ΣΤΗΛΕΣ

26/11/2008: Όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε την Ίντερ του Μουρίνιο στο "Σαν Σίρο"

26/11/2008: Όταν ο Παναθηναϊκός νίκησε την Ίντερ του Μουρίνιο στο "Σαν Σίρο"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Σαν σήμερα πριν από δέκα χρόνια ο Παναθηναϊκός πετύχαινε μια από τις σημαντικότερες νίκες της ιστορίας του εκτός έδρας κόντρα στην Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο. Θυμηθείτε τι είχε γίνει στην διάρκεια της αναμέτρησης και πως έφτασε το τριφύλλι στη νίκη που έστειλε τον κόσμο του στα ουράνια (VIDEOS).

Ο Παναθηναϊκός στην ευρωπαϊκή του ιστορία έχει πετύχει σπουδαία διπλά, αλλά είναι 3-4 τα οποία χρίζουν ιδιαίτερης αναφοράς και μνείας. Ένα εξ αυτών, το οποίο αποτελεί και μια από τις πιο σημαντικές του επιτυχίες εκτός έδρας, είναι η νίκη επί της Ίντερ στις 26 Νοεμβρίου 2008.

Σαν και σήμερα δηλαδή, πριν από δέκα χρόνια, οι παίκτες του Τεν Κάτε και οι 4.000 και πλέον χιλιάδες φίλοι του τριφυλλιού άλωναν το Μιλάνο και έκαναν όλη την Ευρώπη να παραμιλά. Το γκολ του Γιόσου Σαριέγκι στο 69' της αναμέτρησης κόντρα στην ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο και των μεγάλων αστέρων έδινε στο τριφύλλι μια από τις σημαντικότερες Ευρωπαϊκές του νίκες.

Ο Παναθηναϊκός πριν το ματς στο Μεάτσα στις 26 Νοεμβρίου είχε πετύχει μια ακόμα μεγάλη νίκη στην Βρέμη με 0-3 και είχε φτάσει στους τέσσερις βαθμούς αυξάνοντας τις πιθανότητες πρόκρισης στον επόμενο γύρο. Αρκεί να έπαιρνε τουλάχιστον έναν βαθμό στο Μιλάνο.

Την ίδια ώρα ή Ίντερ πριν το ματς με τους πράσινους ήταν στους 8 πόντους έχοντας δυο νίκες και δυο ισοπαλίες στον όμιλο και έχοντας ουσιαστικά εξασφαλίσει την πρόκριση. Με έναν βαθμό μάλιστα η ομάδα του Μουρίνιο θα εξασφάλιζε και την πρώτη θέση του ομίλου.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι με τον Τεν Κάτε να παρατάσσει ένα εντελώς αμυντικογενές σχήμα με τρία στόπερ, τους Γκούμα (λίμπερο), Βύντρα (δεξιά), Σαριέγκι (αριστερά), δυο μπακ τους Νίλσον και Σπυρόπουλος, τέσσερις παίκτες στην μεσαία γραμμή Ζιλμπέρτο, Σιμάο, Καραγκούνη, Γκάμπριελ και τον Μάντζιο μοναδικό προωθημένο.

Από την άλλη οι "νερατζούρι" ξεκίνησαν την αναμέτρηση με όλα τους τα όπλα μεταξύ των οποίων οι Ζανέτι, Μαϊκόν, Φίγκο, Καμπιάσο, Ιμπραϊμοβιτς και Αντριάνο.

Παρά το αμυντικογενές σχήμα με το οποίο παρατάχθηκε ο Παναθηναϊκός βγήκε στην επίθεση με σύνεση και προσέχοντας κυρίως την άμυνα του. Οι πράσινοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν κυρίως τα στημένα και στο 17' είχαμε το σουτ του Γκάμπριελ μέσα στην περιοχή μετά από κόρνερ του Καραγκούνη, ο Ματεράτσι βάζει το πόδι του και κοντράρει την μπάλα την τελευταία στιγμή. Ίδια κατάληξη είχε και η κεφαλιά του Σιμάο μετά από εκτέλεση κόρνερ του Καραγκούνη στο 20'.

Η καλύτερη στιγμή του αγώνα στο πρώτο μέρος άνηκε στην Ίντερ όταν στο 31' Ο Ιμπραϊμοβιτς πρόλαβε την έξοδο του Γκαλίνοβιτς και πλάσαρε πάνω από τον Κροάτη με την μπάλα να περνάει άουτ.

Η παρουσία του βιρτουόζου Κουαρέσμα στο σχήμα του Μουρίνιο (μπήκε στο ημίχρονο αντί του Μουντάρι) έκανε πιο επιθετική την Ίντερ. Χωρίς ο Πορτογάλος να συνδράμει, οι γηπεδούχοι κέρδισαν πολλά μέτρα στον αγωνιστικό χώρο και κλείνοντας τους πράσινους στα 2/4 του γηπέδου πίεσαν τον Γκαλίνοβιτς.

Αφού όμως οι πράσινοι γλίτωσαν στις περιπτώσεις τον Μαϊκόν στο 52 (σταθερά ο Γκαλίνοβιτς) και Καμπιάσο στο 54 (έδιωξε στη γραμμή ο Σπυρόπουλος), αναθάρρησαν και πήραν επιθετικές πρωτοβουλίες με τον Σιμάο να έχει ένα πολύ καλό σουτ στο 63' το οποίο έφυγε άουτ.

Και φτάσαμε στο 69' λεπτό. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε πέναλτι. Ο Γκάμπριελ από τα δεξιά ανέλαβε την εκτέλεση με τον Γιάννη Γκούμα να πηδάει ψηλότερα από όλους και να παίρνει την κεφαλιά αλλά ο Σέζαρ έπεσε την αριστερή του γωνία και απομάκρυνε ασθενώς.

Ο Γιόσου Σαριέγκι εκμεταλλεύτηκε το άσχημο διώξιμο και με ψύχραιμο πλασέ από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και μετά "τρελάθηκε". Ενδεικτικό ότι δεν ήξερε πως και προς τα που να πανηγυρίσει.

Οτιδήποτε κι αν δοκίμασε ο Μουρίνιο (τέσσερις επιθετικοί), έπεσε στο κενό και καταβαραθρώθηκε από τη μεγαλειώδη εμφάνιση των πρασίνων και του Τεν Κάτε ο οποίος βάζοντας στη μάχη τον Τζιόλη ψήλωσε ακόμη περισσότερο την άμυνα στερώντας από τους νερατζούρι οποιαδήποτε ελπίδα.

Η απόκρουση του Γκαλίνοβιτς στο 90 σε κεφαλιά του Κρουζ έστειλε λίγα λεπτά αργότερα όλους τους παίκτες του Παναθηναϊκού για "Όλε, Όλε" στο καταπράσινο από 4.000 και πλέον φίλους των πράσινων στο πέταλο.

Ίντερ (Μουρίνιο): Σέζαρ, Κόρντομπα, Ζανέτι, Ματεράτσι Μάξγουελ (75' Κρουζ), Φίγκο (72' Μπαλοτέλι), Ιμπραϊμοβιτς, Αντριάνο, Μαϊκόν, Καμπιάσο, Μουντάρι (46' Κουαρέσμα).

Παναθηναϊκός (Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Νίλσον, Γκούμας, Βύντρα, Σαριέγκι, Σπυρόπουλος, Γκάμπριελ (84' Τζιόλης), Ζιλμπέρτο, Σίμαο, Καραγκούνης (63' Σαλπιγγίδης), Μάντζιος (90' Ρουκάβινα)

Στατιστικά Αγώνα

0 Γκολ 1

16 Τελικές Προσπάθειες 6

6 Σουτ εντός εστίας 2

10 Σουτ εκτός εστίας 4

17 Φάουλ 12

3 Οφσάιντ 6

7 Κόρνερ 4

0 κίτρινες κάρτες 2

0 κόκκινες κάρτες 0

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στον κόσμο του Παναθηναϊκού που βρέθηκε στο Μιλάνο εκείνο το διήμερο και φυσικά στις εξέδρες του Μεάτσα στην διάρκεια της αναμέτρησης. Περισσότεροι από 4.000 ήταν οι εκδρομείς που κατέκλυσαν το ένα πέταλο και στήριξαν την ομάδα τους φωνάζοντας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης.

Μάλιστα, σε εκείνο το παιχνίδι και κατά την έναρξη του αγώνα και της ανάκρουσης του ύμνου του Champions League οι φίλοι των πράσινων προχώρησαν σε μια όμορφη κίνηση που δεν είχε γίνει ξανά στο παρελθόν. Συγκεκριμένα σήκωσαν όλα τα πανό στα χέρια τους έχοντας αφήσει μόνο το "κεντρικό" στο πέταλο και το πέταλο απέκτησε ένα πράσινο-άσπρο χρώμα με τους φίλους του Παναθηναϊκού να κάνουν ένα ιδιόμορφο πάζλ.

Με το τέλος της αναμέτρησης φυσικά όλοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγύρισαν μπροστά από το πέταλο κάνοντας το γνωστό "Όλε, όλε". Λίγες ώρες αργότερα χιλιάδες φίλοι των πράσινων υποδέχτηκαν την αποστολή του τριφυλλιού κατά την άφιξη της στην Αθήνα.

Η Βαθμολογία του ομίλου μετά το ματς στο Μιλάνο

1) Ίντερ 8

2) Παναθηναϊκός 7

3) Ανόρθωση 6

4) Βέρντερ Βρέμης 4

Πρώτος στον όμιλο ο Παναθηναϊκός

Η νίκη επί της Ίντερ όπως ήταν φυσικό ανέβασε την ψυχολογία των πράσινων στα ύψη και στο ματς με την Ανόρθωση στο ΟΑΚΑ δυο εβδομάδες αργότερα στο τριφύλλι αρκούσε μια ισοπαλία για να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Οι παίκτες του Χενκ Τεν Κάτε όμως επικράτησαν της Ανόρθωσης με 1-0 χάρη σε γκολ του Καραγκούνη στο 69' της αναμέτρησης, όπως και στο Μιλάνο, ενώ την ίδια ώρα η Ίντερ γνώριζε την ήττα από την Βέρντερ Βρέμης και το τριφύλλι εξασφάλισε την πρώτη θέση του ομίλου του πετυχαίνοντας τρεις συνεχόμενες νίκες στο δεύτερο γύρο των προκριματικών.

Τελευταία αγωνιστική

Παναθηναϊκός-Ανόρθωση 1-0

Βέρντερ Βρέμης-Ίντερ 2-1

Η τελική βαθμολογία του ομίλου

1) Παναθηναϊκός 10

2) Ίντερ 8

3) Βέρντερ Βρέμης 7

4) Ανόρθωση 6

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ