ΣΤΗΛΕΣ

Ligue 1: Η Μαρσέιγ απειλεί την Παρί με το "Champions Project"

Marseille's players celebrate their victory after the French League One soccer match between Lille and Marseille at the Lille Metropole stadium in Villeneuve d'Ascq, northern France, Sunday, Feb. 16, 2020. (AP Photo/Michel Spingler)
Marseille's players celebrate their victory after the French League One soccer match between Lille and Marseille at the Lille Metropole stadium in Villeneuve d'Ascq, northern France, Sunday, Feb. 16, 2020. (AP Photo/Michel Spingler) AP

Η Μαρσέιγ με τον Βίλας-Μπόας στο τιμόνι διανύει την καλύτερή σεζόν της τα τελευταία επτά χρόνια, επιστρέφει στο Champions League και δείχνει έτοιμη ν' αμφισβητήσει τη δυναστεία της Παρί Σεν-Ζερμέν την επόμενη σεζόν.

Η τρέχουσα σεζόν βρίσκει και πάλι την Παρί Σεν-Ζερμέν πρωταθλήτρια (απομένει μόνο η μαθηματική επισφράγιση του τίτλου) με την ομάδα της γαλλικής πρωτεύουσας να τρέχει μόνη της σε έναν μαραθώνιο με 20 συμμετέχοντες.

Για την ακρίβεια όχι εντελώς μόνη της. Η έκπληξη (τηρουμένων των αναλογιών των τελευταίων ετών κι όχι του ονόματος) του φετινού Σαμπιονά ακούει στο όνομα της Μαρσέιγ. Η ομάδα με τους περισσότερους οπαδούς στη Γαλλία έχει εξελιχθεί στο δεύτερο πόλο της Ligue 1. Με τη Μονακό να μπερδεύει και να μπερδεύεται στα πλάνα της έχοντας μείνει πίσω με τον Λεονάρντο Ζαρντίμ και προσπαθώντας να ρεφάρει με τον Ρομπέρτο Μορένο, τη Λιλ να μην μπορεί λογικά ν' αντέξει και Champions League και πρωτάθλημα, τη Λιόν να πληρώνει το σοβαρό τραυματισμό του Μέμφις Ντεπάι και τη Ρεν να έχει νομοτελειακά ένα ταβάνι, οι Φωκαείς διανύουν την καλύτερη σεζόν τους μετά από επτά χρόνια βυθισμένοι στη μετριότητα.

Η ΕΠΤΑΕΤΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΞΟΡΙΑ

Πρέπει να πάμε πίσω στο 2013 για να συναντήσουμε μια καλή σεζόν της Μαρσέιγ. Τότε με πρωταγωνιστές τον Ζινιάκ και τα αδέλφια Αγιού είχε τερματίσει το πρωτάθλημα δεύτερη πίσω από ποιαν άλλην; Φυσικά την Παρί!

Τελείωσε τη σεζόν στην έκτη θέση το 2014, στην τέταρτη το 2015, στη... 13η το 2016, στην πέμπτη το 2017, στην τέταρτη το 2018, στην πέμπτη πέρυσι. Ένα ταβάνι που έμοιαζε απροσπέλαστο. Ένα κοινό απαιτητικό που διψούσε για διάκριση και δεν έβλεπε φως στο τούνελ.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Ν' ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Σε όλο αυτό το διάστημα από το Βελοντρόμ πέρασαν πολλοί προπονητές με ετερόκλητα στυλ παιχνιδιού. Το 2015 ήταν ο "λόκο" Μαρσέλο Μπιέλσα που προσπάθησε να πουλήσει "τρέλα" σε ένα σύλλογο από τη φύση του "τρελό".

Τον διαδέχθηκε ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού και νυν της Πούμας, Μίτσελ, ο οποίος απέτυχε παταγωδώς. Ακολούθησε ο Ρουντί Γκαρσιά, ο οποίος επέστρεψε στη Γαλλία, αλλά την ποδοσφαιρική του Ιθάκη δεν τη βρήκε στη Μασσαλία.

Μέχρι που εμφανίστηκε ένας Πορτογάλος για ν' αναγεννήσει τη δική του καριέρα μέσα από την αναγέννηση της ομάδας.

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΟΥ ΘΟΥΜΠΙΘΑΡΕΤΑ

Ο Άντονι Θουμπιθαρέτα ανέλαβε τεχνικός διευθυντής της Μαρσέιγ τον Οκτώβριο του 2016. Παρά το γεγονός ότι οι επιλογές προπονητών αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς βάσει αποτελέσματος, η διοίκηση των στήριξε.

Ο Βάσκος έπαιξε τα ρέστα του με την πρόσληψη του Αντρέ Βίλας-Μπόας. Ο 42χρονος Πορτογάλος πρώην βοηθός του Ζοζέ Μουρίνιο σε Πόρτο και Τσέλσι, έψαχνε ν' αναγεννήσει την καριέρα του. Κι άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε.

O προπονητής της Μαρσέιγ, Αντρέ Βίλας-Μπόας
O προπονητής της Μαρσέιγ, Αντρέ Βίλας-Μπόας AP

Αποτυχία στην Τότεναμ, αποτυχία και στην Κίνα στον πάγκο της Σανγκάη SIPG. Ό,τι είχε να δείξει ως πρώτος προπονητής ήταν στην Αγία Πετρούπολη κατακτώντας ένα πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο κι ένα Σούπερκαπ με την ομάδα της Αγίας Πετρούπολης.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΡΟΜΟΥ: ΞΟΔΕΨΕ ΟΣΑ ΠΗΡΕ

Στη Μασσαλία δεν προχώρησαν σε τρέλες τη θερινή μεταγραφική περίοδο. Έβαλαν στα ταμεία 27.250.000 ευρώ. Παραχώρησαν τον Λούκας Οκάμπος - "φάρο" στις τελευταίες μέτριες χρονιές - στη Σεβίλλη αντί 15.000.000 ευρώ, τον Κλιντόν Ενζιέ στη Ντινάμο Μόσχας αντί 6.000.000 ευρώ και τον Λουίζ Γκουστάβο ο οποίος είχε αρχίσει να γίνεται βαρίδι εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου στη Φενέρμπαχτσε αντί 6.000.000 ευρώ.

Ρίσκαρε και πήρε τον 29χρονο Αργεντινό επιθετικό, Ντάριο Μπενεντέτο, που είχε κουράσει και κουραστεί στο Μπουένος Άιρες με την Μπόκα αντί 15.000.000 ευρώ, αλλά και τον 25χρονος μέσο Βαλεντέν Ρονζιέ από τη Ναντ αντί 13.000.000 ευρώ. Δεν έκανε καμία κίνηση κατά την παρελθούσα (χειμερινή) μεταγραφική περίοδο. Δείγμα σοβαρού club.

ΤΟ "CHAMPIONS PROJECT"

Ο 66χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας, Φρανκ ΜακΚορτ απέκτησε τις μετοχές της Μαρσέιγ το 2016 από τη Μαργκαριτά Λουί-Ντρειφί αντί 45.000.000 ευρώ. Η πρώτη του κίνηση ήταν να ορίσει τον Ζακ-Ανρί Εϊρό ως πρόεδρο. Οι φιλοδοξίες του σαφείς.

Marseille's Alvaro reacts during the French League One soccer match between Marseille and Saint-Étienne at the Velodrome stadium in Marseille, southern France, Sunday, Sept. 1, 2019. (AP Photo/Daniel Cole)
Marseille's Alvaro reacts during the French League One soccer match between Marseille and Saint-Étienne at the Velodrome stadium in Marseille, southern France, Sunday, Sept. 1, 2019. (AP Photo/Daniel Cole) AP

Ήταν αδύνατον να κοντράρει την Παρί. Το "Champions Projet" ήταν ο στόχος του. Πήρε τέσσερα χρόνια, αλλά εκπληρώθηκε. Η Μαρσέιγ είναι στη δεύτερη θέση και επιστρέφει μετά από επτά χρόνια στους ομίλους του Champions League.

O SUPER DARIO ΚΑΙ Η ΜΑΓΙΚΗ ΤΡΙΑΔΑ

Όλα αυτά τα χρόνια η Μαρσέιγ δυσκολευόταν να βρει έναν επιθετικό που θα επωμιζόταν το φορτίο της ομάδας. Ο Κώστας Μήτρογλου δεν τα κατάφερε, ούτε όμως και ο Βαλέρ Ζερμέν που είχε την ανοχή του γαλλικού Τύπου αποδείχθηκε πιο αξιόπιστος τουλάχιστον σε ρόλο ηγετικό.

Ο Ντάριο Μπενεντέτο αποκτήθηκε και όλοι αμφέβαλλαν για το ευρωπαϊκό του βήμα σε ηλικία 29 ετών. Ο Πίπα όπως είναι γνωστός διέψευσε τους πάντες. Συνολικά μετρά 11 γκολ σε 26 συμμετοχές και είναι ο όγδοος σκόρερ του γαλλικού πρωταθλήματος της τρέχουσας σεζόν.

Πίσω του βέβαια, υπάρχει μια μαγική τριάδα που κάνει όλη τη δουλειά. Ο rookie στο Βελοντρόμ, Βαλεντέν Ρονζιέ, προσαρμόστηκε άμεσα, ο Ντιμιτρί Παγέ βγήκε μπροστά και δείχνει πιο ώριμος από ποτέ, ο Μοργκάν Σανσόν βοηθά τόσο στη δημιουργία, όσο και στην εκτέλεση.

Ποια είναι, όμως, η αποκάλυψη; Ο Νέμανια Ράντονιτς. Ο "Κριστιάνο Ρονάλντο της Σερβίας", όπως κολακευτικά αποκαλείται, αποκτήθηκε το 2018 από τον Ερυθρό Αστέρα αντί 6.000.000 ευρώ, είναι πασπαρτού στα δυο άκρα και έχει πέντε γκολ και μία ασίστ.

Ο Κέβιν Στρόοτμαν προσδίδει εμπειρία ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη "κίνηση-ματ" του Αντρέ Βίλας-Μπόας, ο οποίος προώθησε τον 20χρονο Μπουμπακάρ Καμαρά από κεντρικό αμυντικό, σε αμυντικό μέσο.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ: ΟΙ ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ

Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε. Η Μαρσέιγ θα τερματίσει στη δεύτερη θέση του γαλλικού πρωταθλήματος, την καλύτερή της από το 2013. Επιστρέφει μετά από επτά χρόνια στους ομίλους του Champions League.

Marseille fans cheer as flares are lit before the start of the French League One soccer match between Marseille and Lyon at the Velodrome stadium in Marseille, southern France, Sunday, Nov. 10, 2019. (AP Photo/Daniel Cole)
Marseille fans cheer as flares are lit before the start of the French League One soccer match between Marseille and Lyon at the Velodrome stadium in Marseille, southern France, Sunday, Nov. 10, 2019. (AP Photo/Daniel Cole) AP

Στη Μασσαλία και το Βελοντρόμ πνέει ένας διαφορετικός άνεμος, αυτός της αισιοδοξίας. Αρκεί για να γίνει η "κατάληψη των Βερσαλλιών" και να επιστρέψει το πρωτάθλημα στο Νότο; Από μόνο του όχι. Οι Ζαν-Ανρί Εϊρό και Άντονι Θουμπιθαρέτα ξεκαθάρισαν ότι το καλοκαίρι θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη, χωρίς να κάνουν τρέλες.

Με τον ίδιον ασφαλώς προπονητή. Και την ίδια νοοτροπία. Σαφώς πιο ρομαντική από τα πετροδόλαρα των Αράβων. Με τη Μασσαλία σαφώς πιο συσπειρωμένη...

Photo Credits: AP Photo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ