ΣΤΗΛΕΣ

Φέντερερ, τα πετράδια στο στέμμα του

Switzerland's Roger Federer kisses his trophy after defeating Croatia's Marin Cilic in the men's singles final at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 28, 2018. (AP Photo/Dita Alangkara)
Switzerland's Roger Federer kisses his trophy after defeating Croatia's Marin Cilic in the men's singles final at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 28, 2018. (AP Photo/Dita Alangkara) AP

Ο Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε τον 20ό Grand Slam τίτλο της καριέρας του και το Sport24.gr καταγράφει ορισμένους από τους λόγους που τα κατορθώματα του Ελβετού φαντάζουν από άλλο πλανήτη.

Φέντερερ ή Ναδάλ ήταν το μεγάλο ερώτημα το οποίο επί σχεδόν 15 χρόνια βασανίζει όλους τους φίλους του τένις με τον Νόβακ Τζόκοβιτς να προστίθεται και εκείνος στην εξίσωση. Όποιον όμως κι αν υποστηρίζει ο καθένας δεν γίνεται να μην αναγνωρίζει τα κατορθώματα του Ελβετού ο οποίος στα 36 του χρόνια κατέκτησε το πρωί της Κυριακής (28/1) το 20ο Grand Slam μία σπουδαίας καριέρας.

Η Νίκη Μπάκουλη τον περασμένο Ιούλιο είχε κάνει μία αναδρομή στην τεράστια καριέρα του από τα παιδικά χρόνια μέχρι την αγωνιστική επάνοδο.

Σχεδόν έξι μήνες αργότερα ο Φέντερερ φρόντισε να προσθέσει όμως και άλλες σελίδες στην πλούσια ιστορία του και μοιάζει σίγουρο πως όσο αντέχουν τα πόδια του θα προσφέρει σε όλους τους φίλους του τένις στιγμές μαγείας. Πριν προχωρήσουμε στην απαρίθμηση ορισμένων στοιχείων που τον κάνουν τόσο ξεχωριστό με τη βοήθεια της στατιστικής θα κάνουμε μία μικρή παράκαμψη... Αφορμή για αυτή είναι οι δηλώσεις που έκανε ο Αντρέ Άγκασι για τον Φέντερερ που τον νευριάζει!

"Δεν μπορώ να πιστέψω ποσό εύκολο το κάνει να μοιάζει. Σχεδόν με νευριάζει το γεγονός ότι τα κάνει όλα να φαίνονται εύκολα. Είναι μια σπουδαία γενιά για το τένις. Μία που πήρε δεκαετίες και όλοι θα είμαστε ευγνώμονες που την παρακολουθήσαμε. Παρακολουθούμε αδιαμφισβήτητα τον κορυφαίο όλων λόγω των όσων μπορεί να κάνει σε όλες τις επιφάνειες. Μπορεί να κερδίσει τον καλύτερο παίζοντας από τη βασική γραμμή. Έχει τουλάχιστον τέσσερα εναλλακτικά πλάνα και σχεδόν ποτέ δεν φτάνει στο τρίτο ή στο τέταρτο. Σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει μέχρι το δεύτερο. Αυτό είναι κάτι το μοναδικά ξεχωριστό. Παράλληλα, όλα αυτά τα κάνει την ώρα που συναγωνίζεται με δύο άλλους σπουδαίους αθλητές όπως είναι ο Τζόκοβιτς και ο Ναδάλ" είπε μεταξύ άλλων ο Άγκασι.

ΤΟ 20ο ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Στην Αυστραλία ο Ρότζερ Φέντερερ πέτυχε πολλά σπουδαία κατορθώματα, ενώ έχασε κι ένα; Ποιο ήταν αυτό; Ότι δεν κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση του τρίτου Grand Slam τίτλου του χωρίς να χάσει σετ (στην Αυστραλία το 2007 και στο Γουίμπλεντον το 2017 οι δύο προηγούμενες). Εάν το έκανε και αυτό θα έπιανε στην κορυφή της σχετικής κατάταξης τους Ναδάλ και Μπόργκ που έχουν από τρεις.

Τι κατάφερε όμως να κάνει στο court της Rod Laver Arena. Πρώτα απ' όλα έφτασε στις 20 κατακτήσεις τίτλων σε Grand Slam και μεγάλωσε έτσι τη διαφορά του από τον Ραφαέλ Ναδάλ ο οποίος είναι δεύτερος και μετρά 16. Με αυτόν τον τρόπο έγινε μόλις 4ος παίκτης ή παίκτρια που φτάνει τα 20 τρόπαια σε major διοργανώσεις μετά τις Μάργκαρετ Κουρτ (24), Σερένα Γουίλιαμς (23) και Στέφι Γκραφ (22).

Φέντερερ, τα πετράδια στο στέμμα του

Παράλληλα, αυτός ήταν ο 30ος τελικός στην καριέρα του επίδοση που αποτελεί την κορυφαία στα κορτ. Μόνο ο Ραφαέλ Ναδάλ (23) και Νόβακ Τζόκοβιτς (21) μετρούν περισσότερες από 20 συμμετοχές σε τελικούς. Τα ρεκόρ όμως δεν σταματούν εδώ. Αυτή ήταν η έκτη κατάκτηση του Αυστραλιανού Όπεν για τον Φέντερερ ο οποίος έγινε ο μοναδικός τενίστας που έχει 6 ή περισσότερους Grand Slam τίτλους σε 2 διαφορετικά τουρνουά, αφού έχει και 8 τρόπαια στο Wimbledon. Εκείνος που πλησίασε σε αυτό το κατόρθωμα ήταν ο Πιτ Σάμπρας ο οποίος μετρούσε επτά κατακτήσει στο Γουίμπλεντον και πέντε στο Αμερικανικό Όπεν.

Με τους έξι τίτλους που έφτασε στην Αυστραλία έπιασε στην κορυφή του συγκεκριμένου τουρνουά τους Ρόι Έμερσον και Νόβακ Τζόκοβιτς, ενώ έγινε και ο δεύτερος μεγαλύτερος που κατακτά το συγκεκριμένο τουρνουά με τον Κεν Ρόσγουελ. Ο Αυστραλός όταν κατέκτησε το Όπεν του 1972 ήταν 37 ετών και 8 μηνών, ενώ ο Φέντερερ είναι 36 ετών και 5 μηνών.

Επιπρόσθετα ο Φέντερερ με το νέο του τίτλο μεγάλωσε τη διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και τον τελευταίο του τίτλο φτάνοντας τη στα 16 χρόνια (2003-2018) κάτι που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην Open Era. Τέλος ισοφάρισε την επίδοση του Άγκασι σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του σε τελικούς. Ο Αμερικανός όπως και ο Ελβετός έχουν πλέον 16 χρόνια διαφορά ανάμεσα στην πρώτη και την τελευταία τους συμμετοχή σε τελικό. Βέβαια, ο Φέντερερ μετρά 30 συμμετοχές και ο Άγκασι 15.

ΝΟΥΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΖΑΛΗ

Αφήνουμε όμως τα όσα πέτυχε αποκλειστικά και μόνο μετά την κατάκτηση του Αυστραλιανού Όπεν και πάμε στους συγκεντρωτικούς αριθμούς του που δεδομένα προκαλούν ζάλη. Κάνοντας μία αναζήτηση στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες του τένις θα διαπιστώσει κανείς ότι το όνομα του Ρότζερ Φέντερερ βρίσκεται στην κορυφή.

Φέντερερ, τα πετράδια στο στέμμα του

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει συμμετάσχει τουλάχιστον σε έναν τελικό Grand Slam σε 14 χρονιές, ενώ το 2007 κατάφερε κάτι που έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολο αφού υπερασπίστηκε και τους τρεις τίτλους που είχε στην κατοχή του (Αυστραλιανό, Γουίμπλεντον, ΗΠΑ) κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει κανένας άλλος τενίστας.

Επιπρόσθετα είναι κάτοχος των ρεκόρ νικών αφού μετρά 332 σε Grand Slam, ενώ συνολικά μετρά 1139 νίκες στην καριέρα του και 145 συμμετοχές σε τελικούς. Πόσα τρόπαια έχει κατακτήσει σε αυτές τις 145 φορές που βρέθηκε σε έναν τελικό; Η απάντηση βρίσκεται στον αριθμό 96, νούμερο το οποίο ξεπερνά μόνο ο Τζίμι Κόνορς ο οποίος μετρά 109 τίτλους. Σίγουρα η αποστολή του να ξεπεράσει το συγκεκριμένο νούμερο είναι δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη.

Αν νομίζετε ότι τα ρεκόρ του σταματούν εδώ γελιέστε. Είναι ο μοναδικός που έχει καταφέρει να βρεθεί στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για 302 εβδομάδες, μάλιστα οι 237 από αυτές ήταν διαδοχικές επίδοση που αποτελεί ρεκόρ. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε ότι είναι ο μοναδικός τενίστας που έχει ολοκληρώσει τρεις διαδοχικές χρονιές ημερολογιακά (2005-07) όντας στην κορυφή της κατάταξης από την αρχή μέχρι το τέλος τους!

Το παραμύθι συνεχίζεται για μένα

Αντί επιλόγου επιλέξαμε το συγκινητικό λόγο που έβγαλε κατά τη διάρκεια της απονομής ο Ρότζερ Φέντερερ. Με τη συγκίνηση φανερή στο πρόσωπο του ο Ελβετός ευχαρίστησε όλους για τη στήριξη τους η οποία του δίνει κίνητρο για να συνεχίσει την προσπάθεια του.

Αναλυτικά τα όσα είπε: ''Είμαι τόσο χαρούμενος, είναι απίστευτο. Ήταν μια μεγάλη μέρα περιμένοντας τον τελικό. Είναι πιο εύκολο όταν ο αγώνας είναι το μεσημέρι, γιατί κοιμάσαι, ξυπνάς, πηγαίνεις και παίζεις τον αγώνα σου, δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό και τέλος.

Όταν το ματς είναι βράδυ σκέφτεσαι όλη την ημέρα το παιχνίδι, είναι πραγματικά δύσκολο. Είμαι χαρούμενος που τελείωσε τώρα, με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, αλλά εφόσον κατέκτησα τον τίτλο ακόμη καλύτερα. Το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα, το παραμύθι συνεχίζεται για εμένα.

Μετά την φοβερή περσινή μου χρονιά, αυτό είναι απλά απίστευτο αυτήν τη στιγμή. Εννοείται θέλω να ευχαριστήσω τον Μάριν, είναι Νο3 στην παγκόσμια κατάταξη πια και θέλω να του δώσω τα συγχαρητήριά μου. Έκανε ακόμη ένα υπέροχο τουρνουά για τον ίδιο, είναι μεγάλο επίτευγμα, του εύχομαι να συνεχίσει έτσι και θα πετύχει ακόμη περισσότερα στο μέλλον.

Πέρασα εξαιρετικά στην Αυστραλία, όπου ήρθα πέρσι και... βρίσκομαι ακόμη εδώ. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι αλλά σίγουρα μας αποζημίωσε. Περάσαμε εξαιρετικές στιγμές σαν οικογένεια και σαν ομάδα, ευχαριστώ πολύ όλους τους φιλάθλους οι οποίοι ήταν φανταστικοί και όπως είπε και ο Μάριν: ''είστε απίστευτοι άνθρωποι''.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν για να διεξαχθεί το τουρνουά, όλους τους ανθρώπους που έβαλαν το λιθαράκι τους στη διοργάνωση. Είστε οι καλύτεροι εθελοντές που έχω γνωρίσει. Το θυμάμαι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ το 2000, όπως τότε έτσι και τώρα κάνατε φοβερή δουλειά και βοηθήσατε τα μέγιστα ώστε η διαμονή μας εδώ να είναι υπέροχη.

Εννοείται ευχαριστώ και τους ανθρώπους του τουρνουά, αυτούς που ήταν υπεύθυνοι για την λειτουργία αυτού του τέλειου σταδίου. Χαίρομαι πολύ που ξαναβλέπω τον Ρόντ Λέιβερ επίσης.

Ευχαριστώ τον Άσλεϊ Κούπερ που μου παρέδωσε το τρόπαιο, αλλά και όλους τους θρύλους που βρέθηκαν εδώ και έκαναν ξεχωριστό τον τελικό, όπως γίνεται κάθε φορά όταν οι σπουδαίες διοργανώσεις φτάνουν στο τέλος τους. Ευχαριστώ όλους όσους βρέθηκαν εδώ, ήσασταν υπέροχοι.

Εσείς είστε αυτοί οι οποίοι με ωθήτε να βγω και να προπονηθώ ώστε να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, με πιέζετε, με κάνετε να νιώθω αγχωμένος και για αυτό σας ευχαριστώ για όλα. Δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς εσάς. Ευχαριστώ και την ομάδα μου, σας αγαπώ πολύ παιδιά!''

Φυσικά, ελπίδα όλων είναι να συνεχίσει να αγωνίζεται όσο εκείνος αντέχει και να μας χαρίζει μοναδικές στιγμές μαγείας όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ