OPINIONS

Ούτε τώρα

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:  ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ούτε τώρα νίκησε τον ΠΑΟΚ ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς. Ούτε τώρα έχασε ο Δικέφαλος, που έφτασε τα 47 ματς αήττητος, ούτε τώρα πήρε ντέρμπι ο Φερέιρα. Ο Θέμης Καίσαρης γράφει για το ισόπαλο ντέρμπι του Φαλήρου.

Το πρώτο ντέρμπι της σεζόν μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ έληξε ισόπαλο 1-1 και στο τέλος της βραδιάς αυτά που δεν έγιναν ήταν πιο σημαντικά απ' αυτά που έγιναν.

Ο Μαρτίνς πάλι δεν νίκησε τον Δικέφαλο, παρότι αυτή τη φορά έκανε νωρίς τις παρεμβάσεις του. Ο Φερέιρα πάλι δεν πήρε νίκη σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, παρότι για δεύτερη φορά προηγήθηκε στο λεκανοπέδιο, οι πρωταθλητές πάλι δεν λύγισαν και διατήρησαν το αήττητο.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Όποιος είδε το ματς προφανώς και κατάλαβε πως είναι από τους αγώνες των δύο ημιχρόνων. Ο ΠΑΟΚ ήταν σχεδόν άψογος στο πρώτο ημίχρονο, ο Ολυμπιακός στο δεύτερο είχε ορμή που δεν βρήκε απάντηση από τον Δικέφαλο. Το ενδιαφέρον είναι στο γιατί είδαμε αυτήν την εικόνα. Η βασική αιτία ήταν οι παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο.

ΜΙΣΙΤΣ-ΜΠΟΥΧΑΛΑΚΗΣ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ

Στο πρώτο ημίχρονο οι ερυθρόλευκοι μπήκαν με ορμή, σαν μποξέρ που θέλει να αποκτήσει το πάνω χέρι από τον πρώτο γύρο. Στην πραγματικότητα όμως η έντασή τους δεν είχε ποιότητα, παρά μόνο φλυαρία. Κι όταν πέρασε το πρώτο 15λεπτο, ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε.

Οι παίκτες του Δικεφάλου είχαν ηρεμία και ωραίο passing game στο κέντρο ώστε να απορροφούν την πίεση. Γρήγορα ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που άρχισε να κάνει λάθη και να χάνει τις μονομαχίες, ο ΠΑΟΚ ήταν πιο ήρεμος με κάθε πεντάλεπτο που περνούσε στο ματς. Ο Μίσιτς ήταν πιο άνετος στο κέντρο από τον Μπουχαλάκη, η εικόνα των δυο τους καθρεφτίζει όσα έγιναν στο πρώτο ημίχρονο.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΟΥΤ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Δύσκολα μπορείς να θυμηθείς κάτι ανάλογο: Ο Ολυμπιακός τελείωσε το πρώτο ημίχρονο χωρίς να έχει σουτ εντός περιοχής. Η μοναδική του τελική μέσα από το κουτί ήταν η κεφαλιά του Σουντανί στις καθυστερήσεις.

Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ δεν βρήκε τις δικές του ευκαιρίες, χάρις σε επεμβάσεις της τελευταίας στιγμής των αμυντικών του Ολυμπιακού, αλλά ήταν πιο απειλητικός, πιο άνετος κι έδειχνε το θάρρος του με τα ανεβάσματα του Γιαννούλη.

Και στο 29' ο Μίσιτς εκτέλεσε καλά άλλο ένα στημένο, ο Ολυμπιακός αντέδρασε άσχημα για άλλη μια φορά στη σεζόν σε τέτοια φάση, ο Σα έδωσε άλλη μια ευκαιρία στον Ίνγκασον κι ο Ισλανδός ενήργησε αστραπιαία και άψογα για το 0-1.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ

Στην Ξάνθη ο Ολυμπιακός πήγε στο ημίχρονο στα αποδυτήρια με το σκορ στο 0-0, χωρίς να έχει ευκαιρία. Βγήκε στην επανάληψη χωρίς αλλαγή και η πρώτη κίνηση του Μαρτίνς από τον πάγκο έγινε στο 65'.

Αυτή τη φορά ο Πορτογάλος δεν περίμενε ούτε μέχρι την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ούτε μέχρι να συμπληρωθεί μια ώρα αγώνα. Ο Σουντανί μπήκε στο 41' στη θέση του "πνιγμένου" Μασούρα κι ο Μαρτίνς έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα.

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ, ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Το πρώτο μήνυμα ήταν προς την ομάδα: " Παίζουμε 4-4-2, ο Βαλμπουενά στα άκρα, ο Σουντανί κοντά στον Αραμπί, κερδίζουμε μέτρα και πάμε με σέντρες". Το δεύτερο μήνυμα ήταν προς τη διοίκηση: " Εντάξει, ξέρω πως με θεωρείτε παθητικό κατά τη διάρκεια των αγώνων, να ορίστε, δεν περίμενα καν το ημίχρονο για να κάνω αλλαγή, τι άλλο θέλετε".

Το ερωτηματικό για το δεύτερο ημίχρονο ήταν το πως θα ανταπεξέλθει ο ΠΑΟΚ και γρήγορα πήραμε την απάντηση. Οι φιλοξενούμενοι έχασαν μέτρα, μπήκαν στην περιοχή κι άρχισαν να "πνίγονται". Δεν είχαν κατοχή και ασφαλείς πάσες, δεν κέρδιζαν μπάλες, δεν έφευγαν στον χώρο.

ΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΕΝΣΕ

Η πίεση του Ολυμπιακού είχε αποτέλεσμα, γιατί έφερε τον Ποντένσε πλέον μέσα στην περιοχή. Ο Πορτογάλος μπορεί να σε στείλει στο τρελάδικο με την αναποτελεσματικότητα του, αν περιμένεις γκολ ή ασίστ απ' αυτόν, αλλά τα γρήγορα πόδια τα έχει.

Το μαρκάρισμα του Καντουρί από πίσω ήταν περισσότερο πέναλτι απ' αυτό που κέρδισε ο Πορτογάλος στο βιαστικό τάκλινγκ του Γιαννούλη, αλλά ούτως ή άλλως η δική του παρουσία έδωσε το δικαίωμα στον Βαλμπουενά να ισοφαρίσει από τη βούλα.

Ο Ολυμπιακός είχε άλλη μία καλή φάση στην προβολή του Αραμπί μετά την κεφαλιά του Γκιλιέρμε στο κόρνερ, ο Ζίβκοβιτς ήταν εκεί και τελικά ο ΠΑΟΚ πήρε το 1-1, έστω κι αν ίδρωσε πολύ περισσότερο απ΄όσο μπορούσε να φανταστεί κανείς στο ημίχρονο.

ΤΟ ΚΟΝΤΡΑΣΤ ΛΕΕΙ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Γιατί όμως αυτή η μεγάλη διαφορά στην εικόνα; Το κοντράστ στην ουσία λέει την ιστορία των δύο ομάδων μέχρι τώρα στη σεζόν.

Ο Ολυμπιακός έχει το έξτρα βαρίδι του να δίνει μεσοβδόμαδους αγώνες στο Champions League, αλλά ταυτόχρονα έχει κέρδη: Δίνει αγώνες με μεγάλη ένταση και απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα κάνει μεγάλο ροτέισον και έχει πολλούς παίκτες ενεργούς.

Στο αντίποδα, μπορεί ο ΠΑΟΚ να έχει την πολυτέλεια του ενός αγώνα την εβδομάδα, μπορεί Δευτέρα-Τρίτη να βλέπει αραχτός GNTM, αλλά υπάρχουν και παρενέργειες: Ο Δικέφαλος είναι μακριά από συνεχείς αγώνες με ένταση, ενώ ταυτόχρονα κάνει μικρό ροτέισον και έχει πολλούς παίκτες ανενεργούς.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ: ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΟΙ

Σκεφτείτε τις αλλαγές. O Σουντανί που μπήκε στην επίθεση είχε παίξει 603' στο πρωτάθλημα (με 5 γκολ), ο Γκερέρο έχει αγωνιστεί 422'. Ο Πέλκας για τον ΠΑΟΚ έχει παίξει μόλις 228' και έχει να αγωνιστεί από το ματς με τον Βόλο, αφού δεν μπήκε με Παναθηναϊκό, ΟΦΗ και ΑΕΛ. Ο Άκπομ έχει παίξει σε 414' και δεν έχει ξεκινήσει βασικός από το παιχνίδι με τον Ατρόμητο τον Σεπτέμβριο.

Πάμε και στο κέντρο. Ο Καμαρά μπήκε και βοήθησε πάρα πολύ τον Ολυμπιακό, είχε ήδη 608' συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ έβαλε τον Μαουρίσιο που πριν μπει είχε παίξει όλα κι όλα 46 λεπτά, σε τρεις εισόδους ως αλλαγή. Στον πάγκο έμεινε η άλλη εναλλακτική, ο Εσίτι. Κι αυτόν έχουμε να τον δούμε βασικό από τις 14 Σεπτεμβρίου στο Περιστέρι, από τότε έχει μπει δύο φορές ως αλλαγή, για συνολικά 38 αγωνιστικά λεπτά.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΗΡΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, Ο ΠΑΟΚ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ

Ο Ολυμπιακός έβαλε παίκτες που έχουν φόρα, ρυθμό, που μάχονται από την αρχή της σεζόν και μάλιστα το κάνουν σε πολύ απαιτητικές συνθήκες. Κάθε αλλαγή του Μαρτίνς έδωσε κάτι στον Ολυμπιακό, άσχετα αν είναι σίγουρο πως ο Πορτογάλος δεν θα έβγαζε με τίποτα τον Βαλμπουενά αν ο Γάλλος δεν είχε τραυματισμό.

Ο Σουντανί πήγε στις συνεργασίες, απείλησε, ελευθέρωσε τον Αραμπί, ο Καμαρά κέρδισε μπάλες για να μείνει ο Ολυμπιακός ψηλά στην επίθεση. Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ έψαχνε ανάσες, ζητούσε βοήθεια, αλλά έβαλε ποδοσφαιριστές σκουριασμένους, χωρίς ρυθμό, που θα ήταν δύσκολο να του δώσουν πολλά.

Ένα καλύτερο τελείωμα των ερυθρολεύκων θα έκανε τον ΠΑΟΚ να πληρώσει με ήττα όλα τα παραπάνω.

Ο ΑΗΤΤΗΤΟΣ ΠΑΟΚ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ

Ο Δικέφαλος δεν στερείται λύσεων, αλλά δεν είναι όλες οι λύσεις του ενεργές, έτοιμες να βοηθήσουν. Ταυτόχρονα, του λείπουν ακόμα οι περσινοί ηγέτες από το χορτάρι (Μαουρίσιο, Βιεϊρίνια), ενώ συνολικά από τους πρωταθλητές λείπει κάτι από την περσινή νοοτροπία.

Πέρυσι ο ΠΑΟΚ ήταν διαρκώς με το μαχαίρι στα δόντια, διεκδικούσε. Φέτος μοιάζει να υπερασπίζεται και δεν είναι καθόλου το ίδιο. Αν είχε πάρει δύο, έστω ένα, από τα ντέρμπι που προηγήθηκαν με Άρη, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, η υπεράσπιση στο Φάληρο θα ήταν απολύτως λογική και αποδεκτή με επαίνους.

Το 1-1 προφανώς είναι και τώρα θετικό, αλλά το μήνυμα προς τον ΠΑΟΚ είναι πως περιμένουμε ακόμα να δούμε αρκετά. Ίσως με την είσοδο των Βιεϊρίνια - Μαουρίσιο, ίσως με ενεργοποίηση κι άλλων παικτών, ο ΠΑΟΚ του Φερέιρα μέχρι τώρα έχει θετικά, αλλά έχει και αστερίσκους.

ΚΑΤΙ ΛΕΙΠΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΑ

Κι ο Ολυμπιακός; Οι ερυθρόλευκοι πιστοποίησαν αυτό που είπαμε μετά το 1-1 στη Νέα Σμύρνη: η Ευρώπη είναι πρόβλημα στα ματς πριν την αναμέτρηση του Champions League, όχι στον αγώνα που ακολουθεί.

Είναι καλά γυμνασμένοι, έχουν πολλούς παίκτες ενεργούς, έχουν μάθει στην ένταση, ενώ είναι δεδομένο (κι ας το ξεχνάμε) πως απέναντι σε οργανωμένη άμυνα πάντα θα είναι αισθητό πως λείπει ο Φορτούνης.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ Ο ΜΑΡΤΙΝΣ

Οι φίλοι του Ολυμπιακού εικάζω πως θα μοιραστούν. Κάποιοι θα μείνουν στην καλή, πιεστική εικόνα του δεύτερου μέρους, κάποιοι άλλοι θα σταθούν στο αναιμικό πρώτο ημίχρονο, στην αναποτελεσματικότητα στο δεύτερο: ο Ολυμπιακός για δεύτερο σερί ματς δεν βρήκε γκολ στο open play, σκόραρε ξανά από τη βούλα.

Στη μέση, όπως πάντα, ο Μαρτίνς. Ούτε τώρα νίκησε τον ΠΑΟΚ, αλλά τουλάχιστον αυτή τη φορά έστειλε μήνυμα-απάντηση στα παράπονα που ξέρει πως έχει απ’αυτόν η διοίκηση. " Να, ορίστε, έκανα στο 41' αλλαγή, αντέδρασα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ