OPINIONS

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Τέσσερις καπνισμένες κάννες

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: Τέσσερις καπνισμένες κάννες

Ο Αραμπί που πρέπει να γίνει ο φορ των 15-20 γκολ, ο Γκερέρο που πρέπει να πάει πίσω. Ο Σβιντέρκι που εκτελεί με όλους τους τρόπους κι η πολυτέλεια με τον Άκπομ. Ο Θέμης Καίσαρης ακτινογραφεί τους τέσσερις σέντερ φορ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

Πολλά έχουν αλλάξει στο ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία. Ή μάλλον, για να το θέσουμε πιο σωστά, πολλά έχουν επιστρέψει: κύκλους κάνει και η μπάλα. Όμως, παρόλες τις αλλαγές, κάποια πράγματα παραμένουν αναλλοίωτα κι ανάμεσα σ’αυτά, ο ρόλος των σέντερ φορ.

Κάποτε οι ομάδες έπαιζαν με δύο, πλέον οι περισσότερες παίζουν με έναν, αλλά η σημασία παραμένει η ίδια. Ο σέντερ φορ μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το πως παίζει μια ομάδα, αλλά εξακολουθεί να είναι αυτός που ελέγχει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, το αποτέλεσμα, το ταμπλό, στο φινάλε την ίδια τη βαθμολογία.

Η δική του ικανότητα μπορεί να καμουφλάρει μια προβληματική επιθετική λειτουργία, το δικό του ντεφορμάρισμα μπορεί να καταδικάσει μια ομάδα που δουλεύει καλά στην επίθεση. Όλοι παίζουν, όλοι προσπαθούν, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα είναι αυτό που ορίζει τις κρίσεις κι αυτό εξακολουθεί να το ορίζει περισσότερο απ’όλους ο φορ.

ΟΙ ΦΟΡ ΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Μην πάτε μακριά. Αρκεί να θυμηθείτε το περσινό πρωτάθλημα. Στη μία όχθη, ο Ολυμπιακός διαπίστωσε νωρίς πως υπάρχει πρόβλημα στην επίθεση, πως Χασάν και Γκερέρο δεν του εξασφαλίζουν τα γκολ που θα ήθελε. Στην άλλη όχθη, ο Πρίγιοβιτς σκόραρε κατά βούληση κι ακόμα κι όταν αυτός έφυγε στη μέση της σεζόν, ο Άκπομ ήταν εκεί για τον ΠΑΟΚ, έτοιμος να αναλάβει δράση.

Ώρες μπορείς να συζητάς για την περσινή μάχη του τίτλου, αλλά μπορείς να το υπεραπλουστεύσεις εξετάζοντας τους σέντερ φορ. Ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα που δεν έλυσε ποτέ, ενώ ο ΠΑΟΚ είχε τον πιο καυτό φορ του πρωταθλήματος και ταυτόχρονα το καλοκαίρι είχε κάνει εξαιρετική επιλογή με την επιλογή του Άκπομ ως back-up.

Εκεί που οι ερυθρόλευκοι είχαν αμφιβολίες και συζητήσεις, ο Δικέφαλος είχε σιγουριά πως τα γκολ θα έρθουν.

Και φέτος; Φέτος Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν νέους πρωταγωνιστές. Στο Φάληρο ο Αραμπί ήρθε το καλοκαίρι για να λύσει το πρόβλημα, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Σβιντέρσκι είναι ο νέος βασιλιάς, που έχει εκτοπίσει τον Άκπομ.

Ο ΣΒΙΝΤΕΡΣΚΙ ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΑΚΠΟΜ

Ξεκινάμε από τον Πολωνό, που είναι και ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με επτά γκολ. Ο Σβιντέρσκι ήρθε πέρυσι τον Ιανουάριο ως back-up του back-up. Ο Πρίγιοβιτς έφυγε, ο ΠΑΟΚ πέρασε ένα διάστημα σε πανικό όσον αφορά την επίθεση, τελικά η νίκη στην Τρίπολη τον ηρέμησε κι ο Δικέφαλος αποφάσισε να πορευτεί με τον Άκπομ.

Ο Σβιντέρσκι ήρθε για να πάρει τη θέση του δεύτερου φορ, με τον Δικέφαλο να αποκτά ξανά επιθετικό από την Πολωνία, αφού από εκεί είχε πάρει και τον Πρίγιοβιτς. Στο δεύτερο μισό της σεζόν, τα φώτα πήγαν αλλού. Ο Βιεϊρίνια έβαλε τα μεγάλα γκολ, ενώ ο Άκπομ είχε και το δικό του μερίδιο στη δόξα, κυρίως χάρις στα γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου.

Κι όμως, ο Σβιντέρσκι πρόλαβε να δείξει πως είναι εξαιρετική επιλογή. Ο Πολωνός έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του, είχε το νικητήριο γκολ στο εντός έδρας 2-1 με τον ΠΑΣ, σκόραρε στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο για το Κύπελλο, ενώ το δικό του γκολ στη ρεβάνς ήταν αυτό που κράτησε ζωντανό τον ΠΑΟΚ και έστειλε το ματς στην παράταση.

Ο Πολωνός είχε φόρα και μετά το ξεκίνημα της φετινής σεζόν προσπέρασε τον Άκπομ και έκανε δικιά του τη φανέλα του βασικού φορ, δικαιώνοντας τον Φερέιρα για την επιλογή του.

ΑΡΑΜΠΙ, ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΨΑΧΝΕ

Στον Ολυμπιακό οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις έχουν αναγκάσει τον Μαρτίνς να πάει σε ροτέισον. Ο “παλιός” Γκερέρο ήταν βασικός στα προκριματικά, ο Αραμπί πήρε φανέλα βασικού στα πρώτα ματς του πρωταθλήματος για να εγκλιματιστεί.

Ο Μαροκινός έχει αγωνιστεί 290 λεπτά περισσότερα στο πρωτάθλημα, αλλά ο Μαρτίνς επέλεξε τον Γκερέρο ως βασικό στις εκτός έδρας ισοπαλίες με Παναθηναϊκό και Πανιώνιο.

Ο Αραμπί είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένος φορ: κάνει όσα κάνει ο Γκερέρο (πίεση, συνεργασίες) και προσθέτει καλύτερη επαφή με τα δίχτυα. Έχει πετύχει τέσσερα γκολ στο πρωτάθλημα (ένα με πέναλτι), έχει δώσει δύο ασίστ, ενώ έχει άλλα δύο γκολ στο Champions League. Έχει δείξει πως είναι ο φορ που έψαχνε πέρυσι ο Ολυμπιακός, το ζητούμενο για τους ερυθρόλευκους είναι να γίνει βασικός και μετά να γίνει αυτό που μπορεί: ο φορ των 15-20 γκολ.

Ο ΠΟΛΩΝΟΣ ΤΟΥ 39%, Ο ΜΑΡΟΚΙΝΟΣ ΤΟΥ 23%

Μέχρι στιγμής ο πιο “καυτός” είναι ο Σβιντέρσκι. Ο Πολωνός έχει επτά γκολ με 18 τελικές: έχει το απίστευτο 39% στην ευστοχία, χρειάζεται μόλις 2.6 τελικές για να βρει δίχτυα. Από πίσω ακολουθεί ο Αραμπί. Ο Μαροκινός έχει τρια γκολ σε 14 τελικές, εκτελεί με 23% ευστοχία, χρειάζεται 4.3 τελικές για να πανηγυρίσει γκολ.

Από τη δική τους βραδιά θα εξαρτηθούν πολλά στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ. Και οι δύο αγωνίζονται με μεγάλη ένταση στην επίθεση, με ασταμάτητη κίνηση χωρίς μπάλα και κλινικά τελειώματα στην περιοχή. Το “κουτί” μοιάζει να είναι η παιδική χαρά του Σβιντέρσκι, που σκοράρει με όλους τους τρόπους: έχει τρία γκολ με το αριστερό, τρία με το δεξί και μία κεφαλιά.

Πληθώρα εκτελέσεων έχει κι ο Αραμπί, με το έξτρα πλεονέκτημα να μπορεί να φτιάξει και φάσεις με πρόσωπο, σαν το γκολ που έβαλε στο Λονδίνο στην Τότεναμ. Στον Μαροκινό στηρίζει πολλά ο Ολυμπιακός που θα πάρει την πρωτοβουλία, ενώ ο Σβιντέρσκι θα θέλει να χτυπήσει στην κόντρα, όπως έκανε στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ.

ΤΟ ΑΒΑΝΤΑΖ ΤΟΥ ΑΚΠΟΜ

Η συνολική ματιά λέει πως ο Δικέφαλος έχει το αβαντάζ να έχει καλύτερη εναλλακτική στον πάγκο. Αν το ματς πάει καλά για τους φιλοξενούμενους, μπορούν να πάρουν πολλά από την είσοδο του Άκπομ στο δεύτερο ημίχρονο. Το είδαμε να συμβαίνει στα ντέρμπι με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, άσχετα αν ο Άγγλος δεν σκόραρε σε αυτά.

Ο Άκπομ έδειξε πέρυσι πως δεν μπορεί να παιχτεί από τους αμυντικούς των ελληνικών ομάδων, αλλά φέτος ξεκίνησε περίεργα τη σεζόν και τον "έφαγε" ο Σβιντέρσκι. Η παρουσία του στον πάγκο είναι πολυτέλεια για τον ΠΑΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ