ΣΤΗΛΕΣ

Μπιέρν Κάιπερς: Ο κορυφαίος διαιτητής στο ματς της χρονιάς

Referee Bjorn Kuipers gestures to Barcelona's Neymar, right, during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Barcelona and Juventus at Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, April 19, 2017. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Referee Bjorn Kuipers gestures to Barcelona's Neymar, right, during the Champions League quarterfinal second leg soccer match between Barcelona and Juventus at Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, April 19, 2017. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP PHOTO/EMILIO MORENATTI

Ο Μπιέρν Κάιπερς θα διευθύνει τη ρεβάνς Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου και το Sport24.gr παρουσιάζει το background του Ολλανδού διαιτητή που αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη, ενώ συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με τον Τάσο Σιδηρόπουλο.

Η ΚΕΔ όρισε για τη ρεβάνς των ημιτελικών του Κυπέλλου μεταξύ του Ολυμπιακού και τον ΠΑΟΚ τον Ολλανδό, Μπιέρν Κάιπερς, ο οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους διαιτητές στην Ευρώπη, με σημαντικές επιτυχίες και συμμετοχή σε τελικούς τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε εθνικών ομάδων.

Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για τον καλύτερο -βάσει ονόματος- διαιτητή που έχει έρθει στα μέρη μας για να σφυρίξει έναν σπουδαίο αγώνα, όπως είναι το Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (24/06, 21:30). Το Sport24.gr παρουσιάζει τα πεπραγμένα του 47χρονου ρέφερι, ο οποίος συμμετείχε σε τέσσερις τελικούς σε διάστημα πέντε ετών, έχει... ελληνικό παρελθόν, ενώ τον συνδέει μακρά φιλία με τον Τάσο Σιδηρόπουλο.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟΥ

Ο Κάιπερς γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1973 στο Όλντενζααλ της Ολλανδίας. Ο πατέρας του ήταν επίσης διαιτητής, αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο, ενώ ο ίδιος αποφάσισε να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων προτού ασχοληθεί με τη διαιτησία. Μάλιστα, παράλληλα με τη διαιτησία, είναι ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη χώρα του, ενώ διαθέτει και κομμωτήριο στη γενέτειρά του.

Το 2006 έγινε διεθνής διαιτητής, ενώ τρία χρόνια αργότερα -χάρη στις πολύ καλές διαιτησίες που πραγματοποίησε- ανέβηκε στην κατηγορία "UEFA Elite", που είναι κι υψηλότερη. Στην Ολλανδία κατάφερε άμεσα να ξεχωρίσει, ενώ σε ηλικία 36 ετών και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2009 σφύριξε τον τελικό του Super Cup μεταξύ της Χέρενφεεν και της Άλκμααρ.

Τρία χρόνια αργότερα, διηύθυνε ξανά τελικό Super Cup, αυτή τη φορά ανάμεσα στην Αϊντχόφεν και τον Άγιαξ, ενώ το 2013 ήταν ο "άρχων" του τελικού Κυπέλλου μεταξύ της ΑΖ και της Αϊντχόφεν. Γενικότερα, με το πέρασμα των ετών, ο Κάιπερς κατάφερε να αφήσει την "σφραγίδα" του στο ολλανδικό πρωτάθλημα, ενώ την ίδια ώρα μετρούσε όλο και περισσότερα ματς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του Champions League και του Εuropa League.

EΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ CHAMPIONS LEAGUE

Ο Κάιπερς, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, άρχισε από τα χαμηλά μέχρι να φτάσει στην κορυφή. Σφύριξε αγώνες προκριματικών Κυπέλλου UEFA, παιχνίδια για το Intertoto, τελικό Euro 2006 U17 μεταξύ της Τσεχίας και της Ρωσίας, καθώς και αγώνες για τα προκριματικά των Euro U19 και U21. Μάλιστα, ένα απ' τα πρώτα διεθνή παιχνίδια του ήταν η αναμέτρηση μεταξύ της Ελλάδας και της Κροατίας για τα προκριματικά του Euro 2009 U21, με τους Κροάτες να επικρατούν 4-3.

Από εκεί και πέρα, όμως, η πορεία ήταν μόνο ανοδική. Το καλοκαίρι του 2011 σφύριξε το Super Cup Ευρώπης μεταξύ της Μπαρτσελόνα και της Πόρτο, όπου βρήκε τους "μπλαουγκράνα" να επικρατούν 2-0, ενώ νωρίτερα μέσα στη σεζόν είχε διευθύνει το επιβλητικό 5-1 των "δράκων" επί της Βιγιαρεάλ για τα ημιτελικά του Europa League. Ακολούθησε η συμμετοχή στην τελική φάση του Euro 2012, αλλά κι ο τελικός του Europa League Μπενφίκα - Τσέλσι για τη σεζόν 2012-13.

Real's Sergio Ramos, background centre is given a yellow card by referee Bjorn Kuipers,  during the Champions League final soccer match between Atletico de Madrid and Real Madrid, at the Luz stadium, in Lisbon, Portugal, Saturday, May 24, 2014. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza)
Real's Sergio Ramos, background centre is given a yellow card by referee Bjorn Kuipers, during the Champions League final soccer match between Atletico de Madrid and Real Madrid, at the Luz stadium, in Lisbon, Portugal, Saturday, May 24, 2014. (AP Photo/Daniel Ochoa de Olza) AP

Ο Κάιπερς περικυκλωμένος από παίκτες της Ρεάλ και της Ατλέτικο

Κορυφαία στιγμή της καριέρας, όμως, ήταν ο μεγάλος τελικός του Champions League μεταξύ της Ατλέτικο και της Ρεάλ. Η κανονική διάρκεια του αγώνα ολοκληρώθηκε στο 1-1, με τον Σέρχιο Ράμος να ισοφαρίζει στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων και τελικά τους "μερένγκες" να παίρνουν το τρόπαιο με τρία γκολ στην παράταση (4-1). Οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί σε Europa League και Champions League έγιναν πλέον συνήθεια.

Μετά από τέσσερα χρόνια, ο Κάιπερς κλήθηκε να "σφυρίξει" ξανά έναν ευρωπαϊκό τελικό, αυτή τη φορά μεταξύ της Μαρσέιγ και της Ατλέτικο για το Europa League, τον οποίο οι "ροχιμπλάνκος" κατέκτησαν με σκορ 3-0. Εκτός, όμως, απ' το Champions League και το Europa League, ο Ολλανδός είχε συμμετοχή στις τελικές φάσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων 2014, 2018, καθώς και στο Euro 2016. Τελευταίος -πραγματικά- μεγάλος αγώνας του 47χρονου διαιτητή ήταν το περσινό 3-0 της Μπαρτσελόνα επί της Λίβερπουλ, το οποίο οι "κόκκινοι" ανέτρεψαν στη ρεβάνς, σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στο Άνφιλντ.

TO "EΛΛΗΝΙΚΟ" ΠΑΡΕΛΘΟΝ

O Kάιπερς, βέβαια, δεν είναι άγνωστος στο ελληνικό κοινό, καθώς έχει διευθύνει αναμετρήσεις των ελληνικών ομάδων και δη του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός ήταν διαιτητής στην ήττα του ΠΑΟΚ με 3-2 από τη Σάλκε στην Τούμπα για τα playoffs του Champions League της σεζόν 2013-14.

Μπιέρν Κάιπερς: Ο κορυφαίος διαιτητής στο ματς της χρονιάς
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Kάιπερς στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Ολυμπιακός

Επίσης, στη συνέχεια εκείνης της χρονιάς συνάντησε και τον Ολυμπιακό, με τους "ερυθρολεύκους" να μην έχουν καλές μνήμες, αφού είχαν ηττηθεί 3-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0 το πρώτο ματς) και είχαν αποκλειστεί στη φάση των 16 της κορυφαίας τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης. Μάλιστα, ένα χρόνο νωρίτερα, οι Πειραιώτες είχαν ηττηθεί με 1-0 από τη Σάλκε, έχοντας και πάλι ως διαιτητή τον Κάιπερς. Γενικότερα, όπως είναι εμφανές, ο Ολλανδός δεν "πηγαίνει" στις ελληνικές ομάδες.

Η ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟ

Μπορεί, βέβαια, να μην είναι θετικός οιωνός για τις ελληνικές ομάδες όταν διευθύνει αγώνες τους, αλλά ο ίδιος λατρεύει την Ελλάδα και διατηρεί μία εξαιρετική σχέση με τον Τάσο Σιδηρόπουλο. Μάλιστα, οι δυο τους έχουν περάσει χρόνο μαζί στη Ρόδο, όπου και βρίσκεται ο Σιδηρόπουλος το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, ενώ το 2018 ο Έλληνας ρέφερι είχε δημιουργήσει ένα υπέροχο video με εικόνες από το νησί του Αιγαίου προκειμένου να ευχηθεί στον φίλο και συνάδελφό του "καλή τύχη" για τη συμμετοχή στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.

'Ενα χρόνο νωρίτερα, στο πλαίσιο σεμιναρίου που έκανε ο Σιδηρόπουλος σε διαιτητές της ΕΠΣ Δωδεκανήσου και στο οποίο ήταν προσκεκλημένος ο Κάιπερς, δεν έλειψαν οι φιλοφρονήσεις. Ο Ολλανδός διαιτητής είχε αναφέρει πως εκείνη την εποχή ο Σιδηρόπουλος "είναι ο πιο γυμνασμένος διαιτητής στην Ευρώπη. Πρόκειται για τον καλύτερο σωματικά ρέφερι. Δουλεύει σκληρά".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Κύπελλο: Κάιπερς στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ, Μάκελι στο Άρης - ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ