ΣΤΗΛΕΣ

Η λίστα του καλοκαιριού: Οι 75 μπασκετμπολίστες που έλαμψαν στην Ευρώπη τη σεζόν 2017/18

BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
BASKET LEAGUE / ΤΕΛΙΚΟΣ / ΟΣΦΠ - ΠΑΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Το Sport24.gr “σάρωσε” τα πρωταθλήματα της Ευρώπης και σας παρουσιάζει τους 75 παίκτες που ξεχώρισαν. Απαραίτητη σημείωση: Κανένας από αυτούς δεν αγωνίστηκε στην EuroLeague φέτος!

Ο απόλυτος οδηγός. Μία λίστα γεμάτη έμπειρους παίκτες, “λαβράκια”, σταθερούς ρολίστες, σταρ, ανερχόμενους παίκτες. Ό,τι μπορεί να ζητήσει ένας άνθρωπος του (ευρωπαϊκού) μπάσκετ μπορεί να το βρει σε αυτή την λίστα.

Με την σεζόν να έχει ολοκληρωθεί πλέον σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, το Sport24.gr αποφάσισε να κάνει την “βρώμικη δουλειά”. Έψαξε ένα-ένα όλα τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και βρήκε τους 75 παίκτες (15 σε κάθε θέση) που ξεχώρισαν με την απόδοσή τους και τις επιδόσεις τους. Επειδή όμως αυτό δεν ήταν ήδη αρκετά δύσκολο, μπήκαν δύο ακόμα περιορισμοί, για να γίνει πιο ενδιαφέρον: Στην τεράστια λίστα που ακολουθεί λοιπόν ΔΕΝ θα βρείτε κανέναν παίκτη από την EuroLeague, αλλά και κανέναν από την Stoiximan.gr Basket League. Ο λόγος; Πολύ απλός: 1. Θεωρητικά στην EuroLeague αγωνίζονται ήδη οι κορυφαίοι, οπότε ο περισσότερος κόσμος τους ξέρει. 2. Την Stoiximan.gr Basket League είχατε την ευκαιρία να την παρακολουθήσετε, οπότε δεν χρειάζεται κάποια ξεχωριστή αναφορά.

Μία τελευταία υποσημείωση πριν περάσουμε στην λίστα: Ο βασικός στόχος ήταν να παρουσιαστούν παίκτες ηλικίας κάτω των 30 ετών. Επειδή όμως σε μερικές περιπτώσεις απλώς δεν γινόταν να μην αναφερθεί κάποιος στα κατορθώματα κάποιων παικτών, τελικά περιλαμβάνει 10 παίκτες που έχουν πατήσει τα πρώτα “-άντα”.

Χωρίς περισσότερα λόγια, όμως, ιδού η λίστα του Sport24.gr με τους 75 παίκτες που έλαμψαν σε όλη την Ευρώπη, χωρισμένοι ανά θέση.

ΠΟΙΝΤ ΓΚΑΡΝΤ

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - DARUSSAFAKA (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÏÓÖÐ - ÍÔÁÑÏÕÓÁÖÁÊÁ / EUROLEAGUE / OLYMPIAKOS - DARUSSAFAKA (ÈÁÍÁÓÇÓ ÄÇÌÏÐÏÕËÏÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Σκότι Ουίλμπεκιν (Νταρουσάφακα)

Τα στοιχεία του: 25 χρονών, 1.88 μέτρα

Οι αριθμοί του: 16.9 πόντοι, 2.6 ριμπάουντ και 5.1 ασίστ μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής

Ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΚ μόνο ως αποκάλυψη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Έχοντας παρουσία σε ΝΒΑ και EuroLeague ο Σκότι Ουίλμπεκιν βρίσκεται χρόνια στο προσκήνιο. Φέτος ωστόσο φάνηκε να ανεβαίνει επίπεδο, βοηθώντας τα μέγιστα με τις απίστευτες εμφανίσεις του την Νταρουσάφακα στην κατάκτηση του EuroCup και παράλληλα στην πρόκριση της EuroLeague της επόμενης σεζόν. Το τουρκικό διαβατήριο που απέκτησε, δε, τον έκανε αυτόματα εκτός από περιζήτητο και... πανάκριβο.

Έλι Οκόμπο (Ορτέζ)

Τα στοιχεία του: 21 χρονών, 1.88 μέτρα

Οι αριθμοί του: 13.8 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ και 4.7 ασίστ μέσο όρο με 41.8% στα τρίποντα (177 προσπάθειες) σε 26.5 λεπτά συμμετοχής

Το γεγονός ότι ο Γάλλος γκαρντ επιλέχθηκε στο Νο31 του ΝΒΑ Draft από τους Phoenix Suns και υπέγραψε μαζί τους συμβόλαιο μάλλον τα λέει όλα. Ο Οκόμπο ουσιαστικά ήρθε στο προσκήνιο στο περσινό Eurobasket U20, ωστόσο η πραγματική έκρηξη ήρθε την φετινή σεζόν όταν η Ορτέζ αποφάσισε να του δώσει τα... κλειδιά της ομάδας. Τα αποτελέσματα πλέον τα βλέπουν όλοι, αφού ο εκρηκτικός γκαρντ με το γλυκό σουτ τη νέα σεζόν θα βρίσκεται στο ΝΒΑ.

Μάρτιν Χέρμανσον (Σαλόν Ρέιμς)

Τα στοιχεία του: 24 χρονών, 1.90 μέτρα

Οι αριθμοί του: 13.9 πόντοι, 2.8 ριμπάουντ και 5.7 ασίστ μέσο όρο με 42.3% στα τρίποντα σε 32.5 λεπτά συμμετοχής

Ο Ισλανδός γκαρντ δεν βιάστηκε. Εξελίχθηκε βήμα-βήμα και πλέον είναι ένα από τα πιο “καυτά” ονόματα του γαλλικού πρωταθλήματος, αλλά και της Ευρώπης. Έναν χρόνο μετά την ανάδειξή του σε MVP της Α2 Γαλλίας, ο ταχύτατος γκαρντ έκανε μία σπουδαία σεζόν φέτος, με αποτέλεσμα ήδη το όνομά του να “ακούγεται” για τις καλύτερες γαλλικές ομάδες και όχι μόνο.

Νίκολα Ιβάνοβιτς (Μπούντουσνοστ)

Τα στοιχεία του: 24 χρονών, 1.90 μέτρα

Οι αριθμοί του: 12.4 πόντοι, 1.9 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο σε 23.1 λεπτά συμμετοχής

Στην ΑΕΚ την σεζόν 2016/17 δεν “έπιασε”, αφού ήρθε τραυματίας και δεν βρήκε ποτέ ρυθμό. Στα λημέρια του στο Μαυροβούνιο ωστόσο ο Νίκολα Ιβάνοβιτς απελευθερώθηκε και έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του, κερδίζοντας με τις εμφανίσεις του μία θέση στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα του EuroCup. Η νέα σεζόν θα τον βρει με την Μπούντουσνοστ στην EuroLeague, αφού ανανέωσε το συμβόλαιό του.

Πιέρια Χένρι (Τόφας)

Τα στοιχεία του: 25 χρονών, 1.96 μέτρα

Οι αριθμοί του: 10.7 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ, 6.2 ασίστ και 1.7 κλεψίματα μέσο όρο σε 29 λεπτά συμμετοχής

Ξεκίνησε την καριέρα του στο πρωτάθλημα της Γεωργίας και πέρασε από Ιταλία και Ισραήλ πριν βρεθεί η Τόφας να του δώσει μία ευκαιρία σε υψηλό επίπεδο. Είναι ασφαλές να υποστηρίξει κανείς ότι η ομάδα της Προύσας δεν μετάνιωσε για την επιλογή της. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της Τόφας όλη την σεζόν, όντας εξίσου καλός και στις δύο πλευρές του παρκέ, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει μέχρι του τελικούς του τουρκικού πρωταθλήματος. Δεδομένου λοιπόν ότι είναι ένας ψηλός κόμπο γκαρντ που παίζει άμυνα και σουτάρει από την περιφέρεια, είναι λογικό να τραβάει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος (Παρτιζάν)

Τα στοιχεία του: 24 χρονών, 1.91 μέτρα

Οι αριθμοί του: 16.9 πόντοι, 3.7 ριμπάουντ, 6.9 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο σε 32 λεπτά συμμετοχής

Όσοι παρακολουθούν το NCAA σίγουρα ξέρουν την περίπτωση του Νάιτζελ-Ούλιαμς Γκος, ο οποίος την σεζόν 2016/17 οδήγησε το Κολέγιο του Gonzaga μέχρι τον τελικό του πρωταθλήματος. Έναν χρόνο αργότερα ο 24χρονος γκαρντ ολοκλήρωσε την πρώτη επαγγελματική σεζόν της καριέρας του όντας... τόσο καλός όσο περίμεναν όλοι. Ο Ουίλιαμς-Γκος είναι ένας σύγχρονος γκαρντ που μπορεί να σκοράρει και να πασάρει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Στόχος του είναι το ΝΒΑ, ωστόσο αν δεν τα καταφέρει τότε σίγουρα έχει όλα τα φόντα να κάνει μία σπουδαία καριέρα στην Ευρώπη

Τζόρνταν Χαλς (Μπρεμβερχάβεν)

Τα στοιχεία του: 28 χρονών, 1.80 μέτρα

Οι αριθμοί του: 15.5 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ και 4.1 ασίστ μέσο όρο με 51.8% στα τρίποντα (166 προσπάθειες) σε 31 λεπτά συμμετοχής

Χρειάστηκε να κάνει το... αγροτικό του στα πρωταθλήματα της Πολωνίας, του Κοσόβου και του Βελγίου μέχρι να πάρει μία ευκαιρία σε ένα καλό πρωτάθλημα, αλλά ο Τζόρνταν Χαλς έδειξε σαν έτοιμος από καιρό. Βραχύσωμος και θρασύς, ο Αμερικανός γκαρντ είχε μία τρομερή σεζόν με την Μπρεμερχάβεν, όπου σούταρε με το απίστευτο 51.8% στα τρίποντα με σχεδόν 5 προσπάθειες ανά αγώνα. Η νέα σεζόν θα τον βρει ξανά στην Γερμανία και την Βούρτζμπουργκ.

Κόντι Μίλερ-Μακιντάιρ (Πάρμα)

Τα στοιχεία του: 24 χρονών, 1.91 μέτρα

Οι αριθμοί του: 16.5 πόντοι, 5.2 ριμπάουντ, 8.2 ασίστ και 1.5 κλεψίματα μέσο όρο σε 32 λεπτά συμμετοχής

Το γεγονός ότι την φετινή σεζόν έκανε δύο triple-double στην VTB League και το “άγγιξε” τουλάχιστον άλλες τόσες μάλλον τα λέει όλα για τον Αμερικανό γκαρντ. Ο Κόντι Μίλερ-Μάκινταϊρ είχε απόλυτη ελευθερία κινήσεων στην Πάρμα και το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, προσφέροντας στον κόσμο μερικές απίστευτες εμφανίσεις. Είναι συγκρατημένος, προέρχεται από καλό κολέγιο (Wake Forest) και μοιάζει έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Τόμας Ουόλκαπ (Λούντβιγκσμπουργκ)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 1.93 μέτρα

Οι αριθμοί του: 11.7 πόντοι, 5.1 ριμπάουντ και 4.5 ασίστ μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής

Πολλοί θεωρούν ότι ο Ουόλκαπ είναι κάτι ανάμεσα σε σούτινγκ γκαρντ και σμολ φόργουορντ. Στην πραγματικότητα ωστόσο φέτος έπαιξε ως πόιντ γκαρντ στην Λούντβιγκσμπουργκ, έχοντας μία σπουδαία σεζόν. Για την ακρίβεια ήταν τόσο καλός φέτος που η Ζάλγκιρις – η οποία φημίζεται για την ικανότητά της να βρίσκει “λαβράκια” – έχει ήδη φροντίσει να τον αποκτήσει. Στο πλευρό του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μόνο καλύτερος θα γίνει ο Ουόλκαπ, ο οποίος δεν αποκλείεται σε έναν χρόνο από σήμερα να εκτοξεύσει την αξία του.

Τζάστιν Κομπς (Λε Μαν)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 1.90 μέτρα

Οι αριθμοί του: 14 πόντοι, 3 ριμπάουντ και 5.9 ασίστ μέσο όρο σε 33 λεπτά συμμετοχής

Έπαιξε κάτι ανάμεσα σε πόιντ γκαρντ και σούτινγκ γκαρντ, οδηγώντας την Λε Μαν στο πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 12 χρόνια. Ο Κομπς είναι εξαιρετικός δημιουργός και εκτελεστής, με το όνομά του να ακούγεται κάποια στιγμή πέρυσι το καλοκαίρι για την ΑΕΚ, πριν η “Ένωση” καταλήξει στον Μάικ Γκριν. Μετά την σεζόν που είχε φέτος λογικά η Λε Μαν δεν θα έχει σκοπό να τον αφήσει να φύγει.

Ντέρεκ Νίντχαμ (Μορνάρ)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 1.80 μέτρα

Οι αριθμοί του: 17 πόντοι, 2.9 ριμπάουντ και 4.8 ασίστ μέσο όρο με 36.4% στα τρίποντα (173 προσπάθειες) σε 29 λεπτά συμμετοχής

Λιθουανία, Ουκρανία, Γερμανία, Ιταλία, Μαυροβούνιο. Ο Ντέρεκ Νίνγκχαμ δεν έχει αλλάξει απλώς ομάδες αλλά και πρωταθλήματα τα 5 χρόνια που είναι επαγγελματίας. Φέτος είχε μία εξαιρετική σεζόν, όπου οδήγησε την Μορνάρ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της χώρας κόντρα στην Μπούντουσνοστ. Έχοντας στα χέρια του διαβατήριο από το Μαυροβούνιο, ο βραχύσωμος γκαρντ λογίζεται ως κοινοτικός.

Χοακίν Κολόμ (Ούνικς Καζάν)

Τα στοιχεία του: 30 χρονών, 1.88 μέτρα

Οι αριθμοί του: 12.9 πόντοι, 2.8 ριμπάουντ και 5.6 ασίστ μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής

Ο Χοακίν Κολόμ είναι ένας από τους πλέον σταθερούς ρολίστες των τελευταίων χρόνων. Ανά καιρούς παίρνει και ρόλο πρωταγωνιστή, ωστόσο αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι προτιμάει να φαίνονται οι συμπαίκτες του καλύτεροι. Καλός οργανωτής, από τους καλύτερους στην Ευρώπη για την ακρίβεια,. Όχι σταθερός σουτέρ, αλλά πάντα έχει τον τρόπο του, ήταν από τους σταθερότερους σε απόδοση παίκτες της Ούνικς φέτος, έχοντας μία ακόμα καλή σεζόν σε υψηλό επίπεδο.

Τζόρνταν Λόιντ (Χαποέλ Εϊλάτ)

Τα στοιχεία του: 25 χρονών, 1.93 μέτρα

Οι αριθμοί του:17.4 πόντοι, 4.9 ριμπάουντ, 3.6 ασίστ και 1.7 κλεψίματα μέσο όρο με 39.9% στα τρίποντα (188 προσπάθειες) σε 33 λεπτά συμμετοχής

Στην πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη ο Τζόρνταν Λόιντ έκανε την σωστή επιλογή υπογράφοντας στην Χαποέλ Εϊλάτ. Σε ένα πρωτάθλημα που ευνοεί τους γκαρντ και τους καλούς αριθμούς, ο απόφοιτος του Κολεγίου του Indianapolis είχε την ευκαιρία να αναδειχθεί πραγματοποιώντας μερικές σπουδαίες εμφανίσεις, γεμίζοντας στην στατιστική του και σουτάροντας σχεδόν με 40% στα τρίποντα σε περίπου 5 προσπάθειες ανά αγώνα. Όλα αυτά ήταν που έπεισαν την Νταρουσάφακα να του προσφέρει συμβόλαιο, με τη νέα σεζόν να αναμένεται να τον βρει στην EuroLeague.

Αϊζάια Μπρίσκο (Κάλεβ/Κράμο)

Τα στοιχεία του: 22 χρονών, 1.91 μέτρα

Οι αριθμοί του: 22 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1.3 κλεψίματα μέσο όρο σε 30 λεπτά συμμετοχής

Προερχόμενος από το φημισμένο Κολέγιο του Kentucky, o Μπρίσκο δήλωσε διαθεσιμότητα στο ΝΒΑ Draft του 2017 μετά το τέλος της δεύτερης σεζόν του στο NCAA πιστεύοντας ότι είχε δείξει αρκετά στις ομάδες του ΝΒΑ για να επιλεγεί. Αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να πάρει τον δρόμο της Ευρώπης, υπογράφοντας συμβόλαιο με την Εσθονική Κάλεβ/Κράμο. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Εσθονίας και η 50αρα που σημείωσε στο All Star Game σίγουρα δεν μοιάζουν με σοβαρά επιχειρήματα για την αξία του. Το γεγονός όμως ότι είχε 22 πόντους μέσο όρο στην ανταγωνιστική VTB League και αναδείχθηκε καλύτερος νεαρός παίκτης της Λίγκας σίγουρα κάτι δείχνουν για τον ταχύτατο γκαρντ, ο οποίος απέχει ένα σταθερό τζαμπ σουτ από την έκρηξη.

Τάι Ουέμπστερ (Φράπορτ Σκάιλαϊνερς)

Τα στοιχεία του: 23 χρονών, 1.93 μέτρα

Οι αριθμοί του: 14.9 πόντοι, 3.7 ριμπάουντ και 3.9 ασίστ μέσο όρο με 39.8% στα τρίποντα σε 28 λεπτά συμμετοχής

Έπαιξε από πόιντ γκαρντ ως σμολ φόργουορντ, γέμισε την στατιστική του, γενικώς τα έκανε... όλα. Ο Νεοζηλανδός γκαρντ αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη και έδειξε να προσαρμόζεται μία χαρά, συνθέτοντας μία ενδιαφέρουσα περιφερειακή γραμμή στους Σκαϊλάινερς παρέα με τον Φίλιπ Σκραμπ, τον Κουάντεζ Ρόμπερτσον και το “χρυσό παιδί” του γερμανικού μπάσκετ, Ισαάκ Μπόνγκα. Ατρόμητος, δεν φοβάται την επαφή και να πάει μέχρι μέσα στο καλάθι αν χρειαστεί, ο Ουέμπστερ έδειξε δυνατότητες ως σουτέρ φέτος έπειτα από μία τετραετία στο Κολέγιο του Nebraska όπου κυρίως στηριζόταν στις διεισδύσεις, χρειάζεται ίσως μία-δύο σεζόν ακόμα σε αυτό το επίπεδο για γίνει καλύτερος.

ΣΟΥΤΙΝΓΚ ΓΚΑΡΝΤ

CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΛΟΥΝΤΒΙΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΜΟΝΑΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
CHAMPIONS LEAGUE / FINAL-4 / ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ / ΛΟΥΝΤΒΙΓΚΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΜΟΝΑΚΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τζέραλντ Ρόμπινσον (Μονακό)

Τα στοιχεία του: 29 χρονών, 1.85 μέτρα

Οι αριθμοί του: 14.9 πόντοι, 2.2 ριμπάουντ και 3 ασίστ μέσο όρο με 42.3% στα τρίποντα (159 προσπάθειες) σε 26 λεπτά συμμετοχής

Χρειάστηκε να περιμένει αρκετά χρόνια μέχρι να πάρει μία ευκαιρία σε μία πραγματικά καλή ομάδα, υπογράφοντας αρχικά προς το τέλος της σεζόν 2016/17 στην Άλμπα Βερολίνου και τελικά το περασμένο καλοκαίρι στη Μονακό. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ο Τζέραλντ Ρόμπινσον έμοιαζε σαν έτοιμος από καιρό. Παίζοντας και στις δύο θέσεις των γκαρντ, ο απόφοιτος του Κολεγίου του Georgia ήταν ένας από τους καλύτερους περιφερειακούς του γαλλικού πρωταθλήματος αλλά και του Basketball Champions League, ανεβάζοντας τις μετοχές του.

Τζαμάρ Σμιθ (Ούνικς Καζάν)

Τα στοιχεία του: 31 χρονών, 1.91 μέτρα

Οι αριθμοί του: 14.4 πόντοι, 2.1 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ μέσο όρο με 48.1% στα τρίποντα (158 προσπάθειες) σε 29 λεπτά συμμετοχής

O Σμιθ δεν είναι άγνωστος στο ευρύ κοινό, κυρίως χάρη στην διετία που πέρασε στη Μάλαγα (2015-17). Παρόλα αυτά δεν παύει να είχε μία εξαιρετική σεζόν, το φινάλε της οποίας τον βρήκε μάλιστα να παίρνει το βραβείο του “Κορυφαίου 6ου παίκτη της VTB League”. Η αλήθεια είναι πως σε αρκετά παιχνίδια ξεκίνησε βασικός, ωστόσο αυτό το γεγονός είναι... λεπτομέρεια αυτή τη στιγμή. Ο Σμιθ είναι ένας παίκτης που σκοράρει και στον... ύπνο του και από παντού. Η ικανότητά του αυτή είναι που του χαρίζει καλά συμβόλαια όλα αυτά τα χρόνια και του χάρισε και το επόμενο συμβόλαιό του, αφού η Ούνικς έχει ήδη ανακοινώσει την ανανέωση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Σκότ Μπάμφορθ (Σάσαρι)

Τα στοιχεία του: 28 χρονών, 1.88 μέτρα

Οι αριθμοί του: 14.9 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ, 4.1 ασίστ μέσο όρο με 42.4% στα τρίποντα (165 προσπάθειες) σε 27 λεπτά συμμετοχής

O Αμερικανός με το διαβατήριο από το Κόσοβο γκαρντ είναι εδώ και χρόνια ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην Ευρώπη. Το χαμηλό του ύψος για σούτινγκ γκαρντ είναι πιθανότατα ο κυριότερος λόγος που δεν έχει πάρει ευκαιρία σε ομάδα επιπέδου EuroLeague ή έστω EuroCup. Ίσως ωστόσο σταδιακά αυτό να πρέπει να αλλάξει. Την φετινή σεζόν ο Μπάμφορθ ήταν ο ηγέτης της Σάσαρι, πραγματοποιώντας σπουδαίες εμφανίσεις, δείχνοντας και στοιχεία δημιουργίας εκτός από εκτέλεσης, περνώντας και σε θέση πόιντ γκαρντ. Μοιάζει και είναι πιο ώριμος από ποτέ. Μένει να φανεί αν το πιστεύουν και οι ομάδες αυτό.

Κέντρικ Ρέι (Νίμπουρκ)

Τα στοιχεία του: 24 χρονών, 1.88 μέτρα

Οι αριθμοί του: 13.6 πόντοι, 3.9 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ μέσο όρο με 39.2% στα τρίποντα (166 προσπάθειες) σε 18.2 λεπτά συμμετοχής

Οι φίλοι της ΑΕΚ τον έμαθαν με τον άσχημο τρόπο, αφού κόντεψε να τους αποκλείσει μόνος του στο Basketball Champions League. O Αμερικανός γκαρντ είναι ένα πραγματικό πολυβόλο, κάτι που έδειξε κατευθείαν, αφού αυτή ήταν η πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη μετά την αποφοίτησή του από το Κολέγιο του Kennesaw State. Ο Ρέι είναι ένας πραγματικός... δολοφόνος από την περιφέρεια, χωρίς να φοβάται όμως να πάει και μέχρι μέσα στο καλάθι αν χρειαστεί. Η νέα σεζόν θα τον βρει στην EuroLeague και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία φρόντισε να τον “καπαρώσει” με τριετές συμβόλαιο.

Κλέμεν Πρέπελιτς (Λεβαλουά)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 1.91 μέτρα

Οι αριθμοί του: 15.4 πόντοι, 2.8 ριμπάουντ και 3 ασίστ μέσο όρο σε 26 λεπτά συμμετοχής

Από τον Σεπτέμβριο είναι γνωστό ότι ο Κλέμεν Πρέπελιτς είναι “κλεισμένος” από την Ρεάλ. Το αν αυτό ισχύει θα γίνει γνωστό σε λίγες εβδομάδες. Αυτό που σίγουρα ήταν ήδη γνωστό μετά το περσινό Eurobasket ήταν πως ο Πρέπελιτς είναι ένας σύγχρονος γκαρντ που μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο σε καλό επίπεδο. Στο πλευρό των Ντράγκιτς και Ντόντσιτς φαινόταν εύκολο για αυτόν να αναδειχθεί, ανεβάζοντας την πίεση ενόψει της φετινής σεζόν. Αυτό ωστόσο δεν φάνηκε να τον επηρεάζει, αφού την σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν ο ηγέτης της Λεβαλουά στο ανταγωνιστικό γαλλικό πρωτάθλημα.

Κάιλ Κούριτς (Ζενίτ)

Τα στοιχεία του: 29 χρονών, 1.93 μέτρα

Οι αριθμοί του: 16.4 πόντοι, 3.4 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ μέσο όρο με 38.6% στα τρίποντα (184 προσπάθειες) σε 25 λεπτά συμμετοχής

Έπειτα από μία πενταετία στην Ισπανία ο Αμερικανός με το διαβατήριο από την Σλοβακία γκαρντ επέλεξε να αγωνιστεί στην VTB League με την φανέλα της Ζενίτ και... εξερράγη! Ήταν ήδη γνωστό πως ήταν εξαιρετικός σουτέρ, ωστόσο στην VTB League είχε την ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να σταθεί και σε μία καλύτερη ομάδα με αυξημένες αρμοδιότητες, συνθέτοντας ένα τρομερό δίδυμο με τον Σεργκέι Καράσεφ. Ο Κούριτς είναι ευρύτερα γνωστός στο κοινό κυρίως επειδή είναι ένας μαχητής της ζωής, αφού πριν από μερικά χρόνια χρειάστηκε να υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στον εγκέφαλο, αρχικά να αφαιρεθεί ένας όγκος που είχε και ακολούθως να του προσθέσουν ένα τεχνικό μέτωπο. Όλα αυτά δεν τον εμπόδισαν πάντως όχι απλώς να συνεχίσει το μπάσκετ αλλά και να είναι πλέον ένα από τα πιο “καυτά” ονόματα της αγοράς.

Αντρέας Ομπστ (Έτινγκερ)

Τα στοιχεία του: 22 χρονών, 1.91 μέτρα

Οι αριθμοί του: 10.9 πόντοι, 2.3 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ μέσο όρο με 38% στα τρίποντα (202 προσπάθειες) σε 27 λεπτά συμμετοχής

Ο Ομπστ αποφάσισε το καλοκαίρι να αποχωρήσει από την Μπάμπεργκ σε μία προσπάθεια να βρει έναν μεγαλύτερο ρόλο. Η Έτινγκερ του έδωσε αυτή την ευκαιρία και ο Γερμανός γκαρντ έδειξε να την αρπάζει από τα μαλλιά. Παίζοντας κάτι ανάμεσα σε πόιντ γκαρντ και σούτινγκ γκαρντ στην 2η χειρότερη ομάδα της Γερμανίας, ο Ομπστ μπόρεσε να δείξει κάποια καλά στοιχεία, σουτάροντας με το εξαιρετικό 38% στα τρίποντα ενώ επιχειρούσε κάτι παραπάνω από 6 σουτ πίσω από την γραμμή των τριών πόντων, αλλά και εμπλεκόμενος περισσότερο σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ. Η νέα σεζόν θα τον βρει στην ACB και την Ομπραντόιρο.

Σίλβεν Λάντεσμπεργκ (Εστουδιάντες)

Τα στοιχεία του: 28 χρονών, 1.98 μέτρα

Οι αριθμοί του: 19.7 πόντοι, 4 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής

Πολυβόλο από τα λίγα ο Σίλβεν Λάντεσμπεργκ, είδε την Εστουδιάντες να του δίνει πλήρη ελευθερία κινήσεων και... απασφάλισε. Ο Αμερικανός ήταν το Α και το Ω των “φοιτητών”, καταφέρνοντας να αναδειχθεί δεύτερος σκόρερ της ACB. Πρόκειται για έναν παίκτη που όταν βρει ρυθμό είναι σχεδόν αδύνατο να τον σταματήσει η αντίπαλη ομάδα, κάτι που κατάλαβε καλύτερα από όλους η Μπαρτσελόνα, της οποίας το καλάθι φόρτωσε ένα μεσημέρι του Απρίλη με... 48 πόντους! Η νέα σεζόν θα τον βρει στην νεοφώτιστη στην Τουρκία Τουρκ Τέλεκομ, σε μία κίνηση που αλήθεια είναι ότι εξέπληξε, αφού πολλοί πίστευαν ότι αν ο Λάντεσμπεργκ περίμενε λίγο θα μπορούσε να βρει συμβόλαιο σε καλύτερη ομάδα.

Γκέιμπ Γιορκ (Μπαϊρόιτ)

Τα στοιχεία του: 25 χρονών, 1.90 μέτρα

Οι αριθμοί του: 14.3 πόντοι, 3 ριμπάουντ και2.6 ασίστ μέσο όρο με 37% στα τρίποντα (265 προσπάθειες) σε 28 λεπτά συμμετοχής

Άλλο ένα “πολυβόλο” έστω και... τσέπης. Λίγο undersized για σούτινγκ γκαρντ, ο Γκέιμπ Γιορκ “βομβάρδισε” χωρίς έλεος τα καλάθια των αντιπάλων της Μπαϊρόιτ, επιχειρώντας σχεδόν 7 τρίποντα ανά αγώνα! O απόφοιτος του Κολεγίου του Arizona ήταν μέλος ενός εξαιρετικά ισορροπημένου συνόλου, κάτι που πάντως δεν τον εμπόδισε να ξεχωρίσει, δείχνοντας κι αυτός έτοιμος για να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Μάριους Γκριγκόνις (Άλμπα Βερολίνου)

Τα στοιχεία του: 24 χρονών, 1.98 μέτρα

Οι αριθμοί του: 12 πόντοι, 2.7 ριμπάουντ, 2.6 ασίστ μέσο όρο με 46.9% στα τρίποντα (177 προσπάθειες) σε 25 λεπτά συμμετοχής

O MVP του Final Four του Basketball Champions League του 2017 εξέπληξε αρκετό κόσμο με την απόφασή του να αγωνιστεί στην Άλμπα Βερολίνου την περασμένη σεζόν. Όπως αποδείχθηκε ήξερε τι έκανε. Παίζοντας στην ομάδα του Αϊτο Ρενέσες ο Γκριγκόνις είχε την ευκαιρία να αναδειχθεί μέσω του μπάσκετ... πλουραλισμού της ομάδας, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο πως πρέπει να λογίζεται πλέον ως ένας από τους καλύτερους σουτέρ στην Ευρώπη. Οι φήμες τον θέλουν να κοιτάζει προς το ΝΒΑ περιμένοντας μία πρόταση να αγωνιστεί σε κάποιο Summer League, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι έχει άλλα δύο χρόνια συμβόλαιο με την δευτεραθλήτρια Γερμανίας.

Φίλιπ Σκραμπ (Φράπορτ Σκάιλαϊνερς)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 1.91 μέτρα

Οι αριθμοί του: 18.3 πόντοι, 3.4 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ μέσο όρο με 45.5% στα τρίποντα (200 προσπάθειες) σε 33 λεπτά συμμετοχής

Στην ΑΕΚ ήρθε κατευθείαν από το Κολέγιο και... πέρασε και δεν ακούμπησε, αφού δεν ήταν ακόμα έτοιμος. Στο γερμανικό πρωτάθλημα όμως ο Σκραμπ βρήκε την υγειά του. Παίζοντας παρέα με τον Νεοζηλανδό Τάι-Τζακ Ουέμπστερ και τον Κουάντεζ Ρόμπερτσον στην περιφέρεια δεν ήταν πάντα ξεκάθαρο ποιος ήταν ο πλέι-μέικερ, ποιος ο σούτινγκ γκαρντ και ποιος ο σμολ φόργουορντ. Αυτό που ήταν ξεκάθαρο πάντως ήταν ποιος ήταν ο... σκόρερ, με τον άλλοτε παίκτη της ΑΕΚ να αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα. Ο Καναδός κόμπο γκαρντ δείχνει κάθε χρόνο και καλύτερος και σίγουρα το γεγονός ότι το όνομά του έχει συνδεθεί με την Μπάμπεργκ δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο αυτή τη στιγμή.

Γκάρι Νιλ (Σαραγόσα)

Τα στοιχεία του: 34 χρονών, 1.93 μέτρα

Οι αριθμοί του: 20.6 πόντοι, 2.9 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ μέσο όρο με 42.5% στα τρίποντα (134 προσπάθειες) σε 30 λεπτά συμμετοχής

Είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε ηλικία παίκτες της λίστας, αλλά δεν μπορούσε να απουσιάζει. Όχι όταν έσωσε σχεδόν μόνος του την Σαραγόσα φέτος, κατακτώντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην ACB. Ο Γκάρι Νιλ έχει παίξει μπάσκετ και έχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα επίπεδα, έχοντας μία περίοδο σημαντικό ρόλο ακόμα και σε ομάδες του ΝΒΑ. Την φετινή σεζόν απέδειξε πως παραμένει ένας από τους καλύτερους σκόρερ και σουτέρ της Γηραιάς Ηπείρου, δείχνοντας έτοιμος να αρπάξει όποια ευκαιρία του παρουσιαστεί.

Αμεντέο Ντέλα Βάλε (Ρέτζιο Εμίλια)

Τα στοιχεία του: 25 χρονών, 1.92 μέτρα

Οι αριθμοί του: 14.6 πόντοι, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ μέσο όρο σε 29.7 λεπτά συμμετοχής

Ο Ιταλός γκαρντ έμοιαζε να έχει κάνει ένα-δύο βήματα πίσω στην εξέλιξή του έπειτα από μία ελπιδοφόρα πορεία με τις μικρές εθνικές ομάδες. Την τελευταία διετία ωστόσο ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του μέχρι να έρθει η φετινή έκρηξη, η οποία τον βοήθησε μάλιστα να κερδίσει μία θέση στην καλύτερη πεντάδα του EuroCup. Αυτό όμως ήταν απλώς η κορυφή του παγόβουνου για τον ταλαντούχο γκαρντ, ο οποίος χάρη στις εμφανίσεις του έπεισε την Αρμάνι Μιλάνο να του προσφέρει συμβόλαιο, με τη νέα σεζόν να αναμένεται να τον βρει στην EuroLeague.

Ματ Τόμας (Ομπροντόιρο)

Τα στοιχεία του: 24 χρονών, 1.96 μέτρα

Οι αριθμοί του: 15.4 πόντοι, 2.4 ριμπάουντ και 2.4 ασίστ μέσο όρο με 45.9% στα τρίποντα (157 προσπάθειες) σε 26 λεπτά συμμετοχής.

Έπειτα από μία τετραετία στο Iowa State ο Ματ Τόμας ήρθε στην Ευρώπη και υποχρεώσε την ACB να τον... ερωτευτεί με τον τρόπο παιχνιδιού του, αφού ήταν ο ηγέτης της Ομπραντόιρο, σκοράροντας με κάθε τρόπο. Βασικό του στοιχείο βέβαια είναι το σουτ, αφού σούταρε με το εξωφρενικό 45.9% στα τρίποντα επιχειρώντας κάτι παραπάνω από 5 τρίποντα ανά αγώνα. Οι πρώτες φήμες τον θέλουν να έχει συμφωνήσει με την Βαλένθια.

Οσίρις Έλντριντζ (Τραμπζονσπόρ)

Τα στοιχεία του: 30 χρονών, 1.91 μέτρα

Οι αριθμοί του:16.8 πόντοι, 4.4 ριμπάουντ και 3.5 ασίστ μέσο όρο με 35.6% στα τρίποντα (253 προσπάθειες) σε 32 λεπτά συμμετοχής

Παλιά καραβάνα ο Αμερικανός γκαρντ, έχει... στεριώσει στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Φέτος ήταν ο ηγέτης της Τραμπζονσπόρ, όπου έκανε... ό,τι ήθελε, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι επιχειρούσε σχεδόν 9 τρίποντα ανά αγώνα (8.7 για την ακρίβεια). Η ταυτότητά του γράφει “σουτέρ” και δεν το κρύβει, με τον ίδιο να φέρεται γενικά να εξετάζει όλες τις επιλογές του πλέον.

ΣΜΟΛ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

Latvia's Zanis Peiners, with a ball, tries to score as Slovenia's Gasper Vidmar, right, blocks him during their Eurobasket European Basketball Championship quarterfinal match in Istanbul, Tuesday, Sept. 12. 2017. (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
AP Photo/Thanassis Stavrakis AP PHOTO/THANASSIS STAVRAKIS

Σεργκέι Καράσεφ (Ζενίτ)

Τα στοιχεία του: 25 χρονών, 2.01 μέτρα

Οι αριθμοί του: 14.6 πόντοι, 3.6 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο σε 26 λεπτά συμμετοχής

Με πέρασμα από το ΝΒΑ, o γιος του παλιού μας γνώριμου, Βασίλι Καράσεφ έχει εξελιχθεί με την φανέλα της Ζενίτ σε έναν από τους καλύτερους σκόρερ στην Ευρωπη. Παίζοντας τόσο ως σούτινγκ γκαρντ όσο και ως σμολ φόργουορντ, ο άλλοτε παίκτης των Nets συνέθεσε ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Κάιλ Κούριτς, σκοράροντας με το... κιλό. Το μόνο που μένει να φανεί πλέον για τον αριστερόχειρα γκαρντ/φόργουορντ είναι αν αυτός και το (πανάκριβο) συμβόλαιό του θα βρεθούν κάποια στιγμή σε μία ομάδα πρώτης γραμμής.

Γκλεν Ράις (Χαποέλ Χολόν)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 1.98 μέτρα

Οι αριθμοί του: 23.8 πόντοι, 7.9 ριμπάουντ, 4.8 ασίστ και 1.9 κλεψίματα μέσο όρο σε 32 λεπτά συμμετοχής

Δεν γίνεται να αναφερθεί κάποιος στο όνομα του Γκλεν Ράις χωρίς να θυμηθεί ότι λίγο πριν το τέλος της σεζόν εκδιώχθηκε προσωρινά από την Χαποέλ Χολόν επειδή γρονθοκόπησε τον συμπαίκτη του, Γκάι Πνίνι. Το γεγονός αυτό επισκίασε μία απίστευτη χρονιά για τον άλλοτε ΝΒΑερ, ο οποίος ήταν με διαφορά ο καλύτερος παίκτης στο πρωτάθλημα του Ισραήλ, οδηγώντας την Χαποέλ Χολόν στην κατάκτηση του Κυπελλου, όπου και αναδείχθηκε MVP. Αυτή την στιγμή βγάζει το ψωμί του στο Πουέρτο Ρίκο και περιμένει προτάσεις. Το αν θα λάβει σοβαρές προτάσεις ή όχι θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο πιστεύουν οι ομάδες στην Ευρώπη ότι μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του.

Σταν Οκόγιε (Βαρέζε)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 1.91 μέτρα

Οι αριθμοί του: 15.1 πόντοι, 7.5 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ και 1.1 κλεψίματα μέσο όρο με 38.9% στα τρίποντα (198 προσπάθειες) σε 32 λεπτά συμμετοχής

Ο περισσότερος κόσμος μάλλον δεν το ξέρει ή θυμάται, αλλά ο Σταν Οκόγιε παραλίγο να αγωνιστεί στα μέρη μας την σεζόν 2013/14 για χάρη του Ικάρου. Αποχώρησε ωστόσο από την ομάδα πριν ξεκινήσει η σεζόν και έκτοτε αγωνίστηκε στο Ισραήλ και την Αυστραλία πριν βρει το “λιμάνι” του στην Ιταλία, αρχικά στην Α2 και την σεζόν που ολοκληρώθηκε στην Βαρέζε. Την φετινή σεζόν ο Αμερικανονιγηριανός φόργουορντ ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της Legabasket, οδηγώντας την Βαρέζε σε μία τρελή πορεία μέχρι την 6η θέση. Το καλοκαίρι θα τον βρει στο Summer League των Denver Nuggets, σε μία προσπάθεια να διεκδικήσει ένα συμβόλαιο στο ΝΒΑ.

Ρόκας Γκιεντράiτις (BC Ρίτας)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 2.00 μέτρα

Οι αριθμοί του: 12.5 πόντοι, 3.9 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μέσο όρο με 42% στα τρίποντα (208 προσπάθειες) σε 25 λεπτά συμμετοχής.

Τα κάνει όλα και συμφέρει. Ο 26χρονος γκαρντ/φόργουορντ είχε αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα της Λιθουανίας με την φανέλα της Σιαλουλιάι το 2015. Φέτος είχε όμως την πραγματική του αγωνιστική “έκρηξη” χάρη στον αναβαθμισμένο ρόλο του στην BC Ρίτας. Ο Γκιεντράιτις έχει τα... κλασικά χαρακτηριστικά τον Λιθουανών περιφερειακών, αφού κατέχει τα βασικά του μπάσκετ, είναι εξαιρετικός σουτέρ και... δεν φοβάται κανέναν. Όλα αυτά τα στοιχεία τον βοήθησαν να κάνει το βήμα μπροστά φέτος και να δείξει ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο.

Ντι Τζέι Κένεντι (Καρσίγιακα)

Τα στοιχεία του: 29 χρονών, 1.98 μέτρα

Οι αριθμοί του: 15.7 πόντοι, 6.5 ριμπάουντ, 5.1 ασίστ και 1.4 κλεψίματα μέσο όρο σε 32 λεπτά συμμετοχής

Οι εντυπωσιακοί αριθμοί του σίγουρα σχετίζονται με τον μεγάλο χρόνο συμμετοχής του. Ο Ντι Τζέι Κένεντι όμως είναι ένας πολύ καλός παίκτης και ένας από αυτούς που μπορούν να γεμίσουν την στατιστική τους όσο λίγοι. Ο αριστερόχειρας φόργουορντ είδε την Καρσίγιακα να χτίζεται ουσιαστικά γύρω από αυτόν και το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο, κερδίζοντας με τις εμφανίσεις του μία θέση στην καλύτερη πεντάδα του Basketball Champions League. Η αξία του στο μπασκετικό χρηματιστήριο είναι δεδομένο ότι ανέβηκε φέτος.

Μάρκους Έρικσον (Γκραν Κανάρια)

Τα στοιχεία του: 25 χρονών, 2.01 μέτρα

Οι αριθμοί του: 11.4 πόντοι και 2.2 ριμπάουντ μέσο όρο με 44.4 % στα τρίποντα (151 προσπάθειες) σε 20.8 λεπτά συμμετοχής

Στην Μπαρτσελόνα δεν βρήκε ποτέ ρόλο. Στην Γκραν Κανάρια δεν απέκτησε απλώς ρόλο, παρά ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας σε ACB και EuroCup. Με βασικό του “όπλο” το σουτ, ο Σουηδός γκαρντ/φόργουορντ βοήθησε την Γκραν Κανάρια να φέρει τα πάνω-κάτω στην ACB με την πρόκρισή της στην EuroLeague, παίζοντας το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο EuroCup οι αριθμοί του ήταν ακόμα καλύτεροι, αφού αριθμούσε 15.4 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ μέσο όρο με 55% στα τρίποντα!

Ματέους Πονίτκα (Τενερίφη)

Τα στοιχεία του: 25 χρονών, 1.95 μέτρα

Οι αριθμοί του: 13.6 πόντοι, 5.6 ριμπάουντ, 1.5 ασίστ μέσο όρο σε 24.8 λεπτά συμμετοχής

Ο ορισμός του All Around παίκτη και ένας από τους καλύτερους ριμπάουντερ στην θέση του στην Ευρώπη. Ο Ματέους Πονίτκα έχει εξελιχθεί βήμα-βήμα στην καριέρα του περιμένοντας την ευκαιρία να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Πολωνός γκαρντ/φόργουορντ ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του σε ACB και Basketball Champions League φέτος, ξεδιπλώνοντας στο παρκέ τις αρετές του στο σκοράρισμα και την δημιουργία, κερδίζοντας μία θέση στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα του ισπανικού πρωταθλήματος.

Ντζάναν Μούσα (Τσεντεβίτα)

Τα στοιχεία του: 19 χρονών, 2.05 μέτρα

Οι αριθμοί του: 12.5 πόντοι, 3.3 ριμπάουντ και 1.6 ασίστ μέσο όρο σε 23 λεπτά συμμετοχής

Μετά τον Λούκα Ντόντσιτς ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει η Ευρώπη στην ηλικία του, κάτι που λίγο-πολύ τα λέει όλα. Ο Ντζάναν Μούσα είναι ένας ζωντανός-θρύλος στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες αλλά και ένας εθνικός ήρωας στην Βοσνία από το 2015, όταν οδήγησε την ομάδα U16 της χώρας στην κορυφή της Ευρώπης. Η νέα σεζόν θα τον βρει στο ΝΒΑ και τους Brooklyn Nets, οι οποίοι τον επέλεξαν στο Νο29 του ΝΒΑ Draft.

Σαβόν Σιλντς (Τρέντο)

Τα στοιχεία του: 24 χρονών, 2.01 μέτρα

Οι αριθμοί του: 14.3 πόντοι, 3.8 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ, 1 κλέψιμο μέσο όρο σε 28.4 λεπτά συμμετοχής

Έχοντας δανέζικο διαβατήριο στα χέρια του επειδή η μητέρα του έχει καταγωγή από την χώρα της Σκανδιναβίας, ο Σιλντς αναμένεται φέτος να είναι περιζήτητος. Ο Αμερικανός φόργουορντ είναι ένας δυναμικός παίκτης και καλός αθλητής, που μπορεί να σκοράρει με αρκετούς τρόπους. Έχει ακόμα λίγο δρόμο μπροστά του, αλλά την φετινή σεζόν έδειξε πως έχει όλα τα φόντα να σταθεί σε ομάδα υψηλού επιπέδου, φτάνοντας με την Τρέντο μέχρι τους τελικούς του ιταλικού πρωταθλήματος.

Ζαν Ζαλούμου (Οστάνδη)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 1.93 μέτρα

Οι αριθμοί του: 13.1 πόντοι, 1.5 ριμπάουντ και 2 ασίστ μέσο όρο με 45.4% στα τρίποντα σε 22 λεπτά συμμετοχής

O 27χρονος γκαρντ/φόργουορντ σάρωσε τα βραβεία φέτος στο Βέλγιο, αφού αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της Λίγκας, καλύτερος Βέλγος παίκτης και μέλος της καλύτερης πεντάδας και της καλύτερης αμυντικής πεντάδας της Λίγκας. Το επίπεδο του πρωταθλήματος του Βελγίου θεωρείται από πολύ κόσμο χαμηλό, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι υψηλότερο από ότι φαντάζονται οι περισσότεροι. Ο ρυθμός είναι απαιτητικός, οι ξένοι – και δη οι Αμερικανοί – πολλοί και δεν είναι τόσο απλό να ξεχωρίσει κάποιος παίκτης, ειδικά αν είναι γηγενής. Ο Σαλούμου όμως τα κατάφερε και δεν αποκλείεται σύντομα να περάσει για πρώτη φορά τα σύνορα της χώρας του.

Τζάρεντ Κάνινγκχαμ (Μπάγερν)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 1.94 μέτρα

Οι αριθμοί του: 12.2 πόντοι, 1.8 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο σε 22 λεπτά συμμετοχής

Ένας παίκτης που ανέκαθεν χαρακτηριζοταν ως σκόρερ δεν γινόταν να μην ξεχωρίσει στο γερμανικό πρωτάθλημα κι ας ήταν αυτή μόλις η πρώτη του χρονιά στην Ευρώπη. Ο Κάνινγκχαμ κάποτε θεωρείτο καλό prospect στο ΝΒΑ, κάτι που αποδεικνύεται και από την επιλογή του στο Νο24 του ΝΒΑ Draft του 2012. Οι καταστάσεις όμως τα έφεραν έτσι που δεν βρήκε ποτέ σταθερή δουλειά στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, με αποτέλεσμα να στραφεί αρχικά στην Κίνα και την φετινή σεζόν στην Ευρώπη, όπου και αναδείχθηκε πρωταθλητής Γερμανίας. Αν δεν κάνει νέα προσπάθεια να επιστρέψει στο ΝΒΑ έχει όλα τα φόντα να κάνει την διαφορά στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη.

Κρις Τζόνσον (Γκραβελίν)

Τα στοιχεία του: 28 χρονών, 1.98 μέτρα

Οι αριθμοί του: 15.6 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1.2 κλεψίματα μέσο όρο με 39.6% στα τρίποντα (139 προσπάθειες) σε 30 λεπτά συμμετοχής

Για έξι χρόnια ο Κρις Τζόνσον πάλευε για μία θέση στον... ήλιο, κάνοντας το ταξίδι G-League-NBA να μοιάζει με... Πειραιάς-Κηφισιά. Το καλοκαίρι του 2017 αποφάσισε ότι κουράστηκε και δέχθηκε την πρόταση της Γκραβελίν. Λογικά δεν θα μετάνιωσε για την επιλογή του. Ο αριστερόχειρας φόργουορντ ήταν ένας από τους καλύτερους ξένους του γαλλικού πρωταθλήματος, καταφέρνοντας με το μέσα-έξω παιχνίδι του να κουβαλήσει όλη την σεζόν την ομάδα του. Αυτό βέβαια που τραβάει την προσοχή είναι ότι σούταρε σχεδόν με 40% στα τρίποντα επιχειρώντας σχεδόν 6 σουτ πίσω από την γραμμή του τριπόντου.

Ρέτζι Απσο (Τούμπιγκεν)

Τα στοιχεία του: 23 χρονών, 2.03 μέτρα, φόργουορντ

Οι αριθμοί του:14.4 πόντοι, 6.6 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ μέσο όρο με 39.1% στα τρίποντα (138 προσπάθειες) σε 30 λεπτά συμμετοχής

Ήταν ο καλύτερος παίκτης της... χειρότερης ομάδας του γερμανικού πρωταθλήματος. Αυτό σίγουρα δεν δουλεύει στα υπέρ του, αλλά ταυτόχρονα τον αδικεί. Ο Άπσο έδειξε καλά στοιχεία στην rookie χρονιά του στην Ευρώπη, αφού δεν έκανε κατάχρηση προσπαθειών και προσπαθούσε να κάνει το καλύτερο για την ομάδα του. Είναι ένας καλός σκόρερ που γεμίζει την στατιστική του και ίσως σε μία καλύτερη ομάδα να μπορέσει να δείξει περισσότερα πράγματα.

Κότι Κλαρκ (Αβτόντορ)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 2.01 μέτρα

Οι αριθμοί του: 20 πόντοι, 8.3 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ και 1 κλέψιμο μέσο όρο σε 30 λεπτά συμμετοχής

Ο Κότι Κλαρκ δεν είναι ακριβώς σμολ φόργουορντ, αλλά δεν είναι και πάουερ φόργουορντ. Είναι μάλλον κάτι περισσότερο σαν... 3.5 θα έλεγε κάποιος, δηλαδή είναι ένας combo φόργουορντ. Όπως και να τον χαρακτηρίσει πάντως κάποιος, δεν αλλάζει ότι φέτος είχε μία τρομερή σεζόν, την οποία και εξαργύρωσε με ένα καλό συμβόλαιο στην Μπούντουσνοστ, η οποία του δίνει την ευκαιρία να επιστρέψει στην EuroLeague έπειτα από έναν χρόνο απουσίας. Παρέα με τον Ερλ Κλαρκ λογικά θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους αντιπάλους του τη νέα σεζόν.

Ζάνις Πέινερς (Λιετκαμπέλις)

Τα στοιχεία του: 28 χρονών, 2.07 μέτρα

Οι αριθμοί του: 12.2 πόντοι, 3 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ μέσο όρο σε 24.3 λεπτά συμμετοχής

Τον γνωρίσαμε στον ΠΑΟΚ ως πολυεργαλείο. Αυτό ακριβώς ήταν και στην Λιετκαμπέλις. Ο Πέινερς δεν γεμίζει το μάτι με μία πρώτη ματιά. Όσο τον παρατηρεί όμως κάποιος τόσο περισσότερο του αρέσει. Με ύψος 2.07 μέτρα μπορεί να αγωνιστεί από σούτινγκ γκαρντ ως πάουερ φόργουορντ, να σουτάρει καλά από την περιφέρεια και να προσφέρει σε όλους τους τομείς. Όλα αυτά ήταν που άρεσαν και στην Νταρουσάφακα, με την οποία θα αγωνιστεί στην EuroLeague τη νέα σεζόν.

ΠΑΟΥΕΡ ΦΟΡΓΟΥΟΡΝΤ

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK -  OLIMPIJA LJUBLJANA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ / CHAMPIONS LEAGUE / AEK - OLIMPIJA LJUBLJANA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Λιουκ Σίκμα (Άλμπα Βερολίνου)

Τα στοιχεία του: 29 χρονών, 2.03 μέτρα

Οι αριθμοί του: 12.5 πόντοι, 6.9 ριμπάουντ, 4.3 ασίστ, 1.9 κλεψίματα σε 26.2 λεπτά συμμετοχής

Στα 29 του χρόνια είχε χρονιά καριέρας υπό τις οδηγίες του Αϊτο Ρενέσες στην Άλμπα Βερολίνου. O γιος του θρυλικού Τζακ Σίκμα βρήκε χώρο και χρόνο και τα αποτελέσματα ήταν εμφανή, αφού αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος και μέλος της καλύτερης πεντάδας, συμβάλλοντας σημαντικά στην πορεία της Άλμπα μέχρι τους τελικούς της Λίγκας.

Τζαουάν Τζόνσον (Νταρουσάφακα)

Τα στοιχεία του: 29 χρονών, 2.08 μέτρα

Οι αριθμοί του:14.9 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ μέσο όρο σε 30 λεπτά συμμετοχής

O Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ έχει στεριώσει πλέον στην Ευρώπη, αφού αυτή ήταν αισίως η 4η σεζόν του στην Γηραία Ήπειρο. Φέτος ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς ψηλούς στην Ευρώπη, όντας καθοριστικός στην πορεία της Νταρουσάφακα μέχρι την κατάκτηση του EuroCup και την πρόκρισή της στην EuroLeague της επόμενης σεζόν. Ο άλλοτε ΝΒΑερ Τζόνσον έχει δείξει ότι μπορεί να σταθεί πλέον σε αυτό το επίπεδο και πλέον καλείται να πάει ένα βήμα μπροστά.

Άντζελο Καλογιάρο (Μπάνβιτ)

Τα στοιχεία του: 29 χρονών, 2.05 μέτρα

Οι αριθμοί του: 13.1 πόντοι, 5.9 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ μέσο όρο με 45.8% στα τρίποντα σε 30 λεπτά συμμετοχής

Έχοντας ξεκινήσει την ευρωπαϊκή του καριέρα από το πρωτάθλημα της Βουλγαρίας (!) το 2012, ο Αμερικανός με το ιταλικό διαβατήριο φόργουορντ αποτελεί τον ορισμό του late bloomer, ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Φέτος στην Μπάνβιτ έδειξε τις αρετές του παίζοντας για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο, όντας ένα από τα καλύτερα Stretch-4 του τουρκικού πρωταθλήματος. Οι φήμες τον θέλουν να συζητάει με την Μακάμπι για τη νέα σεζόν.

Κρίστιαν Μπερνς (Καντού)

Τα στοιχεία του: 33 χρονών, 2.03 μέτρα

Οι αριθμοί του: 14.2 πόντοι, 10 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ μέσο όρο σε 31 λεπτά συμμετοχής

Ένας από τους λίγους παίκτες με ηλικία +30 ετών που υπάρχει σε αυτή την λίστα. Ο Αμερικανός με το ιταλικό διαβατήριο αποτελεί τον ορισμό του γυρολόγου, αφού κατά την διάρκεια της καριέρας του έχει αγωνιστεί σε Πολωνία, Πορτογαλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ισραήλ, Ρωσία, Τσεχία και Αραβικά Εμιράτα (!) βρίσκοντας το λιμάνι του στην Ιταλία τα τελευταία δύο χρόνια. Φέτος ήταν εκ των κορυφαίων φόργουορντ στο ιταλικό πρωτάθλημα, κάνοντας τα... πάντα στην Καντού, πείθοντας έτσι την Αρμάνι Μιλάνο να του δώσει την ευκαρία να αγωνιστεί στην EuroLeague. Το γεγονός βέβαια ότι είναι κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου ήταν σίγουρα πολύ σημαντικός λόγος που βρήκε δουλειά σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Κρίστοφερ Έβανς (Μονακό)

Τα στοιχεία του: 27 χρόνων, 2.03 μέτρα, φόργουορντ

Οι αριθμοί του: 13.1 πόντοι, 4.1 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ μέσο όρο σε 25 λεπτά συμμετοχής

O Αμερικανός φόργουορντ είχε κάνει τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στην χώρα μας με την φανέλα των Τρικάλων την σεζόν 2013/14. Από τότε πέρασε πολύς καιρός βέβαια και κύλησε μπόλικο νερό στο αυλάκι, για να φτάσει στα 27 του χρόνια να αγωνιστεί στη Μονακό, κατακτώντας το Κύπελλο Γαλλίας και χάνοντας στον τελικό του BCL από την ΑΕΚ και του γαλλικού πρωταθλήματος από την Λε Μαν. Ο Έβανς έχει εξελιχθεί πολύ από τότε που έφυγε από την χώρα μας, όντας φέτος εξαιρετικός στο πλευρό του Κικάνοβιτς κάτω από τα καλάθια χάρη στα πλούσια αθλητικά του προσόντα, καταφέρνοντας μάλιστα να συμπεριληφθεί και στην δεύτερη καλύτερη πεντάδα του Basketball Champions League.

Σκοτ Έθερτον (Μπράουντσβαϊγκ)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 2.03 μέτρα

Οι αριθμοί του: 17.3 πόντοι, 9.5 ριμπάουντ, 1.8 ασίστ και 1.3 κοψίματα μέσο όρο σε 31 λεπτά συμμετοχής

Αγωνίστηκε περισσότερο ως σέντερ παρά ως πάουερ φόργουορντ, αλλά ο ίδιος προτιμάει να δηλώνει πάουερ φόργουορντ. Όπως και να έχει, ο Έθερτον τράβηξε πολύ κουπί φέτος, αφού ήταν η πρώτη επιλογή της ομάδας του στην επίθεση. Στάθηκε όμως στο ύψος των προσδοκιών, όντας ο ξεκάθαρος ηγέτης της Μπραουντσβαϊγκ, η οποία κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό. Δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορος και μπορεί να μοιάζει αντιτουριστικός σε κάποιους, αλλά ο Έθερτον κάνει την δουλειά του πολύ καλά.

Στέφαν Γέλοβατς (Νίζνι)

Τα στοιχεία του: 29 χρονών, 2.08 μέτρα

Οι αριθμοί του: 20.8 πόντοι, 6.9 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ μέσο όρο με 37.8% στα τρίποντα σε 27 λεπτά συμμετοχής

Έπειτα από μία τριετία στην Ισπανία και την Σαραγόσα με καλούς αριθμούς, ο Σέρβος φόργουοντ πήγε στην Ρωσία και τα... διέλυσε όλα! Στα 29 του χρόνια ο Γέλοβατς είχε σεζόν καριέρας με τη Νίζνι παίζοντας και στις δύο θέσεις των ψηλών, όντας από τους καλύτερους παίκτες της VTB League. Δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια τον Σέρβο, ο οποίος μπορεί να ελπίζει σε μερικά ακόμα καλά συμβόλαια.

Ντέβιν Όλιβερ (Ολίμπια Λιουμπλιάνας)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 2.04 μέτρα

Οι αριθμοί του: 13.2 πόντοι, 7.3 ριμπάουντ, 2.9 ασίστ και 2 κλεψίματα μέσο όρο σε 31 λεπτά συμμετοχής

Ο απόφοιτος του κολεγίου του Dayton κέρδισε την τελευταία διετία ό,τι μπορούσε να κερδίσει στην Σλοβενια, αφού κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα και αναδείχθηκε ισάριθμες φορές MVP του πρωταθλήματος, ενώ παράλληλα ήταν σταθερά καλός στην Αδριατική Λίγκα. Καλός αθλητής, μπορεί υπό προϋποθέσεις να μαρκάρει μέχρι και τρεις θέσεις (από 2 έως 4) και παίκτης που κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο, την προσεχή σεζόν θα βρεθεί στην Μπάνβιτ, έχοντας την πρώτη ευκαιρία του σε υψηλό επίπεδο.

Ζάκ Λίντεϊ (Χαποέλ Γκαλίλ Γκιλμπόα)

Τα στοιχεία του: 24 χρονών, 2.01 μέτρα

Οι αριθμοί του: 19.5 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 1 κλέψιμο και 1.3 κοψίματα μέσο όρο σε 32 λεπτά συμμετοχής

Ακόμα ένας rookie που εντυπωσίασε. Ο Ζακ Λίντεϊ ήταν μαζί με τον Ράις οι καλύτεροι ξένοι παίκτες στο Ισραήλ. Τα πλούσια αθλητικά του προσόντα, το μέσα έξω παιχνίδι του, η ικανότητά του στο ριμπάουντ και η άμυνα ψηλά είναι τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν και του χάρισαν μία θέση στην καλύτερη πεντάδα της Λίγκας του Ισραήλ. Ο Λίντεϊ ήταν ο πρώτος σκόρερ (σε απόλυτους αριθμούς) και ο 6ος καλύτερος ριμπάουντερ του πρωταθλήματος, με το όνομά του να έχει ήδη συνδεθεί με τη Μακάμπι.

Τζεφ Άντριεν (Μπνέι Χερτζέλια)

Τα στοιχεία του: 32 χρονών, 2.01 μέτρα

Οι αριθμοί του: 17.2 πόντοι, 8.8 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ μέσο όρο με 45.5% στα τρίποντα σε 33 λεπτά συμμετοχής

Στα 32 του χρόνια πια, ο άλλοτε ΝΒΑερ αγωνίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στην Μπνέι Χερτζέλια, συνθέτοντας ένα όμορφο δίδυμο στις θέσεις των φόργουορντ παρέα με τον Σον Ντόσον. Ο Άντριεν έχει βρει την υγειά του πλέον στο Ισραήλ, ωστόσο με μία καλή πρόταση λογικά θα άλλαζε ταχυδρομικό κώδικα αν χρειαζόταν.

Οβί Σόκο (Μούρθια)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 2.01 μέτρα

Οι αριθμοί του: 10.9 πόντοι, 5.1 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 1 κλέψιμο μέσο όρο σε 22.8 λεπτά συμμετοχής

Τα Τρίκαλα τον έφεραν στα μέρη μας από την Γαλλία την σεζόν 2015/16, βρίσκοντας “λαβράκι”. Το τέλος εκείνης της σεζόν τον βρήκε την ιταλική Μπρίντιζι και από το 2016 είναι βασικό μέλος της Μούρθια. Ο Βρετανός φόργουορντ ήταν φέτος από τους καταλύτες της ομάδας. Σταθερός, εξαιρετικός ριμπάουντερ και με την δυνατότητα να είναι εξίσου καλός και στις δύο πλευρές του παρκέ, κέρδισε μία θέση στην καλύτερη πεντάδα του Basketball Champions League, τραβώντας πάνω του τα φώτα της προσοχής.

Γιόχαν Τίμαν (Λούντβιγκσμπουργκ)

Τα στοιχεία του: 24 χρονών, 2.05 μέτρα

Οι αριθμοί του: 10.4 πόντοι και 4.1 ριμπάουντ μέσο όρο σε 16.3 λεπτά συμμετοχής

Οι αριθμοί του με μια πρώτη ματιά δεν εντυπωσιάζουν, μέχρι που κάποιος συνειδητοποιεί ότι έκανε όλα αυτά μόλις σε 16 λεπτά συμμετοχής. Ο Τίμαν θεωρείται αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο “καυτά” ονόματα στην Γερμανία, αφού στο διάστημα που αγωνίστηκε ήταν εκ των κορυφαίων της Λούντβιγκσμπουργκ μέχρι να τραυματιστεί. H λογική λέει ότι ετοιμάζεται για σούπερ χρονιά.

Ιβάν Μπούβα (Μπουγιουκσεχίρ)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 2.08 μέτρα, φόργουορντ

Οι αριθμοί του: 18 πόντοι και 6.6 ριμπάουντ μέσο όρο με 47.7% στα τρίποντα σε 27.2 λεπτά συμμετοχής

Πιο κοντά στην θέση σέντερ από αυτή του πάουερ φόργουορντ, αλλά φέτος χρησιμοποιήθηκε και ως δεύτερος ψηλός χάρη στην παρουσία του γνώριμού μας από το πέρασμά του από τον Άρη, Έρικ Μπάκνερ. Ο Ιβάν Μπούβα είχε μία τρομερή σεζόν στην Τουρκία, καταφέρνοντας στο φινάλε της σεζόν να πάρει μεταγραφή στην Βαλένθια. Ο Κροάτης φόργουορντ/σέντερ είναι παίκτης παλαιάς κοπής, αλλά την δουλειά του την κάνει εξαιρετικά, ειδικά αν έχει έναν αθλητικό ψηλό στο πλάι του.

Λουίς Λαμπεϊρί (Στρασμπούρ)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 2.08 μέτρα

Οι αριθμοί του: 12.8 πόντοι, 7.3 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ μέσο όρο με 56.1% στα τρίποντα σε 28 λεπτά συμμετοχής

Κάτι ανάμεσα σε φόργουορντ και σέντερ, ο Λαμπεϊρί είχε μία εξαιρετική σεζόν σε ατομικό επίπεδο, ασχέτως αν η ομάδα του δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο. Ο διεθνής Γάλλος ήταν σταθερός στην απόδοσή του, δείχνοντας να ξέρει τον ρόλο του σε μία ομάδα που είχε δύο παίκτες σε κάθε θέση. Αποκορύφωμα της σεζόν του βέβαια ήταν η ανάδειξή του σε μέλος της καλύτερης πεντάδας του Basketball Champions League.

Ρέιμαντ Μόργκαν (Τόφας)

Τα στοιχεία του: 30 χρονών, 2.03 μέτρα,

Οι αριθμοί του: 16.1 πόντοι, 5.8 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ μέσο όρο σε 27 λεπτά συμμετοχής

Στην Ελλάδα τον μάθαμε όταν ήρθε για το τέλος της σεζόν 2014/15 στον Παναθηναϊκό ως undersized σέντερ. Στην Τουρκία τον είδαμε να περνάει αρκετό χρόνο σε θέση πάουερ φόργουορντ και να είναι εξαιρετικός, δίνοντας λύσεις και στις δύο θέσεις των ψηλών. Ο Μόργκαν είχε στα 30 του χρόνια μία εξαιρετική σεζόν με την Τόφας, την οποία εξαργύρωσε με ένα καλό συμβόλαιο στην Ούνικς Καζάν.

ΣΕΝΤΕΡ

ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ / ΛΑΣΜΕ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
ΦΙΛΙΚΟ / ΠΑΟ - ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ / ΛΑΣΜΕ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στεφάν Λάσμε (Ούνικς Καζάν)

Τα στοιχεία του: 36 χρονών, 2.03 μέτρα

Οι αριθμοί του: 12.6 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 1.6 κοψίματα μέσο όρο σε 25 λεπτά συμμετοχής

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης αυτής της λίστας, ωστόσο αν κάποιος τον είδε φέτος να αγωνίζεται ξέρει ότι μοιάζει πολλά χρόνια νεότερος. Ο γνωστός μας από το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό σέντερ επέστρεψε στην δράση φέτος μετά την δικαίωσή του στο δικαστήριο επειδή είχε βρεθεί θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ και ήταν πραγματικά απολαυστικός. Για την ακρίβεια ήταν ένας από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη, με τις φήμες να τον θέλουν να συζητάει με ομάδες της EuroLeague.

Ισαάκ Φοτού (Ουλμ)

Τα στοιχεία του: 25 χρονών, 2.03 μέτρα

Οι αριθμοί του: 14.1 πόντοι, 4.9 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ μέσο όρο σε 25 λεπτά συμμετοχής

O τύπος με την πιο ενδιαφέρουσα κόμη στην Ευρώπη. Θεωρητικά θέλει να αγωνίζεται ως πάουερ φόργουορντ, αλλά το στυλ παιχνιδιού του είναι αυτό του σέντερ και ως τέτοιες χρησιμοποιήθηκε στην Ουλμ. Ο Νεοζηλανδός φόργουορντ/σέντερ είναι ένα δυνατό παιδί, που δεν φοβάται την επαφή και έχει κάποιες ωραίες κινήσεις με πλάτη στο καλάθι

Ντέβιν Μπούκερ (Μπάγερν)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 2.05 μέτρα

Οι αριθμοί του: 12.5 πόντοι, 5.1 ριμπάουντ και 2 ασίστ μέσο όρο σε 22 λεπτά συμμετοχής

Ο αδελφός του Τρέβορ Μπούκερ των Indiana Pacers ολοκλήρωσε θριαμβευτικά την δεύτερη σεζόν του στην Μπάγερν με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Γερμανίας. Ο Μπούκερ είναι ένας ψηλός που ξέρει να κάνει την δουλειά του καλά στο γήπεδο και να παίρνει νίκες, κάτι που αποδεικνύεται από την ανάδειξή του σε MVP του γαλλικού πρωταθλήματος το 2016 και το γεγονός ότι φέτος συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα του EuroCup. Η Μπάγερν πολύ δύσκολα θα τον αφήσει να φύγει.

Τζάκι Καρμάικλ (Ουσάκ)

Τα στοιχεία του: 28 χρονών, 2.08 μέτρα

Οι αριθμοί του: 13.3 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 1.9 ασίστ και 1.1 κοψίματα μέσο όρο σε 29.2 λεπτά συμμετοχής

Το περασμένο καλοκαίρι είχε συμφωνήσει με την Μπουγιουκτσεκμετζέ, αλλά δεν αγωνίστηκε ποτέ στην ομάδα επειδή τραυματίστηκε στο... σκάφος του με αποτέλεσμα να λυθεί το συμβόλαιό του. Τον Νοέμβριο τελικά βρήκε δουλειά σε μία άλλη τουρκική ομάδα, την Ουσάκ, και είχε μία θετικότατη σεζόν. Δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον υποβιβασμό της ομάδας, αλλά σίγουρα άφησε καλές εντυπώσεις.

Τζον Μπράιαντ (Γκίσεν)

Τα στοιχεία του: 31 χρονών, 2.10 μέτρα

Οι αριθμοί του: 18.2 πόντοι, 10.6 ριμπάουντ, 3.7 ασίστ και 1.4 κοψίματα μέσο όρο σε 30 λεπτά συμμετοχής

Ο Τζον Μπράιαντ είναι γνωστός για δύο πράγματα: Τα περιττά κιλά του και τα... κιλά μπάσκετ που ξέρει. Την φετινή σεζόν εστίασε περισσότερο στο δεύτερο και το αποτέλεσμα ήταν να πραγματοποιήσει μία απίστευτη σεζόν, το φινάλε της οποίας τον βρήκε δεύτερο σκόρερ και πρώτο ριμπάουνερ στην Μπουντεσλίγκα και, φυσικά, μέλος της καλύτερης πεντάδας. Ο Μπράιαντ είχε στο παρελθόν την ευκαιρία να αγωνιστεί σε μεγαλύτερη ομάδα, την Βαλένθια, αλλά την έχασε επειδή δεν έχασε ποτέ το βάρος που του ζήτησαν. Στα 31 του μοιάζε δύσκολο να έχει πολλές ευκαιρίες ακόμα στο υψηλότερο επίπεδο, αλλά με το μπάσκετ που ξέρει όλα είναι πιθανά.

Ρόμπερτ Κάρτερ (Γκαζιαντέπ)

Τα στοιχεία του: 24 χρονών, 2.06 μέτρα

Οι αριθμοί του: 15 πόντοι, 7.9 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ και 1.1 κοψίματα μέσο όρο με 37.7% στα τρίποντα σε 27.5 λεπτά συμμετοχής

Όντας προικισμένος σκόρερ και εξαιρετικός με πρόσωπο και πλάτη στο καλάθι, ο Ρόμπερτ Κάρτερ χρησιμοποιήθηκε αρκετά και ως σέντερ αν και δήλωνε πάουερ φόργουορντ. Με άνοιγμα χεριών εξάλλου πάνω από 2.20 μέτρα έχει αυτή την δυνατότητα. Πήγε στην Γκαζιαντέπ στα μέσα της σεζόν από την Λιέτουβος Ρίτας αλλά προσαρμόστηκε άμεσα, καταφέρνοντας να γίνει πολύτιμος στην ομάδα με συνοπτικές διαδικασίες.

Κάντι Λαλέιν (Μπρίντιζι/Μπεσίκτας)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 2.08 μέτρα

Οι αριθμοί του: 15.7 πόντοι, 9.9 ριμπάουντ και 1.3 κοψίματα μέσο όρο σε 30 λεπτά συμμετοχής

Το περασμένο καλοκαίρι τον ήθελε η ΑΕΚ, οι δύο πλευρές είχαν δώσει τα χέρια, αλλά η συμφωνία χάλασε τελευταία στιγμή όταν έκανε πίσω ο παίκτης. Ο Κάντι Λαλέιν τελικά κατέληξε στην Ιταλία και δεν το μετάνιωσε, αφού με την φανέλα της Μπρίντιζι πραγματοποίησε σπουδαίες εμφανίσεις, κερδίζοντας μία μεταγραφή στην Μπεσίκτας. Στην Τουρκία δεν μπόρεσε να είναι εξίσου αποδοτικός, ωστόσο έχει ήδη αποδείξει τι μπορεί να κάνει.

Ελμεντίν Κικάνοβιτς (Μονακό)

Τα στοιχεία του: 30 χρονών, 2.11 μέτρα

Οι αριθμοί του: 14.4 πόντοι, 4 ριμπάουντ σε 25 λεπτά συμμετοχής

Ένας από τους πιο ποιοτικούς ψηλούς στην Ευρώπη. Ο Ελμεντίν Κικάνοβιτς είναι σέντερ παλαιάς κοπής, ωστόσο αυτά που μπορεί να κάνει στην επίθεση λίγοι ψηλοί μπορούν έστω και να τα σκεφτούν. Εξαιρετικός με πρόσωπο και πλάτη στο καλάθι, ήταν το σημείο αναφοράς της Μονακό στην επίθεση (και η “πληγή” της στην άμυνα), είχε μία σπουδαία σεζόν και ήταν μέλος της καλύτερης πεντάδας του Basketball Champions League.

Λαουρίνας Μπιρούτις (Σιαουλιάι)

Τα στοιχεία του: 21 χρονών, 2.13 μέτρα

Οι αριθμοί του: 15.1 πόντοι, 7.2 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 1.3 κοψίματα μέσο όρο σε 26.2 λεπτά συμμετοχής

Από τους νεαρότερους παίκτες της λίστας και ήδη... κλεισμένος. Ο Λαουρίνας Μπιρούτις αγωνίστηκε ως δανεικός από την Ζάλγκιρις στην Σιαουλιάι και ήταν απολαυστικός, κατακτώντας το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου στην Λιθουανία! Τον Λιθουανό κοιτάζουν ήδη από το ΝΒΑ και την προσεχή σεζόν θα είναι υποψήφιος στο ΝΒΑ Draft. Ακόμα πάντως και αν δεν πάει στο ΝΒΑ ο Μπιρούτις, στην Ευρώπη θα έχει πάντα δουλειά.

Τζέιλεν Ρέινολντς (Ρέτζιο Εμίλια)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 2.06 μέτρα, σέντερ

Οι αριθμοί του: 11 πόντοι, 6.8 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο μέσο όρο σε 22 λεπτά συμμετοχής

Από το φημισμένο Κολέγιο του Xavier o Ρέινολντς βρέθηκε αρχικά στην Α2 Ιταλίας και φέτος στην Ρέτζιο Εμίλια, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Ταχύτατος, παίζει εξαιρετικά το Πικ εν Ρολ, ο Ρέινολντς κατάφερε μέσα από την παρουσία του στην Ρέτζιο Εμίλια να βρεθεί στο φινάλε της σεζόν στην Μπαρτσελόνα ως... μπάλωμα για τους τραυματισμούς στην γραμμή ψηλών των "μπλαουγκράνα". Το καλοκαίρι αναμένεται να έχει αρκετές προτάσεις στα χέρια του.

Τζόρνταν Μόργκαν (Ολίμπια Λιουμπλιάνας)

Τα στοιχεία του: 27 χρονών, 2.03 μέτρα, σέντερ

Οι αριθμοί του: 15 πόντοι, 7.2 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ μέσο όρο σε 26.6 λεπτά συμμετοχής

Ακόμα ένας παλιός μας γνώριμος. Ο Τζόρνταν Μόργκαν είχε ένα βραχύβιο πέρασμα από τα μέρη μας με την φανέλα της Κύμης την σεζόν 2016/17, εντυπωσιάζοντας με τις επιδόσεις του πριν αποχωρήσει επειδή έσπασε το χέρι του σε έναν καυγά. Στην Σλοβενία ήταν φέτος εξίσου παραγωγικός και μαζί με τον συνοδοιπόρο του κάτω από τα καλάθια, Ντέβιν Όλιβερ, θα βρεθούν τη νέα σεζόν στην Μπάνβιτ.

Ντρού Γκόρντον (Ζενίτ)

Τα στοιχεία του: 28 χρονών, 2.06 μέτρα, σέντερ

Οι αριθμοί του: 11.1 πόντοι και 6.7 ριμπάουντ μέσο όρο σε 19.8 λεπτά συμμετοχής

Ο απόφοιτος του Κολεγίου του New Mexico έχει κάνει και αυτός το... αγροτικό του σε όλη την Ευρώπη, αφού έχει αγωνιστεί κατά σειρά σε Σερβία, Ιταλία, Τουρκία, Γαλλία και Λιθουανία πριν υπογράψει πέρυσι με την Ζενίτ. Την φετινή σεζόν ήταν παραγωγικός σε μικρές δόσεις, παίρνοντας ό,τι... περίσσευε από τους Κούριτς και Καράσεφ, δείχνοντας διατεθειμένος να κάνει την “βρώμικη δουλειά”.

Τζαρόντ Τζόουνς (Καρσίγιακα)

Τα στοιχεία του: 28 χρονών, 2.07 μέτρα

Οι αριθμοί του: 17 πόντοι, 6.1 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ μέσο όρο με 38% στα τρίποντα σε 32 λεπτά συμμετοχής

Χρειάστηκε να κάνει τρία περάσματα από του Ουγγρικό πρωτάθλημα (παίρνοντας και το Ουγγρικό διαβατήριο στην διαδρομή) πριν βρεθεί μέσω Κίνας και Ιταλίας στην Καρσίγιακα φέτος, αλλά... άξιζε τον κόπο. Ο Τζαρόντ Τζόουνς ήταν τρομερός φέτος παίζοντας σε θέση σέντερ, όντας ουσιαστικά... Stretch-5, αλλά ταυτόχρονα ποστάροντας τους αντιπάλους του. Σίγουρα ευνοήθηκε από το γεγονός ότι είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής, αλλά το γεγονός ότι το εκμεταλλεύτηκε αυτό δείχνει την αξία του.

Μουστάφα Φολ (Σακάρια)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 2.18 μέτρα, σέντερ

Οι αριθμοί του: 9.1 πόντοι, 6.1 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 2 κοψίματα μέσο όρο σε 23 λεπτά συμμετοχής

Ένας από τους ψηλότερους παίκτες στην Ευρώπη. Ο Μουστάφα Φολ αγωνίστηκε για πρώτη φορά φέτος μακριά από την Γαλλία, ωστόσο ήταν θετικότατος. Πηγαίνοντας στην Τουρκία με τις δάφνες του “Αμυντικού της χρονιάς” στην Γαλλία την σεζόν 2016/17, ο Φολ ήταν πράγματι φόβητρο κάτω από το καλάθι, δείχνοντας πάντως και στοιχεία του ταλέντου του στην επίθεση, έστω και αν στην άλλη πλευρά του παρκέ σίγουρα χρειάζεται δουλειά ακόμα.

Αρτέμ Πούστοβι (Ομπραντόιρο)

Τα στοιχεία του: 26 χρονών, 2.16 μέτρα

Οι αριθμοί του: 11.1 πόντοι, 5.9 ριμπάουντ και 1.9 κοψίματα μέσο όρο σε 25.4 λεπτά συμμετοχής.

O Ουκρανός σέντερ έκλεισε τρία χρόνια στην Ομπραντόιρο, συνεχίζοντας την σταθερή πρόοδό του. Η φετινή ήταν με διαφορά η καλύτερη σεζόν της καριέρας του, με τον Πούστοβι να δείχνει ότι μαθαίνει γρήγορα, όντας πια ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της ομάδας του. Την επόμενη σεζόν αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ