ΣΤΗΛΕΣ

Αρχηγός "Ελ Τόρο"

Αρχηγός "Ελ Τόρο"
EUROKINISSI

Ο Βασίλης Τοροσίδης θα φορέσει και πάλι την ερυθρόλευκη φανέλα ύστερα από μια πενταετία στο Καμπιονάτο και το Sport24.gr καταγράφει την διαδρομή του διεθνούς ακραίου μπακ και αρχηγού της εθνικής Ελλάδας.

Η ζωή κάνει κύκλους και πολλές φορές επαναλαμβάνεται. Στην περίπτωση του Βασίλη Τοροσίδη κανείς δεν γνωρίζει αν το δεύτερο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό θα είναι το ίδιο επιτυχημένο με το πρώτο, εντούτοις για τον ίδιο αποτελεί μεγάλο στοίχημα η επιστροφή στα πάτρια εδάφη για λογαριασμό της ομάδας που έκανε το μεγάλο άλμα, προτού αποφασίσει να ανοίξει τα φτερά του για το εξωτερικό.

Ο 33χρονος διεθνής αμυντικός θεώρησε πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να επαναπατριστεί. Έζησε το όνειρο να αγωνιστεί σε ένα προηγμένο πρωτάθλημα όπως το Καμπιονάτο, φόρεσε μια βαριά φανέλας όπως αυτή της Ρόμα, παρ' όλα αυτά σε καμία των περιπτώσεων η Μπολόνια δεν αποτελούσε πιο θελκτικό προορισμό από τον Ολυμπιακό, ο οποίος θα κάνει την προσπάθειά του για επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο "Τόρο" ήθελε να αποτελέσει μέλος αυτής της προσπάθειας, γι' αυτό και δεν το σκέφτηκε πολύ, προτού πει το "ναι".

Ξέρει την ομάδα και τα κατατόπια, έστω και αν λείπει πέντε χρόνια, γνωρίζει ότι θα είναι σημαντικό γρανάζι στο ρόστερ του Πέδρο Μαρτίνς, με την εμπειρία του και την ποιότητά του μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, όπως φυσικά και στα αποδυτήρια. Μην ξεχνάμε πως ήταν κάπτεν και στην πρώτη του θητεία. Επομένως, δεν θα αργήσει να αναλάβει ηγετικό ρόλο και τούτη την φορά, διότι είναι αναγκαίο όσο ποτέ για τον Ολυμπιακό να προσθέσει προσωπικότητα στα αποδυτήριά του. Είναι κάτι που του λείπει, είναι εμφανές και ο Τοροσίδης ταιριάζει ταμάμ σε αυτό το κομμάτι.

ΠΡΟΤΟΥ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΕΙ ΠΗΡΕ ΤΟ ΒΑΠΤΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Γεννημένος στον Πετεινό Ξάνθης στις 10 Ιουνίου 1985, αγωνίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη κατηγορία στο πρωτάθλημα της σεζόν 2002-03 με την φανέλα της Ξάνθης, προερχόμενος από την Κ-20. Το πρώτο του ματς ήταν κόντρα στον Ηρακλή στις 19 Απριλίου 2003, προτού καν ενηλικιωθεί. Αγωνίστηκε για δυο λεπτά, ενώ με την Καλλιθέα στις 4 Μαΐου έπαιξε τέσσερα λεπτά. Στις δυο τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος αγωνίστηκε 90λεπτο.

ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ / 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE / ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ ΜΙΕΤΣΕΛ
ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ / 12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ SUPER LEAGUE / ΤΟΡΟΣΙΔΗΣ ΜΙΕΤΣΕΛ MOTIONTEAM

Στους ακρίτες έμεινε για 3,5 ακόμη χρόνια και γινόταν ολοένα και καλύτερος. Τη σεζόν 2003-04 κατέγραψε 16 συμμετοχές, ανέβηκε στις 20 την επόμενη αγωνιστική περίοδο και στις 24 το 2005-06. Ήταν πλέον βασικό και αναντικατάστατο μέλος της Ξάνθης και ήταν ακόμα νεαρός. Όλο το μέλλον ήταν μπροστά του και είχε αφήσει από νωρίς τα διαπιστευτήριά του αναφορικά με την αξία του.

Το όνομά του ακουγόταν για τις μεγάλες ελληνικές ομάδες, αφού ήταν από τις πιο hot περιπτώσεις της εγχώριας αγοράς, με τον "Τόρο" να παίζει στην Ξάνθη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006. Είχε ήδη προλάβει να παίξει 12 φορές στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος της σεζόν 2006-07, με τον Ολυμπιακό να τον αγοράζει, ερχόμενος σε συμφωνία με τον Χρήστο Πανόπουλο αντί 1.200.000 ευρώ, ποσό ρεκόρ για την ομάδα της Θράκης.

ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΠΗΡΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΑΡΧΗΓΟΣ

Η παρουσία του στο μεγάλο λιμάνι συνδυάστηκε με τίτλους, διακρίσεις, καλά συμβόλαια και φυσικά με συνεχή παρουσία στην Εθνική Ανδρών. Οι μετοχές του εκτοξεύτηκαν και για τον ίδιο είχε φτάσει η στιγμή να αποδείξει ότι ήταν έτοιμος για να παίξει σε μια ομάδα απαιτήσεων όπως ο Ολυμπιακός. Μέχρι το 2013 έμεινε στον Πειραιά και σε κάθε περίπτωση η... σούμα της ερυθρόλευκης παρουσίας κρίνεται επιτυχημένη.

Όχι ότι δεν υπήρξαν οι στιγμές που βρέθηκε στο στόχαστρο ή δεν ήταν πολλοί αυτοί που θεώρησαν πως τα 2-3 τελευταία χρόνια στον Ολυμπιακό δεν είχε βελτιωθεί περισσότερο, όμως ήταν βασικό και αναντικατάστατο μέλος των Πειραιωτών. Γι' αυτό άλλωστε και φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Αρχηγός "Ελ Τόρο"
Τοροσίδης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2006-07, αγωνίστηκε 11 φορές και σημείωσε ένα γκολ εναντίον του ΠΑΟΚ στην Τούμπα στο νικηφόρο 2-3 του Ολυμπιακού, κατακτώντας στο φινάλε το πρωτάθλημα. Την σεζόν 2007-08, κατέγραψε 25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με ένα γκολ και τρεις ασίστ, έκανε νταμπλ και στην Ευρώπη ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους στην καλή ευρωπαϊκή πορεία με παρουσία στους "16" του Champions League.

Τα επόμενα 4,5 χρόνια κατέγραψε 19, 22, 20, 22 και 12 συμμετοχές, φεύγοντας τον Γενάρη του 2013 για τη Ρόμα. Μέτρησε άλλα τρία πρωταθλήματα (2009, 2011, 2012) και δυο Κύπελλα (2009, 2012), αλλά και το Σούπερ Καπ (2007). Με την ομάδα του Πειραιά είχε συνολικά 134 συμμετοχές στο ελληνικό πρωτάθλημα, σημειώνοντας και 12 τέρματα. Αγωνίστηκε επίσης 21 φορές στο Κύπελλο, έχοντας τρία τέρματα, ενώ στην Ευρώπη κατέγραψε 34 εμφανίσεις και τέσσερα γκολ. Μεταξύ των υπολοίπων διακρίσεών του, ήταν όταν ανακηρύχθηκε καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής για την περίοδο 2009-10.

Η ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΜΠΙΟΝΑΤΟ

Ο Τοροσίδης, όντας πλέον 28 ετών και έχοντας κατακτήσει τα πάντα στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό, ήθελε μια καινούργια πρόκληση στην καριέρα του. Η Ρόμα ήταν εκείνη που αποφάσισε να επενδύσει 6.500.000 ευρώ για την αφεντιά του, αγοράζοντάς τον. Αν μη τι άλλο, αποτελούσε μεγάλο βήμα για την καριέρα του, πηγαίνοντας σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και σε μια από τις πιο παραδοσιακές δυνάμεις του Καμπιονάτο.

Στις 23 Ιανουαρίου 2013 μεταγράφηκε στην ιταλική Ρόμα, με τη φανέλα της οποίας πραγματοποίησε το ντεμπούτο του μερικές ημέρες αργότερα σε έναν αγώνα εναντίον της Μπολόνια που έληξε ισόπαλος με σκορ 3-3. Το πρώτο του τέρμα με τη φανέλα των "τζιαλορόσι" το σημείωσε στην εκτός έδρας επικράτηση της ομάδας εναντίον της Αταλάντα με 3-2.

Αρχηγός "Ελ Τόρο"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στην πρώτη του χρονιά στη Ρόμα ευτύχησε να αγωνιστεί στον τελικό του Coppa Italia, έχοντας μάλιστα σκοράρει στον ημιτελικό εναντίον της Ίντερ, στον τελικό ωστόσο η ομάδα του δεν τα κατάφερε, καθώς ηττήθηκε από τη συμπολίτισσα της Λάτσιο, στερώντας του την ευκαιρία να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο με τη νέα του ομάδα.

Έπειτα από 3,5 χρόνια παραμονής στην Αιώνια "Πόλη", όπου συμμετείχε σε 60 συνολικά αγώνες πρωταθλήματος και επιτυγχάνοντας 4 τέρματα, το καλοκαίρι του 2016 συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπολόνια. Στις 31 Αυγούστου του 2016 ο Τοροσίδης υπέγραψε διετές συμβόλαιο με δυνατότητα επέκτασης και τρίτης χρονιάς με την Μπολόνια. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2016 πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με την ομάδα σε νικηφόρο αγώνα εντός έδρας έναντι της Κάλιαρι (2-1). Με τους "ροσομπλού" μέτρησε 44 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα (28 πέρυσι και 16 φέτος).

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ 100ΑΡΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ

Από 'κει και πέρα, ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην καριέρα του αποτελεί αναμφίβολα η Εθνική ομάδα. Ο Τοροσίδης έχει κληθεί σε όλες τις "μικρές" Εθνικές (Παίδων, Νέων, Ελπίδων) και υπήρξε μάλιστα αρχηγός της μεσογειακής εθνικής ομάδας (Ισπανία, Αλμερία 2005).

Στην Εθνική ανδρών έκανε ντεμπούτο στις 24 Μαρτίου 2007, στον αγώνα εναντίον της Τουρκίας, όπου η γαλανόλευκη γνώρισε την συντριβή με 4-1 στο Καραϊσκάκη και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Έλαβε μέρος στο Euro 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, στο Euro 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας, καθώς και στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, ξεκινώντας ως βασικός σε όλους τους αγώνες των τελικών φάσεων.

10/10/2017 Greece vs Givraltar for the European Qualifiers group for World Cup Russia 2018, in Karaiskaki Stadium, in Piraeus Greece

Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography
10/10/2017 Greece vs Givraltar for the European Qualifiers group for World Cup Russia 2018, in Karaiskaki Stadium, in Piraeus Greece Photo by: Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography 10/10/2017 GREECE VS GIVRALTAR FOR THE EUROPEAN QUALIFIERS GROUP FOR WORLD CUP RUSSIA 2018, IN KARAISKAKI STADIUM, IN PIRAEUS GREECE PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του με τη "γαλανόλευκη" ήταν το νικητήριο τέρμα που πέτυχε στη νίκη-ανατροπή με σκορ 2-1 της Ελλάδας επί της Νιγηρίας για το Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, χαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πρώτη νίκη της Ελλάδας σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μετά το τέλος της διοργάνωσης του Μουντιάλ του 2014 και την αποχώρηση του Γιώργου Καραγκούνη, εξελέγη ως ένας από τους τέσσερις αρχηγούς της ομάδας, σε ψηφοφορία μεταξύ των ποδοσφαιριστών, ενώ έπειτα από την αποχώρηση των Δημήτρη Σαλπιγγίδη και Γιώργου Σαμαρά είναι πλέον ο πρώτος αρχηγός της ομάδας και παράλληλα ο πρώτος σε συμμετοχές εν ενεργεία διεθνής ποδοσφαιριστής της ομάδας με 96, πιάνοντας στη λίστα τον Στράτο Αποστολάκη. Πλέον, στοχεύει στους πρώτους τέσσερις της σχετικής κατάταξης. Ο 33χρονος έχει μπροστά του τους Καραγκούνη (139), Ζαγοράκη (120), Κατσουράνη (116) και Μπασινά (100).

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ