή και τις through-balls, τις πάσες δηλαδή στην πλάτη της άμυνας. Απαραίτητη εξήγηση: οι xAssist μετρούν την ποιότητα της τελικής προσπάθειας που φτιάχνει μια πάσα, δηλαδή το πόσο καλή ευκαιρία ήταν. Ιδού.

Ο Μανέ είναι παιχταράς, αλλά δεν φτάνει τον Σαλάχ

Ο “ατομιστής” Σαλάχ δημιουργεί περισσότερο από τον Μανέ. Ο Αιγύπτιος με τις πάσες του προσθέτει 0.24 στην απειλή της Λίβερπουλ ανά 90 λεπτά, ενώ ο Μανέ προσθέτει 0.18. Η πρώτη πρωτιά έρχεται για τον Μανέ στις πάσες που βρίσκουν συμπαίκτη μέσα στην περιοχή. Ο Σενεγαλέζος έχει 1.69 τέτοιες πάσες ανά 90’, ο Σαλάχ έχει 1.41: σχετικά αναμενόμενη η πρωτιά του Μανέ, αφού εκ των δύο αυτός είναι που παίζει περισσότερο έξω από το κουτί.

Όμως, ο Σαλάχ είναι ξανά μπροστά στο πιο δύσκολο πράγμα στο ποδόσφαιρο, στις through-balls, στις πάσες που βρίσκουν συμπαίκτη πίσω από την πλάτη της άμυνας, που περνάνε την τελευταία γραμμή.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΝΤΡΙΜΠΛΑ

Πάμε να ρίξουμε και μια τελευταία ματιά. Θα δούμε τις ντρίμπλες, αλλά θα πάμε και ένα βήμα παραπέρα, θα κοιτάξουμε δηλαδή τι ακολουθεί όταν Σαλάχ και Μανέ περνούν τον αντίπαλο παίκτη.

Ο Αιγύπτιος προηγείται με 2.3 πετυχημένες ντρίμπλες ανά 90’, ενώ ο Μανέ έχει 2.0. Κοιτάξτε όμως τι ακολουθεί και εδώ χρησιμοποιήσαμε συνολικά νουμερα και όχι μέσους όρους.

Ο Μανέ είναι παιχταράς, αλλά δεν φτάνει τον Σαλάχ

Αυτά τα τρία χρόνια μετά από ντρίμπλα του Σαλάχ έχουν έρθει 60 τελικές για τη Λίβερπουλ, ενώ το ίδιο νούμερο για τον Μανέ είναι μόλις 20. Το ίδιο συμβαίνει και στα τέρματα. Μετά από ντρίμπλα του Σαλάχ η Λίβερπουλ έχει πανηγυρίσει 17 γκολ, ενώ από ντρίμπλα του Μανέ μόνο τέσσερα.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΧ

Όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν μομφή για την αγωνιστική αξία του Μανέ. Ο Σενεγαλέζος είναι τρομερός ποδοσφαιριστής και όλες αυτές οι επιδόσεις του τον κατατάσσουν στους κορυφαίους του κόσμου. Όμως, ο Σαλάχ είναι άλλη περίπτωση.

Δεν είναι εγκληματικό να τους έχει κανείς στο μυαλό του ως περιπτώσεις που δεν έχουν μεγάλες διαφορές, αν και προφανώς είναι λανθασμένο. Εγκληματικό όμως είναι να υπάρχει αυτή η υποβόσκουσα υποτίμηση στο πρόσωπο του Σαλάχ.

ΝΟ1 ΣΚΟΡΕΡ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ, ΝΤΡΙΜΠΛΕΡ

Ο Αιγύπτιος είναι ένα σκαλοπάτι πάνω. Σκοράρει περισσότερο, βάζει περισσότερα απ’αυτά που θα έπρεπε, δημιουργεί περισσότερο, προσφέρει περισσότερα σε όλους τους τομείς. Από τη στιγμή που ο Σαλάχ είναι αυτός με τις περισσότερες τελικές στη Λίβερπουλ, αφού ο Αιγύπτιος είναι η αιχμή του δόρατος, θα ήταν λογικό να είναι πίσω από τον Μανέ στα υπόλοιπα.

Κι όμως, ο Σαλάχ είναι και ο σκόρερ και ο Νο1 πόλος δημιουργίας . Μαζί φυσικά με τους δύο ακραίους μπακ των Κόκκινων, τον Αλεξάντερ-Άρνολντ και τον Ρόμπερτσον. Αυτοί βέβαια είναι μια άλλη ιστορία.

Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Η Λίβερπουλ πλέον έχει φτιάξει μια ομάδα που είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τον κορυφαίο, τον πιο σημαντικό. Όποιον κι αν διαλέξεις, αδικείς κάποιον άλλον. Αρκετοί λένε πως ο πιο υποτιμημένος είναι ο Φιρμίνο, που πάνω του βασίζεται όλη η λειτουργία της επίθεσης και έχουν ένα δίκιο.

Τελικά όμως ο πιο υποτιμημένος είναι ο Σαλάχ, γιατί αμφισβητείται το αν είναι ο κορυφαίος της επιθετικής τριάδας. Είναι, μακράν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ