ΣΤΗΛΕΣ

Αλέξανδρος Τζιόλης: Μία καριέρα γεμάτη ταξίδια

Αλέξανδρος Τζιόλης: Μία καριέρα γεμάτη ταξίδια
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Αλέξανδρος Τζιόλης αποφάσισε σε ηλικία 35 ετών να αποσυρθεί από την δράση και το Sport24.gr θυμάται την πλούσια καριέρα του στα γήπεδα τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και με το εθνόσημο.

Ο πιτσιρικάς που, μαγεμένος από τη μπάλα, ονειρευόταν να παίξει ποδόσφαιρο μεγάλωσε. Έγινε επαγγελματίας, είχε την τύχη να εκπληρώσει τους στόχους του, να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε μεγάλες διοργανώσεις, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε κορυφαίο επίπεδο, να κερδίσει τίτλους.

Πλέον ήρθε η κατάλληλη στιγμή ν' αφήσω μέσα μου μια διαδρομή και να ξεκινήσω μια νέα. Με νέες προκλήσεις. Σταματάω την καριέρα μου γεμάτος παραστάσεις, αλλά όχι χορτασμένος. Τα ποδοσφαιρικά μπαίνουν στη ντουλάπα. Η οπτική αλλάζει. Η αγάπη για το ποδόσφαιρο, ποτέ". Με αυτόν τον τρόπο το Σάββατο (23/5) ο Αλέξανδρος Τζιόλης αποφάσισε να αποχαιρετήσει τα γήπεδα, εκεί όπου σημείωσε μία μεγάλη καριέρα με εμπειρίες που πολλοί Έλληνες παίκτες θα ζήλευαν.

Ο Αλέξανδρος Τζιόλης αποφάσισε να κρεμάσει τα "παπούτσια" του χορτασμένος από ποδόσφαιρο και το Sport24.gr κάνει αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του στο άθλημα.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ

O Τζιόλης, γεννημένος στην Κατερίνη, έκανε τα πρώτα του βήματα στην τοπική ομάδα του Απόλλων Λιτόχωρου. Εκεί παρέμεινε για επτά χρόνια (1995-2002) πριν πραγματοποιήσει το μεγάλο άλμα στον Ιστορικό. Σκάουτ του Πανιωνίου αναγνώρισαν το ταλέντο του και έτσι ήρθε η μετακόμισή του στην Πλατεία.

Μέχρι το 2005 έμεινε στον Ιστορικό ο Έλληνας αμυντικός μέσος πραγματοποιώντας 65 εμφανίσεις και έχοντας πετύχει 3 γκολ. Η εικόνα του δεν άργησε να φέρει κάτι ακόμη πιο μεγάλο στο δρόμο του.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

"Eίναι η κατάλληλη στιγμή. Ο παίκτης είναι γεμάτος για πάθος και διάκριση. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι μας να δείξουμε τις δυνατότητές μας. Υπάρχουν περισσότερες απαιτήσεις, αλλά δεν έχω άγχος. Προτίμησα μια μεγάλη ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα γιατί δεν είμαι έτοιμος να ξενιτευτώ" είχε δηλώσει ο Τζιόλης σε περιοδικό της εποχής σε κοινή του συνέντευξη με τον Βαγγέλη Μάντζιο, όταν πήραν τη μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό.

Ήταν μόλις 20 ετών όταν ο Παναθηναϊκός δαπάνησε 250.000 ευρώ για τον κάνει "κάτοικο" Παιανίας. Στους Πράσινους παρέμεινε για 4μιση ολόκληρα χρόνια. Το ντεμπούτο του με το Τριφύλλι πραγματοποιήσε στις 9 Αυγούστου το 2005 στην αναμέτρηση για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League απέναντι στην Βίσλα Κρακοβίας.

Ο Τζιόλης είχε περάσει τότε ως αλλαγή στη θέση του Ιγκόρ Μπίσκαν. Εκείνη την βραδιά ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με σκορ 3-1, όμως κατάφερε τελικά να πάρει την πρόκριση στην Αθήνα.

Στην πρώτη του σεζόν στην Α' Εθνική είχε συμμετέχει σε 25 παιχνίδια, όμως οι εμφανίσεις του τού έδιναν ολοένα και περισσότερα αγωνιστικά λεπτά, μέχρι που τη σεζόν 2005/2006 καθιερώθηκε στη βασική 11άδα.

ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Έχοντας παραμείνει στον Παναθηναϊκό 3μιση σεζόν με πλούσια προσφορά στον σύλλογο, το δεύτερο μισό του 2008/2009 άνοιξε η πόρτα για το εξωτερικό και ένα μεγάλο πρωτάθλημα, όπως η Bundesliga. Η Βέρντερ Βρέμης, την οποία είχε αντιμετωπίσει νωρίτερα μέσα στη σεζόν ως αντίπαλος στο Champions League σκόραροντας απέναντι της, προσέφερε "ενοίκιο" 250.000 ευρώ στους Πράσινους για να τον κάνει δικό της.

"Ήταν όνειρό μου να δοκιμάσω την τύχη μου σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στόχος μου είναι να μην επιστρέψω ξανά στο ελληνικό πρωτάθλημα" είχε δηλώσει κατά την αναχώρησή του για την Γερμανία.

Bremen's Alexandros Tziolis goes with the ball during the German first division Bundesliga soccer match between Werder Bremen and Borussia Moenchengladbach in Bremen, northern Germany, on Saturday, Feb. 14, 2009.(AP Photo/Joerg Sarbach)
Bremen's Alexandros Tziolis goes with the ball during the German first division Bundesliga soccer match between Werder Bremen and Borussia Moenchengladbach in Bremen, northern Germany, on Saturday, Feb. 14, 2009.(AP Photo/Joerg Sarbach) AP

Με τους Γερμανούς κατάφερε να ζήσει δύο μεγάλους τελικούς και να πανηγυρίσει ένα τρόπαιο. Στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2009, η Βέρντερ Βρέμης αντιμετώπιζε την Σαχτάρ Ντόνετσκ. Ο Τζιόλης πέρασε ως αλλαγή στο 103ο λεπτό της παράτασης και παραλίγο μάλιστα να σκοράρει, όμως τελικά η ουκρανική όμαδα ήταν εκείνη που πανηγύρισε τον τίτλο.

Δέκα μέρες αργότερα, η Βέρντερ πανηγύρισε το Κύπελλο Γερμανίας απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν με 1-0. Ο Έλληνας αμυντικός μέσος είχε αγωνιστεί για τρία μόλις λεπτά, αλλά κατάφερε να προσθέσει στο παλμαρέ του την πρώτη του κούπα.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ Η ΠΩΛΗΣΗ

Τελικά, τη νέα σεζόν ο Τζιόλης επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά για εκείνον. Παρά το γεγονός ότι οι Πράσινοι διένυαν μία χρυσή χρονιά κατά την οποία στο τέλος του 2009/2010 θα πανηγύριζαν το νταμπλ, ο Τζιόλης δεν έβρισκε χρόνο συμμετοχής.

Τρία ήταν μόλις τα παιχνίδια που είχε αγωνιστεί και μία νέα περιπέτεια στο εξωτερικό δεν άργησε να έρθει. Η Σιένα του πρώην προπονητή του Τριφυλλιού, Αλμπέρτο Μαλεζάνι, έκανε πρόταση ύψους 1.4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προσέφερε στον 25χρονο τότε Έλληνα συμβόλαιο 2,5 ετών.

Η πρόταση αυτή "κέρδισε" την αντίστοιχη της Κίεβο Βερόνα και ο Τζιόλης μετακόμισε στην Ιταλία πραγματοποιώντας 14 εμφανίσεις μέχρι που η Σιένα υποβιβάστηκε στο τέλος της χρονιάς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

Η σεζόν 2010/2011 τον βρήκε δανεικό στην La Liga και την Ραθίνγκ Σαντατέρ. Ένας τραυματισμός του σε παιχνίδι της Ελλάδας με τη Λετονία τον έθεσε εκτός αγωνιστικής δράσης το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, αλλά ακόμη και τα λίγα παιχνίδια αποτέλεσαν πειστήριο για τη μεταγραφή του.

Στην Ισπανία παρέμεινε ακόμη μία σεζόν πραγματοποιώντας 17 συμμετοχές στην πρώτη κατηγορίας της χώρας, ενώ πέτυχε και ένα τέρμα για το Copa Del Rey απέναντι στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Τον Ιανουάριο του 2012 άφησε την Ιβηρική Χερσόνησο για το Πριγκιπάτο, με τη Μονακό της Ligue 2 να δαπανεί 200.000 ευρώ για να κάνει τον Τζιόλη δικό της.

Στη Γαλλία δεν κατάφερε ποτέ να στεργιώσει πραγματοποιώντας μόλις τρεις εμφανίσεις όλες κι όλες. Επόμενος σταθμός; Η Κύπρος και ο ΑΠΟΕΛ. Εκεί ξαναβρήκε τον εαυτό του και με 30 συμμετοχές κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής το 2012/2013.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μετά από 4μιση χρόνια απουσίας στο εξωτερικό, ο Αλέξανδρος Τζιόλης επέστρεψε στην Ελλάδα για χάρη του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος του Βορρά έδωσε τα χέρια με τον διεθνή αμυντικό μέσο και μαζί θα συνυπάρξουν ουσιαστικά μέχρι και τη σεζόν 2015/2016, ενώ δεν υπολογιζόταν την τελευταία χρονιά του συμβολαίου του παίζοντας μόνο για 20 λεπτά απέναντι στον Άγιαξ.

Τρεις σεζόν έμεινε στη Θεσσαλονίκη, ενώ χρειάστηκε να αποχωρίσει από την Ελλάδα για ένα εξάμηνο το 2014 όταν δόθησε δανεικός στην Καϊσερίσπορ, όπου συμμετείχε σε 15 αγώνες. Η πιο γεμάτη του χρονιά με τον Δικέφαλο ήταν το 2015/2016, όπου σε πολλά παιχνίδια πήρε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Αλέξανδρος Τζιόλης: Μία καριέρα γεμάτη ταξίδια
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Με τον ΠΑΟΚ έφτασε τις 111 συμμετοχές και λίγο έλειψε να φτάσει τις 123 που είχε γράψει με τον Παναθηναϊκό. Τελικά, τον Ιανουάριο του 2017, έξι μήνες πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του άφησε ξανά τη χώρα μας για την Σκωτία και την Χαρτς.

Ο σεβασμός που κέρδισε στον ΠΑΟΚ ήταν μεγάλος. "Μεγάλη τιμή που υπήρξα συμπαίκτης σου στον ΠΑΟΚ και στην Εθνική! Μακάρι να ξανασυνεργαστούμε διαφορετικά αυτή τη φορά" έγραψε γι' αυτόν ο Δημήτρης Πέλκας στο Instagram, λίγη ώρα αφού ανακοίνωσε ο Τζιόλης το τέλος της καριέρας του.

ΧΡΥΣΑΦΙ ΣΤΗΝ ΑΛ-ΦΑΪΧΑ

Στη Χαρτς δεν μακροημέρευσε, αφού έμεινε μόλις για έξι μήνες, πραγματοποιώντας 16 εμφανίσεις στην Σκωτία. Το ντεμπούτο του ήταν απόλυτα επιτυχημένο, καθώς το πρώτο του παιχνίδι ήταν στη νίκη με 4-1 απέναντι στους Ρέιντζερς, ενώ τον Φεβρουάριο κόντρα στην Μάδεργουελ πέτυχε το μοναδικό του με την Χαρτς.

Τον Αύγουστο του 2017 ξεκίνησε για το τελευταίο ταξίδι της καριέρας του. Ο Αλέξανδρος Τζιόλης υπέγραψε ένα "χρυσό" συμβόλαιο και μετέβη στην Σαουδική Αραβία, όπου συμφώνησε να ενταχθεί στο δυναμικό της νεοφώτιστης τότε Αλ Φαΐχα έως το καλοκαίρι του 2019.

Μέχρι και τον Αύγουστο του 2019 υπολογιζόταν να εισπράξει το ποσό του 1.4 εκατομμύρια ευρώ. Η Αλ Φαΐχα αποτέλεσε τον 11ο σταθμό στην καριέρα του Τζιόλη και με 60 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις κρίθηκε επιτυχημένος. Τρία γκολ μάλιστα πέτυχε στη Σαουδική Αραβία, το πρώτο του στις 23 Νοεμβρίου του 2017 απέναντι στην Αλ Σαμπάμπ.

Τον Ιούλιο του 2019 η Αλ Φαΐχα δεν προσέφερε ανανέωση συμβολαίου στον Έλληνα διεθνή και οι δρόμοι των δύο πλευρών χωρίστηκαν επίσημα τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Φυσικά ένα αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Τζιόλη δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί δίχως αναφορά στην Εθνική Ελλάδας. 75 συμμετοχές πραγματοποίησε ο Έλληνας αμυντικός μέσος με το Εθνόσημο με παρουσία στο Euro του 2008, αλλά και στα Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Η κακή εικόνα της Εθνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια έφεραν αρκετά παράπονα φιλάθλων προς το πρόσωπό του, αλλά δεν είναι ικανά να αντικαταστήσουν τη συνολική του προσφορά, η οποία μάλιστα του έδωσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

UEFA NATIONS LEAGUE / ÖÉÍËÁÍÄÉÁ - ÅËËÁÄÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
UEFA NATIONS LEAGUE / ÖÉÍËÁÍÄÉÁ - ÅËËÁÄÁ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το ταξίδι του στην Εθνική ξεκίνησε στις 21 Ιανουαρίου του 2006 σε ένα ισόπαλο φιλικό με την Νότια Κορέα και ολοκληρώθηκε δυστυχώς με άσχημο τρόπο κόντρα στην Φινλανδία για το Nations League, όπου η Ελλάδα είχε ηττηθεί με 2-0. Ο Τζιόλης ανήκει στη γενιά των ποδοσφαιριστών που βίωσαν την άνοδο, αλλά και τη μεγάλη κάθοδο της Εθνικής Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ