OPINIONS

Ο σκοπευτής και το μπλάνκο

CHAMPIONS LEAGUE / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÌÐÁÓÁÊÓÅ×ÉÑ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / ÐÑÏÊÑÉÌÁÔÉÊÁ / ÌÐÁÓÁÊÓÅ×ÉÑ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το ποιοτικό χτύπημα του Βαλμπουενά, ο finisher Μασούρας. Το μπλάνκο του Μαρτίνς που “σβήνει” τα ματς και ο Σεμέδο. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για το 1-0 του Ολυμπιακού στην Πόλη.

O Βαλμπουενά πήρε την μπάλα έξω από τη γωνία της μεγάλης περιοχής. Ο Μασούρας σήκωσε αμέσως το χέρι στο δεύτερο δοκάρι, άλλα ήταν μάλλον μάταιο. Ο Γάλλος ήταν στην άλλη γωνία, είχε μπροστά του πέντε αντιπάλους εντός περιοχής, συν τους Μπουχαλάκη - Γκερέρο που είχαν κινηθεί κεντρικά, πάνω στους στόπερ.

Ο Βαλμπουενά είχε χώρο/χρόνο, αλλά τον αγνόησε τον Μασούρα, δεν σέντραρε. “Δεν με είδε”, θα σκέφτηκε ο Έλληνας στο δεύτερο δοκάρι, “μάλλον θέλει να πάει στην ντρίμπλα, σε ατομική ενέργεια”. Πράγματι, ο Γάλλος δεν σέντραρε, αλλά κατέβασε το κεφάλι και πήγε πάνω στον αντίπαλό του.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΕΤΟΙΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Κι όμως. Δεν το έκανε για να ντριμπλάρει, δεν το έκανε γιατί αγνόησε τον Μασούρα, γιατί δεν τον είδε, γιατί αποφάσισε να πάει σε ατομική ενέργεια. Άνοιξε την μπάλα και τη χτύπησε με έναν τρόπο που ξάφνιασε τους πάντες. Κανείς δεν περίμενε τέτοια σέντρα, τέτοιο δυνατό χτύπημα στην μπάλα, από τέτοια γωνία.

Ο Μασούρας ήταν ακόμα εκεί. Πήγε άψογα στο τελείωμα, ισορρόπησε ακριβώς όπως έπρεπε το σώμα του για να τη στείλει στην απέναντι γωνία. Ο σκόρερ έγινε μια αγκαλιά με τον Μπουχαλάκη και τον Γκερέρο, την ώρα που ο Βαλμπουενά στην άλλη πλευρά του γηπέδου απλώς έσφιγγε τη γροθιά του και αγκαλιαζόταν με Ομάρ και Ποντένσε.

ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΚΩΝΟΥΣ

Τι λέγαμε για Γάλλο μετά το τελευταίο φιλικό με τη Νότιγχαμ;“Έχει την ποιότητα να εκτελέσει καλά στημένα, τη γνώση για να παίξει άμεσα και να βάλεις τους γύρω του στο παιχνίδι, την κλάση για να ταΐσει όποιον κινηθεί σωστά προς το κουτί για να εκτελέσει”.

Με την Πλζεν έκανε το στημένο, για το κεφάλι του Γκιλιέρμε. Με την Μπασάκ έκανε το χτύπημα που κανείς δεν περίμενε, αυτό που μετέτρεψε σε κώνους τους αμυντικούς και τον τερματοφύλακα. Ο Βαλμπουενά θα αδικηθεί αν του ζητηθεί να κάνει τον Φορτούνη, είναι κλασάτος παίκτης που έχει πολλά να δώσει και το κάνει ήδη.

Ο FINISHER ΜΑΣΟΥΡΑΣ

Λίγα και (πολύ) καλά έχει ο Μασούρας. Όταν δεν σκοράρει, είναι καταδικασμένος να τα ακούει και να γράφεται για εκείνον πως πρέπει να κάτσει στον πάγκο, να παίξει άλλος στη θέση του, κτλ. Λογικό, γιατί όταν δεν σκοράρει, μοιάζει σαν να τα λείπουν πολλά για να παίξει στο πλάι για τον Ολυμπιακό.

Όμως, σκοράρει. Έχει αυτό και το έχει σίγουρα. Θα βρει τον τρόπο να πάει στην εκτέλεση, πολύ δύσκολα θα τελειώσει ματς χωρίς απειλή και μάλιστα από καλές θέσεις. Αν δεν το βάλει, θα τα ακούσει, γιατί το πακέτο του δεν έχει άλλα στοιχεία να βγουν μπροστά. Αλλά το βάζει, γιατί η συνέπεια στην απειλή είναι μεγάλο προσόν.

ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Οι δυο τους δούλεψαν για το γκολ που ήρθε ως σφραγίδα για τον Ολυμπιακό στην Πόλη. Αυτό έλεγε το πλάνο του. Έλεγχος του αγώνα, “σβήσιμο” του ματς, 1-2 στιγμές ποιότητες για να γίνει το 0-1, γεια σας, ευχαριστούμε πολύ.

Το είπαμε και πριν την Πλζεν: δεν είναι τώρα η εποχή για να παρουσιάσει και ο Μαρτίνς και ο Ολυμπιακός το πλάνο για τη ζωή χωρίς τον Φορτούνη. Αυτό θα έρθει μετά τα προκριματικά, μέχρι τότε μετράει μόνο το αποτέλεσμα σε αυτά.

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ

Και για να έρθει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ο Πορτογαλος είναι σαφής. 1ος κανόνας, ομοιογένεια. Έχει καταλήξει στην ομάδα του και δεν την αλλάζει. Τρία ματς, τρεις φορές η ίδια εξάδα παικτών μπροστά από την άμυνα, αυτοί άλλωστε που είχαν παίξει και στο φιλικό με τη Φόρεστ.

Αν δεν ήταν το θέμα με τον παρτενέρ του Σεμέδο (Κόπα Άφρικα, τραυματισμός Αβρράμ, Βούκοβιτς), τότε μάλλον ο Ολυμπιακός θα είχε τρεις σερί ίδιες ενδεκάδες στα προκριματικά. Ο Μαρτίνς πάει με την ομάδα που ξέρει από πέρυσι, όπως ακριβώς το έκανε και το προηγούμενο καλοκαίρι ο Λουτσέσκου στα προκριματικά του ΠΑΟΚ.

ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΜΠΛΑΝΚΟ ΚΑΙ "ΣΒΗΝΕΙ" ΤΑ ΜΑΤΣ

2ος κανόνας, έλεγχος. Δεν είναι τώρα η ώρα για ροντέο, για πάνω-κάτω και αλεγρία. Τα νοκ-άουτ θέλουν έλεγχο, ειδικά όταν η ομάδα δεν είναι στο 100% του ρυθμού και δεν έχει ακόμα βρει τι θα κάνει χωρίς τον κορυφαίο της παίκτη στο χορτάρι. Μέχρι να το βρει, θέλει αποτέλεσμα, κυνισμό.

Ο Μαρτίνς έχει πάρει το μπλάνκο στο χέρι και “σβήνει” τα ματς. Μετρημένα ανεβάσματα των μπακ (ξανά κακός ο Ομάρ παρεμπιπτόντως, ξανά τσαπατσούλης ο Τσιμίκας), κοντά το δίδυμο Μπουχαλάκη-Γκιλιέρμε, συνεπής επιστροφές των πλαϊνών.

ΑΨΟΓΟ ΠΛΑΝΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΛΗΣΤΩΝ

Ο Πορτογάλος ξέρει πως ακόμα δεν έχει παρουσιάσει σχέδιο χωρίς τον Φορτούνη και ταυτόχρονα ακόμα δεν θέλει να βάλει στο παιχνίδι τον Αραμπί ή τον Σουντανί. Το “σβήσιμο” είναι μονόδρομος και ο Ολυμπιακός το πέτυχε άψογα στην Πόλη, απέναντι σε μια κλασική ομάδα ληστών.

Λεφτά έχουν, παιχταράδες έχουν, ποιότητα έχουν, αλλά δεν έχουν ομάδα, λειτουργία, κόσμο κι ιστορία, καρδιά και χαρακτήρα. Κι αυτό το πορτοκαλί χρώμα που έχει η βασική τους εμφάνιση είναι κυριολεκτικά το πιο ταιριαστό χρώμα που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια “ομάδα” όπως η Μπασακσεχίρ.

Ο ΣΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΡΕΒΑΝΣ

Θα ήταν κρίμα η χαζομάρα του Μπρούνο να δώσει στους ληστές με τα πορτοκαλί έστω το 1-1 και ευτυχώς φρόντισε ο Σα, ώστε ο Ολυμπιακός να πάρει τη νίκη που του άξιζε. Θα είναι κρίμα να βρεθούν αυτοί στα playoffs και γι’αυτό θα πρέπει να φροντίσει ο Ολυμπιακός με απόλυτη σοβαρότητα στη ρεβάνς, όπου ίσως και να είναι πιο επικίνδυνοι.

Μέχρι τότε, κρατάμε τον σκοπευτή Βαλμπουενά και το μπλάνκο του Μαρτίνς, που σβήνει τα ματς. Και φυσικά, ξανά και ξανά, τον Σεμέδο, που δεν είναι για εδώ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΔΩ

Θυμάστε την κουβέντα μετά το 1ο ματς με την Πλζεν, τις φάσεις που εντυπωσίασε; Ήταν όταν αντίπαλοι που ήρθαν κατά πάνω του με πρόσωπο, στο πλάι της περιοχής, μέσα στο κουτί, εκεί που το λάθος μπορεί να φέρει πέναλτι ή πολύ καλή ευκαιρία για τον αντίπαλο.

Καθάρισε τότε όρθιος, το ίδιο έκανε και στην Πόλη, όταν του προέκυψαν παρόμοιες, δύσκολες φάσεις. Να το πούμε ξανά, τα προσωπικά του προβλήματα είναι ο μόνος λόγος που ο Σεμέδο παίζει στην Ελλάδα σ’αυτήν την ηλικία και με τέτοια προσόντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μπασακσεχίρ - Ολυμπιακός 0-1: Παλικάρια στην Πόλη
Μπασακσεχίρ - Ολυμπιακός: Η κριτική των παικτών του Μαρτίνς
Επαγγελματίας κίλερ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ