ΣΤΗΛΕΣ

Φάκελος αυτογκόλ: Όταν ο Ολυμπιακός "πλήγωσε" τον εαυτό του

1-0
1-0 ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός πέτυχε αυτογκόλ σε παιχνίδι του και το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει άλλες δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε ελληνικά ντέρμπι και σε ευρωπαϊκά παιχνίδια. (VIDEOS)

Δεν ήταν η βραδιά του Ολυμπιακού χθες βράδυ (30/9) στο γήπεδο "Γ. Καραϊσκάκης". Οι Πειραιώτες ηττήθηκαν με αυτογκόλ του Βούκοβιτς στο 49ο λεπτό, σε μια φάση που μεγάλη συμβολή στη φάση είχε και ο Γιαννιιώτης, ο οποίος έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του σε γύρισμα του Βιεϊρίνια, πέρασε κάτω από τα πόδια του και στη συνέχεια ο Σέρβος αμυντικός την έσπρωξε στα δίχτυα. Ψυχρολουσία...

Δεν ήταν πάντως η πρώτη φορά που συνέβη. Πιθανότατα δεν θα είναι και η τελευταία. Συμβαίνουν αυτά στο ποδόσφαιρο, η ατυχία είναι μέσα στο παιχνίδι και κανείς δεν μπορεί να τα... βάλει μαζί της. Χθες βράδυ (30/9), ο Ολυμπιακός είχε μπόλικη από δαύτην, καθώς πέρα από τη φάση του αυτογκόλ, έχασε σωρεία ευκαιριών, χωρίς να καταφέρει να νικήσει έστω σε μια περίπτωση τον εξαιρετικό Πασχαλάκη.

Το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα και θυμίζει άλλες δέκα περιπτώσεις που έχει συμβεί κάτι ανάλογο σε ντέρμπι ελληνικού πρωταθλήματος και σε ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Όταν, δε, πετυχαίνει αυτογκόλ, το αποτέλεσμα ποτέ δεν είναι θετικό, με εξαίρεση μια φορά που πέτυχε δυο αυτογκόλ σε ένα ματς και απέσπασε ισοπαλία.

ΤΟ... ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ Ο ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ

Ο Νίκος Βαμβακούλας είχε σημειώσει αυτογκόλ σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας το 1981, σε μια περίοδο που ο Ολυμπιακός παραδοσιακά έχανε στη Θεσσαλονίκη, αν και πήρε το πρωτάθλημα. Ο Χρήστος Δημόπουλος είχε πετύχει τα δυο πρώτα γκολ της ομάδας του στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο 45λεπτο σε ένα γύρισμα από τα αριστερά ο Νίκος Βαμβακούλας έστειλε καταλάθος τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, αφού η μπάλα κόντραρε πάνω σε προσπάθεια του τερματοφύλακα να απομακρύνει. Ήταν το... κερασάκι στην τούρτα μιας κακής εμφάνισης στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ.

ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΩΤΗ

Στη λίστα με τους παίκτες που έχουν βρεθεί σε αυτή τη δυσάρεστη θέση βρέθηκε ο Χάρης Μπανιώτης, ο οποίος σκόραρε, άθελά του, στην εστία του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου 1988 με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού έδωσε το προβάδισμα στο "τριφύλλι", ο Αλεξίου ισοφάρισε, αλλά ο Σαραβάκος έγραψε το τελικό 2-1. Εκείνη την σεζόν, η ΑΕΚ επέστρεψε στην κορυφή του πρωταθλήματος με το περίφημο γκολ του Καραγκιοζόπουλου και ο Παναθηναϊκός πήρε το Κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Πανιώνιο.

Η ΚΕΦΑΛΙΑ - ΨΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Ακόμη ένας παίκτης του Ολυμπιακού έμελλε να γράψει τον τελικό νικητή με αυτογκόλ σε αιώνιο ντέρμπι. Ο Θανάσης Κωστούλςα, στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ τη σεζόν 2006-07 σκόραρε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Μόνο που αυτό μπήκε σε λάθος εστία. Όπως εξομολογήθηκε, αρκετά χρόνια αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Contra.gr και τον Σταύρο Γεωργακόπουλο, εκείνο το αυτογκόλ ήταν η αρχή του κακού: "Το αυτογκόλ με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ κι αυτή ήταν μία από τις φάσεις που στιγμάτισε την καριέρα μου. Αυτό το γεγονός έπαιξε το ρόλο του, αλλά ο πιο σημαντικός ήταν ότι χάνοντας χρονιά στην Ευρώπη εκτός έδρας, έπρεπε να πληρώσουν κάποιοι το μάρμαρο. Έφυγα εγώ πρώτος και μετά ο Καψής. Ήταν μια περίοδος που ο κόσμος αποδοκίμαζε ακόμη και τη διοίκηση. Πήγα στην Ξάνθη Γενάρη μήνα και κατέβηκαν ο Τοροσίδης, ο Λεμονής, ενώ το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς επέστρεψε ο Άντζας".

ΔΥΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΣΤΟ 3-3 ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Επική ματσάρα με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ τη σεζόν 2006-07, με το παιχνίδι να ολοκληρώνεται 3-3 και τον Ολυμπιακό να έχει σκοράρει... πέντε φορές. Απλά οι δυο ήταν στην εστία του. Μια φορά ο Νικοπολίδης έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του σε μια φαινομενικά εύκολη σέντρα στο πρώτο μέρος, οι Τζόλε και Ριβάλντο γύρισαν το ματς, για να ακολουθήσει δεύτερο αυτογκόλ από τον Κωνσταντίνου με κεφαλιά σε εκτέλεση φάουλ. Οι Τοροσίδης και Καμπάνταης πέτυχαν τα άλλα δυο τέρματα σε εκείνον τον αγώνα.

ΗΤΤΑ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΜΕ... ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΝ ΜΑΖΟΥΑΚΟΥ

Στις 22 Φεβρουαρίου 2015, ο Ολυμπιακός έπαιζε με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και ηττήθηκε 2-1. Σκόρερ του πρώτου γκολ ήταν ο... Αρτούρ Μαζουακού, ο οποίος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ρομπέρτο στο 49ο λεπτό και χάρισε τη νίκη στο "τριφύλλι". Σε γύρισμα του Πράνιτς από τα αριστερά, ο νυν ακραίος μπακ της Γουέστ Χαμ προσπάθησε να διώξει, μπέρδεψε τα πόδια του και σημείωσε αυτογκόλ.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Από 'κει και πέρα, στην Ευρώπη έχει συμβεί κάτι ανάλογο σε τέσσερις χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Η πλέον ιστορική είναι την σεζόν 2005-06 απέναντι στη Ρόζενμποργκ στο Φάληρο, όταν ηττήθηκε με σκορ 1-3. Η φάση με το μπέρδεμα του Μαυρογενίδη με τον Νικοπολίδη έχει μείνει αξέχαστη, σε ένα από τα πιο απίθανα αυτογκόλ που έχουν σημειωθεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Ο Ρομπέρτο έστειλε άθελά του τη μπάλα στα δίχτυα του στην ήττα με 3-2 από τη Γιουβέντους στο Τορίνο στις 4 Νοεμβρίου 2014 για τους ομίλους του Champions League (είχε γίνει το 2-2 στο 65', με τη μπάλα να χτυπά στο δοκάρι και μετά πάνω του, για να καταλήξει στα δίχτυα του).

Επίσης, εντυπωσιακό αυτογκόλ πέτυχε στο 20ο λεπτό της αναμέτρησης στην Κύπρο με το ΑΠΟΕΛ ο Ντα Κόστα για τον Β' όμιλο του Europa League, με τον Ολυμπιακό να χάνει 2-0 (το άλλο γκολ ο Ντε Καμάργκο στο 83'), ενώ πέρυσι στην ήττα με 3-1 από τη Μπαρτσελόνα στο "Καμπ Νόου" αυτογκόλ πέτυχε ο Νικολάου με στραβοκλωτσιά (18'), προτού σκοράρει με κεφαλιά στο 89'.





Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ